
Probabil că fiecare dintre noi are o prietenă, amică sau colegă, la care, dacă mergem în orice moment al zilei găsim casa perfect curată şi ordonată. Vă întrebaţi poate cum de reuşeşte să fie mereu cu “temele făcute la zi”, cu toate că are un job, o familie şi o casă de întreţinut ca şi voi. Şi printre altele mai este şi mereu aranjată şi impecabilă.
Aceeaşi uimire există şi când mergem într-o ţară occidentală şi găsim totul frumos ordonat şi curat. Cu toate că sunt oraşe mari cu mulţi locuitori şi o mulţime de turişti se menţin curate şi în ordine. De ce în multe dintre oraşele noastre nu vedem aceeaşi ordine şi curăţenie ca în occident? Ba mai mult, aceleaşi persoane care la noi în ţară nu păstrează ordinea şi aruncă gunoaiele pe jos, când sunt în occident au un comportament civilizat. Ce îi face pe aceşti indivizi să se comporte în mod total diferit?
Totul poate fi explicat prin teoria geamurilor sparte.
Philip Zimbardo, un renumit psiholog, în 1969 a realizat pentru Universitatea Stanford un experiment unic în psihologia socială.
A abandonat două automobile identice (același model, marca și culoare) pe două drumuri diferite din Statele Unite: una în Bronx, cartierul rău famat din New York și una în Palo Alto, un oraș bogat din nordul Californiei.
La doar câteva ore după ce a fost abandonată, mașina parcată în Bronx a fost luată în asalt de către vandalii din cartier. Aceştia au avariat-o, i-au furat cauciucurile şi radioul, i-au spart geamurile şi practic au demontat-o pentru a revinde tot ceea ce putea fi vândut. Ceea ce nu putea fi furat pentru a fi revândut fusese distrus.
Mașina parcată în Palo Alto a fost neatinsă.
Prima parte a experimentului nu a surprins prea mult cercetătorii. La urma urmei se așteptau toţi la aşa ceva de la un cartier cu o rată ridicată a criminalității precum Bronx-ul.
Experimentul a continuat şi cercetătorii au hotărât să spargă un geam la maşina abandonată din Palo Alto. Nu peste mult timp, s-a întâmplat acelaşi lucru ca în Bronx. Maşina a fost distrusă în puţin timp de către vandalii locului.
Același experiment a fost realizat în numeroase alte contexte, folosind aceeași procedură și respectând același tip de comportament: orice obiect (cum ar fi o mașină sau o clădire) când este lăsat neglijent să se descompună în medii abandonate, va avea în curând același tip de tratament.
Cea mai cunoscută aplicație a teoriei geamurilor sparte a fost cea a lui Rudolph Giuliani, primarul New York-ului în anii ‘90. Pentru a combate crima subterană, Giuliani a repictat și a curăţat stațiile de metrou și a crescut controalele de acces pentru a se asigura că toată lumea a plătit biletul.
Reamenajarea mediului comun din metrou a descurajat pe mulţi să mai comită fapte penale. A fost transmis mesajul că acesta era un mediu controlat şi cu reguli.
Aceeași teorie stă la baza multor reamenajări urbane ale cartierelor periferice din Paris sau din Barcelona, în care au fost create muzee de artă proiectate de arhitecți de renume mondial şi care au permis recuperarea cartierelor, atrăgând tot mai mulți turiști și un alt tip de clienți.
Odată, administratorul unei firme mari de curăţenie din Bucureşti a făcut un contract cu unul din spitalele capitalei. Directorul spitalului l-a întrebat pe administrator cum va fi posibil să se menţină curăţenia în acel ambient public unde de obiecei este mai mereu foarte murdar. Răspunsul acestuia din urmă a fost: dacă noi venim în fiecare zi să facem curat şi vom goli zilnic coşurile de gunoi, lumea va fi obligată să se comporte ca atare. Un ambient curat atrage după sine şi un comportament adecvat.
Dar ce legătură au toate acestea cu organizarea?
Ai avut vreodată senzaţia că nu reuşeşti să te odihneşti bine atunci când în casă este dezordine? Ai trăit momente în care nu reuşeşti să munceşti bine într-un ambient prost organizat sau pur şi simplu să nu te concentrezi suficient pentru că nu ai o ordine mentală şi fizică?
Când vin acasă după o zi de muncă şi nu numai, primul lucru pe care il fac este să mă relaxez în linişte şi să mă odihnesc măcar puţin înainte de a începe să fac altceva. Acest lucru este posibil doar dacă găsesc ordine în casă.
Există o relaţie între ordine, organizare şi curăţenia din ambientul în care trăim.
Teoria geamurilor sparte ne arată cum dezordinea duce la o altă dezordine, neglijenţa atrage după sine altă neglijenţă.

Dacă acest lucru este adevărat, atunci putem aplica această teorie şi în sens invers, schimbând cursul anumitor acţiuni.
Poate că nu va fi posibil să schimbați peste noapte modul în care colegii sau clienţii dvs. lucrează, dar puteți fi primul care dă un exemplu bun.
Unul câte unul, la un moment dat, toţi colegii vor dori să fie ca tine, vor începe să-ți observe comportamentele și poate chiar să-ți ceară sfaturi. Acela va fi momentul în care totul va începe să funcționeze mai bine şi eficient.
Acest lucru se aplică și celor care locuiesc acasă cu tine.
Hainele aruncate pe un scaun vor atrage alte haine, încălţămintea lăsată la intrare va atrage altă încălţăminte şi tot aşa.
Este important să menţinem în permanenţă ordine în casă oferind un obicei bun şi sănătos de organizare internă şi celor din familie.
Bunele obiceiuri organizaționale te vor face să lucrezi într-un mod eficient și mai relaxat; vei fi mai concentrat pe ceea ce contează cu adevărat, mai eficient și chiar mai fericit.
Tu cum vezi relaţia dintre organizare si teoria geamurilor sparte? Aştept comentariile, mulţumesc .
Interesant mi a placut articolul tau Felicitari Mariana o duminica placuta
Buna Tania, multumesc tie ca-mi citesti articolele!
Foarte foarte bun textul !!!
Multumesc!