
Căutaţi resurse financiare pentru a vă realiza proiectele cu ajutorul unei gestionări mai atente a conturilor familiale? Chiar dacă nu sunteţi experţi în a vă pune în ordine finanțele, gestionarea acestora și a economiilor nu ar trebui să vă ia prea mult timp din activitățile voastre zilnice. Deloc surprinzător, adesea cele mai bune metode pentru a face acest lucru cu succes sunt și cele mai simple.
O călătorie frumoasă, o mașină nouă, un cadou special pentru cei dragi… Câte dintre visele voastre adesea se bat cap în cap cu realitatea? Facturi de plătit, taxe, amenzi, cheltuieli neașteptate care ne obligă să amânăm proiecte pe care le cultivăm de ceva vreme. Totuși, planificarea inteligentă a contabilității de familie este primul pas către atingerea obiectivelor, este doar o chestiune de a adopta câteva reguli simple și de a le transforma în obiceiuri.
Există o mulţime de metode prin care ne putem gestiona cheltuielile, unele mai eficiente decât altele: kakeibo, tabel de cheltuieli şi venituri în excel sau aplicaţii care pot fi descărcate pe smartphone.
Însă azi, vreau să vă vorbesc despre organizarea cheltuielilor cu ajutorul regulii 50/30/20, o modalitate simplă și intuitivă de a vă gestiona cheltuielile lunare, care vă va permite să știți exact cât să puneți deoparte și cât să alocați costurilor personale. Cu o imagine de ansamblu completă a bugetului dvs. lunar, puteți evita risipa și puteți economisi fără a fi nevoie să înregistrați manual fiecare cheltuială.
Doriți să aflați cum să creați un set de obiective de economii ușor de atins? Să începem!
Ce este regula 50/30/20?
Regula 50/30/20 este o metodă de economisire care vă poate ajuta să vă gestionați finanțele într-un mod simplu și durabil. Principiul de bază constă în împărțirea veniturilor dvs. lunare în trei categorii: 50% pentru necesități, 30% pentru timpul liber și 20% pentru obiectivele dvs. de economisire sau pentru achitarea eventualelor datorii.
Odată ce începeți să vă mențineți cheltuielile sub control, împărțindu-le în aceste trei domenii largi, veți putea evita risipa sau cheltuielile neprogramate. Doar acoperind aceste trei categorii, veţi economisi timp și stresul de a înregistra meticulos fiecare mișcare din contul dvs. Pe scurt, regula 50/30/20 vă va permite să vă atingeţi mai ușor obiectivele financiare, atât în cazul în care vă doriţi să vă creaţi un fond de urgență, cât și în cazul în care trebuie să plătiţi un credit ipotecar.
De unde vine regula 50/30/20?
Regula 50/30/20 a fost menționată pentru prima dată în cartea „All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan” scrisă de Elizabeth Warren, profesor de drept comercial la Harvard, și fiica ei Amelia Warren Tyagi.
După douăzeci de ani de studii și cercetări, cele două autoare au concluzionat că nu sunt necesare metode complicate pentru a menține finanțele sub control. Este suficient să împărțiți banii în funcție de nevoi, dorințe și obiective de economisire, repartizându-i după regula 50/30/20.
Cum functionează?
Regula 50/30/20 simplifică obiceiurile de economisire prin împărțirea veniturilor noastre lunare în trei categorii: nevoi, dorințe și economii. Știind exact cât să cheltuiți în fiecare categorie, vă va permite să vă respectați mai ușor planurile și să urmăriți cheltuielile. Iată cum să vă împărțiți bugetul dacă decideți să adoptați regula 50/30/20.
Cheltuiţi 50% din bani pentru nevoi personale

Pe scurt, necesităţile personale sunt acele cheltuieli esenţiale fără de care ar fi greu să trăiţi. 50% din venitul dvs. ar trebui folosit pentru a acoperi aceste tipuri de costuri.
Nevoile esenţiale pot include: alimentele, chiria, facturile la gaz și electricitate, transportul public, polițele de asigurare (asigurare de sănătate, auto sau animale de companie), ratele, etc.
De exemplu, dacă venitul dvs. lunar este de 2.000 de RON, 1.000 de RON ar trebui rezervați pentru a vă satisface nevoile esenţiale mai sus menţionate. Acest buget poate varia în funcție de fiecare persoană în parte. Totuși, dacă cheltuielile cu nevoile voastre personale depășesc 50% din total, poate fi necesar să schimbaţi ceva în stilul vostru de viață, cum ar fi magazinul de la care vă aprovizionaţi cu mâncare, furnizorul de energie electrică, sau chiar să vă găsiţi un apartament mai ieftin.
Folosiți 30% din bani pentru timp liber
Odată ce aţi alocat 50% din venit pentru cheltuielile necesare, puteți aloca 30% din venitul lunar pentru timp liber. Acestea sunt cheltuieli neesențiale, sunt bani pe care îi cheltuiţi pentru ieşiri în oraş la restaurant, îmbrăcăminte, abonamente la cluburi sau săli de sport, abonamente la diferite reviste sau servicii de streaming (Netflix, Amazon Prime).
Folosind exemplul anterior, dacă venitul dvs. lunar este egal cu 2000 de RON, puteți alege să alocați 600 de RON acestui tip de cheltuieli. Din nou, este posibil să descoperiți că unele dintre aceste costuri nu sunt atât de fundamentale pe cât credeați sau să decideți să le limitați pentru a nu vă îndepărta de la obiectivele dvs. în ceea ce priveşte economiile.
Respectarea regulii 50/30/20 nu înseamnă că nu trebuie să vă bucuraţi de viață, ci doar să acționaţi mai responsabil în gestionarea banilor voştri. Dacă aveți îndoieli cu privire la definiția unei anumite cheltuieli, întrebați-vă pur și simplu: „Pot trăi fără ea?”. Dacă răspunsul este da, atunci este o dorință, nu o necesitate.
Puneţi deoparte 20% din banii voştri pentru viitor
Odată ce ați înțeles cum să gestionați 80% din venitul lunar, puteți aloca restul de 20% obiectivelor dvs. de economii sau pentru a plăti orice datorii mai mari. Chiar dacă plățile în rate sau datoriile de o sumă nesemnificativă sunt considerate necesități, cele mai substanțiale reduc datoriile existente și eventualele dobânzi, prin urmare pot intra în această categorie.
Economisirea a 20% din salariul lunar în mod regulat vă poate ajuta să înființați un fond de urgență, să ajungeți la un plan de economii pe termen lung sau să plătiți un credit ipotecar. Dacă vă intră lunar 2.000 de RON, aţi putea pune deoparte 400 de RON pe lună. În doar un an, veţi economisi aproape 5.000 de RON!
Cum se aplică regula 50/30/20: un ghid pas cu pas



Cum se pune în practică regula 50/30/20? Pur și simplu împărțiți cheltuielile lunare în trei categorii în funcție de venitul dvs. în modul acesta:
1. Calculați-vă venitul
Primul pas este să vă calculaţi venitul lunar total. Dacă sunteţi freelancer, înseamnă că va trebui să țineţi cont de cât este câştigul net, excluzând taxele și costurile legate de afacerea dvs.
Dacă sunteți angajat, citiţi cu atenţie ştatul de plată. În cazul în care plățile legate de asigurările de sănătate sau de fondul de pensii sunt omise, includeți-le manual în calcul.
2. Clasificați-vă cheltuielile din luna precedentă
Pentru a ști cu siguranță în ce categorie se încadrează cheltuielile voastre din luna precedentă, trebuie să știţi în mod clar cum și în ce v-aţi investit salariul verificând extrasul din ultimele 30 de zile.
Aşadar, împărțiți-vă cheltuielile în trei categorii: necesitate, timp liber și economii. Reţineţi că o necesitate este ceva fără de care nu vă puteţi lipsi, cum ar fi chiria. O dorință este un lux suplimentar la care puteți renunţa dacă este nevoie, cum ar fi o cină cu prietenii. În cele din urmă, economiile includ plățile datoriilor contractate anterior, contribuțiile la pensie sau pur și simplu o sumă de bani pe care decideți să o rezervați pentru situații de urgență viitoare.
3. Ajustați-vă cheltuielile la regula 50/30/20
Acum că știți cum să vă împărțiți banii în fiecare lună, puteți începe să vă ajustați cheltuielile la regula 50/30/20. Cel mai bun mod de a face acest lucru este să determinați cât să cheltuiți pentru odihnă şi timp liber.
Conform regulii 50/30/20, acest tip de cheltuieli nu includ bunuri extravagante, este pur și simplu ceva care vă permite să trăiţi mai bine. Reducerea costurilor legate de nevoi poate fi complexă și delicată. De aceea, cel mai bine este să stabiliți imediat ce cheltuieli inutile puteți reduce, astfel încât acestea să fie incluse în cei 30% pentru odihnă sau timp liber. În acest fel, puteți aloca mai ușor restul de 20% din venitul vostru lunar către obiectivele viitoare de economii.
Cum se calculează regula 50/30/20



Dacă nu vreţi să aveţi dureri de cap cu calculul sumelor sau a procentelor, puteți folosi un calculator online. Aplicații precum Moneyfit oferă sisteme care vă pot ajuta să determinați cu ușurință cum să profitați la maximum de regula 50/30/20 adaptând-o la venitul dvs. lunar. De asemenea, dacă preferaţi, puteţi folosi o foaie de calcul în Excel pentru a crea obiective bugetare mai aprofundate. Există multe tipuri de foi de calcul compatibile cu orice program pe care îl utilizați, ideale pentru orice obiectiv financiar pe care doriți să-l atingeți.
Restul… devine obicei!
Acum tot ce trebuie să faceţi este să vă antrenaţi obiceiul de a vă împărţi cheltuielile aşa cum au fost explicate mai sus.
Când să o faceţi? Aș sugera o dată pe săptămână, cu excepția cazului în care aveți atât de multe cheltuieli încât trebuie să o faceți în fiecare zi. Între timp, pănă la momentul de a face „download”, păstraţi toate chitanțele în portofel sau notaţi toate cheltuielile într-un carneţel sau pe telefon (care trebuiesc golite, altfel tot efortul este inutil).
Şi dacă vă este teamă că uitaţi să vă notaţi cheltuielile, remediul este alarma de la telefon. Primim notificări pentru tot felul de lucruri, am putea să programăm telefonul să sune măcar uneori pentru ceva util.
Sper că această postare v-a inspirat să începeţi să vă organizaţi cheltuielile în mod eficient.