
Cine dintre noi nu și-ar dori să aibă o casă mereu curată și parfumată? Casa reprezintă spațiul nostru vital: aici ne petrecem o bună parte din timp, iar un mediu curat și primitor poate face cu adevărat diferența! O casă care este întotdeauna curată și parfumată este visul tuturor, precum și faptul că este una dintre cele mai bune “cărți de vizită”, ceva care reflectă ceea ce suntem şi modul nostru de a fi.
Nimeni dintre noi nu ar dori să aibă un aspect neîngrijit, murdar şi să miroasă urât. Acelaşi lucru este valabil şi pentru o casă, mai ales că ne reprezintă şi spune multe despre noi.
Când intrăm într-o casă curată şi parfumată avem imediat o senzație plăcută. Din păcate, nu este întotdeauna posibilă curățarea completă și păstrarea acestui parfum plăcut de prospețime pentru o lungă perioadă de timp.
Cu câteva trucuri mici este posibil să atingem acest obiectiv:
1. În primul rând aerisiţi în fiecare zi casa.

Nu are importanţă dacă e iarnă, vară, sau oricare alt anotimp, casa trebuie aerisită cel puţin 10 minute în fiecare zi (personal prefer să aerisesc casa 30 de minute pe timp de iarnă, vara las ferestrele deschise pentru câteva ore). Nu este nimic mai neplăcut şi nesănătos decât să respirăm aerul îmbâcsit de peste noapte. Dacă aţi observat, majoritatea persoanelor care nu au obiceiul să aerisească bine casa se îmbolnăvesc foarte des, au probleme de respiraţie sau au mereu dureri în gât.
Ştiu că mulţi pun problema risipei de căldură pe timp de iarnă, dar nu are importanţă, 10 minute pe zi nu implică costuri suplimentare foarte mari la căldură, însă plămânii voştrii şi casa vă vor mulţumi.
2. Schimbaţi des bureţii şi lavetele.



Acest truc l-am învăţat de la mama mea. După fiecare sesiune de curăţenie trebuiesc spalate bine lavetele şi bureţii pe care i-am utilizat pentru a curăţa. Dacă nu sunt spălate la timp şi uscate, prind un miros foarte neplăcut de umiditate şi murdărie. Acelaşi lucru este valabil şi pentru mopuri. Nu este nimic mai neplăcut decât să reutilizăm lavetele nespălate, lasă în amient un miros urât şi în plus nu este igienic. Mai ales în bucătărie, bureţii tind să acumuleze foarte mute bacterii dacă sunt lăsati peste noapte fără a fi bine spălaţi, ca să nu mai spun de mirosul foarte urât pe care îl emană. După fiecare utilizare îi dezinfectez în apă fierbinte şi clor, după care le pun la uscat.
3. Schimbaţi săptămânal lenjeria de pat şi pijamalele.



Este fundamental să schimbăm săptămânal lenjeria de pat pentru motive evident importante cum ar fi acarienii de praf şi mulţi alţi paraziţi cărora le place foarte mult ambientele umede, neaerisite şi pline de praf. Nu este nevoie să spun că aceştia sunt periculoşi pentru sănătatea noastră deoarece pot provoca alergii şi multe alte neplăceri. Pentru acest motiv este foarte important să schimbăm lenjeria săptămânal şi să o spălăm la cel puţin 60°C pentru a elimina acarienii.
Pe lângă igienă, vom avea dormitorul mereu parfumat. Dacă vreţi să persiste mai mult parfumul, puteţi adăuga la spălat câteva picături de uleiuri esenţiale sau să folosiţi un săculeţ parfumat în şifonier unde ţineţi lenjeriile.
4. Duceţi zilnic gunoiul.



Indiferent dacă faceţi gunoi diferenţiat sau nu, este important să vă eliberaţi de el în fiecare zi. Mai ales gunoiul organic de la bucătărie. Resturile alimentare de la gunoi sunt o mare sursă de bacterii şi mirosuri neplăcute în casă. Faceţi tot posibilul şi duceţi în fiecare seară gunoiul, este garantat că dimineaţa veţi avea un miros plăcut în bucătărie. Mulţi, pentru a face economie, au obiceiul să ţină gunoiul în casă până se umple sacul. Nu are importanţă cât gunoi avem în sac, trebuie să ne eliberăm de el zilnic dacă vrem să avem casa parfumată.
5. Puneţi încălţămintea în dulapul său iar hainele murdare la coşul de rufe.



După multe ore în care stăm încălţati, este evident că încălţămintea noastră are nevoie să fie aerisită şi după aceea să fie repusă în dulapul său. Nimic mai neplăcut decât atunci când intri într-o casă şi pe coridor sunt o grămadă de pantofi urât mirositori. Există în comerţ o mulţime de produse pentru îngrijirea pantofilor, printre care şi tot felul de spray-uri pentru eliminarea mirosurilor neplăcute.
Sunt mulţi care au obiceiul să lase împrăştiate prin casă hainele murdare sau să le repună în şifonier. Toate mirosurile neplăcute acumulate de peste zi care se imprimă şi pe haine, emană mirosuri neplăcute.
6. Faceţi curat în baie.



Nu este nevoie să spun cât de importantă este igiena în baie, este esenţială. Dacă nu igienizăm baia în fiecare zi avem riscul să simţim în casă mirosuri neplăcute. Este necesar să dezinfectăm wc-ul cel puţin o dată pe zi cu clor sau alte produse similare şi să acordăm atenţie specială suportului de perie pentru curăţarea toaletei. Chiar dacă în doze minime, se pune periodic clor în interiorul acestui recipient, cu siguranță mirosurile rele vor fi mult mai puțin sesizate.
De asemenea, schimbaţi des prosoapele de baie. Prosoapele folosite de mai multe ori prind un miros neplăcut din cauza umidităţii şi au un aspect foarte urât.
7. Folosiţi zilnic aspiratorul.



Dacă vrem să avem casa parfumată este nevoie mai întâi să fie şi curată. Este la fel ca pentru noi, mai întâi ne spălăm şi după aceea ne parfumăm şi nu învers.
Folosirea zilnică a aspiratorului ne oferă posibilitatea să nu pierdem foarte mult timp pentru a curăţa. Cu cât facem mai des curăţenie, cu atât va fi nevoie să pierdem mai puţin timp pentru aceasta. Este valabil mai ales pentru cei care au animale domestice în casă.
8. Parfumaţi casa cu esențe și soluții naturale.



Metodele naturale de parfumare a unei case sunt cu adevărat numeroase și cu siguranță foarte eficiente. Acestea sunt soluții ecologice care respectă natura și care dau note intense de flori, fructe și plante aromatice, perfecte mai ales pentru îmbrăcăminte, țesături și toate acele suprafețe care pot intra în contact cu pielea. Unul dintre cele mai apreciate sisteme sunt difuzoarele de esențe care răspândesc aromele diluate în apă prin bețe și care pot fi reîncărcate cu orice esență naturală. Chiar și săcuţii tradiționali care conțin lavandă sau potpourri pot fi reumplute cu uleiuri esențiale pure și refolosite de nenumărate ori. Prin plasarea acestora din urmă la intrarea în casă sau plasarea lor pe umerașele de haine, precum și în sertare și dulapuri, vor fi create mici colțuri parfumate în diferitele medii casnice.
Pentru bucătărie, în schimb, puteţi face compoziții decorative mici de mirodenii, cum ar fi scorțișoară, bastoane de vanilie, cuișoare și nucșoară, combinate cu petale și frunze uscate și cu cojile de citrice uscate.
9. Folosiţi plante de apartament.



Există unele specii de plante de casă care au capacitatea de a îmbunătăți calitatea aerului. Aceste abilități au fost identificate în special la unele specii, cum ar fi planta păianjen, chamaedorea elegans sau plamierul norocului, ficus si multe altele. Toate aceste plante au o puternică putere purificatoare a aerului și, prin urmare, ajută la menținerea aerului curat şi mult mai sănătos. Pentru a menține un parfum plăcut în bucătărie sau în zona sufrageriei, puteți folosi și un mic truc care constă în introducerea cuișoarelor în coaja unei lămâi sau a portocalelor. Acest lucru poate deveni, de asemenea, un mod plăcut de decorare a unui coș de fructe, în special în perioada Crăciunului.
Tot în bucătărie este recomandat să punem plante aromatice precum salvie, busuioc, rozmarin, etc.
De asemenea, este foarte plăcut şi frumos să ţineţi pe masă în sufragerie o vază cu flori proaspete care să emane parfum.
Voi ce trucuri folosiţi pentru a avea casa mereu curată şi parfumată?