buna conduita la supermarket

Este adevărat că pe acest blog vorbim, în general, despre organizare, simplificare, minimalism, space clearing dar şi multe alte subiecte care, într-un fel sau altul, au legătură cu organizarea şi esenţialitatea.

Azi vreau să scriu un articol despre regulile de conduită sau de bon ton pe care trebuie să le avem la supermarket. Şi ce treabă are organizarea aici? – o să vă întrebaţi. Este greu de crezut, dar modul în care ne comportăm într-un supermarket nu ţine doar de educaţie ci şi de modul în care ne organizăm. Şi da, consider că este esenţial să ştim care sunt regulile de bon ton, chiar şi atunci când suntem la cumpărături. Pentru că bunul simţ şi regulile de bună conduită nu se găsesc pe rafturile magazinelor ci fac parte din educatia noastră.

De câte ori se întâmplă să ne înghesuim în supermarket-uri printre zeci de cărucioare şi atunci când este mai puţin oportun să dăm de o persoană needucată care să ne strice ziua? Am avut parte de o întâmplare de genul acesta de curând, motiv pentru care am decis să scriu un articol despre educaţia şi bunul simţ pe care trebuie să le avem şi la cumpărături.

Clientul are întotdeauna dreptate” și aici nu am nimic de zis. Când aducem în discuţie etichetele de bon ton ce trebuiesc respectate în magazine, ne referim în primul rând la educația personalului și la gradul de atenție pe care acesta îl poate acorda clienților. Dar, cu siguranţă s-a întâmplat să asistați și la scene în care un client nu avea absolut deloc dreptate. Educația, corectitudinea şi modurile de a face lucrurile sunt întotdeauna fundamentale și pentru oricine.

Cu atât mai mult în interiorul unui magazin alimentar. Prin urmare, este o bună practică ca şi cumpărătorul însuși să respecte reguli de bună conduită la supermarket.

Supermarketul este un microcosmos, o oglindă a societății în care sunt în vigoare reguli de respect și bune maniere și implementarea acestora permite tuturor clienților și angajaților să aibă o experiență plăcută la cumpărături și să colaboreze pentru menținerea unui mediu de lucru plăcut.

Așadar, iată câteva reguli bune de care să țineţi cont:

Locul de parcare

Photo by AbsolutVision on Unsplash

Dar să începem cu primul lucru pe care îl facem atunci când ajungem la supermarket, şi anume: parcarea. Oricât de grăbiţi am fi, nu este deloc frumos şi educat să parcăm pe locurile rezervate persoanelor cu handicap sau celor rezervate pentru familiile cu mulţi copii (acest gen de parcări se văd mai ales la ikea). Sunt familii cu 3 sau 4 copii şi chiar au nevoie de un spaţiu mai mare de parcare.

O alta problemă ar fi că sunt foarte mulţi care ţin neapărat să-şi parcheze maşina cât mai aproape de intrarea în magazin şi rămân în aşteptarea unui loc liber blocând astfel traficul în parcări, creând mult haos şi nervozitate, mai ales în orele de vârf. Este un lucru pe care nu l-am înţeles niciodată. Pe de altă parte, avem abonamente la săli de fitness, facem sport zilnic, dar dacă trebuie să facem câţiva paşi în plus pentru că am parcat maşina un pic mai departe de la intrarea în magazin, devine o tragedie.

Lista de cumpărături

Am vorbit despre acest subiect şi în alte articole şi anume: cât de important este să creați o listă.

Şi iată unde intervine o bună organizare. Este esenţial să mergem la cumpărături cu o listă bine întocmită pentru a evita pierderea timpului, mergând direct la produsul necesar fără a ne pierde printre rafturi şi creând confuzie şi deranjând pe ceilalţi cumpărători. Lista de cumpărături este utilă, de asemenea, pentru a putea contracara strategiile de marketing implementate de diferitele supermarketuri care expun mărfurile într-un anumit mod tocmai pentru a invita clienții la achiziții inutile.

În puţine cuvinte, lista ne ajută să economisim timp, bani şi ne scuteşte de achiziţii inutile.

Evitați orele de vârf

Mulți aleg supermarketul pentru a economisi timp, așa că evitați să mergeți, dacă este posibil, la ora de vârf, când s-ar putea să găsiți o prezență prea mare. Pentru cei care au un program mai flexibil, este bine să se organizeze în aşa fel încât să evite orele când este foarte aglomerat, atunci când foarte multe persoane pleacă de la muncă şi în drum spre casă se opresc la supermarket. Este şi o chestiune de bun simţ să nu ne înghesuim la cumpărături la orele la care ştim că ies majoritatea de la muncă.

Repuneţi produsele de unde le-aţi luat atunci când vă răzgândiţi

Este normal să ne răzgândim cu un anumit produs pe care îl punem în coş şi după aceea să-l înlocuim cu altul, mai ales atunci când nu avem o listă de cumpărături la noi. S-a întâmplat tuturor, cel puțin o dată în viață, pentru un motiv sau altul să dorească să schimbe produsul cu un altul. Însă regulile de bon ton sunt foarte clare: produsul trebuie repus pe locul de unde a fost luat. Am întâlnit des produse intruse aşezate pe rafturile necorespunzătoare, unele dintre ele fiind congelate şi cu riscul de a se deteriora. Așadar, evitați să așezați produsul pe care nu vreţi să-l mai cumpăraţi pe primul raft pe care îl găsiţi, mai ales dacă este marfă care trebuie să stea pe rafturile frigorifice.

Folosiţi mănușile la standul de fructe și legume

Photo by MATTIA PRIOTTI on Unsplash

Trebuie să spun că urăsc plasticul şi fac tot posibilul să-l folosesc doar atunci când este absolut necesar sau când nu am alternativă. Una dintre aceste ocazii este atunci când cumpăr fructe si legume vărsate sau la raionul de panificaţie.

În ciuda indicațiilor care sunt întotdeauna prezente, există persoane care manipulează fructele și legumele fără să folosească mănuşile pentru a face alegerile în mod igienic. Acelaşi lucru este valabil şi atunci când cumpărăm pâine. Dacă aţi pus mâna pe pâine să-i probaţi prospeţimea, trebuie să o cumpăraţi. Dacă nu, folosiţi de fiecare dată mănuşile de plastic sau un cleşte.

Nu deschideți produsele

Poate părea banal, dar mulți, mai ales cei care vin cu copiii la cumpărături, deschid pachetele de mâncare și băutură înainte de a ajunge să le plătească la casă. Consumarea unui produs înainte de a-l plăti, este absolut împotriva regulilor de bon ton. Ca să nu mai vorbim şi de acele personaje, care mănâncă tot produsul fără să-l plătească şi lasă pe undeva pe rafturi ambalajul gol.

Ca să evităm asemenea figuri, mergem la cumpărături cu stomacul plin, dacă este posibil. Acelaşi lucru este valabil şi pentru copii, înainte de cumpărături le dăm o gustare sau le explicăm bine înainte de a intra în supermarket că produsele nu pot fi mâncate înainte de a fi plătite.

Atenţie la frigidere

Odată deschise, atât vitrinele frigorifice, cât și congelatoarele trebuie închise cu atenție. O spune nu doar bon ton-ul, ci și bunul simț; alimentele depozitate în interior au nevoie de anumite temperaturi pentru a se conserva bine. Dacă lăsăm uşile deschise la frigidere, nu doar se deteriorează produsele, ci se face și o risipă inutilă de energie.

Duceţi cărucioarele la locul lor şi aruncaţi la gunoi mănuşile de plastic şi ambalajele.

Nimănui nu-i face plăcere sa găsescă cărucioarele sau coşurile de cumpărături pline de mănuşi folosite, ambalaje, bonurile de la casă şi alte gunoaie.

Aruncarea gunoaielor la coş este un gest de respect atât pentru noi cât şi pentru angajaţii supermarket-ului şi implicit pentru toţi ceilalţi care folosesc cărucioarele după noi.

De asemenea, cărucioarele trebuiesc duse la locul lor după ce au fost golite. Cu toţii suntem contra timp şi vrem să ajungem cât mai repede acasă, dar nu avem nici o scuză să lăsăm cărucioarele în parcare sau pe drum.

Copiii trebuie să stea pe scăunelul special din cărucioare

Photo by Jomjakkapat Parrueng on Unsplash

Supermarketurile nu sunt tocmai cel mai bun loc unde să luăm copiii cu noi, însă, nu toţi au posibilitatea de a-i lăsa la cineva în timp ce fac cumpărăturile. Dacă ne organizăm din timp, soluţii se găsesc: ori mergem la cumpărături (dacă timpul ne permite) atunci când copiii sunt la gradiniţă sau şcoală, ori îi lăsăm la un loc de joacă, ori îi lăsăm acasă cu unul dintre părinţi. Pentru toţi ceilalţi care sunt nevoiţi să meargă cu copiii la cumpărături, este bine să respecte anumite reguli şi să nu-i lase să alerge pe culoare, să se joace cu produsele, să ţipe, etc.  Dacă sunt încă mici, trebuie să-i punem pe scaunelul special, iar dacă sunt mai mari îi ţinem pe lângă noi şi eventual îi implicăm să ne ajute la cumpărături.

Evitați cursele pentru a ajunge primi la case

Uneori suntem cu adevărat foarte grăbiţi, știm asta pentru că se întâmplă tuturor. Cu toate acestea, regulile de comportament sunt clare și în acest sens: cursa pentru a ajunge la noua casă deschisă anunțată de radioul supermarket-ului nu este absolut admisibilă.

Dacă aveți un cărucior plin cu produse și în spatele vostru există o persoană cu doar câteva articole, permiteți-i să treacă. Dacă, pe de altă parte, sunteți încurajați să treceți, nu uitați să mulțumiți întotdeauna. Alte categorii care au prioritate sunt femeile însărcinate și persoanele în vârstă care pot avea dificultăți în a sta mult timp pe loc.

Nu staţi la palavre cu casierul

Este întodeauna foarte plăcut să întâlnim o cunoştinţă, un fost coleg, o rudă care lucrează la casă şi să începem o conversaţie. Însă atenţie, acea persoană este la muncă şi probabil în spatele vostru este o coadă lungă de clienţi care aşteaptă să fie seviţi. Nu este deloc politicos să ne punem la palavre cu casierul şi să-i povestim câte-n stele şi în lună în timp ce alţii aşteptă. Dacă vă face plăcere, după ce terminaţi cumpărăturile, mergeţi în zona de mese şi staţi de vorbă la o cafea.

Respectaţi personalul magazinului

Photo by Bernard Hermant on Unsplash

Cu excepția cazului în care cunoaşteţi personal pe unii dintre angajaţi, cu toţi ceilalţi operatori va trebui să vorbiţi cu respectul cuvenit. Lucrătorii din supermarket nu sunt prietenii noştri din copilărie și, prin urmare, este important să-i respectăm profesional. Angajaţii supermarket-ului sunt tot oameni şi trebuie să fim îngăduitori cu ei dacă nu ştiu să răspundă ca un robot unde se află unele produse şi să nu începem să le reproşăm pentru costurile prea mari pentru că nu ei le stabilesc.

Pregătiţi din timp bonurile de masă

De fiecare dată când suntem în criză de timp, trebuie să întâlnim în faţa noastră la casă o persoană care vrea să plătească cu bonuri de masă pe care se pune să le completeze în acel moment. Dacă sunt 2-3 bonuri e ok, dacă sunt vreo 30, poate deveni o problemă.

Dacă ştiţi ca vreţi să plătiţi cu bonuri de masă, completaţi-le înainte de a intra în supermarket.

Evitaţi să folosiţi telefonul mobil

Aplicaţiile cu lista de cumpărături sunt foarte utile, dar utilizarea smartphone-ului dvs. în timp ce sunteți la supermarket nu este tocmai un gest de bon ton. Regulile de bună conduită spun că nu este politicos să purtaţi o conversaţie la telefon în ţimp ce vorbiţi cu un profesionist la locul de muncă. Cu această ocazie poate afla amănunte picante din viaţa noastră privată.

Ca în orice spaţiu public şi aglomerat, discuţiile telefonice trebuie să fie cât mai concise şi discrete.

Puneți-vă cumpărăturile cu atenție în cărucior, dar rapid

Ultimul aspect care scoate în evidență bon ton-ul la cumpărături este acela de a pune cumpărăturile cu atenție în plase încercând să fiţi cât mai rapid. Când casierul trece articolele cu scaner, încercaţi deja să le împărţiţi într-un mod util, fără a pierde prea mult timp. De asemenea, nu uitați să salutați întotdeauna casierul după ce ați plătit.

În concluzie, atunci când suntem la supermarket este un semn de bună educaţie să nu deranjăm, să ne comportăm frumos şi cu bun simţ. Iar atunci când suntem şi bine organizaţi (avem lista de cumpărături, mergem la ore mai puţin aglomerate) cumpărăturile sunt mai eficiente şi noi mai fericiţi.

Photo imagine reprezentativa by Joshua Rawson-Harris on Unsplash

Reguli de bon ton la supermarket.
Etichetat pe:    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. Află mai mult

Setările cookie-urilor de pe acest site web sunt setate astfel încât să permită cookie-urilor să vă ofere cea mai bună experiență de navigare posibilă. Dacă continuați să utilizați acest site web fără să modificați setările cookie-urilor sau faceți clic pe „Accept” de mai jos, sunteți de acord cu acest lucru.

Închide