
După cum ştiţi, în fiecare garderobă feminină există o grămadă de haine care nu sunt purtate. Dimensiunile greșite, prea multe kilograme, moda depăşită sau simple achiziții impulsive în perioada soldurilor fac ca dulapurile a milioane de femei să fie pline de haine, blugi, pulovere și jachete care nu vor mai fi folosite. Ca sa nu mai vorbim de genți, încălțăminte și diverse accesorii. Astfel, la fiecare schimb de anotimp pui deoparte articole pe care nu le-ai îmbrăcat niciodată cu speranţa ca anul viitor să revină la modă şi tu să ai norocul să mai intri în ele. Aşa ajungem să acumulăm şi mai multe haine uitând de ele chiar dacă sunt în bune condiţii dar care pot reveni din nou la viaţă.
Cum putem face asta? Le schimbăm cu alte articole de îmbrăcăminte care ne-ar reînnoi garderoba practic cu costuri zero, o metodă pe cât se poate de sustenibilă dar și favorabilă pentru portofelul nostru.
Ce este un swap party?
Swap înseamnă troc sau schimb, iar swapping-ul este cea mai recentă tendință de modă născută în centrul mondial al shopping-ului: Manhattan. Victimele modei din străinătate au inventat astfel un nou mod de a face cumpărături, reducând costurile fără a sacrifica moda şi stilul. Mai nou, cuvintele de bază în modă sunt: reinventarea şi reciclarea.
Petrecerile de swap care sunt acum un obicei în străinătate, devin o practică bună și distractivă chiar și în România, unde din ce în ce mai des schimbarea sezonului devine un mic eveniment social în care să poți schimba haine, obiecte, accesorii şi încălţăminte.
Iată că şi noi, inspirate de tendinţele modei eco-sustenibile putem încerca să transformăm tradiționala schimbare de sezon a garderobei într-o adevărată petrecere, care poate fi atât eficientă din punct de vedere economic cât şi distractivă. Este un motiv excelent de a petrece timp plăcut şi util cu prietenele.

Reguli de bază pentru a organiza un swap party
1. Mai întâi de toate trebuie să stabiliţi o dată şi locul unde vreţi să faceţi petrecerea.
O petrecere swap poate fi organizată într-o locaţie specială sau acasă în funţie de tipologie şi de numărul de invitaţi.
Dacă faceţi un swap party acasă între amice organizarea este mult mai simplă. Sfatul meu este să invitaţi câteva prietene dar nu mai puţin de cinci. Este foarte important numărul de participante la petrecere, dacă sunt prea puţine riscaţi să vă plictisiţi şi sunt reduse posibilităţile de a găsi ceva ce vă poate interesa. Dacă numărul crește, riscați prea multă confuzie și aglomerație.
Pentru a găzdui un eveniment de acest tip este nevoie de o casă suficient de mare, dar mai ales de un loc potrivit pentru afișarea articolelor de îmbrăcăminte. Camera aleasă, în general, este camera de zi. Dacă vă permite locul şi vremea bună, de asemenea, puteţi beneficia de terasă sau grădină. Important este ca fiecare participant să aibă un spațiu dedicat în care să arate hainele și accesoriile pe care dorește să le schimbe.
Invitaţia la petrecere trebuie făcută cu cel puţin două săptămâni înainte pentru a da suficient timp fiecărei invitate de a pregăti lucrurile pe care vrea să le schimbe.
2. Decideţi tipologia de lucruri de schimbat.
Puteţi să decideţi o temă pentru swap party ca de exemplu: vintage, baby sau pur şi simplu să permiteţi sa fie expuse toate articolele ce urmează a fi schimbate (rochii, încălţăminte, accesorii, etc.).
3. Organizați-vă cu mâncare și gustări.
Ca orice petrecere ce se respectă este nevoie de cevă gustări şi băutură. Dacă nu aveți suficient timp, puteți cere fiecăruia dintre partecipanţi să contribuie aducând ceva de acasă: fructe de sezon sau ceva dulce. Atmosfera trebuie să fie cât se poate de plăcută şi relaxantă. Nu uitaţi că un swap party nu este un shopping compulsiv făcut în grabă prin magazinele din oraş.
4. Articolele ce sunt expuse pentru a fi schimbate trebuie să fie în ordine, curate, călcate şi în condiţii foarte bune.
Nu sunt acceptate hainele rupte, murdare sau usate excesiv. Decideți numărul minim de articole pe care trebuie să le aducă fiecare invitat.



5. Aranjaţi toate articolele colectate într-un loc special amenjat într-o cameră curată astfel încât să fie vizibile şi accesibile tuturor partecipanţilor.
Separaţi hainele după mărime şi asiguraţi-vă că există mărimile potrivite pentru toţi invitaţii. Este important să vă dotaţi cu umeraşe, shopper-e şi nu în ultimul rând, o oglindă mare. De asemenea, puteţi să improvizați un dressing în cameră creând un separè.
6. La sfârşitul petrecerii, toate articolele ce nu au fost alese nu le luăm înapoi.
Există două posibilităţi, ori le păstrăm pentru un viitor swap party, ori le împachetăm şi le punem în cutii pentru a le da în beneficienţă. Să nu uităm că scopul nostru este să ne eliberăm de surplusul de haine şi să reducem consumul.
Câteva sfaturi în încheiere:
Este foarte important să nu calculaţi valoarea altor articole expuse faţă de cele pe care le-aţi adus, sunt persoane care oferă lucruri mai scumpe pentru că sunt cumpărătoare compulsive sau pur şi simplu îşi pot permite să cumpere articole de firmă.
Scopul unui swap party este acela de a vă distra; în timp ce căutaţi printre zecile de rochii cea care sa vă inspire, faceţi o conversaţie plăcută cu prietenele, râdeţi, ascultaţi muzică, serviţi o cafea şi petreceţi un timp de calitate alături de invitaţi.



Odată ce petrecerea va fi terminată, veți fi gata să înfruntați noua perioadă a anului, fiind conştiente că v-aţi purtat într-un mod eco-durabil și cu siguranță mulțumite că ați achiziționat niște haine frumoase fără să cheltuiți nici măcar un ban. Iar dulapul vostru vă va mulţumi că a fost eliberat de superflu şi va fi în sfârșit în ordine perfectă.
Ai participat la vreun swap party? Ti-ar place să organizezi unul la tine acasă? Aştept comentariile.