
Așa cum v-am povestit într-un alt articol, acum 3 ani am făcut un curs de professional organizer. Îmi aduc aminte că în prima zi, înainte de a începe cursul în sine, coach-ul ne-a pus să scriem pe o hârtie câteva dintre motivele principale pentru care credem că este bine să fim organizaţi şi dacă ştim care este rolul unui professional organizer. După ce au fost adunate toate foile de la cursanţi, coach-ul ne-a elencat o parte dintre motivele pe care le-am scris. Evident e că majoritatea au spus că o bună organizare este utilă pentru a avea mai mult timp, casa ordonată, şifonierele şi dulapurile cu toate lucrurile aranjate frumos, că se pot organiza mai bine la locul de muncă, acasă, etc. Toate motive, de altfel, valabile dar destul de previzibile. Mi-au atras atenţia însă doua dintre ele: sănătate şi grija de sine. Mă întrebam atunci ce treabă are sănatatea cu organizarea şi invers. Dar o să revin mai jos cu acest argument.
De ceva timp încoace, una dintre activităţile mele este şi aceea de professional organizer. Având în vedere că este o profesie destul de nouă în Europa, majoritatea persoanelor cu care stau de vorbă îşi imaginează că treaba unui consultant în organizare este să arunce totul, să plieze tricouri şi să depoziteze totul în cutii etichetate. Dar, principalul beneficiu pe care îl puteţi obține cu ajutorul unui professional organizer este calitatea vieții.
Cuvântul pe care prefer să îl folosesc pentru a-mi descrie munca este: SIMPLIFICARE.
Simplificare în căutarea a ceea ce avem nevoie atunci când avem nevoie, simplificare în gestionarea locuinței și a familiei, simplificare în gestionarea angajamentelor noastre, simplificarea activităților pe care le desfășurăm în timpul muncii noastre, pur şi simplu: simplificare.
De ce ar trebui să petrecem ore făcând ceva care durează câteva minute? De ce ar trebui să ne stresăm inutil sau să ne obosim pentru că avem prea multe obiecte care ne invadează spațiile?
Pentru a vă uşura munca în ceea ce priveşte organizarea, există o metodă eficientă care vă poate ajuta foarte mult şi care se poate aplica atât în spaţiile casei voastre, cât şi la locul de muncă: 3M – MINIMIZARE, MAXIMIZARE și MENŢINERE.
MINIMIZARE
Unul dintre aspectele fundamentale ale organizării este tocmai acela de a evalua numărul de obiecte pe care le deținem (care, de cele mai multe ori, sunt prea multe). A putea reduce numărul de obiecte pe care le deținem este un aspect fundamental pentru a trăi mai bine. De aceea, primul pas către un stil de viață mai organizat este întotdeauna acela de a face decluttering (a elimina tot ceea ce este superflu, inutil, vechi, stricat etc.).
Decluttering-ul nu este întotdeauna ușor de făcut, dificultatea apare tocmai atunci când trebuie să înţelegem bine ce să eliminăm și cum să facem acest lucru, care sunt pașii, întrebările pe care trebuie să ni le punem atunci când vrem să eliminăm și cum să nu ne descurajăm pe măsură ce procedăm.
Este un proces obositor atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere emoțional. Este un fel de călătorie de conștientizare şi concentrare asupra ceea ce este cu adevărat util şi esenţial, a ceea ce ne place și ne aduce bucurie şi de a renunța la tot ceea ce este toxic și ne fură din energie.

Această muncă ne ajută să înțelegem că cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru a preveni apariția problemei din nou este să nu mai lăsăm în case obiecte de care nu avem nevoie, mai pe scurt, să oprim problema încă de la naştere.
Aşadar, minimizăm numărul de obiecte pe care îl deţinem în casă.
Citiţi şi: Ce este minimalismul, un stil de viață sau un mod de a privi esențialul?, Esenţialitate şi minimalism în casa noastră, Cum să vă simplificați viața cu regula 80/20.
MAXIMIZARE
Celălalt aspect esențial al organizării este să folosim bine spațiul pe care îl avem la dispoziţie. De cele mai multe ori, majoritatea spaţiilor, chiar şi cele mai mari, nu sunt utilizate la capacitatea lor maximă. Am avut ocazia să văd case mari, cu foarte mult spaţiu care a fost folosit la un procent minim din adevăratul său potențial. Acest lucru duce la dezordine, proastă funcționalitate și senzația că nu este niciodată suficient spațiu. Motiv pentru care, multe persoane încearcă la nesfârşit să se mute în alte case tot mai mari şi mai spaţioase, crezând că îşi pot rezolva astfel problema dezordinii şi a depozitării diverselor lucruri.
Greșeala stă în faptul că acordăm prea puțină atenție designului intern al pieselor de mobilier și ne concentrăm doar pe metri liniari. În schimb, este esențial să ne gândim la amenajarea mobilierului în aşa fel încât să fie confortabil şi funcţional pentru necesităţile şi exigenţele noastre.
De exemplu cămăşile, care fac parte din vestimentaţia mea zilnică, îmi place să le ţin pe umeraş, motiv pentru care am organizat dulapul în aşa fel încât să am mai multe umeraşe poziționate la o înălțime ușor accesibilă. În schimb tricourile, puloverele şi alte haine de genul acesta, prefer să le pliez şi să le ţin în sertare care pot fi scoase cu facilitate şi pot fi uşor accesibile.



Îmi place să găsesc locul potrivit pentru fiecare obiect, pentru fiecare lucru, astfel încât să nu ocup spaţiu inutil în casă. Rezultatul este confort maxim şi să avem la dispoziţie tot necesarul fără efort și fără a fi nevoie să pierdem timp de fiecare dată pentru a reordona.
MENŢINERE
Ultima dar nu mai puţin importantă este aceea de a menţine tot acest sistem. Cu alte cuvinte, ne asigurăm că organizarea pe care am făcut-o durează în timp și fără prea mult efort.
Într-un spațiu organizat este mai ușor de trăit, administrat și rearanjat. Pentru a putea menține sistemul, este necesar să dobândim obiceiuri zilnice mici și bune pentru a continua în mod consecvent împreună cu întreaga familie.
De unde să începem? De exemplu, evităm să lăsăm obiecte prin casă fără niciun motiv, găsim un loc specific pentru toate și le repunem din nou la locul lor după ce le folosim, spălam întotdeauna (sau punem imediat în mașina de spălat vase) ceașca de cafea după ce am băut din ea și eliminăm constant tot ceea ce nu mai este necesar.
Este mult mai ușor dacă fiecare membru al familiei își dă contribuţia, chiar dacă în mică parte, rezultatul ne poate surprinde.
Acum că ştim cum funcţionează acest sistem, îl putem pune în aplicare pentru fiecare spaţiu din casa noastră.