Suntem cu adevărat liberi?

“Esenţa omului este libertatea de a alege. Omul este condamnat să fie liber, îşi alege libertatea, esenţa, şi-n aceasta constă măreţia, disperarea şi neliniştea lui. Libertatea este ceea ce faci cu ceea ce ţi s-a făcut.”  

Jean – Paul Sartre

Fiind constrânşi să stăm închişi în casă pentru siguranţa noastră şi a acelor din jur, ieşim doar pentru strictul necesar, ne simţim privaţi de libertatea de a face ceea ce vrem şi asta ne irită, unii chiar se supără pe sistem că ne-au condiţionat libertatea. Dar care libertate? Am fost vreodată liberi?

Libertatea de mişcare, de a ne deplasa unde vrem şi când vrem, fără limitări sau constrângeri nu am avut-o niciodată.

De câte ori vă treziţi dimineaţa la ce oră vreţi şi faceţi doar ceea ce vă place? Vă beţi liniştit cafeaua şi vă savuraţi micul dejun cu calm. După aceea faceţi o plimbare pe malul mării sau faceţi o cursă cu bicicleta pe o pistă la munte. Vă relaxaţi, respiraţi aer curat şi vă bucuraţi de soare. Poate în rarele momente când sunteţi în vacanţă. Doar că nu avem libertatea de a face aceste lucruri în fiecare zi.

După ce vom scăpa de pandemie vom continua aceeaşi viaţă “liberă” pe care am avut-o mereu. Ne vom trezi în fiecare dimineaţă ca să facem aceleaşi lucruri pe care le-am făcut întodeauna. Vom lua maşina să mergem în trafic spre muncă, să lucrăm cu colegi pe care nu i-am ales noi, să stam închişi într-un birou sau fabrică şi să fim nevoiţi să facem pentru cel puţin opt ore o treabă care nu ne place.

Ce n-aţi da să nu mai fiţi obligaţi să îndepliniţi aceleaşi sarcini plictisitoare şi repetitive, să vedeţi aceeaşi colegi sau clienţi în fiecare zi şi să vă limitaţi la aceleasi spaţii?

Şi atunci care este diferenţa între ce a fost înainte şi acum că suntem obligaţi să stăm în casă? Nu e că înainte ieşeam unde vroiam noi, ne era permis să facem traseul casă – muncă, muncă – casă, incluzând uneori mici deviaţii la supermarket sau benzinărie. Toată libertatea era doar o iluzie.

Şi cu toate că nu eram mulţumiţi cu acest ritm şi ne plângeam că nu avem timp să mai stăm şi noi acasă cu familia sau să ne odihnim, acum că suntem acasă ne plângem din nou pentru că nu ştim ce să facem cu timpul nostru.

Realitatea e că am fost obişnuiţi să avem un rol în societate, să ne identificăm cu munca pe care o facem. Suntem o piesă dintr-un mare mecanism şi fiecare dintre noi trebuie să-şi facă partea. Acum că toate astea ne-au fost luate, nu mai ştim ceea ce suntem, nu mai ştim ceea ce trebuie să facem, suntem dezorientaţi, ne-am pierdut identitatea.

Acum, când ne trezim de dimineaţă, nu trebuie să mai interpretăm nici un rol, trebuie să fim noi înşine şi nu mai ştim cum se face. Pentru că încă de mici am fost educaţi de către sistem să executăm ordini, să fim comandaţi şi să stăm cu capul plecat.

Am uitat efectiv care ne sunt talentele, capacităţile, aspiraţiile şi visele noastre pentru că au fost “atrofiate” ca oricare muşchi neutilizat.

Liberty sau freedom?

Imagine de Лечение наркомании de la Pixabay 

Noi nu suntem liberi, suntem freedom. Da, pentru că în limba engleză există doua cuvinte: liberty şi freedom care sunt traduse în limba română cu un singur cuvânt libertate. Cu toate că noi suntem obişnuiţi să le utilizăm în vocabularul nostru pentru a exprima acelaşi concept, în realitate aceste două cuvinte nu sunt sinonime. Freedom înseamnă absența restricțiilor cu privire la anumite legi sau reguli sociale şi liberty denotă posibilitatea individului de a dispune de sine, de a acţiona după propria voinţă sau dorinţă. Ca să mă exprim cu cuvinte mai simple, freedom exprimă libertatea care ne este permisă, condiţionată; liberty, în schimb, se referă la libertatea individuală, nestingherită. Noi, pentru a ne referi la două astfel de noțiuni diferite, trebuie să ne înțelegem cu un singur cuvânt și deseori nu reuşim să exprimăm clar conceptul de libertate.

Vezi aici mai multe explicaţii legate de freedom şi liberty.

Libertatea de care dispunem este freedom, este libertatea pe care sistemul ne-o permite să avem.

Unul dintre motivele pentru care nu suntem liberi e că pentru a supravieţui depindem de bani, de ceea ce ne oferă angajatorul sau entitatea pentru care muncim. Cu siguranţă avem libertatea de gândire dar nu suntem liberi să decidem sau să acţionăm. Suma de bani pe care o câştigăm majoritatea dintre noi, indiferent de statul în care locuim, este calculată în aşa fel încât să ne satisfacă nevoile esenţiale şi poate un pic din micile capricii personale. Care dintre noi are libertatea de a face vacanţe scumpe în locuri exotice sau să-şi cumpere anumite obiecte de lux ce depăşesc cu mult posibilităţile financiare? Da, suntem liberi să mergem unde vrem în vacanţă, să cumpărăm ce vrem noi dar suntem condiţionaţi de situaţia financiară. Dependenţa de un job şi implicit de bani ne condiţionează anumite activităţi. Dacă vă extindeți raționamentul la scară largă, vă puteți imagina puterea marilor companii bancare de a condiționa masele de persoane și, în consecință, viața indivizilor.

“Să fii liber nu înseamnă să faci tot ce vrei, ci să ştii că poţi să vrei.”

Jean – Paul Sartre

Dar există și alte aspecte din viața noastră de zi cu zi, care nu ne fac cu adevărat liberi, chiar dacă credem că suntem.

Cei care fac coadă la AppStores, de exemplu, sunt sclavi ai dorinței de a deține ceva scump şi inutil pentru a crea o imagine de sine neadevărată.

Suntem siguri că atunci când mergem la cumpărături decidem liber ceea ce cumpărăm? Sau achiziţionăm lucruri care ne-au fost impuse de publicitate? Când ne luăm o pereche de pantofi roşii cu toc de 12cm, o facem pentru că ne plac foarte mult şi sunt comfortabili sau pentru că vrem să demonstrăm ceea ce nu suntem în realitate?

Majoritatea alegerilor noastre sunt de fapt dictate de societatea din jurul nostru fără să ne dăm seama. Credem că suntem noi cei care alegem, dar de fapt urmăm curentul invizibil în care suntem imerşi.

Fiecare dintre noi se regăsește într-un echilibru dintre două curente: unul pentru a sublinia propria identitate și personalitate, celălalt pentru a se integra și a face parte dintr-un grup sau colectiv, fără a fi exclus. De fapt, sfârșim prin a urma tendințele în mod inconștient. Cum să ne îmbracăm, ce muzică să ascultăm, ce seriale TV să urmărim, ce cărți să citim și chiar propriul nostru job: toate aceste decizii sunt luate prin condiționare socială și nu independent.

Mai există şi alte motive mai puţin puternice şi invazive pentru care nu suntem cu adevărat liberi. Poate, într-un articol viitor, voi putea să le enumăr.

În concluzie, sper că după această perioadă de libertate condiţionată de pandemie să ne întoarcem la vieţile noastre cu un sens al libertăţii mult mai profund şi mai aproape de ceea ce reprezintă cu adevărat, mai aproape de esenţa sa.

Suntem cu adevărat liberi?
Etichetat pe:

2 comentarii la „Suntem cu adevărat liberi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *