
Se spune că locuitorii Danemarcei sunt cei mai fericiți oameni de pe planetă. De ce oare, care este secretul lor? Putem răspunde la această întrebare cu un singur cuvânt: Hygge. Acesta este un cuvânt ce nu poate fi tradus în limba română, reprezintă mai degrabă un stil de viaţă. Stilul Hygge este filosofia de viaţă daneză care se caracterizează prin bunăstare personală şi fericire.
Pentru unii poate fi considerat un moft, o noua modă, alţii spun, de fapt, că danezii au inventat Hygge doar pentru a vinde cărți pe această temă, mobilier interior din lemn brut, pulovere confortabile și lumânări parfumate.
La modă sau nu, cu siguranţă există ceva bun în filozofia Hygge. Dovada? La urma urmei, Danemarca se află în topul topurilor celor mai fericite țări din lume.
În realitate, stilul Hygge este tot mai răspândit în întreaga lume pentru că mesajul pe care îl transmite este unul foarte simplu: aprecierea micilor gesturi zilnice, a știi întotdeauna să privim partea pozitivă a lucrurilor și a ne permite momente pentru noi, prieteni și familie.
Hygge este plăcerea lucrurilor mici. Hygge înțelege cum să facă fiecare loc și fiecare moment special. Hygge înseamnă a ne simţi acasă oriunde ne-am afla.
Hygge este acel sentiment de confort, relaxare și seninătate care se resimte într-un context intim, privat. Hygge este un foc aprins atunci când plouă afară, o seară petrecută cu prietenii într-un mod plăcut, lectura unei cărţi cu o cană de ceai alături. Hygge înseamnă să ne simţim bine şi în largul nostru pentru a fi fericiţi.
Care sunt originile stilului Hygge?
Originile stilului Hygge pot fi găsite în învățăturile filosofului Svend Grundtvig (unul dintre fondatorii spiritului național danez), care credea că ideea sau conceptul de națiune ar trebui să se bazeze pe sentimentul de apartenență și bunăstare a poporului său și nu pe măreția externă.
Niveluri ridicate de viață, egalitate de gen, distribuție echitabilă a bogăției, sistem eficient de asistență medicală, educație accesibilă tuturor contribuie cu siguranță la bunăstarea danezilor, dar bogăția nu aduce neapărat fericire.
Fericirea se găsește într-un sentiment de mulțumire profundă, atunci când te simți satisfăcut și în perfectă armonie cu cei din jurul tău. În acest fel, fiecare devine responsabil pentru bunăstarea celorlalți și invers.
Atmosfera Hygge din casă

O componentă foarte importantă a acestui stil de viață este de a crea atmosfera potrivită în interiorul casei. De fapt, spațiul intern reprezintă acel loc intim și privat pe care danezii îl văd drept refugiu. Acasă, ne refugiem de gerul rece și de iarnă – care ocupă multe luni ale anului în Danemarca – și ne dedicăm bunăstării și fericirii personale. Crearea atmosferei perfecte porneşte de la lumină, danezii fiind obişnuiţi cu iernile lungi, unde lumina soarelui este foarte scăzută. Intimitatea spaţiilor este creată de o atmosferă plăcut luminată. Aleg în principal surse de lumină caldă, pe tonul de galben închis și portocaliu, pentru a avea un climat primitor și cald. De cele mai multe ori preferă lumânările pentru că sunt o sursă de lumină ce transmite mult comfort şi intimitate. Ceea ce nu poate lipsi este un șemineu: trosnetul lemnului în contact cu focul, tonurile calde ale flăcării și mișcarea sa lentă continuă dau această atingere unică și specială atmosferei intime.
Casele danezilor sunt amenajate într-un stil simplu şi esenţial, preferă mobila din materiale naturale precum lemnul brut. Mobilierul, precum şi toate celelalte accesorii au un design simplu şi trebuie să ofere confort şi utilitate.
Țesăturile alese merită o discuție separată, nu numai pentru haine, ci și pentru covoare, perdele sau cuverturi de pat și huse pentru canapea. Sunt din materiale naturale, calde și confortabile.
Stilul Hygge estiv
Datorită faptului ca vine din ţările nordice, stilul Hygge este asociat cu frigul şi atmosfera tipică sărbătorilor de iarnă, dar asta nu înseamnă că dispare în lunile de vară, dimpotrivă. In Italia acest stil este tot mai difuz şi este pe departe o ţară friguroasă, aici soarele este patronul absolut. Obiceiurile specifice hygge pot fi trăite şi pe timp de vară. O atmosferă plăcută se poate crea şi pe terasă cu prietenii la un pahar de suc rece, plimbarea pe zăpadă poate fi înlocuită cu o plimbare într-o pajiște la soare sau o plimbare cu bicicleta. Important este să păstrăm mesajul principal: să ne simțim bine cu noi înşine și cu ceilalți într-un mod autentic, apreciind lucrurile mărunte. Aceasta este adevărata fericire.



Cuvintele cheie ale filozofiei Hygge
Dacă doriți să vă apropiaţi de metoda Hygge, vă sugerez să urmați aceste cuvinte cheie și să le puneți în practică zilnic:
1. Atmosferă: reduceţi intensitatea luminior din casă, alegeţi culori calde, aprindeţi lumânări parfumate. Utilizarea lumânărilor creează un mediu relaxant şi primitor, atât acasă cât şi la birou sau în orice alt loc.
2. Refugiu: un loc de seninătate și securitate. Casa trebuie să fie locul din care plecăm dimineața și unde ne întoarcem seara și trebuie să emane bunăstare. Din acest motiv, într-o casă hygge, nu trebuie să lipsească un loc dedicat intimității și seninătății personale, obiectelor naturale, cărților, plantelor, lumânărilor, păturilor și pernelor.
3. Egalitate: „noi” trebuie să prevaleze asupra „eu”. În familie și în relațiile sociale unde se practică hygge, interacțiunile sunt armonioase și respectuoase. În aceste schimburi sociale nimeni nu încearcă să fure scena altuia sau să preia controlul. Fiecare arată recunoștință pentru prezența celuilalt și încearcă să dea și să primească tot ce este mai bun. Sunt evitate plângerile, sarcasmul înțepător sau exhibiționismul liber, relațiile sunt văzute ca un schimb de creștere evolutivă pentru a hrăni sufletul.
4. Prezență: fiți aici și acum, închideţi telefoanele. Telefoanele mobile au devenit accesorii permanente care fac parte din cotidianul nostru şi ne însoţesc în toate momentele pe care le trăim. Închideți telefonul pentru o seară, aruncați-l într-un sertar și faceți altceva, ceva ce vă place. Vă garantez că nu va fi sfârşitul lumii dacă nu vă actualizați pagina Facebook. Suntem prezenți când acordăm atenție micilor gesturi zilnice, făcându-le astfel pline, conștiente și fără grabă.
5. Recunoștință: apreciați ceea ce există și ceea ce aveți. Această emoție este esențială pentru a trăi fericit, dar este o atitudine care trebuie antrenată constant pentru a evita să vedem întotdeauna partea negativă a lucrurilor. A fi recunoscător înseamnă a ne deschide la viață și la darurile ei.
6. Plăcere: tratează-te cu cafea, ciocolată, biscuiți, o bucată de tort. Viaţa trebuie trăită cu plăcere şi entuziasm. Nu este doar plăcut, ci necesar să ne concedem momente de răsfăţ în faţa unei prăjituri şi o ceaşcă de cafea fierbinte. Număratul caloriilor şi sensul de vină nu aduce decât stres şi anxietate.



7. Confort: faceți pauze și relaxați-vă. Viaţa nu înseamnă doar muncă, prin urmare, luaţi o pauză. Pentru ce? Pentru a citi o carte, de exemplu. Pentru a vă întinde pe o canapea şi a asculta o muzică relaxantă sau să vedeţi un film care vă place.
8. Spiritul împărtășirii: organizaţi o seară cu prietenii voştri şi împărtăşiţi povești și amintiri. Deseori ieșim seara și sfârșim într-un loc cu muzică atât de tare încât, în afară de a sorbi un cocktail, petrecem o bună parte din seară urlând pentru a comunica cu prietenii sau, mai rău, pentru a butona telefonul. Acesta nu este Hygge, retrageți-vă acasă cu prietenii de încredere, puneţi ceva muzică pe fundal și … povestiţi. Povestiţi-vă ziua, călătoriile, petreceți timp de calitate alături de cei dragi. Aveţi o sticla de vin bun la rece? Perfect!
9. Dormitul: concedeţi-vă atunci când puteți un somn bun. Este bine să petreceţi timp într-un fotoliu cu o carte în mână sau cu prietenii la lumina lumânărilor. Dar există o activitate Hygge prea des subestimată: somnul. Nu mă refer la somnul nocturn pe care îl facem în mod normal, ci la somnul pe care ni-l permitem într-o după amiază, o jumătate de oră pe canapea, sub o pătură moale şi călduroasă. Lazy este Hygge.
Este valabil conceptul de „Hygge” pentru toată lumea?
Acest „model de fericire” danez a fost exportat în alte părți ale lumii. Chiar și în ţările care sunt departe de stilul scandinav, oamenii au început să realizeze că a petrece timp acasă cu familia și prietenii, a bea o cafea, o bere sau a mânca o înghețată singuri sau cu cineva, a face ceva ce le oferă plăcere şi confort, nu are preţ.
Hygge înseamnă să fim buni cu noi înșine, să nu ne fie negate lucrurile care ne plac, să căutăm acele momente de fericire care se regăsesc în lucrurile mici: o bucată de ciocolată, un episod din serialele noastre TV preferate, o carte care ne place, puțină muzică și căldura unei îmbrățișări.
Dacă încetăm să ne gândim şi să ne facem probleme pentru acele lucruri nesemnificative, mărunte, o să reuşim să le vedem pe cele care ne fac cu adevărat fericiţi. Restul sunt accesorii lumești. Adevărata bunăstare nu se află într-un dulap plin de lucruri scumpe sau într-o mașină de ultima generaţie, mai degrabă se găsește în timpul nostru pe care îl împărtăşim cu oamenii pe care îi iubim, făcând ceea ce ne place şi ne face fericiţi. Asta înseamnă să trăiești Hygge!