Imagine de Michal Jarmoluk de la Pixabay

Așa cum v-am povestit într-un alt articol, acum 3 ani am făcut un curs de professional organizer. Îmi aduc aminte că în prima zi, înainte de a începe cursul în sine, coach-ul ne-a pus să scriem pe o hârtie câteva dintre motivele principale pentru care credem că este bine să fim organizaţi şi dacă ştim care este rolul unui professional organizer. După ce au fost adunate toate foile de la cursanţi, coach-ul ne-a elencat o parte dintre motivele pe care le-am scris. Evident e că majoritatea au spus că o bună organizare este utilă pentru a avea mai mult timp, casa ordonată, şifonierele şi dulapurile cu toate lucrurile aranjate frumos, că se pot organiza mai bine la locul de muncă, acasă, etc. Toate motive, de altfel, valabile dar destul de previzibile.  Mi-au atras atenţia însă doua dintre ele: sănătate şi grija de sine. Mă întrebam atunci ce treabă are sănatatea cu organizarea şi invers. Dar o să revin mai jos cu acest argument.

De ceva timp încoace, una dintre activităţile mele este şi aceea de professional organizer. Având în vedere că este o profesie destul de nouă în Europa, majoritatea persoanelor cu care stau de vorbă îşi imaginează că treaba unui consultant în organizare este să arunce totul, să plieze tricouri şi să pună totul în cutii etichetate.

Principalul beneficiu pe care îl puteţi obține cu ajutorul unui professional organizer este calitatea vieții.

Cuvântul pe care prefer să îl folosesc pentru a-mi descrie munca este: simplificare.

Simplificare în căutarea a ceea ce avem nevoie atunci când avem nevoie, simplificare în gestionarea locuinței și a familiei, simplificare în gestionarea angajamentelor noastre, simplificarea activităților pe care le desfășurăm în timpul muncii noastre, pur şi simplu: simplificare.

De ce ar trebui să petrecem ore făcând ceva care durează câteva minute? De ce ar trebui să ne stresăm inutil sau să ne obosim de prea multe obiecte care ne invadează spațiile?

Pentru a-mi uşura munca în ceea ce priveşte organizarea, am găsit o metodă ce mă ajută foarte mult şi care se poate aplica atât acasă în toate spaţiile, cât şi la locul de muncă.

Iată cele 3M: Minimizare, maximizare și menținere.

Minimizare.

În opinia mea, unul dintre aspectele fundamentale ale organizării este tocmai acela de a evalua numărul de obiecte pe care le deținem, de obicei prea multe. A putea reduce numărul de obiecte pe care le deținem este un aspect fundamental pentru a trăi mai bine. De aceea, pentru mine, primul pas către un stil de viață mai organizat este întotdeauna acela de a face decluttering sau a elimina superfluul.

Decluttering-ul nu este ușor, de multe ori dificultatea stă tocmai în a înțelege ce să eliminăm și cum să facem, care sunt pașii, întrebările pe care trebuie să le punem și cum să nu ne descurajăm pe măsură ce procedăm.

Este un proces obositor atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere emoțional. Este un fel de călătorie de conștientizare şi concentrare asupra a ceea ce este util, esenţial, a ceea ce avem cu adevărat nevoie, a ceea ce ne place și a renunța la tot ceea ce este toxic și ne fură energie.

Această muncă trebuie, de asemenea, să ne ajute să înțelegem că cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru a preveni apariția problemei din nou este să nu mai lăsăm în case obiecte de care nu avem nevoie, pe scurt, să oprim problema încă de la naştere.

Maximizare.

Celălalt aspect esențial al reorganizării este să învăţăm să folosim bine spațiul disponibil. De multe ori m-am trezit în fața unor dulapuri, sertare și a şifonirelor, unde spațiul a fost folosit foarte prost și pentru un procent minim din adevăratul său potențial. Acest lucru duce la dezordine, puțină funcționalitate și senzația de a nu avea niciodată suficient spațiu.

În unele cazuri, greșeala este să acordăm prea puțină atenție designului intern al unei piese de mobilier și ne concentrăm doar pe metri liniari. În schimb, este, de asemenea, esențial să ne gândim la amenajarea interiorului mobilierului pe baza a ceea ce este confortabil pentru noi, lăsându-ne inspirați de ceea ce găsim pe net, dar având întotdeauna o idee clară despre ceea ce funcționează pentru noi.

De exemplu, dacă îmi place să ţin cămășile agățate pe umeraş și le port în fiecare zi, va trebui să-mi organizez dulapul cu mai multe umeraşe poziționate la o înălțime ușor accesibilă, dar dacă le prefer pliate voi avea nevoie de mai multe rafturi, sau poate cele de tip sertar care pot fi scoase cu facilitate şi pot fi uşor accesibile.

Îmi place să găsesc locul potrivit pentru fiecare obiect, pentru fiecare lucru, astfel încât să se armonizeze totul. Rezultatul este să avem confort maxim şi să avem la dispoziţie tot necesarul fără efort și fără a fi nevoie să pierdem timp de fiecare dată pentru a reordina.

Menținere.

Ultima dar nu mai puţin importantă este aceea de a menţine tot acest sistem. Cu alte cuvinte, ne asigurăm că organizarea pe care am făcut-o durează în timp … fără prea mult efort.

Într-un spațiu organizat este mai ușor de trăit, administrat și rearanjat. Pentru a putea menține sistemul, este necesar să dobândim obiceiuri zilnice mici și bune pentru a continua în mod consecvent cu întreaga familie.

De unde să începem? De exemplu, evităm să lăsăm obiecte prin casă fără niciun motiv, găsim un loc specific pentru toate și le repunem din nou în acel loc după ce le folosim, spălam întotdeauna (sau punem imediat în mașina de spălat vase) ceașca de cafea după ce am băut din ea, eliminăm constant tot ceea ce nu mai este necesar, începând cu ceea ce găsim prin cutia poștală.

Este mult mai ușor dacă fiecare membru al familiei își dă contribuţia, chiar dacă în mică parte, rezultatul ne poate surprinde.

Acum că ştim cum funcţionează acest sistem, îl putem pune în aplicare pentru fiecare spaţiu din casa noastră. Şi azi vom începe cu baia.

Sistemul celor 3M pentru organizarea băii.

Imagine de Michal Jarmoluk de la Pixabay

Vă povesteam mai sus că am fost impresionată de două motive pentru care se spunea că este importantă organizarea: sănătatea şi grija de sine.

Ok, ştiu cât sunt de importante aceste două aspecte, dar nu reuşeam să fac legătura cu organizarea.

Baia are o valoare importantă pentru bunăstarea personală; viața devine din ce în ce mai stresantă și, la finalul zilei, suntem plini de tensiune și nervozitate. Dacă transformăm baia într-un loc de relax şi purificare, avem la dispoziţie un spaţiu unde ne putem încărca bateriile. Cu mici ajustări putem transforma baia, aşa mică cum este, într-un ambient plăcut de odihnă şi relaxare.

Baia este una dintre camerele casei de care trebuie să avem mai multă grijă atât în ​​ceea ce privește igiena, cât și estetica. Este un spaţiu mic care este utilizat frecvent de către toată familia şi din păcate, în cele mai multe cazuri, am văzut că este cel mai neglijat spaţiu din casă. Când de fapt, ar trebui să fie spaţiul căruia să i se acorde cea mai mare importanţa în ceea ce priveşte igiena şi curăţenia. Căci ştim cu toţii pentru care scopuri este folosită baia. Deci, iată şi legătura pe care o are organizarea cu sănătatea. Dacă ne organizăm baia în mod corespunzător, rutina de curățare pe care trebuie să o desfășurăm în fiecare zi pentru a avea o baie ordonată și curată se face mult mai uşor.

Igiena şi curăţenia în baie sunt strict legate si de sănătatea noastră (aţi văzut în ultimele luni cât de importantă este spălarea pe mâini), de aceea este nececesar să acordăm atenţia cuvenită acestui spaţiu în casă.

Minimizarea produselor în baie

Începând de la curăţenia casei şi până la îngrijire corporală, băile noastre sunt ticsite de o grămadă de produse.

Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să împărţiţi produsele de îngrijire pe categorii şi după care să începeţi să eliminaţi tot ceea ce este expirat, deteriorat sau pur şi simplu nu le folosiţi pentru că le-aţi primit cadou sau nu vă mai plac. Este inutil să ţinem ceva ce nu folosim, aceste obiecte ocupă doar spaţiu preţios şi sunt un magnet pentru praf.

De asemenea, toate mostrele de creme şi parfumuri, dacă vă plac folosiţi-le sau le puteţi păstra într-o borsetă pentru cosmetice pe care o luaţi în călătorie. Sunt foarte practice şi utile. Dacă nu vă plac, aruncaţi-le.

Acelaşi lucru este valabil pentru perii de păr, instrumente pentru manichiură şi pedichiură, periuţe de dinţi, etc., aruncaţi tot ceea ce nu mai este bun sau nu funcţionează.

Maximizarea spaţiului în baie

În primul rând, dacă baia este mică, dar mai multe persoane o folosesc, concentrați-vă pe verticalitate. O mulțime de spațiu poate fi obținut din utilizarea corectă a rafturilor, cârligelor şi a dulapurilor de perete.

Este foarte important să va procuraţi un mobilier de baie ce poate fi organizat cu mai multe compartimente şi divizoare. De asemenea, se găsesc pe internet dar şi în magazinele de specialitate diverse organizatoare foarte utile care vă pot facilita o bună ordonare a produselor pe categorii.

Menţinerea ordinii şi igienei în baie.

Pentru a avea baia mereu curată şi în ordine este foarte importantă colaborarea între toţi membrii familiei. Fiecare are datoria de a menţine curăţenia în mod corespunzător. Dacă după fiecare duş se curătă imediat spaţiul, nu se acumulează mizeria şi ambientul rămâne mereu curat şi parfumat. După ce se foloseşte un produs, se închide capacul şi se depozitează la locul său prestabilit. Prosoapele ude se pun la uscat pe suportul pentru prosoape sau dacă sunt murdare se aruncă la coşul de rufe.

Sunt reguli simple dar care sunt foarte importante pentru sănătatea noastră. O baie organizată bine este mai uşor de curăţat iar ambientul este igienizat şi plăcut.

Un ambient curat şi parfumat este mai invitant pentru a ne ocupa de igiena şi grija personală zilnică.

Sistemul celor 3M în organizare: minimizare, mazimizare şi menţinere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. Află mai mult

Setările cookie-urilor de pe acest site web sunt setate astfel încât să permită cookie-urilor să vă ofere cea mai bună experiență de navigare posibilă. Dacă continuați să utilizați acest site web fără să modificați setările cookie-urilor sau faceți clic pe „Accept” de mai jos, sunteți de acord cu acest lucru.

Închide