
“Nimeni nu are nevoie de o vacanţă la fel de mult ca o persoană care tocmai s-a întors dintr-o vacanţă.”
A mai trecut o vară, s-a mai dus o vacanţă… sau cel puţin e aşa pentru cei mai mulţi dintre noi. Lăsăm în urmă plăcutele zile de distracţie şi relax la munte, la mare sau într-un loc exotic pentru a ne întoarce la cotidian. Toate acele momente minunate le lăsăm în urmă şi nu le vom reîntâlni pentru ceva timp, iar revenirea la viaţa de zi cu zi implică un efort prea mare.
Apar spontan întrebări: Cum să facem faţă primei zile de muncă după concediu? Ce putem face pentru ca reîntoarcerea să fie mai puţin traumatică?
Aşteptăm cu nerăbdare un an întreg să mergem în vacanţă şi majoritatea dintre noi vrem să ne bucurăm pe deplin de acele câteva zile de odihnă şi relax. Însă, vacanțele nu ne aduc întotdeauna numai lucruri bune. Pe lângă numeroasele probleme care pot interveni în timpul acestora, indiferent de natura și de cauza lor, vacanța poate provoca probleme serioase în viețile oamenilor în momentul în care se termină.
Un număr tot mai mare de persoane se confruntă cu depresia post-vacanță, în momentul în care acestea se întorc acasă și revin la viața lor obișnuita și la rutina de zi cu zi.
Ce este sindromul post-vacanță?
Așa cum arată și numele, sindromul, denumit uneori și stres sau depresie post-vacanță, prezintă simptome precum tristeţe, anxietate, dificultate de concentrare, iritabilitate, apatie, oboseală, insomnie sau apetit scăzut ce apare la persoanele proaspăt întoarse din concediu.
Sindromul post-vacanţă nu a fost recunosut de nicio comunitate științifică ca un diagnostic, prin urmare nu poate fi considerat o boală, ci un proces de adaptare care poate crea dificultăți în anumite ocazii. Conceptul se referă la starea de rău psihologică produsă de reintegrarea la muncă după o perioadă de deconectare.
Odată întoarse la locul de muncă, persoanele care se confruntă cu depresia post-vacanță nu vor mai lucra cu aceeași plăcere, nu vor mai da același randament şi nu vor mai fi la fel de eficiente ca înainte. Acest lucru poate conduce la neîndeplinirea sarcinilor zilnice și, foarte probabil, la crearea de mici conflicte cu colegii sau angajatorii pentru că munca desfășurată nu este la fel de calitativă.
Atunci când revenim din vacanţă este de aşteptat să nu găsim acelaşi ambient plăcut pe care l-am lăsat în concediu, suntem obligaţi să ne focalizăm gândurile şi să ne concentrăm atenţia către sarcinile de lucru. Este nevoie de o perioadă de tranziție în care să putem reveni la vechile obiceiuri, la programul de somn normal, la mesele cu care eram obișnuiți și la alte activități pe care le aveam.

Cum să facem trecerea de la starea de vacanţă la cea de rutină zilnică?
Nu toată lumea care se întoarce din vacanță trece prin aceleași dificultăți sau are aceleași simptome. Nu există soluții universale aplicabile în toate cazurile ci doar câteva sfaturi care vă permit să experimentați o revenire mult mai puțin traumatică din vacanță atât la nivel fizic, cât și emoțional.
1. În primul rând, pentru a avea o reîntoarcere acasă mai plăcută şi mai confortabilă este esenţial să ne pregătim înainte de a pleca în vacanţă. Am scris aici un articol despre cum să ne pregătim casa înainte de a pleca în concediu. Este foarte important ca atunci când ne întoarcem să găsim casa în perfectă ordine şi toate facturile plătite la timp.
2. Este recomandat să reveniți acasă cu două-trei zile înainte de a vă duce la muncă. Uneori, o zi liberă petrecută acasă, vă poate ajuta să vă refamiliarizați cu mediul și cu atmosfera căminului. În acest fel vă veţi obişnui treptat la viața de zi cu zi.
Câteva zile de odihnă suplimentară sunt esenţiale pentru a elimina orice stres cauzat de trafic sau epuizare acumulată în timpul întoarcerii și pentru a recupera energia necesară revenirii la cotidian.
De asemenea, acele două-trei zile pot servi pentru a face o reconectare mentală cu activităţile legate de muncă, pentru a ne controla poşta electronică, pentru a revizui agenda de lucru şi pentru a recupera treptat propriile ritmuri de lucru.
3. Dacă vacanțele sunt un moment în care rutina este pusă deoparte, poate fi frustrant atunci când se revine la trezirea la aceeași oră în fiecare dimineață, mersul la muncă și să vedem aceiași oameni în fiecare zi.
Prin urmare, va fi util să schimbăm unele obiceiuri pentru a reveni la muncă cu un entuziasm reînnoit.
Chiar și o simplă schimbare a tipului de alarmă poate schimba spiritul după întoarcere, precum și luarea unui traseu diferit pentru a merge la serviciu sau a face pauza de prânz în locuri diferite sau cu persoane diferite.
4. Schimbarea unor obiceiuri zilnice sau adăugarea de altele noi, în afara muncii poate fi, de asemenea, importantă: planificarea weekend-urilor în afara orașului sau practicarea altor sporturi decât cele obișnuite ne pot ajuta să ne petrecem timpul liber în mod variat.
Ne putem înscrie la o sală de fitness, dacă nu am făcut-o până acum, sau la un curs de dans, curs de gătit, locuri noi unde putem învăţa lucruri noi şi întâlni persoane interesante.



5. Revenirea la un program alimentar şi nutriţional sănătos este foarte important. De obicei, în vacanţă, avem tendinţa de a mânca mai mult şi la ore total diferite de cele cu care suntem obişnuiţi atunci când suntem acasă. După zile întregi în care am servit micul dejun târziu cu prăjiturele şi cappuccino şi încheiam ziua cu o mare îngheţată sau un pahar de vin, este foarte greu să trecem la rutina alimentară de dinainte de vacanţă. Acestă trecere se poate face treptat păstrând la început meniul din vacanţă. Pentru cei care au avut ocazia să călătorească în afara ţarii şi să guste din mâncărurile posturilor respective, pot încerca să păstreze vie amintirea din vacanţă gătind cele mâncăruri.
7. Schimbarea aspectului pentru a începe un nou capitol poate fi ideală pentru a trece peste depresia post-vacanţă.
Adesea, mersul la un salon de înfrumuseţare poate fi foarte terapeutic. O nouă culoare la păr, o nouă tunsoare, un peeling profesional făcute după întoarcerea din vacanţă, sunt necesare atât pentru relaxare cât şi pentru o îmbunătăţire a aspectului fizic în general. De asemenea, este foarte benefică o schimbare de stil sau o simplă achiziţionare de câteva articole de îmbrăcăminte noi pentru a da acea energie pozitivă necesară pentru a relua viața de zi cu zi cu un entuziasm reînnoit.



8. Souvenir-urile şi micile cadouri cu care vă întoarceţi din vacanţă sunt întodeauna benefice. Şi nu mă refer doar la cadourile pe care le cumpăraţi pentru cei dragi, ci la un cadou pe care îl faceţi pentru voi înşivă.
Mi-a plăcut întodeauna să mă întorc din vacanţă cu ceva care să-mi amintească ceva din acel loc pe care l-am vizitat. De multe ori este o carte de reţete culinare specifice postului respectiv, un obiect sau un articol vestimentar pe care îmi place să-l îmbrac în prima zi de muncă de după vacanţă.
9. Planificarea unei noi vacanţe! Continuați să dedicați weekend-urile relaxării, familiei sau prietenilor, ca şi când vacanţele nu s-ar fi terminat. Planificați-vă sărbătorile de Crăciun sau o excursie în afara orașului, atâta timp cât vremea o permite. Planificarea unei noi călătorii vă va permite să trăiți zilele de lucru cu mai mult entuziasm și motivație, așteptând următoarea pauză.
În loc să vă uitaţi cu nostalgie la fotografiile din vacanţa care a trecut, răsfoiţi un nou catalog de vacanţe şi alegeţi următoarea destinație!