
7 schimbări de mentalitate de care aveți nevoie pentru a vă schimba garderoba
Iarna a făcut loc primăverii, zilele au devenit tot mai calde şi însorite şi a venit momentul să facem un schimb de sezon în şifonier. Este timpul să depozităm hainele groase de iarnă în locuri mai puţin accesibile din dulap sau în cutii speciale şi să scoatem afară hainele lejere de primăvară-vară. Acesta este momentul în care este recomandat să ne reorganizăm şifonierul, să facem ordine în dulapuri şi să reîmprospătăm garderoba. Este momentul potrivit pentru a face decluttering şi pentru a elimina tot ceea ce este de prisos.
Dar cum să facem asta? Este atât de dificil să eliminăm hainele vechi, cele care nu ne mai vin sau care nu ne mai plac.
Ar putea să vă intereseze şi: 7 motive esenţiale pentru a face decluttering
Garderoba nu este o piesă de mobilier ca toate celelalte, este o oglindă a identităţii noastre şi dezvăluie o mulţime de lucruri despre noi. Este un instrument util care conţine elemente prin care reuşim să comunicăm cu ceilalţi. Prin îmbrăcămintea și accesoriile conținute în garderobă, transmitem informații despre noi înșine.
Spre deosebire de celelalte mobiliere din casă, a căror utilizare este comună, relația cu garderoba este strict personală. Când reamenajăm şifonierul, acționăm simultan asupra vestimentației și asupra identității noastre. De aceea este atât de important ritualul schimbării de sezon, care poate fi un moment de plăcere pentru unii sau un moment de stress pentru alții.
Hainele noastre sunt o extensie a ceea ce suntem, o legătură cu trecutul și viitorul nostru, de aceea, eliminarea acestora este un moment emoţionant.
Citiţi şi: 9 moduri de a vă elibera de obiectele cu valoare sentimentală
Suntem în continuă evoluţie: ne maturizăm, ne modificăm corpul, ne schimbăm gusturile şi achiziţionăm o altă identitate. Între timp, nu toate hainele pe care le deţinem ne reprezintă şi efectiv, nu mai fac parte din personalitatea noastră.
Dacă înțelegeți pașii pentru a vă schimba garderoba, dar vă este greu să renunțați, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a reduce tensiunea și stresul: schimbaţi mentalitatea.
Iată câteva schimbări de mentalitate de care aveţi nevoie pentru a vă reorganiza garderoba.
1. Descoperiţi-vă propriul stil
Acesta este cel mai important sfat pe care pot să vi-l dau.
Nu vă puteți organiza garderoba dacă nu vă cunoașteţi propriul stil.

Și dacă nu vă cunoaşteţi stilul, nu veţi înţelege ce trebuie să ţineţi şi ce trebuie să eliminaţi. Așadar, înainte de a vă schimba garderoba, faceţi-vă timp pentru a vă studia şi a vă cunoaşte mai bine.
Cum puteţi face asta? Începeţi prin a vă pune câteva întrebări de genul: Îmi plac mai mult pantalonii sau fustele? Prefer culorile uni sau imprimeurile? Mă simt mai confortabil cu pantofii cu toc înalt sau cu talpa joasă? Ce tip de accesorii mă avantajează?
De asemenea, puteţi răsfoi câteva reviste de specialitate sau să urmăriţi pe social media anumite personaje care vă inspiră.
După ce treceţi prin acest pasaj, va fi mult mai simplu să luaţi decizia ce să eliminaţi şi ce să păstraţi.
2. Nu trebuie să vă influenţeze suma de bani pe care aţi cheltuit-o
„Cum aş putea să arunc ceva pe care am dat o sumă de bani substanţială şi nici măcar nu am îmbrăcat acel indument?”
Dacă ne privim hainele pe care vrem să le eliminăm ca pe nişte bani irosiţi, ne stresăm inutil. Banii au fost deja cheltuiţi indiferent dacă acele haine atârnă în şifonierul vostru sau al altcuiva. Reprezintă doar dezordine. Dacă le ţineţi fără să le utilizaţi, acest lucru nu dă nicio valoare achiziţiei pe care aţi făcut-o. Mai mult decât atât, provoacă nervi şi frustrare pentru că le vedeţi zilnic atârnate în dulap şi niciodată îmbrăcate.
Iar dacă lucrurile sunt încă bune, puteţi recupera măcar o parte din bani, dacă le puneţi în vânzare pe internet sau la magazinele second hand.
3. Moda se reîntoarce de fiecare dată
Nu este adevărat!
Când stiliştii spun că revin tendințele, nu sunt niciodată la fel și probabil că nu vor avea sens în stilul vostru actual.
Ok, sunt de acord că uneori, anumite stiluri vestimentare se reîntorc, dar fizicitatea noastră nu.
În anii ’90, când aveam 20 de ani, erau la modă anumite haine pe care le-am purtat cu foarte mare plăcere şi care îmi stăteau atât de bine. Acum se poate întoarce acea modă, dar nu şi anii mei. Chiar dacă anumite haine îmi vin încă, nu mai am 20 de ani, anumite modele nu sunt potrivite pentru ceea ce sunt acum.
Există excepţii, însă. Dacă în trecut aţi purtat un sacou Chanel clasic, de exemplu, acesta poate fi considerat ca fiind vintage în acest moment şi mereu de actualitate. Dar o pereche de pantaloni no name, cumpăraţi cu reducere de la un magazin din piaţă, sunt de eliminat.
4. Nu ţineţi lucrurile voastre pentru posteritate
Unul dintre cele mai consecvente lucruri pe care le fac mamele de fete este să păstreze hainele pentru fiicele lor. Dar, de cele mai multe ori, este doar o scuză pentru a nu lua decizia de a le elimina.
Este inutil să păstrăm lucrurile pentru alţii, în afară de câteva excepţii, prietenii şi neamurile voastre nu vor ceea ce oferiți.
Nu împovăraţi oamenii pe care îi iubiţi cu lucrurile voastre vechi.
Fac excepție, desigur, piesele de design atemporale sau sentimentale precum bijuteriile de familie sau o poşetă de epocă, de exemplu.
Odată ce ați stabilit ce doriți să lăsaţi ca moştenire, depozitați-le corespunzător, astfel încât să rămână în formă bună.
Puteţi fi sigure că, dacă fiicele voastre ar vrea ceva din dulapul vostru, le-ar fi luat deja.
5. Scoateţi din şifonier lucrurile pe care nu le mai vreţi



Dacă sunteţi indecişi în privința unor articole, nu vă stresaţi, nu este necesar să vă despărţiţi imediat de ele. Puteţi să le depozitaţi într-un alt dulap separat sau să le puneţi în cutii.
După câteva săptămâni, sau chiar la sfârșitul sezonului, dacă nu v-aţi atins de ele, le puteţi da drumul.
Același lucru este valabil și pentru hainele pe care nu le purtaţi deoarece nu vă vin bine pentru moment. Cu toţii trecem prin perioade în care mai creştem sau scădem în greutate şi nu reuşim să îmbrăcăm toate hainele pe care le avem. Dar asta nu înseamnă că trebuie să le aruncăm, dacă ne plac încă. În cazul acesta, le depozităm undeva în spatele şifonierului pentru a nu ne simţi frustraţi de fiecare dată când le vedem şi conştientizăm că nu suntem în forma dorită. După aceea, când revenim la forma dorită, este suficient să le repunem pe umeraşe.
6. Nu ţineţi lucrurile doar pentru că vă încap
Doar simplul fapt că mai aveţi haine care vă încap, nu înseamnă neapărat că trebuie să le ţineţi.
Pentru noi femeile, este o satisfacţie extraordinară atunci când găsim haine mai vechi care ne încap bine, încât uităm că le ţineam în dulap de ani de zile fără să le îmbrăcăm pentru simplul fapt că nu ne mai plăceau.
Chiar zilele trecute, o amică îmi povestea că îi pare rău să arunce o pereche blugi vechi care încă îi vin foarte bine, motiv pentru care era foarte mândră. Întrebarea mea a fost: De ce nu-i porţi niciodată dacă tot îţi vin bine? Mi-a răspuns că de fapt nu-i mai place modelul, sunt total demodaţi şi uzaţi.
Gândiţi-vă la câte lucruri ţineţi în dulap, pe care nu le mai agreaţi din punct de vedere al stilului, dar pe care le-aţi păstrat doar pentru că vă încap ca acum 30 de ani?
7. Garderoba voastră nu este un depozit de haine
Nu este necesar să faceţi un stoc de haine în dulapul vostru. Nu vă faceţi griji, trăim într-o perioadă a abundenţei şi magazinele ne oferă în permanenţă suficientă marfă în orice moment.
Am avut ocazia să văd şifoniere atât de pline şi ticsite de haine că persoanele care le deţineau erau total copleşite. Cunosc multe persoane care continuă să cumpere dulapuri mai mari şi mai încăpătoare doar pentru a depozita toate acele haine.
Nu mai cumpăraţi lucruri la reducere doar pentru că sunt la reducere.
Fiţi serioşi și realişti cu privire la nevoile voastre, cheltuiţi cu înțelepciune și nu vă mai umpleţi spațiul cu „lucruri” inutile.
Dacă obişnuiţi să fiţi mai atenţi cu achiziţiile de fiecare dată când mergeţi la cumpărături, vă veţi menține dulapul organizat, va fi mai bine pentru portofel și veţi reduce risipa inutilă de lucruri.
O garderobă frumoasă şi organizată este ca şi un corp fizic în formă şi sănătos.
Spuneţi-mi ce dulap aveţi şi o să vă spun ce tip persoană sunteţi.



Multe persoane care au început să aibă grijă de propria garderobă şi să elimine surplusul de lucruri, au reuşit în scurt timp să-şi modifice şi corpul fizic. Eliminarea inutilităţilor ajută să eliminăm kilogramele în plus.
A face ordine în garderobă înseamnă a face ordine în propria viaţă și a modului în care ne prezentăm celorlalți. Nimeni nu o poate face pentru noi.
Nu există o soluție rapidă sau o baghetă magică. Este nevoie de mult timp și disciplină, dar merită efortul.
La început este mai greu, la fel ca şi mersul la sală, dar după primele două/trei antrenamente totul devine mai uşor şi încep să se vadă rezultatele.