Simplificarea bucătăriei cu metoda capsule kitchen

Urăști planificarea meselor? Ora cinei este întotdeauna un motiv de stres pentru tine? Cheltui mulți bani pe alimente care nu se mănâncă niciodată şi riscă să fie uitate undeva în cămară? Dacă da, atunci vreau să­-ţi prezint o alternativă bună la un meniu săptămânal, dar care poate face o diferență enormă în viața ta: capsule kitchen.

Dintotdeauna am fost preocupata să-mi simplific cât mai mult viaţa.

Puteţi citi mai jos articolele în care am vorbit despre simplificare şi minimalism:

Ce este minimalismul, un stil de viață sau un mod de a privi esențialul?
Stilul JAPANDI. Esenţialitate şi minimalism în casa noastră.
Cum să ne eliberăm de superflu şi să trăim fericiţi şi cu simplitate.

Minimalismul m-a ajutat foarte mult şi în ceea ce priveşte organizarea meselor şi prepararea meniului. Cu toate că sunt adepta meniului săptămânal şi chiar încurajez pe toţi să-l adopte, trebuie să recunosc că nu este întotdeauna uşor de aplicat de către toate persoanele.

Şi atunci: cum vă puteţi simplifica viața și mai ales timpul petrecut în bucătărie? Cum puteţi optimiza experiența de gătit? Cum să profitaţi la maximum de spațiul mic din bucătărie?

Răspunsul la aceste întrebări este: metoda Capsule Kitchen.

Cu toţii ne străduim să ne simplificăm viața. Și un loc în care putem face asta cu un impact uriaș este în bucătăriile noastre. Acesta este și motivul pentru care am încercat să adopt metoda Capsule Kitchen pentru a planifica mesele, a face cumpărăturile și pentru a le depozita în cămară şi frigider.

De când am început să aplic aceasta metodă, rareori sunt stresată din cauza meselor, economisesc o mulțime de bani, economisesc timp și, ca bonus suplimentar, am început chiar să mănânc mai sănătos.

Ce este o bucătărie capsulă?

Cu siguranță aţi auzit de o garderobă capsulă, un mic dulap în care ţineţi doar acele piese vestimentare pe care le iubiţi şi pe care ştiţi că le veţi îmbrăca şi, mai ales, piese care se asortează între ele şi se potrivesc perfect indiferent de cum sunt combinate. Este conceput pentru a vă face rutina de dimineață mai ușoară și mai rapidă.

Ei bine, o capsule kitchen are același concept, doar că este adaptat pentru bucătăria voastră.

Nu veţi mai avea nevoie de tot felul de reviste şi cărți de bucate, gadget-uri, aparate complicate și alimente sofisticate pentru bucătăria dvs. de zi cu zi. Aveţi nevoie de o bucătărie capsulă cu un număr limitat de produse esențiale de bucătărie și alimente simple care pot fi combinate în moduri diferite pentru a crea micul dejun, prânzul și cina în fiecare zi.

Care sunt avantajele unei bucătării capsulă?

Immagine di aleksandarlittlewolf su Freepik

Avantajele sunt destul de clare:

 – Economisesc timp la supermarket. Atunci când am clar în minte ce folosesc în fiecare săptămână, cumpărăturile alimentare devin mai uşoare și mai rapide.

 – Știu întotdeauna ce să cumpăr pentru că folosesc aceleași alimente de bază în fiecare săptămână, cu puține modificări în funcţie de sezon sau pentru cazuri excepţionale (musafiri, sărbători).

 – Mesele mele sunt mai creative. Datorită faptului că există o mulţime de opțiuni, pot amesteca și potrivi anumite alimente în funcţie de ceea ce am în frigider și, de cele mai multe ori, mă simt mult mai creativă decât înainte.

Întotdeauna am ceva pentru cină. Este mult mai ușor de planificat atunci când folosești metoda capsule kitchen, așa că, nu-mi fac prea multe griji pentru ceea ce trebuie să gătesc pentru cină.

 – Am redus enorm risipa alimentară pentru că de fiecare dată știu exact ce alimente folosim și ce nu.

 – Economisesc cumpărând alimentele pe care știu că le voi folosi, pot face cumpărături ţintite și fac stocuri atunci când este necesar. De asemenea, pot simplifica numărul de alimente pe care le cumpăr.

Această metodă poate fi adaptată bucătăriei tale?

Sigur ca da. Dar înainte de a începe să implementaţi această metodă şi de a vă organiza bucătăria şi modul de a găti, trebuie să vă puneți mai întâi câteva întrebări:

Cum îmi place să gatesc?

Indiferent dacă ne place să gătim sau nu, avem cu toţii deja câteva metode sau rețete preferate pe care le facem mereu.

Sunteţi o persoană care preferă să folosească mai des aragazul sau cuptorul cu microunde? Sau poate preferaţi sa faceţi mâncare cu ajutorul electrodomesticelor de ultimă generaţie care fac mai multe lucruri în acelaşi timp. Vă place să pregătiţi bucate simple sau elaborate?

Începeți prin a vă cunoaște abilitățile și metodele de gătit.

Ce folosesc în mod frecvent?

Acum faceți un bilanț la ceea ce utilizați deja în fiecare săptămână.

Familia noastră iubește mâncărurile tradiţionale româneşti şi italiene (cu mici modificări pentru sensibilitățile noastre alimentare). Deci, de exemplu, avem tendința de a consuma multe legume, leguminoase, multă salată verde, orez, paste și carne.

Ce folosiţi deja în fiecare săptămână? Acestea se vor potrivi cu siguranță în bucătăria voastră capsulă.

Care sunt acele alimente pe care le am tot timpul în cămară?

Fiecare dintre noi avem acele câteva elemente din cămară pe care le folosim aproape zilnic pentru prepararea bucatelor.

Ce condimente sau ierburi folosești des? Ce tip de paste îţi place să găteşti? Preferi orezul integral sau orezul basmati?

Acestea vor fi produsele de bază din cămară şi care nu vor lipsi niciodată de pe lista de cumpărături.

4 pași simpli pentru a avea o bucătărie capsulă

Puteți trece cu ușurință la utilizarea unui sistem capsule kitchen în patru pași:

1. ordine şi curăţenie

Primul pas este să curățați bucătăria și să faceți ordine.

Ordonaţi şi organizaţi frigiderul, congelatorul și cămara pentru că știți că acolo este tot haosul din bucătărie.

Controlaţi bine toate alimentele dacă sunt în stare bună, dacă au termenul de garanţie valabil şi identificaţi-le pe cele care au fost cumpărate doar pentru că erau în ofertă sau din alte motive şi pe care nu le veţi consuma niciodată.

2. faceţi o listă cu produsele indispensabile pentru bucătăria voastră capsulă

Immagine di aleksandarlittlewolf su Freepik

Acum că aţi făcut curățenie, faceţi o listă de produse alimentare cu articole pe care știţi sigur că le folosiţi deja în fiecare săptămână.

De exemplu, în cămara mea nu vor lipsi niciodată pastele, orezul, fasolea, năutul, conservele de ton, anumite condimente şi multe altele.

Fiecare dintre voi ştie bine exact ce foloseşte des pentru a face mâncare şi acelea trebuie să nu lipsească din cămară.

3. alegeţi magazinele alimentare cu intenţie

Luați lista cu voi atunci când mergeţi la magazin și asigurați-vă că o verificați în timp ce faceți cumpărăturile. Este foarte important să vă limitaţi doar la ce aveţi scris pe listă şi să nu cumpăraţi nimic în plus, nici măcar dacă este în ofertă.

Dacă este prea solicitant pentru buget, puteţi cumpăra doar câteva articole odată.

4. creați mese cu ingredientele pe care le-aţi stabilit pentru bucătăria voastră capsulă

Acum că aveți ingredientele de bază, este timpul să începeți să gătiți!

Este important să vă abţineţi la alimentele pe care le-aţi stabilit ca fiind de bază pentru bucătăria voastră capsulă. Nu are rost să vă complicaţi în tot felul de reţete pe care le-aţi găsit pe you tube sau pentru că aţi văzut la televizor un chef care gătea nu ştiu ce sofisticăreală, pentru că veţi cădea din nou în capcana de a cumpăra ingrediente scumpe pe care nu le folosiţi niciodată.

Încercaţi să vă planificaţi mesele în mod simplu şi în funcţie de obiceiurile voastre alimentare.

Crearea unei bucătării capsulă vă va ajuta să vă simplificați eforturile de planificare a mesei.

Cum să faceţi un plan de masă de bucătărie capsulă

Faceți o listă cu mesele pe care doriți să le pregătiți, cu toate considerentele legate de sezon. Mai multe salate vara, mai multe supe iarna, de exemplu.

Luați în considerare să mâncați în fiecare zi mese care au aceleași ingrediente. Salata verde de exemplu, sau ouă. Prin includerea aceloraşi alimente în fiecare zi, planificarea mesei și cumpărăturile alimentare se vor face pe pilot automat.

Planificaţi mesele pentru fiecare zi și notaţi toate ingredientele de care veţi avea nevoie.

Din momentul în care aţi creat planul de masă pentru prima săptămână, pentru următoarele săptămâni va fi mult mai simplu să creați meniul.

Este evident că puteţi schimba planul alimentar după necesităţi (diete sau cure alimentare pe care vi le recomandă medicul sau nutriţionistul), sau în funcţie de sezon.

În esență, bucătăria capsulă se rezumă la depozitarea ingredientelor pe care le folosiţi în mod regulat, în funcție de modul în care pregatiţi mâncarea și de ceea ce îi place familiei să mănânce. 

Sper ca aceste sfaturi să fie utile pentru toţi cei care îşi doresc să-şi simplifice viaţa şi vor să nu mai piardă o mulţime de timp cu programarea şi pregătirea meselor.

Scrieţi în comentarii dacă aţi auzit de această metodă şi dacă o puneţi deja în aplicare.

Simplificarea bucătăriei cu metoda capsule kitchen
Etichetat pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *