
La fiecare început de an suntem cu toţii plini de intenţii bune: să eliminăm kilogramele în plus, să începem un curs, să facem mai mult sport, să punem bani deoparte şi să ne bucurăm de mai mult timp liber alături de familie. Şi, între o felie de cozonac şi un pahar de şampanie, ne vin o mulţime de idei pe care să le punem în aplicare în următorul an. Toate bune şi frumoase. Dar apoi, după ce se termină festivitățile, ne întoarcem la frenezia cotidianului şi o luăm de la capăt cu munca, lamentările din cauza lipsei de timp, stres şi oboseală. Ce este de făcut în acest caz? Cum putem să ne atingem noile obiective fără să ne stresăm şi să uităm de ele din start?
Înainte de a enumera bunele intenții pentru noul an, este necesar să analizăm anul care tocmai s-a încheiat cu bine, pentru a evita țintirea unor obiective prea mari sau de neatins.
Este posibil să ne atingem un scop concret doar dacă ne cunoaștem punctul de plecare.
Multe persoane îşi fac planul pentru noul an fără a lua în considerare situaţia în care se află în prezent.
Pentru început este necesar să ne analizăm bine anul care tocmai s-a terminat, să înţelegem care au fost problemele care ne-au împiedicat să ne atingem anumite obiective, să înţelegem dacă obiectivele pe care ni le-am propus au fost mult prea ambiţioase şi de aceea foarte greu de atins şi după aceea, ne întocmim lista cu noile rezoluţii.
De cele mai multe ori însă, multe obiective nu reuşim să le atingem nu pentru că sunt mult prea ambiţioase, ci pentru că nu avem obiceiuri corecte pentru a le putea îndeplini. De exemplu, dacă v-aţi propus ca obiectiv să faceţi mai mult sport şi unicul timp pe care l-aţi putea dedica acestei activităţi este o oră dimineaţa devreme, dar nu reuşiţi să o faceţi din cauză că vă treziţi mereu foarte târziu, problema nu este obiectivul în sine ci prostul obicei de a vă trezi foarte târziu. În cazul acesta este necesar să lucraţi la obiceiuri.
De aceea, la acest început de an, mi-am propus să vă dau o listă de obiceiuri bune pe care să le implementaţi pentru a putea să vă îndepliniţi obiectivele propuse.
Iată câteva obiceiuri bune pe care să le adoptaţi pentru noul an.
Nu mai amânați.
Aţi amânat vreodată? Știm exact ce vrem și trebuie să facem, totuși pierdem ore întregi în activități inutile sau rătăcim pe internet fără scop.
Ok, nu suntem roboți, este absolut normal să facem o mică pauză din când în când, dar continuând să amânăm nu facem altceva decât să intrăm într-un cerc vicios, în care frustrarea și rezultatele slabe joacă ca o echipă împotriva stimei noastre de sine.
În momentul în care realizăm că timpul este limitat și că este responsabilitatea noastră să-l investim în cel mai eficient mod posibil, în sfârșit începem să dăm un sens vieții noastre. Indiferent de ce am vrea să realizăm, primul obicei pe care va trebui să-l adoptăm este să nu mai procrastinăm. Articol recomandat: Procrastinarea sau sindromul Galois.
Treziți-vă dimineața devreme.

Este inutil să o spun, nu suntem făcuți toţi după un tipar. Sunt persoane care reuşesc să dea tot ce e mai bun din ei dimineața devreme și sunt cei care se încarcă cu energie abia după prânz. Totuși, trezirea dimineața devreme dă un ritm diferit întregii zile. Este un simplu gest care ne permite să obținem o mică victorie deja de la primele ore ale dimineții, o mică victorie care ne îndeamnă să dăm tot ce este mai bun din noi pe tot parcursul zilei. Nu vă cer să mă credeți pe cuvânt. Încercaţi să vă treziţi pe la 5:00 dimineața pentru 28 de zile la rând şi apoi să-mi spuneţi cum a fost, ce aţi reușit să obțineţi şi care au fost senzațiile pe care le-aţi trăit. Articol recomandat: Rutina de dimineata. Cum să începem în mod ideal o zi perfectă.
Faceți sport de cel puțin 3 ori pe săptămână.
Vreţi să vă atingeţi obiectivele, dar vă simțiţi în mod constant obosiţi și lipsiţi de energie? În general se datorează faptului că staţi constant aşezaţi pe o canapea sau pe un scaun cu nasul în telefon sau la televizor. Din nefericire, sedentarismul este una dintre marile probleme ale societăţii actuale. Pentru a vă recăpăta energia este necesar să puneţi energie şi faceţi în mod constant mişcare. Nu contează ce fel de sport intenționați să practicați, ridicaţi-vă de pe scaun şi mergeţi la antrenament. Articol recomandat: Doar 10 minute pe zi pentru o viață organizată.
Citiţi mai mult.
Nu pentru a o face pe intelectualii în preajma altor persoane, citiţi pentru a obţine o perspectivă diferită asupra vieții. Citiţi tot ce puteţi: romane, eseuri, benzi desenate, cărți motivaţionale, manuale, cărți pentru copii, ziare, bloguri și, de ce nu, chiar și dicționare și vechi enciclopedii prăfuite. Veţi fi surprinşi de cantitatea de lucruri noi pe care le veţi învăța și de modul în care mintea se va deschide asupra unor subiecte pe care, pănă la acel moment, nici măcar nu le-aţi luat în considerare. Aşa cum ne hrănim corpul, este important să ne hrănim și mintea. Cititul este cel mai bun mod de a o face. Nu contează dacă citiţi o carte pe săptămână sau o cate pe lună, pentru noul an puneţi-vă la încercare şi citiţi mai mult, citiţi cărți mai bune, citiţi pur şi simplu.
Ţineţi un jurnal personal.



Începeți să țineți un jurnal personal în care să vă notaţi reflecțiile în fiecare zi, ce a mers bine și ce a mers prost în ultimele 24 de ore, obiectivele voastre pentru ziua următoare și orice altceva vă trece prin minte. Scrisul ne ajută să ne punem în ordine gândurile, să ne descărcăm ideile pe hârtie şi să ne eliberăm mintea. De asemenea, jurnalul personal este un instrument util cu ajutorul căruia reuşim să ne cunoştem mai bine deorece este unicul loc unde putem să împărtăşim cu sinceritate propriile gânduri. Articol recomandat: Cum să ne organizăm și să eliberăm mintea prin „Brain Dump”.
Faceţi mai puțin.
În societatea actuală, a face cât mai multe lucruri şi a fi super ocupat a devenit un must. Însă, mult nu este întotdeauna şi bine. Reduceți lista de lucruri de făcut și faceți mai puțin. Faceţi mai întâi doar acele lucruri care sunt esențiale pentru voi.
Productivitatea înseamnă să faceţi mai puțin, dar să faceţi lucrurile corect şi bine, astfel încât să vă rămână energie și timp și pentru alte lucruri.
Nu trebuie să vă simțiţi vinovaţi dacă nu munciţi toată ziua şi nu aveţi agenda plină de sarcini. De cele mai multe ori, mai puţine ore de muncă pot fi mult mai eficiente.
Dormiţi mai mult și bine.
Adesea, pentru a ține pasul cu viața noastră agitată, sacrificăm rutina de noapte, dormind puțin şi prost.
Puteți să vă relaxați mai mult înainte de culcare, de exemplu făcând o baie, bând o ceașcă de ceai de mușețel și citind o carte. De asemenea, puteți încerca să dormiți 7/8 ore pe noapte și să vă treziți la aceeași oră în fiecare zi pentru a intra într-un ritm natural. Îmbunătățirea somnului, la rândul său, vă va ajuta să vă simțiți concentrat și plin de energie pe tot parcursul anului.
Mâncaţi sănătos.
Una dintre problemele pentru care ne simţim obosiţi şi nu reuşim să ducem pănă la capăt obiectivele noastre este o dietă alimentară proastă. Dacă mâncăm prostii, ne simțim prost. Credeţi că este o coincidență faptul că majoritatea problemelor de sănătate apar după excesul alimentar de Crăciun? Dacă vreţi să investiţi în sănătatea voastră și să atingeţi noi niveluri de energie, revizuiţi-vă dieta. Am ideile și convingerile mele despre asta, dar nefiind specialist în domeniu, nu merg prea departe. Mergeţi la un medic nutriţionist, studiaţi și creeați-vă propria cultură alimentară.
Acum trebuie doar să alegem și… să punem în practică! Să aveţi parte de un 2023 plin de obiceiuri bune! La mulţi ani!