
Ai prea multe lucruri de făcut şi nu reuşeşti să duci până la capăt tot ceea ce ţi-ai propus? Te pierzi în mii de activităţi mai puţin importante şi te regăseşti la finalul zilei cu şi mai multe lucruri de făcut? Organizarea tuturor activităţilor în familie devine aproape imposibilă?
Avem multe sarcini la locul de muncă, angajamente, responsabilităţi, vizite medicale, activităţi şcolare, sportive, diverse treburi pentru fiecare membru al familiei şi multe altele de făcut acasă. Dar, datorită unei planificări bine făcute și a utilizării unui calendar, situația se poate schimba în bine, desigur.
Există mai multe instrumente foarte utile pentru o bună organizare: planificatorul familial, to do list şi home bullet journal sau agenda casei cu puncte şi toate vin în ajutorul nostru dacă vrem să ne organizăm bine ziua, săptămâna şi luna.
Am observat că în ultimul timp librăriile oferă o mare varietate de planning-uri tip agendă de toate formele şi culorile pentru toate categoriile de cumpărători.
Sunt fericită să văd că se acordă o aşa mare importanță organizării familiale, un subiect pe placul meu de altfel, dar mă întreb câte dintre aceste agende planificatoare sunt cu adevărat funcționale pentru o familie normală.
Majoritatea au o grafică captivantă, fraze motivaționale, culori strălucitoare și fonturi caligrafice foarte frumoase, dar ne ajută cu adevărat să ne organizăm bine şi să ne aducem aminte tot ceea ce avem de făcut? Sau suntem obligați să recurgem la alte instrumente de asistență? Ideal ar fi ca un planificator să satisfacă funcția pentru care a fost creat, să adune cu adevărat totul, fără a ne complica viața forțându-ne să folosim alte tipuri de instrumente.
Sau din nou, nu cumva culorile, fonturile, frazele și graficele mai sus menționate mai mult ne complică viața și ne distrag de la utilizarea corectă a planificatorului, ajungând să acordăm mai multă importanță instrumentului decât rezultatului pe care vrem să-l obţinem.
Pentru mine, care tind să simplific cât mai mult lucrurile şi să nu dau prea multă importanţă la toate aceste minunăţii de instrumente care se concentrează mai mult pe formă decât conţinut, rămâne fidelul meu amic Excel care este cel mai simplu şi eficient instrument pentru a face orice tip de planificare plecând de la organizarea unui buget casnic până la organizarea vieții de familie de zi cu zi.
Planificatorul familial îl fac în Excel pentru că este mai rapid şi mai simplu de făcut şi am posibilitatea să-l imprim şi să-l expun în bucătărie unde poate fi văzut şi consultat de întreaga familie.

Care sunt avantajele unui planificator?
Dacă este bine făcut, avantajele sunt destul de clare, suntem bine organizaţi şi la zi cu toate evenimentele, scadenţele şi angajamentele pe care le avem. E nevoie de puţine minute să notaţi pe o foaie Excel programul vostru lunar ca de exemplu scadenţele la plăţile bancare, activităţile sportive, cumpărăturile, curăţenia casei dar şi alte evenimente care apar pe parcurs cum ar fi: vizite medicale, nunţi, zile de naştere, etc. Faceți-o ținând cont de fiecare membru al familiei.
Se întâmplă des ca anumite activităţi să se intersecteze între ele, motiv pentru care este atât de important un planificator făcut bine şi la timp pentru a evita orice inconvenient.
De asemenea, planificatorul lunar este foarte util pentru că ne permite să avem o imagine clară a activităţilor pe toată luna şi ne ajută să nu pierdem timpul cu inutilităţi şi să vedem care ne sunt priorităţile. Doar cu un program bine făcut pe toată luna ne putem utiliza timpul liber aşa cum ne place mai mult: în familie sau să ne dedicăm câteva ore pentru cura personală.
Bullet journal îl folosesc doar pentru mine personal. Agenda mea cu puncte o folosesc mai ales ca un jurnal personal unde imi notez toate activităţile pe fiecare zi în parte, diferite lucruri de ţinut minte, gânduri, idei, păreri despre experienţe trăite recent şi pentru fiecare aspect al vieţii mele (casă, muncă, relaţii, hobby…).



De ce îmi place agenda cu puncte? Pentru că este în acelaşi timp o listă cu lucruri de făcut, un planner şi un jurnal, le cuprinde pe toate trei.
Listele de planificare și de activități se concentrează pe sarcinile viitoare, în timp ce un jurnal servește pentru a înregistra ceea ce a fost făcut. Combinarea acestor trei modalităţi într-o singură agendă ne permite să avem o imagine completă a ceea ce suntem.
Cum spuneam mai sus, există foarte multe tipuri de bullet journal pe care le găsiţi în librării sau pe Amazon. Toate sunt frumoase, foarte colorate şi destul de scumpe pentru ceea ce oferă. Dezavantajul lor e că sunt deja pretipărite într-un anumit model care nu este întodeauna congruent cu gusturile noastre. Eu prefer să folosesc un caiet A5, simplu, esenţial şi pe care să-l personalizez după bunul meu plac.
To do list
Nu ştiu voi dar eu încă mai folosesc vechea listă pentru pentru diverse activităţi. Chiar dacă avem un planificator familial şi un bullet journal bine făcute, listele nu pot lipsi atunci când vrem să fim organizaţi ca la carte. Că este vorba de o listă de cumpărături, lista cu obiective de ajuns până la sfârşitul anului sau o listă pentru Crăciun, toate sunt importante.



Sâmbăta am trecut pe la Ikea cu o clientă pentru a căuta nişte rafturi pentru organizarea dressing room-ului şi am observat cu stupoare că au fost deja expuse decorurile pentru Craciun. Suntem în luna octombrie, afară sunt 22°C şi nici nu a trecut Halloween-ul că vedem deja expuşi brazi şi globuleţe? Nu este cam devreme? Poate că da, dar toate astea mi-au adus aminte că nu ar fi rău să mă pregătesc din timp pentru Crăciun. Două luni trec repede şi peste puţin timp o să ne trezim în febra cumpărăturilor.
Aşa că am compus o listă cu numele celor cărora m-am gândit să le fac un dar cu ocazia sărbătorilor de iarnă şi în dreptul lor tipul de cadou. Nu degeaba se spune că vara se face sanie şi iarna car. Am făcut un buget cu suma care imi pot permite să cheltui pentru cadouri şi până de Crăciun am tot timpul să pregătesc toate acele daruri. În perioada sărbătorilor este un adevărat stres să alergi prin magazine pentru cumpărături, aglomeraţie şi preţurile sunt mult mai mari.
Desigur, pentru cei mai tehnologici, există multe aplicaţii cu aceste instrumente ce pot fi descărcate pe smartphone şi care se pot utiliza cu multă uşurinţă în orice moment. Fiecare e liber să folosească metoda pe care o preferă pentru a se organiza. Eu personal sunt pentru vechea metodă, imi place să folosesc hârtia şi creionul pentru că atunci când scriu cu mâna mea imi rămân toate bine întipărite în memorie.
Voi ce instrumente folosiţi pentru a vă organiza? Aştept cu drag sugestiile voastre.
Buna Mariana un articol ffoarte util imi place foarte mult felicitari!
Multumesc!