Prea multe haine dar nu avem cu ce să ne îmbrăcăm.

Te-ai uitat vreodată în propriul şifonier şi te-ai gândit: „Am prea multe haine!” … şi imediat după te-ai simțit complet confuz cu privire la ce să faci în legătură cu asta?

Dulap super plin și nimic de pus? Crede-mă, am fost acolo!

În calitate de fostă maniacă a shopping-lui, știu exact ce simți pentru că ai prea multe lucruri şi nu știi ce să faci cu ele. La un moment dat, aveam o mulţime de pantofi şi un şifonier care deborda de haine pe care nu le-am purtat niciodată (multe cu etichetele încă atașate).

În prezent lucrurile sunt destul de diferite. Acum am o garderobă minimalistă și am aflat că mai puțin poate fi cu adevărat mai mult. Dacă aveți prea multe haine și nu știți ce să faceți, iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să începeți.

Cu siguranță li se întâmplă multora, cel puțin o dată în viaţă, să se uite confuzi la un dulap plin de haine și accesorii și să nu aibă nici cea mai vagă idee despre ce să poarte şi după care să se consoleze cu faptul că nu au cu ce să se îmbrace întorcându-se la aceleaşi lucruri pe care le poartă de fiecare dată.

Câte haine sunt prea multe?

De ceva timp am adoptat minimalismul ca şi stil de viaţă şi mulţi se aşteaptă să spun că trebuie să deţinem un cert număr de piese vestimentare sau ceva de genul ăsta. Dar acest lucru este foarte departe de adevăr.

În schimb, cred cu tărie că nu există un răspuns „unic pentru toți” la cât de mult este prea mult. Unele persoane au nevoie de mai multe haine decât altele în funcţie de stilul de viaţă, locul de muncă, mediul în care trăiesc, valorile și prioritățile pe care le au.

Dacă acum câţiva ani în urmă, când locuiam singură şi aveam un alt job, aveam alte priorităţi şi un stil de viaţă diferit, este evident că şi necesităţile mele în ceea ce priveşte vestimentaţia erau total diferite faţă de exigenţele pe care le am în prezent. Aveam mai multe haine de o anumită categorie (aveam mult mai multe haine în general, ca să fiu sinceră) şi mai puţine de o altă categorie. Acum că am o familie, mi-am schimbat stilul de viaţă, am alte necesităţi, alte priorităţi, în consecinţă, un alt stil vestimentar.

Foto di Anastasia Shuraeva da Pexels

Am povestit toate acestea pentru a vă confirma că ceea ce este potrivit pentru tine poate fi prea mult pentru prietena ta sau nu suficient pentru sora ta. Cu toții suntem diferiți și lucrurile se schimbă, așa că nu vă mai faceți griji cu privire la „Câte haine sunt prea multe?” Acest „multe” este relativ, ceea ce este mult pentru mine poate fi puţin pentru tine.

În schimb, ați putea găsi această întrebare mai utilă: „Costul păstrării tuturor hainelor mele este mai mare decât valoarea pe care o adaugă vieții mele?”

Aşadar, fiţi atenţi la impactul pe care îl are garderoba asupra voastră:

Garderoba voastră vă stresează?

Vă chinuiţi să găsiţi ceea ce căutați?

Vă simțiţi trişti sau vinovaţi pentru că aveţi lucruri pe care nu le purtați?

Acestea sunt doar câteva semne că deţineți mai mult decât aveți nevoie și poate că este timpul să vă eliberaţi de o parte din ele.

Să analizăm cauzele pentru care nu avem cu ce să ne îmbrăcăm, cu toate că şifonierele sunt pline de haine.  

Doar în puţine cazuri mersul în magazine sau umplerea coşului de cumpărături on-line poate fi o soluţie la problema noastră.

Cauzele pentru care avem sentimentul că nu avem nimic de îmbrăcat pot fi diferite, dar numai rareori au legătură cu cumpărăturile.

În ultimii ani, sătulă de propria garderobă supraîncărcată, am încercat să aprofundez ceva mai mult problema de a nu avea nimic de îmbrăcat și am identificat câteva cauze:

Dulapul plin şi nimic de îmbrăcat? Problema nr.1 este adesea timpul.

După cum știm, timpul este un mare tiran și adesea tocmai lipsa acestuia ne face să ne îmbrăcăm mereu şi invariabil cu aceleaşi lucruri. În general ne îmbrăcăm cu primele lucruri pe care le avem la îndemână dimineaţa devreme sau, pur şi simplu, cu ce am aruncat cu o seară înainte pe un scaun.

Însă, dacă investim măcar 5-10 minute, acestea pot fi suficiente pentru a identifica un aspect nou pe care l-am putea crea cu ceea ce avem deja şi care poate da rezultate excelente.

Pentru a face acest lucru avem diferite resurse de la care să ne inspirăm: bloguri de modă, videoclipuri de pe YouTube, reviste de modă sau chiar influenceri care au un stil similar cu al nostru, de exemplu.

Un instrument foarte util pe care îl folosesc din când în când este Pinterest: aleg un articol vestimentar sau un accesoriu pe care aș vrea să îl folosesc mai mult și fac o căutare folosind cuvintele cheie specifice.

De obicei, rezultatul constă într-un număr infinit de combinații posibile făcute tocmai cu obiectul care mă interesează, printre care este posibil să selectăm pe cele care ne plac cel mai mult.

Uneori versiunea mea personală finală este foarte diferită, dar Pinterest îmi oferă un bun punct de plecare.

Cumpărăm lucruri fără să ne gândim cu ce putem să le asortăm

Foto di Andrea Piacquadio da Pexels

De cele mai multe ori suntem tentaţi de un un look de moment, de un accesoriu într-o culoare neobișnuită, de acea jachetă din piele ecologică pe care am admirat-o la o fată tânără care a trecut pe stradă pe lângă noi și ne trezim cumpărând lucruri care până la urmă nu reuşim să le potrivim cu nimic.

Pentru a le utiliza, cumpărăm alte articole de îmbrăcăminte și accesorii, generând astfel un vârtej de cumpărături suplimentare care nu duc la nimic constructiv.

Lipsă de inspirație

Orice persoană care are mai mult de 15-20 de lucruri atârnate în garderobă are cu ce să se îmbrace, credeţi-mă. Problema este că adesea nu suntem inspirați, ne lăsăm duşi de val şi nu ne mai gândim la noi combinații creative.

Există multe remedii: pe lângă cele menționate mai sus (cum ar fi timpul) este posibil să creăm mood board-uri cu fotografii de diferite look-uri şi combinații de culori care pot da naştere la idei super interesante.  

Cumpărăm mereu aceleaşi lucruri

Aceasta este o greșeală pe care am făcut-o de mai multe ori în trecut și pe care o mai fac din când în când. Am o pasiune pentru cămăşi, îmi plac foarte mult şi pentru mine sunt un must. Însă, a cumpăra de fiecare dată doar cămăşi nu este o soluţie. Riscam să am mai multe cămăşi în şifonier decât orice altceva.

În mod clar, există articole de îmbrăcăminte, silhouette și „uniforme” care ne avantajează mai mult decât altele și care ne fac să ne simțim în largul nostru și să le reproducem folosind diferite articole de îmbrăcăminte nu este cu totul greșit, dar perseverența poate fi cu adevărat diabolică și, de asemenea, contraproductivă pentru stilul nostru personal.

Uneori este bine să ne stabilim o limită şi să ne impunem un embargo temporar pentru un anumit tip de îmbrăcăminte.

Păstrăm lucruri care nu ne mai vin bine

Ne iludem cu idea că aspectul şi corpul nostru nu se schimbă în timp, din păcate însă, acest lucru nu este adevărat, chiar dacă unii dintre noi şi-au menţinut greutatea de-a lungul anilor sau chiar au reuşit să slabească.

Chiar dacă deţinem în şifonier anumite lucruri care nu se demodează, care sunt considerate „clasice”, gusturile noastre evoluează în timp şi noi ne schimbăm.

Din acest motiv, înainte de a spune că nu avem cu ce să ne îmbrăcăm, uneori poate fi util să facem un pic de shopping, dar nu înainte de a face un decluttering. Începem prin a elimina tot ce este rupt, tocit, vechi, prea larg, prea strâmt, tot ceea ce nu scoate în evidenţă punctele noastre forte, tot ce stă ascuns în vreun colţ din şifonier pentru că nu ne mai place, tot ceea ce, pentru culoare sau fantezie, ne face să ne simțim „ciudați”, tot ce ar trebui dus la croitoreasă pentru a fi ajustat. Şifonierul s-a înjumătățit?

Pefect! Ceea ce rămâne sunt lucruri care ne fac să ne simţim în top in fiecare dimineaţă când le punem pe noi. Şi nici nu mai pierdem timpul selecţionând lucrurile pe care le putem purta de fapt.

Prea multe alegeri

Foto di Ksenia Chernaya da Pexels

Atunci când avem prea multe lucruri şi nu ştim ce să alegem, less is more! Este aceeaşi senzaţie pe care o avem la supermarket, unde sunt prea multe oferte şi avem dificulatea de a alege produsul ideal. Când sunt prea multe opțiuni, vă veţi simți copleșiţi și nu veţi putea observa formule vestimentare interesante sau combinații cool.

Fără a lua măsuri drastice (cu excepția cazului în care alegeţi să o faceţi), reduceți conținutul dulapului dvs. doar la lucrurile de care vă bucuraţi cu adevărat şi sunteţi fericiţi să le purtați. Lucruri care vă fac să tresăriţi de fericire, ca să o cităm pe Marie Kondo.

În procesul meu de trecere la minimalism (ce este încă în curs de desfăşurare), mi-am dat seama că reducerea numărului de haine şi accesorii m-a ajutat să descopăr multe combinaţii noi la care înainte, când şifonierul meu era pe cale să explodeze, nici măcar nu le aveam în considerare.

Cumpărături făcute pentru ocazii speciale ce pot apărea în viitor

Aceasta este o greşeală pe care eu personal am făcut-o de puţine ori în trecut. Însă, sunt multe persoane care fac cumpărături pentru ocazii pe care nu le au, pentru că „nu se știe niciodată”, „s-ar putea să fie nevoie”, „și dacă apare o ocazie elegantă „etc.

Dacă apar aceste evenimente nemaipomenite, veți avea întotdeauna timp să cumpărați ceva potrivit, asta în cazul în care nu aveți deja ceva în şifonier. Dar, a face achiziţii de haine și accesorii potrivite pentru ocazii viitoare care nu se ştie dacă vor veni, este o greșeală de evitat.

Ca să nu mai spun că, atunci când apare ocazia, aceste articole de îmbrăcăminte nu vor mai fi „fresh” sau la modă şi vom fi tentaţi să cumpărăm ceva care să se potrivească cu noile gusturi.

Ideal ar fi să întocmim o listă cu 3-4 ocazii pe care le avem cel mai frecvent: haine pentru job, sport, timp liber, ieşiri serale în oraş etc.

Acum puteți evalua dacă ceea ce aveți deja este în conformitate cu aceste oportunități.

Cumpărăm doar haine basic sau numai haine trendy

Ambele alegeri pot da rezultate nesatisfăcătoare. În primul caz, riscul este un aspect oarecum repetitiv și plictisitor, în al doilea un dulap inconsistent în care nimic nu pare să „se lege” cu restul.

Cu articole de îmbrăcăminte de bază bune, doar câteva piese cheie de sezon și la modă sunt suficiente pentru a varia foarte mult modul de îmbrăcare. În schimb, dacă există multe articole vestimentare la modă, merită să analizăm care sunt culorile recurente și piesele care se potrivesc cu cel mai mare număr de articole vestimentare deja prezente.

O regulă generală bună, în ambele cazuri, este de a evalua dacă achiziția poate fi combinată în cel puțin 3 sau 4 moduri cu ceea ce aveți deja.

Lipsa unor articole care acţionează ca un liant

Foto di Alexandra Maria da Pexels

Atunci când credem că nu avem cu ce să ne îmbrăcăm, problema poate fi rezolvată cu adăugarea în garderoba noastră a câtorva piese care au rolul de a face legătura între anumite articole vestimentare.  

Cumpărarea a câtorva piese selectate ne permite să exploatăm multe altele pe care le deținem deja, acționând ca un „liant”.

În acest caz, drum liber la shopping!  Dar nu înainte de a fi analizat bine situația și de a înlătura tot ceea ce de fapt nu avem nevoie sau nu ne oferă nicio soluţie.

Poate vi s-a întâmplat să nu purtaţi anumite haine pentru că vă lipsea o curea potrivită, poate o eşarfă de o anumită culoare sau o pereche de pantofi. Dacă reuşiţi să găsiţi piesele potrivite, veţi purta mai hainele pe care le ţineaţi în şifonier pentru că nu ştiaţi cum să le asortaţi.

Foto imagine reprezentativa articol de Ketut Subiyanto de la Pexels

Prea multe haine dar nu avem cu ce să ne îmbrăcăm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. Află mai mult

Setările cookie-urilor de pe acest site web sunt setate astfel încât să permită cookie-urilor să vă ofere cea mai bună experiență de navigare posibilă. Dacă continuați să utilizați acest site web fără să modificați setările cookie-urilor sau faceți clic pe „Accept” de mai jos, sunteți de acord cu acest lucru.

Închide