rutina productiva

Suntem ceea ce facem în mod repetat. Prin urmare, excelența nu este o acțiune, ci un obicei.

aristotel

Nu există o frază mai potrivită pentru a descrie cât de importante şi fundamentale sunt obiceiurile în viața noastră. Aşa cum spunea Aristotel, suntem ceea ce facem în mod consecvent şi deci, întregul tuturor acestor acțiuni repetate sau obiceiuri se numesc rutină.

Am vorbit aici într-un articol despre cât de esențial este să ai o rutină de dimineaţă. Azi îmi doresc să vă ofer toate informațiile de care aveți nevoie pentru a vă crea și personaliza propria dvs. rutină astfel încât să duceţi productivitatea la cote maxime sau, cel puţin, să crească în mod semnificativ.

Înainte să începem vreau să fac o precizare: pentru a ne construi o rutină nu există modele absolute pe care să le urmăm, cele pe care le veți citi sunt doar sfaturi care au funcţionat la anumite persoane şi la mine personal, însă, activităţile pe care le includeţi în programul vostru şi aranjarea acestora depind doar de voi!

Beneficiile unei rutine productive

Reducerea stresului

„Ce am de făcut azi?”; „Ce trebuie să fac în continuare?”. Acestea sunt întrebări care îi macină pe oameni în fiecare moment al vieții lor. Nesiguranţa şi încertitudinea cu privire la viitor generează stres și o stare de spirit negativă, motiv pentru care a avea o rutină este remediul perfect.

Dacă vă programaţi bine ziua, veți ști întotdeauna ce va urma, nu veți mai intra în panică din „Nu știu ce să fac și când să o fac”. Veți învăța să vă gestionați și să vă organizați corect şi nu veţi mai lăsa viitorul în mâinile haosului.

Creşte calitatea somnului

Veţi dormi liniștit, asta e garantat! Ca o consecință directă la primul sfat, mai puțin stres vă va permite să dormiți mai bine. Având o rutină care vă permite să scoateți tot ce este mai bun din voi, veți merge întotdeauna la culcare cu mulţumirea de sine că a fost o zi productivă și că ați făcut tot ceea ce v-ați propus sau a trebuit să faceţi.

În plus, o rutină bună de seară vă va ajuta să vă gestionați mai bine energia, iar spre sfârșitul zilei veţi cădea uşor în brațele lui Morfeu.

Creşte productivitatea

Este inutil să mai adaug, rutina stă la baza productivităţii, am putea spune chiar că rutina este productivitatea însăși.

Fără o serie de obiceiuri și o bună organizare există riscul să vă finalizaţi sarcinile într-un mod foarte neregulat, ajungând să bifaţi doar câteva dintre ele într-un interval de timp relativ lung, ceea ce este exact opusul productivității.

Creşte atenţia

A avea o bună rutină vă permite să aveţi un nivel ridicat al atenţiei în timpul zilei. O ştim cu toţii că dimineața ne trezim cu o anumită cantitate de energie care în timpul zilei scade datorită faptului că facem alegeri şi luăm decizii. Cu cât avem mai puţină claritate în alegerile pe care le facem şi deciziile pe care le luăm, cu atât vom găsi mai puțină energie la finalul zilei.

Crearea unei rutine ne permite să minimizăm ocaziile în care trebuie să facem alegeri pe parcursul zilei şi ne ajută să ne menţinem focalizaţi pe sarcinile noastre.

Cresc obiceiurile bune și se reduc obiceiurile rele

Odată ce construiți o rutină, veți fi mult mai atenţi la obiceiurile proaste și veți încerca să le înlocuiți cu cele bune. De ce se întâmplă asta? Pur și simplu pentru că, odată ce v-ați pus toate obiceiurile pe hârtie și ați înțeles cum să vă structurați rutina ocupând ziua cu multe obiceiuri pozitive, nu veți găsi spațiu pentru a vă „strecura” în obiceiurile rele.

Secretul eliminării proastelor obiceiuri constă în înlocuirea acestora cu altele mai bune.

Reduce procrastinarea

Atunci când ştiți că va trebui să faceți acel lucru special în acel moment, nu există absolut nicio modalitate de a amâna. Dar dacă ar fi să o faceţi, aţi intra într-un derapaj total al rutinei, situaţie din care este imposibil să ieşiţi nevătămaţi.

Este dovedit și cu siguranță aţi încercat și pe pielea voastră, că atunci când vreţi să acţionaţi fără niciun fel de indicație sau îndrumare, amânarea este inevitabilă. Nu puteți face nimic pentru a elimina sau, cel puţin, reduce procrastinarea dacă nu știți absolut deloc ce vreţi sau trebuie să faceți. Pentru acest motiv rutina este absolut esențială pentru că poate fi un ghid şi vă va oferi o cale de urmat, o ţintă de atins.

Îmbunătățiți autodisciplina

Pentru a reuşi în viată, nu este necesar să fim mai inteligenţi sau mai capabili decât alții, ci doar să fim mai disciplinaţi. Rutina ajută și la asta. Este ca un cerc vicios: pentru a avea o bună rutină este nevoie de disciplină şi menţinerea unei rutini creşte autodisciplina.  

Ori de câte ori vă straduiţi să completaţi o sarcină pe care aţi implementat-o în rutina voastră, cu toate că în acel moment aţi prefera să faceţi altceva ce vă doriţi cu ardoare, autodisciplina va creşte şi vă va da o motivaţie în plus să faceţi şi mai mult a doua zi.

Gestionarea timpului în mod eficient

Acesta este, de asemenea, un beneficiu destul de evident. După cum vă puteți imagina, reușind să aveți o rutină organizată, veți putea economisi mult timp pe care l-ați fi petrecut altfel, amânând sau făcând activități inutile.

Dacă rutina nu vă este suficientă și doriți să încercați câteva tehnici de gestionare a timpului, vă recomand să citiţi aici un articol pe care l-am scris cu ceva timp în urmă.

Viitor mai bun

Cheia unui viitor luminos este să analizăm trecutul și să îmbunătățim astfel prezentul. Tocmai din acest motiv, rutina este esențială.

Acționând „la întâmplare” pe tot parcursul zilei, vă va fi dificil să vă urmăriți toate acțiunile. Nefiind în măsură să le analizăm mai târziu, în cazul oricărei probleme sau întârzieri nu vom înțelege exact ce „am greșit” și vom pierde oportunitatea de a ne îmbunătăți.

Motivația

Atunci când ne confruntăm cu o provocare ne creşte semnificativ motivaţia. Rutina, mai ales pentru început, este o adevărată provocare continuă cu noi înşine. Știind că va trebui să încheiem ziua cu un anumit număr de sarcini finalizate, ne va oferi energia de care avem nevoie pentru a începe o nouă zi cu noi sarcini.

Vor fi zile în care nu vom reuşi să ducem până la capăt toate angajamentele şi sarcinile, mai ales la început, când adaptarea la noul stil de viată poate fi dificilă. Însă nu trebuie să ne dezamăgim, în cel mai scurt timp vom înţelege că este mai uşor decât am crezut la început.

Beneficiile unei rutine nu sunt puține, așa cum ați fi observat. Deci, de ce să nu începeți să vă construiți propria voastră rutina demnă de cei mai buni experți în productivitate chiar acum?

Cum putem să facem asta?

Iată câteva idei care vă pot ajuta să va construiţi anumite obieciuri:

Analizaţi timpul și energia

Pentru a începe, mai întâi de toate trebuie să vă cunoaşteti bine. Aveţi nevoie de câteva informații esenţiale legate de nivelul de energie pe care îl aveţi în diferite momente ale zilei. De exemplu, anumite persoane au maximul de energie dimineaţa la prima oră, altele sunt mult mai eficiente seara. Este important să poziționați cele mai dificile și mai solicitante sarcini în acel moment, pentru a putea lucra la ele atunci când sunteți la cel mai bun nivel.

Faceți o listă

Aşa cum am spus mai sus, trebuie să ne cunoaştem înainte de a începe. Există un set de întrebări la care ar fi bine să răspundem cu sinceritate şi să scriem răspunsurile pe o bucată de hârtie. Doar în acest fel vom înţelege care sunt obiceiurile pe care le-am avut până acum şi pe care ne dorim să le includem în noua noastră rutină.

Care sunt obiceiurile tale? / Ce faci zilnic?

Ce ai vrea să faci în schimb? / Ce obiceiuri ai vrea să dobândești?

Îți recunoști obiceiurile proaste? Care sunt acestea?

Ce este important pentru tine? / Care sunt lucrurile la care ții cel mai mult în viața ta (de exemplu, libertate, relații sociale, cultură, sănătate …)?

Conform răspunsurilor date, găsiți obiceiurile care se potrivesc cel mai bine în rutina dumneavoastră.

Fiţi flexibili

Flexibilitatea este fundamentală pentru o rutină. Este esenţial să fim foarte bine organizaţi dar, în acelaşi timp, trebuie să ținem cont şi de neprevăzute (telefoane de la clienţi, ieșiri necesare pentru muncă, meciul de tenis organizat cu o lună înainte de care aţi uitat, etc.).

Pentru a vă face rutina perfectă, trebuie să fiți gata să schimbați planurile într-o secundă, reușind totuși să găsiți timpul necesar pentru a face totul.

Exercițiul fizic

Acesta nu poate lipsi din nicio rutină care se respectă. Exercițiile fizice și îngrijirea personală sunt esențiale. Se estimează că două ore pe zi ar trebui să fie dedicate activității fizice de diferite tipuri. Evident, aceste două ore pot fi gestionate după cum doriți și puteți alege ce parte a zilei să le inserați pe baza angajamentelor dvs., a nivelurilor de energie și a rezultatelor pe care doriți să le obțineți.

Antrenament pentru minte

Desigur, corpul este important, dar nu uitați că mintea este cea care guvernează fiecare acțiune. Un spirit și o minte obosite vor face corpul să nu poată obține rezultatele dorite şi tocmai din acest motiv este esențial să includeți puțin „antrenament cerebral” în rutina dumneavoastră.

O activitate care nu poate lipsi absolut din rutina voastră este meditația, foarte utilă pentru a avea un control deplin al minții.

Nu exagerați

Se poate întâmpla să creați, poate chiar fără să vreţi, o rutină atât de plină de lucruri încât vă doară capul la propriu. O rutină perfectă se bazează pe echilibrul corect între muncă și pauză.

Luarea pauzelor (pe care le puteţi introduce în rutină ca si task-uri) este esențială dacă doriți să vă mențineți productivitatea ridicată! Realizați câteva momente inteligente de odihnă, asigurându-vă că acestea coincid cu momentele în care nivelul de energie este mai mic, astfel încât să puteți oferi tot ce este mai bun mai târziu.

Adaptaţi la propriile exigenţe

Este foarte important să vă creaţi o rutină care să fie perfect adaptată la nevoile voastre. Nimeni altcineva nu poate avea aceleași nevoi și, în consecință, aceeași rutină ca voi, la fel cum nici voi nu puteţi avea aceeași rutină ca a altcuiva.

Majoritatea oamenilor tind să copie de la personajele faimoase obiceiurile şi rutina lor, multe dintre ele sunt cele mai productive din lume. Să luaţi un indiciu din rutinele altora, de preferință cele ale oamenilor renumiți pentru că sunt cei mai productivi din lume, nu este total greşit, însă, nu uitați să le reajustați la nevoile și obiectivele dvs., ținând cont în special de întrebările pe care le-am enumerat mai sus.

Aş mai adăuga pe listă: rutina de dimineaţă, rutina de seară, rutina de îngrijire zilnică şi multe altele pe care vreau să le dezbat în viitor aici pe blogul meu.

Concluzie

Lista minților și personalităților grozave care au creat și modelat această lume este nesfârșită și, în ciuda diferențelor abisale dintre ele, există un element care le unește: o rutină perfectă.

Paşi esenţiali pentru realizarea unei rutine productive.
Etichetat pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. Află mai mult

Setările cookie-urilor de pe acest site web sunt setate astfel încât să permită cookie-urilor să vă ofere cea mai bună experiență de navigare posibilă. Dacă continuați să utilizați acest site web fără să modificați setările cookie-urilor sau faceți clic pe „Accept” de mai jos, sunteți de acord cu acest lucru.

Închide