
Cei care mă cunosc şi care îmi citesc articolele de ceva timp, ştiu cât de mult ţin la stilul minimal şi esenţial pe toate planurile vieţii. Nu este uşor şi încă mai am mult de lucru cu mine, dar am reuşit să regăsesc simplitatea şi eleganţa prin minimizarea lucrurilor în jurul meu şi să mă eliberez de încărcătura emoţională şi fizică făcând loc armoniei şi stării de bine.
Îmi place să am o casă organizată pentru că îmi dă libertate de mişcare, mai mult timp pentru mine si familia mea, claritate mentală şi comfort maxim. Şi pentru a beneficia de toate acestea am încercat să mă inspir de la mai multe culturi şi stiluri de design care să fie conforme nevoilor mele. Unul dintre aceste stiluri este Japandi. Pentru a avea o casă organizată, stilul Japandi este perfect.
Două puncte îndepărtate geografic – Japonia și Scandinavia – dar foarte apropiate una de cealaltă, cel puțin din punct de vedere al designului.
Japandi, un nou stil caracterizat prin simplitate şi minimalism, s-a născut din fuziunea dintre stilul japonez (‘Jap’ – Japonia) și cel scandinav (‘Andi’ – scandinav) și din amestecul de wabi-sabi. Frumosul dat de imperfecțiune și principiile bunăstării Hygge, arta de a obține plăcere din lucruri simple și din micile bucurii ale vieții, se dovedește a fi un mix perfect între esențialitatea elegantă al stilului oriental și simplitatea minimalistă a celui nordic. Stilul Japandi are capacitatea de a combina două lumi diferite îmbinând eleganța cu esențialitatea și minimalismul cu austeritatea şi creând medii proaspete, inovatoare, primitoare și sofisticate.

Originea hibridizării designului japonez cu cel occidental pare să dateze din vara anului 1950, când sculptorul și designerul nipon-american Isamu Noguchi, în timpul primei sale călătorii în Japonia, a fost fascinat de țesutul tradițional al coșurilor de bambus folosit de designer-ul industriașul japonez Isamu Kenmochi. Din acea inspirație s-a născut iconicul Bamboo Basket Chair, un simbol al întâlnirii dintre culturile japoneză și occidentală care a fost urmat în 2013, de un alt clasic al mobilierului-sculptură în stil Japandi, Scaunul Dream proiectat de arhitectul Tadao Ando pentru Carl Hansen & Søn.
Casa în stil Japandi
Simplitatea și funcționalitatea sunt cele două cuvinte cheie de care trebuie să țineți cont atunci când vă decideți să vă organizați casa urmând principiile stilului Japandi. Combinația dintre stilul scandinav de mobilier, format din linii moi și curate și cel japonez format dintr-un design mai rafinat și elegant, vă va permite să introduceți un contrast armonios în spațiile locuinței voastre.
Cu o abordare a designului care nu are nimic de a face cu moda, Japandi reprezintă o esențialitate atemporală ale cărei caracteristici fundamentale se regăsesc în funcționalitatea spațiilor, în ordine, în confort și comoditate: culorile deschise cu tonuri neutre sunt alternate cu tonuri mai închise, mobilier esenţial de mici dimensiuni şi cu un aspect simplu, cu linii drepte sau forme rotunjite, întruchipează perfect acest stil. Accesoriile tradiționale japoneze precum ceramica lucrată manual sau lămpile din hârtie împreună cu mobilierul practic și accesoriile de mobilier atent selectate, la fel ca și covoarele mari, pernele moi, păturile calde sau canapele confortabile, vor putea să înfrumusețeze spațiile și să creeze în același timp un mediu ordonat şi relaxant.



Iluminarea casei reprezintă un alt element fundamental în proiectarea mediilor casnice în stilul Japandi: ferestrele mari vă permit să vă bucurați de lumina naturală, în timp ce sistemele de iluminat sunt de ultimă generație, proiectate pentru a minimiza consumul de energie și, în consecință, impactul asupra mediului.
Dacă vreţi să vă creaţi în casă un mediu cu o atmosferă caldă şi în conformitate cu filosofia japoneza a wabi-sabi, ţesăturile preferate sunt cele naturale în varianta lor brută şi fără prea multe modele sau decoratiuni precum mătase, bumbac, lână, satin sau iuta în nuanţe cât mai naturale.
Materialele folosite pentru piesele de mobilier, fie că este vorba de mese, rafturi, scaune sau paturi, noptiere, dulapuri şi comode, trebuie să fie naturale precum lemnul deschis la culoare sau bambusul.
Culorile potrivite pentru o casă în stil Japandi



Amenajarea unei case în stil Japandi înseamnă eliminarea culorilor puternice și luminoase, preferând nuanțele calde care se pot combina cu materiale naturale precum lemnul sau piatra. Prin urmare, culorile în stil Japandi sunt albastrul și nuanțele acestuia, verdele sau verde smarald, culoarea fildeșului, roz pastel, ocru sau gri care, dacă sunt combinate cu rafinateţe pot reda ambientului o atmosferă primitoare, caldă şi liniştită.
Accesoriile în stil Japandi
Accesoriile sunt mai puțin importante atât în designul scandinav, cât și în cel japonez. Casele amenajate în acest stil sunt atât de funcţionale încât elementele strict decorative sunt absolut inutile şi ocupă doar spaţiul. Şi, aş adăuga aici, crează multă dezordine vizivă. Spaţiile trebuie să fie simple şi lineare.
Accentele scandinave se concentrează pe confort. Se bazează pe articole precum covoare moi, perne și pături confortabile pentru a oferi interiorului o senzație de căldură şi de casă primitoare şi comfortabilă. Accentele japoneze se bazează de obicei pe elemente utilitare precum vazele sau elemente decorative inspirate din natură.
În ambele arii ale esteticii, există un factor cu adevărat unificator: ambele stiluri depind în mare măsură de elemente naturale, cum ar fi plantele, pentru a insufla un sens decorativ coerent.
Importanța plantelor



Natura intră în casă datorită prezenței plantelor și a elementelor decorative naturale precum lemnul și pietrele. Plantele reprezintă un element fundamental pentru îmbogățirea şi înfrumuseţarea interioarelor. Este important să alegeţi plante înalte, cu frunze mari și elegante, care se apropie de tema Zen și atrag atenția prin prezența lor puternică și simplă, evitând astfel folosirea florilor mici foarte colorate sau plante verzi cu frunzele mici.
Alte decoratiuni cu care vă puteţi înfrumuseţa încăperile casei sunt ceramica lucrată manual şi obiectele decorative din sticlă.
Echilibrul este cheia unui interior perfect în stil Japandi
Găsirea echilibrului perfect între o casă minimalistă și confortabilă nu este ușoară, dar este cheia unui interior perfect în stil japonez.
Echilibrul este dat de cele doua stiluri pe care le-am menţionat mai sus: Hygge – despre care am scris un articol aici, şi wabi-sabi – un concept mai puţin cunoscut de noi europenii şi care se face tot mai cunoscut de cei care înbrăţişează stilul de viaţă minimalist. Am scris aici un articol despre minimalismul japonez.
Wabi sabi este o viziune fascinantă asupra lumii care derivă din estetica japoneză și care ne ajută să înțelegem frumusețea crudă a imperfecțiunii, să apreciem simplitatea și să acceptăm natura trecătoare a tuturor lucrurilor. Își are rădăcinile atemporale în cultura Zen, dar astăzi este mai importantă ca niciodată, pentru că astăzi căutăm o modalitate diferită de a face față provocărilor vieții și limitărilor societății în care suntem. Wabi sabi, de fapt, este un antidot eficient pentru o lume care se mișcă din ce în ce mai repede și care este din ce în ce mai orientată spre consumism. Ne încurajează să încetinim, să restabilim o relație autentică cu natura, să ne simplificăm viața de zi cu zi și să ne concentrăm asupra ceea ce contează cu adevărat pentru noi. Ne învață să trăim în ritmul anotimpurilor și să facem căminul primitor, să ne ridicăm după un eșec și să îmbătrânim cu grație, să fim mai îngăduitori cu noi înșine și, în cele din urmă, să apreciem frumusețea unui „perfect imperfect” al vieţii.