
Crăciunul este sărbătoarea mea preferată de când eram mică. Aşteptam cu mare nerăbdare ziua în care tatăl meu dădea jos din pod pomul şi cutiile unde ţineam globurile şi luminiţele în formă de steluţe. Căci da, aveam un brad mic din plastic verde. La mine în familie nu se obişnuia să cumpărăm un brad natural în fiecare an şi nu pentru că eram ecologişti ci pentru simplu fapt că se făcea economie. Dar mie, bradul acela mic din plastic, îmi plăcea enorm de mult, era simbolul sărbătorilor de iarnă şi a cadourilor, mirosul cojilor de portocale care se uscau pe sobă şi a cozonacilor pufoşi şi aromaţi. Partea cea mai frumoasă era împodobirea bradului împreună cu sora mea.
Adoram să stau pe lângă mama mea când pregătea bucatele alese pentru masa de Crăciun, dar cel mai mult îmi plăcea să o ajut cu aranjarea mesei şi cu decorurile. Puneam faţa de masă specială pentru sărbătoare, albă, apretată şi perfect călcată. Scoteam din dulapuri cele mai bune tacâmuri şi farfurii, şerveţele din textil şi decoram masa cu lumânări, crenguţe de brad şi câte un globuleţ pe ici pe colo.
Pregăteam dulciuri şi prăjiturele pentru colindători şi deseori mergeam si noi cu colindul.
Prânzul de Crăciun îl sărbătoream mereu în familie şi alături de prieteni dragi nouă.
Sunt amintiri frumoase despre sărbători tradiţionale făcute cu multă simplitate dar şi cu multă bucurie.
Mai nou aceste sărbători au devenit mai stresante şi obositoare din cauza consumismului şi a goanei după cadouri scumpe şi luxuoase, a pregătirilor de mâncăruri tot mai elaborate, a petrecerilor care trebuie să fie ieşite din comun de parcă ar fi un concurs în urma căruia se câştigă un premiu.
Crăciunul ar trebui să fie o sărbătoare minunată pe care să o împărtășești cu familia şi prietenii, cu bucurie, şi care să ofere posibilitatea de a rămâne aproape de cei pe care îi iubești, petrecând ceva timp în companie și uitând câteva ore de rutina zilnică.
Dacă anul ăstă este rândul tău să faci onorurile pentru un Crăciun frumos și memorabil îţi recomand să urmezi o rețetă bazată pe o planificare simplă şi eficientă dar esenţială dacă vrei să faci o figură frumoasă. Așadar, înainte de a începe să decorezi sala de mese sau să te grăbeşti să comanzi cozonacul, citeşte aceste 12 sfaturi care te vor ajuta să organizezi o petrecere drăguță.

1. Elaborează un program şi fă lista de invitaţi.
Concentrează-te și încearcă să-ţi imaginezi cum ţi-ar place să fie petrecerea de Crăciun. Vrei o sărbătoare clasică cu un brad mare și o cină lejeră? Sau preferi să nu urmezi tradiția și pur și simplu să te bucuri de câteva ore cu familia? Fă un exercițiu şi încearcă să-ţi rezumi dorințele într-un singur cuvânt: lipsit de griji, alternativ, semnificativ sau esenţial.
2. Informează-ţi oaspeţii despre cum vrei să faci petrecerea de Crăciun.
Fiecare dintre noi are o anumită imagine destul de personală despre ceea ce reprezintă Crăciunul si cum trebuie să fie petrecut, simţit şi organizat. Când faci invitaţia, informează-ţi oaspeţii la ce să se aştepte în timpul prânzului sau a cinei.
3. Ordinea şi curăţenia.
Este inutil să spun cât de important este să avem casa în perfectă ordine şi curată înainte de a primi oaspeţii. La noi în ţară există o tradiţie să se facă curătenie generală pentru Crăciun. Curăţenia este esenţială dar nu trebuie să exagerezi, fă-o din timp dacă nu vrei să te găsească oaspeţii frântă de oboseală.
4. Controlează din timp elementele fundamentale
Se poate întâmpla ca atunci când eşti foarte ocupat cu pregătirea meniului şi a decoraţiunilor să pierzi din vedere anumite lucruri esențiale.
Cu câteva zile înainte de Crăciun, asigura-te că ai suficiente scaune, farfurii, pahare și tacâmuri pentru toată lumea. Au loc toţi oaspeții tăi în jurul mesei sau e nevoie să faci rost de o masă suplimentară? Ai suficient spațiu în frigider pentru alimentele proaspete pe care intenţionezi să le cumperi sau va trebui să apelezi la amici sau chiar la unii dintre oaspeții tăi și să le aducă la moment?
Trebuie luate în considerare toate aceste elemente dacă nu vrei să rişti atacuri de panică în ultimul moment.
5. Informează-te dacă invitaţii tăi au intoleranţe alimentare
Cu puţin timp înainte să decizi meniul de Crăciun, este foarte important să te informezi dacă unii dintre oaspeţii tăi au vreo intoleranţă alimentară (ca de exemplu la gluten sau lactoză) şi să te asiguri că în meniul tău sunt pietanţe corespunzătoare pentru fiecare. Este foarte neplăcut atunci când unii dintre oaspeţi nu pot gusta din mâncărurile pe care le-ai pregătit cu atâta dragoste şi pasiune.
6. Pregăteşte anticipat anumite feluri de mâncare
Dacă vrei să te bucuri de sărbătoare alături de oaspeţii tăi şi să elimini stresul bucătăriei creează un meniu cât mai simplu cu mâncăruri ce pot fi pregătite din timp şi păstrate la rece înainte de a fi servite. Dacă nu ai suficient timp să le pregătesti pe toate, poţi apela la o firmă de catering.
7. Nu exagera cu decorurile



Organizeză o atmosferă de Crăciun plăcută şi elegantă şi nu exagera cu prea multe decoruri, mai ales dacă nu ai suficient spaţiu. Este foarte important să creezi fluiditate în spaţiu, decoruri puţine şi de bun gust, câteva lumânări, crenguţe de brad şi foarte puţine luminiţe. De cele mai multe ori este suficient clasicul brad frumos împodobit şi un centrepiece simplu şi elegant.
8. Fă o regulă pentru cadouri
Cui nu-i plac cadourile? Sunt mereu binevenite şi primite cu bucurie. Este important însă, să existe o regulă şi anume: fiecare oaspete să vină doar cu un singur cadou simbolic şi nu costisitor şi care să meargă bine pentru oricare dintre invitaţi. Se poate face un schimb de cadouri fără a pune pe nimeni într-o situaţie neplăcută dacă nu-şi poate permite să aducă un dar pentru fiecare dintre invitaţi.
9. Pregăteşte un play-list muzical
De Crăciun nu poate lipsi musica specifică sărbătorii şi colindele. Ai grijă să nu fie prea tare ci să se audă în surdină. Pregăteşte un play-list mai lung astfel evitând sa nu plictiseşti oaspeţii cu aceleaşi colinde care se repetă la nesfârşit.
10. Trăieşte momentul şi bucură-te de sărbătoare.
Opreşte acea voce mică din interiorul tău care îţi face lista cu lucrurile pe care ar trebui să le faci şi care te fac să te simţi vinovată pentru că nu ai făcut cozonacul cu mâna ta sau pentru că bradul nu a fost împodobit aşa cum ai vrut tu. Opreşte-te o clipă și priveşte totul în jurul tău, încearcă să vezi lucrurile cu detaşare şi bucură-te de acele momente minunate.
11. Organizează jocuri
Dacă printre invitaţii tăi sunt şi copii, ideal ar fi să pregăteşti un spaţiu special pentru ei şi sa organizezi câteva jocuri care să-i ţină ocupaţi în timpul petrecerii.
Anumite jocuri se pot face împreună cu toţii unde sunt implicaţi atât copiii cât şi adulţii. Atmosfera trebuie să fie pe cât se poate de veselă şi relaxantă.
12. Fii clar cu privire la durata petrecerii
Asigură-te că toată lumea știe cât timp poate sta și când este timpul să plece. Acest lucru poate fi precizat deja de când se face invitaţia. Musafirii care tind să prelungească la nesfârşit petrecerea şi să profite de generozitatea ta dincolo de orice limită sunt o sursă potențială de stres. Fii sincer cu privire la durata petrecerii și nu te simți obligat să-ți ceri scuze pentru asta.



Un Crăciun vesel, frumos şi bine organizat va rămâne o frumoasă amintire de durată pentru toţi cei care au fost, pentru familie, prieteni şi în special pentru copii. Aşadar, merită sa-i acordaţi acestei sărbători frumoase toată atenţia pentru a fi organizată şi pregătită ca la carte şi, mai ales, trăită cu bucurie.
Buna dimineata Mariana foarte frumos articolul imi place ffff mult felicitari !!!
Multumesc din suflet Tania!