
Woody Allen spunea că sunt trei întrebări importante pe care omenirea şi le pune: „De unde venim? Încontro mergem? Ce mâncăm în seara asta?”.
Indiferent care ne sunt preocupările, sarcinile sau angajamentele, mai devreme sau mai târziu, cu toţii trecem şi pe la bucătărie. Că suntem la dietă sau nu, pentru a funcţiona bine şi pentru a avea energie trebuie să mâncăm.
Dar cum stăm cu organizarea în bucătărie?
Într-o societate în care totul funcţionează pe „repede înainte”, mulţi oameni se plâng de probleme grave în ceea ce privește variația dietei și gestionarea preparării meselor, mai ales noi femeile. Acest lucru este de înțeles, deoarece majoritatea femeilor lucrează, sunt mame, soții, bucătărese și gospodine în același timp. Este dificil să găsim timp pentru a găti feluri de mâncare delicioase, ca să nu mai vorbim că după urmează şi curățarea bucătăriei şi cu cât mai puține tigăi și unelte se murdăresc, cu atât mai bine.
Lipsa de timp este principalul motiv care stă în spatele nutriţiei moderne, lumea este mult mai rapidă decât în trecut. Femeile de azi trebuie să comprime în puţine ore ceea ce gospodinele din trecut desfăşurau activităţile pe tot parcursul zilei: gătit, ordonat, curățat, spălat, agățat, călcat, cumpărături. Acum, pe lângă job, ducem copiii la diferite activități la care sunt înscriși, le corectăm temele, ne facem timp pentru un film bun cu soțul în fața televizorului, reuşim să încastrăm câteva ore pe săptămână pentru sport, plimbarea zilnică de douăzeci de minute, poate o cafea rapidă cu prietenii și o programare la coafor sau cosmeticiană. Suntem wonder women, nu femei.
Când avem atât de multe lucruri de făcut în acelaşi timp, este dificil să facem totul în cel mai bun mod posibil şi suntem nevoiţi să sacrificăm ceva. Și acest „ceva” este adesea mâncarea.
Pe de o parte, înlocuim alimentele ca şi materie primă pentru gătit cu alimente preconfeţionate: conserve de ton în loc de pește proaspăt, legume semipreparate în casolete de plastic în loc de cele naturale care trebuie curățate și apoi gătite, diferite snack-uri, etc.
Pe de altă parte, când începem să gătim, preparăm mese simple şi rapide: nişte paste cu sos şi parmezan, pui la grătar şi o salată, legume crude sau sote, etc.
Într-un fel sau altul, în numele vitezei, reuşim să denaturăm şi să modificăm gustul mâncării.
Multe femei, conștiente de limitarea propunerilor lor gastronomice, sunt acumulatoare în serie de reviste de gătit, cărți de rețete şi ustensile care mai de care mai performante care stau semi-intacte pe rafturi şi în sertare. În sine, toate par a fi necesare, dar pentru a le folosi trebuie să avem timp să le citim şi apoi să cumpărăm ingredientele necesare. Multe reţete sunt complicate şi cer ingrediente pe care de obicei le utilizăm foarte rar sau deloc şi care, după ce au fost folosite pentru acea rețetă, fac mucegai în frigider.
Vă este familiară această situaţie?
Cu siguranţă există modalități și trucuri de a pregăti feluri de mâncare sănătoase, gustoase și versatile, fără a fi nevoie să apelaţi la alimente preambalate și fără a pierde ore în bucătărie. Dar pentru asta avem nevoie de o bună organizare a bucătăriei începând cu partea de igienă şi curăţenie, partea de logistică şi după aceea partea de planificare a meselor (meniu săptămânal).
Bucătăria este una dintre cele mai importante încăperi din casă și ar trebui să transmită căldură și liniște. Este locul care exprimă cel mai bine apartenența și căldura familiei. La urma urmei, bucătăria este, de asemenea, centrul multor activități domestice și nu este întotdeauna ușor să o menținem curată şi ordonată.
Iată câteva sfaturi esențiale pentru a organiza bucătăria într-un mod mai precis și funcțional.
Curăţenie şi igienă.

Igiena în bucătărie este esențială.
O alimentație sănătoasă este importantă şi se începe de la curăţenia bucătăriei şi a modului în care stocăm şi gătim alimentele. Chiar dacă poate părea evident acest lucru, în realitate greșim adesea. Practicile normale de igienă de zi cu zi nu sunt suficiente.
Să trecem cu buretele pe blatul de lucru şi să punem vasele murdare în maşina de spălat uneori nu este suficient, există o serie întreagă de măsuri de precauție pentru o igienă adecvată în bucătărie care trebuie adoptate pentru a evita oaspeții nedoriti precum Escherichia Coli și Salmonella.
Și, din păcate, bacteriile pot pândi de oriunde: de la chiuvetă până la blatul de lucru, de la cârpele de vase la tăvi, tacâmuri şi recipientele pentru alimente.
Deci, avem sau nu timp, înainte să ne apucăm de gătit, pentru binele nostru şi al familiei noastre, trebuie să ne asigurăm că avem bucătăria curată şi igienizată. (dacă vă interesează subiectul, voi scrie un articol detaliat despre regulile de igienă ce trebuiesc respectate în bucătărie.)
Organizarea bucătăriei în 6 pași simpli.
Începeţi cu decluttering
Primul lucru de făcut atunci când vă hotărâţi să faceţi ordine în bucătărie este să scapaţi de obiectele inutile. Poate părea evident, dar se întâmplă adesea să acumulăm unelte în exces care creează dezordine absolut evitabilă. Nu se folosesc niciodată toate deschizatoarele de dopuri, toate strecurătoarele, capace fără borcane, chiar și seturi întregi de farfurii sau căni. Articolele în stare bună pot fi vândute sau donate, în timp ce altele trebuie aruncate fără remușcări. Dacă nu aţi avut nevoie de ele de ani de zile, cu greu le veţi simţi lipsa.
Împărţiţi bucătăria pe zone.
Acest sfat este indispensabil pentru cei care au o bucătărie mare, dar poate fi aplicat cu o anumită grijă chiar și la bucătăriile mai mici. Ideal ar fi să împărțiți în cel puțin trei zone de lucru: una pentru gătit, una pentru servire și una pentru spălarea și depozitarea alimentelor. Prima zonă, desigur, se dezvoltă în jurul aragazului şi a cuptorului și acolo ar trebui să avem la îndemână oale, crătiţi, ustensile și condimente pentru gătit. A doua va include toate serviciile, farfurii, cupe, tăvi și pahare. A treia este zona chiuvetei, a scurgătorului de vase și a recipientelor pentru depozitarea gunoiului alimentar. În acest fel nu va trebui să vă deplasaţi prea mult în timpul operațiunilor și veți găsi mai ușor ceea ce aveți nevoie în acel moment.
Organizați sertarele eficient.
Organizarea sertarelor de bucătărie este una dintre cele mai dureroase note pentru organizarea bucătăriei perfecte. De câte ori se întâmplă să înghesuiți în mod obișnuit obiecte și apoi să le pierdeți între o mie de junk-uri? Dacă ați urmat sfatul nr. 1, ar trebui să nu nu mai aveţi probleme de exces de obiecte. Pentru a avea întotdeauna sertarele în ordine, secretul este să le echipați cu suporturi pentru tacâmuri, cutii sau diferite contenitoare în care să depozitați obiectele împărțite pe categorii. Unele modele de bucătărie includ accesorii speciale pentru diferite compartimente şi pentru sertare. Soluția perfectă pentru a avea totul sub control este de a identifica imediat ce aveți nevoie.
Folosiți spațiul pe vertical.
Nu toată lumea are blaturi sau sertare mari în abundență. În acest caz, pentru a organiza o bucătărie perfectă, sfatul este să optimizați spațiul prin exploatarea pereților sau a spațiului dintre dulap și perete. Agățați o bară magnetică pentru a atașa cuțitele, folosiți rafturi pentru borcane și vase sau coșuri pentru condimente și ierburi. Veți avea totul la îndemână fără a fi nevoie de mobilier suplimentar.
Ţineţi la îndemână ceea ce folosiţi mai des.



În fiecare bucătărie care se respectă există obiecte și servicii de uz zilnic și altele care sunt necesare numai în anumite ocazii. O idee bună pentru a organiza bucătăria într-un mod funcțional este să aranjaţi obiectele de uz zilnic la vedere și să le puneţi pe cele pe care le folosiţi foarte rar în locuri mai puțin practice. Aşadar, utilizaţi rafturile de perete fără uși pentru farfuriile, cănile și paharele pe care le utilizați cel mai des. Transferați alimentele uscate în borcane de sticlă, pe care să le etichetaţi, pentru a identifica imediat conținutul. În ceea ce privește condimentele, aranjați-le bine în tăvi verticale, sau într-un sertar ușor de accesat sau pe un platou rotativ. Va fi suficient un mic gest pentru a găsi imediat condimentul pe care îl căutați.
Folosiţi spaţiile ascunse.
Dacă spațiul la vedere are avantajele sale, chiar și cele mai ascunse colțuri se pot dovedi extrem de preţioase. Mai ales pentru cei care trebuie să organizeze o bucătărie mică, cu câteva sertare disponibile. În acest caz, doar agățați cârlige sau suporturi pentru obiecte ce pot fi din lemn sau metal în interiorul ușilor. Puteți depozita ustensile, detergenți, pungi sau puteți atârna tigăile dacă utilizați cârlige rezistente.
Cu aceste trucuri simple, organizarea unei bucătării într-un mod practic și eficient va fi mai ușoară decât credeţi.
Meniul săptămânal
Organizarea meniului săptămânal înseamnă să vă gândiţi anticipat la ce vreţi să gătiţi în săptămâna ce urmează şi să preparaţi ingredientele, sau chiar felurile de mâncare, în avans, astfel încât zi de zi să fie gata de utilizare și să fie doar asamblate sau încălzite. Ca să nu ne stresăm zilnic cu gândul la ce să facem de mâncare, mai bine concepem un meniu în funcţie de dieta pe care o urmăm noi şi familia noastră şi întocmim un plan detaliat pentru fiecare zi din săptămână cu ceea ce vrem să mâncăm. Organizarea unui meniu anticipat ne ajută să facem o listă de cumpărături precisă, să economisim timp şi bani. Am scris aici un articol detaliat despre cum să facem un meniu săptămânal.
Mai jos va las un model de meniu în pdf pe care îl puteţi descărca.
În viitorul apropiat îmi doresc să vă împărtăşesc partea practică a gătitului și a organizării alimentelor, cum să gătiţi sănătos și bine, reţete practice şi esenţiale fără a pierde ore și ore în bucătărie. Sper că v-am oferit informații utile pentru moment!