
Serviciul de masă “bun” este utilizat numai în ocazii speciale. Este acel servici de masă pe care l-am primit cadou la nuntă, depozitat frumos într-o vitrină închisă, pe care se pune praful. La fel ca şi rochia scumpă, ca şi bijuteriile preţioase, ca şi sentimentele nobile pe care le păstrăm în întuneric în mobilierul vieţii şi le scoatem afară doar de ocazii speciale.
Serviciul de masă bun este pentru acea sărbătoare sau duminică a anului în care vrem să facem o impresie bună, de cele mai multe ori în ochii unor persoane care, probabil, că își vor aminti doar pata de sos care a căzut pe faţa de masă albă ce face şi ea parte dintr-un set preţios.
În timp ce-mi pregăteam obişnuitul meu ceai verde de după-amiază, mi-au căzut ochii pe un servici de ceai vintage, dintr-un porţelan fin şi de o formă foarte elegantă pe care l-am primit în dar acum o lună circa de la o prietenă mea.
Eu nu am vitrine în casă şi nici în bucătărie, motiv pentru care ţin acest servici de ceai pe un raft în bucătărie. Am petrecut câteva minute uitându-mă la acel servici de ceai în timp ce ţineam în mână veşnica mea ceaşcă din care îmi beau de obicei cafeaua sau ceaiul. Pregătită să-mi torn savuroasa bautură în ea, m-am gândit că, de data asta, voi servi ceaiul din ceaşca de porţelan fin pe care o aveam în faţa ochilor. De ce nu? Azi vreau să mă tratez bine! După multe ore de muncă, merit să-mi beau ceaiul dintr-un porţelan fin şi să fiu tratată precum o lady.
Este o bucurie care îmi plăcea să mi-o conced încă de când eram copil. De câte ori mă punea mama să şterg praful de pe serviciile bune din vitrină ce stăteau frumos aranjate în camerele “bune” (pe care eu le numeam muzeu), mă simţeam precum Alice în ţara minunilor şi îmi imaginam că într-o zi îmi voi savura ceaiul cu amicele mele din ceştile de porţelan bun.

În timp ce-mi savuram ceaiul din minunatul meu porţelean, gândul m-a dus la persoanele care l-au folosit înaintea mea. Oare ce poveste se ascunde în spatele acestui minunat servici de ceai?
Cum spuneam, am primit în dar acest servici de ceai de la prietena mea pe care am ajutat-o să elibereze apartamentul părinţilor ei care de mult au plecat dincolo. Printre o grămadă de lucruri şi inutilităţi pe care a trebuit să le ducem direct la centrul de colectat gunoaie, am găsit o adevărată comoară într-un dulap în sufragerie. Şi nu ma refer la bijuterii preţioase sau cine ştie ce alte obiecte de lux. Am găsit un dulap plin de servicii de masă, servicii de ceai, de cafea, tacâmuri, pahare şi tot felul de feţe de masă superbe, care stăteau bine ascunse acolo în aşteptarea unei ocazii speciale pentru a fi folosite.
Casa în sine, era plină de astfel de obiecte, haine şi tot felul de lucruri care la rândul lor stăteau frumos depozitate pentru momente speciale ce aşteptau să vină. Desigur că majoritatea lucrurilor erau noi ţiplă, frumos împachetate, unele având încă eticheta pe ele.
Stăpânii acelor obiecte minunate nu mai erau de mult pe acolo, însă obiectele încă aşteptau să fie scoase afară pentru o ocazie bună. În sfârşit a venit şi ocazia să fie scoase afară, însă nu era chiar acea la care s-ar fi aşteptat.
La bucătărie, în schimb, am găsit contrariul, o mulţime de farfurii, ceşti şi tot felul de piese ciobite, crăpate, tacâmuri din seturi diferite, deteriorate şi cu un aspect de vechi, super uzat. M-am uitat cu tristeţe la toate astea, acei oameni aveau casa plină de obiecte minunate, unele chiar preţioase pe care le ţineau ascunse şi se foloseau în viaţa de zi cu zi de aceleaşi vechituri în detrimentul lucrurilor noi şi frumoase. Lucruri ce aşteptau să fie scoase afară pentru vreo sărbătoare sau ocazie specială.
Căci aşa suntem noi oamenii, dăm tot ce este mai bun din noi doar în anumite momente în care vrem să demonstrăm ceva cuiva şi doar în ocazii speciale. Tratăm invitaţii noştrii ca pe nişte regi şi uităm de cele mai multe ori că şi noi merităm să fim trataţi bine şi în fiecare zi. Merităm să mâncăm aşezaţi la masă cu eleganţă şi să servim cina la lumina lumânărilor din setul de farfurii bune şi cu tacâmuri frumoase.
Se întâmplă adesea să nu vrem să folosim ceva deoarece credem că nu este momentul potrivit. Sau să nu facem ceva pentru că aşteptăm un moment mai bun pentru a face acest lucru, ocazie potrivită în care ne vom simți mai pregătiți.
Toate acestea se aplică nu doar obiectelor dar și unor activităţi de făcut: un parfum scump, o rochie specială, un vin bun, o călătorie, un tratament la spa.
Adevărul este că ar trebui să ne bucurăm de lucruri frumoase și prețioase în fiecare zi. Fără distincție.
Nu mai depozitați obiecte, mobilier sau alte lucruri timp de ani și decenii, așteptând ocazia „perfectă”.
Fiecare zi trebuie să fie specială și în fiecare zi merităm să ne simțim regi.
Dacă ar fi să alegem ocazia specială în care să facem ceva, atunci această ocazie este astăzi.
Momentul perfect pentru a îmbrăca rochia care vă place sau să folosiţi serviciul bun este ziua în care vreţi să o faceţi.
Dar totuşi, dacă nu vreţi să faceţi precum vechii egipteni și să creați mausolee pline de lucruri pentru o viață viitoare, acest sfat nu este valabil.
Luaţi exemplu de la Madame Chic di cartea “Lecţii de la madame chic” de Jennifer L. Scott despre care am scris aici cu ceva timp în urmă.



Faceţi din viaţa voastră o ocazie specială pe care să o trăţi în fiecare zi, la fel precum făcea la Famille Chic. Foloseau cel mai bun serviciu la fiecare masă. În fiecare seară, masa era servită în farfurii prețioase și pahare de cristal. Nu păstrau un set separat de pahare cu picior pentru ocazii speciale: fie cristal, fie nimic. Erau ei înșiși suficient de speciali pentru a o merita. Așezarea mesei cu cele mai frumoase lucruri pe care le aveau în posesie înnobila ceea ce altfel ar fi fost o experiență banală și cotidiană. Astfel, fiecare zi devenea ceva somptuos și extraordinar.
În apartamentul parizian al Famille Chic, fiecare piesă de mobilier era un obiect de colecție. Nu exista o cameră de muzeu mobilată cu fotolii antice și o altă cameră de zi pentru toată lumea pentru uz zilnic. Mobilierul din casa lor era elegant şi se bucurau zilnic de el la fel ca şi de minunatele picturi de pe pereţi şi de cele mai bune covoare pariziene sub picioare.
Asta nu înseamnă că acum trebuie să vă apucaţi să aruncaţi tot ce aveţi prin casă şi să risipiţi toţi banii pe haine scumpe sau orice altceva, ci să începeți să vă gândiți la lucruri materiale și imateriale care vă sunt utile, care să vă ajute să deveniţi persoana care doriți să fiți sau să deveniți.
Acesta este motivul pentru care vă împărtășesc câteva idei pentru a ieși din capcana “serviciului bun” și a „rochiei de duminică”:
Cumpăraţi doar ceea ce folosiţi
Atunci când vreau să-mi cumpăr ceva o fac doar dacă vreau cu adevărat acel obiect sau serviciu şi ştiu că vreau să-l folosesc imediat: o carte o cumpăr când vreau să o citesc, un curs online doar dacă am timp să-l fac, o rochie dacă îmi place până la punctul în care aș începe imediat să o port.
Folosiţi tot ce aveţi
Nu-mi place să pierd timpul și nici obiectele, dar am și lucruri de uz comun și altele pe care le consider mai valoroase. Cu toate acestea, încerc să le folosesc și pe acestea din urmă cu gândul că trebuie să dau valoare tuturor zilelor mele și, prin urmare, să inversez raționamentul: dacă doar duminica port o rochie bună, mă asigur că orice zi în care vreau să port acea rochie este „o duminică”. Nu aștept un moment special şi perfect pentru a-mi cumpăra un parfum mult dorit, mă asigur că acel parfum o să-mi creeze un moment special. Nu aştept o seară perfectă pentru a face o cină romantică, mă asigur că acea cină îmi va face seara perfectă.
Dacă decideți că este timpul să faceți ceva, atunci e cazul să o puneți pe agendă.
Cea mai bună zi este astăzi, întotdeauna și în orice caz.