Imagine de Jan Vašek de la Pixabay

Dacă atunci când aţi citit „rutina de dimineață”, v-aţi dus cu gândul la sutele de articole de pe internet care dau exemple despre marile personalităţi care se trezesc la 4:30 dimineaţa şi înainte de ora 8:00 au inventat deja ceva care poate salva lumea înainte să înceapă munca la birou, ei bine, acesta nu va fi acel tip de articol.

Adevărul absolut este că avem deja cu toţii o rutină zilnică de dimineaţă, indiferent că este cea bună sau nu. Aproximativ 70% dintre oameni sunt structuraţi după cum urmează: trezirea, baie, mic dejun, îmbrăcare, din nou baie, acompanierea copiilor la școală (pentru cei care îi au), mersul la muncă. După un astfel de început, ziua nu poate fi decât minunată, nu-i aşa? Este clar că întrebarea a fost ironică pentru că dacă avem acest tip de rutină in fiecare dimineață, oboseala şi stresul sunt garantate deja după primele 2/3 ore de la trezire. Ca sa nu mai spun că acest morning routine nu este ideal pentru toată lumea. A începe dimineața în mod corect poate fi într-adevăr modul ideal care vă poate transforma nu numai ziua, ci și viața.

Iată câteva sugestii pentru a înțelege care este rutina zilnică ideală.

Cum se creează o rutină de dimineață?

Întrebarea corectă pe care ar trebui să ne-o punem este: cum să creez o rutină de dimineață sănătoasă și ideală pentru mine? Cu toate că nu există o abordare unică pentru toţi, există puncte comune pe care mulți experți le recomandă şi pe care ar trebui să le luăm în considerare atunci când ne planificăm începutul zilei.

1. Începeți cu activități energizante, motivante și relaxante

Imagine de Engin Akyurt de la Pixabay

Atunci când vorbim despre o morning routine sănătoasă, ne referim la primele activități pe care le desfășurăm în 24 de ore. Ele sunt „combustibilul” care vor permite corpului nostru să obţină sprintul necesar de dimineaţă și să dăm o amprentă productivă și pozitivă pentru tot restului zilei. De aceea, așa cum scrie Laura Vanderkam în cartea sa Off the clock: fell less busy while geting more done (Renunta la ceas. Cum sa fii mai productiv fara stres), în rutina noastră de dimineață ar trebui să includem activități care să ne facă să ne simțim mai motivați, mai relaxați și mai energici.

Dar, așa cum spuneam mai devreme, nu există un model perfect pentru toată lumea deoarece fiecare dintre noi este diferit şi fiecare are programul său şi propria sa viaţă. Este important să înțelegem care sunt acele activități care ne fac pe fiecare dintre noi să trăim acele senzaţii mai sus enumerate: o sesiune de yoga de 30 de minute, să citim câteva pagini dintr-o carte, să scriem ceva în jurnalul personal, un hobby preferat , să ne rugăm, etc.  

Primele ore de când ne trezim sunt cele mai bune pentru a le dedica acestor activități nu numai din cauza efectelor pozitive pe care le au asupra noastră, ci, mai ales, pentru că este probabil momentul în care avem mai mult timp pentru noi: copii sunt încă în pat, șeful nu şi-a început încă ziua, la fel ca si clienții sau colegii care nu vă stresează cu telefoanele şi e-mailurile.

La toate acestea mai adăugăm şi faptul că, după ce tocmai ne-am trezit, avem mult mai multă energie.

Este evident că dacă vreţi să adăugaţi una dintre aceste activităţi, atunci ar trebui să vă setaţi alarma mai devreme. Probabil vă gândiţi că este greu să vă treziţi în fiecare zi la 5 dimineaţa. Nici nu este nevoie, dacă ştiţi cum să vă gestionaţi timpul şi să vă organizaţi în avans. (cu excepţia cazurilor în care începeţi munca foarte devreme).

2. Programaţi-vă activitățile de rutină

Imagine de Jenia Nebolsina de la Pixabay

Dacă doriți să vă gestionați mai bine timpul, trebuie mai întâi să știți cum îl petreceți. Dacă știți că dimineața vă ia 20 până la 25 de minute să ajungeţi la serviciu, ținând cont de trafic, găsirea parcării, mersul pe jos, etc., va trebui să evaluaţi toate celelalte activități pe care le faceţi luând în considerare toate variabilele posibile. De exemplu, dacă decideți să includeți în fiecare dimineaţă 30 de minute de pilates sau exerciții fizice, nu va trebui doar să țineți cont doar de minutele pe care le dedicaţi activității, ci și de cele de care aveţi nevoie pentru a vă schimba echipamentul, duşul de după şi altele.

Dacă vreţi să cunoaşteţi cu precizie timpul de care aveţi nevoie, puteţi face repetiții în weekend pentru a cronometra totul.

Înainte de a spune: „Nu am timp să fac 30 de minute de gimnastică dimineața”, încercați să țineți evidența a tot ceea ce faceți în timpul zilei. Veți descoperi că, în realitate, modificând ușor unii factori sau obiceiuri, aveți suficient timp liber dimineața. De exemplu, în loc să vedeți 3 episoade din serialul vostru preferat pe Netflix, încercaţi să vedeți doar 1 sau 2 şi să vă culcați mai devreme și, prin urmare, să vă treziți mai devreme. La fel, în loc să parcurgeți paginile pe canalele social media de dimineață, ați putea folosi acel moment pentru a citi. Pe scurt, fiţi obiectiv și faceți-vă bine calculele.

3. Alegeți activitățile ideale pentru rutina de dimineață

Imagine de Free-Photos de la Pixabay

Așa cum am spus mai înainte, acestea sunt sfaturi pentru a ne transforma rutina de dimineață în ceva mai bun şi mai plăcut, dar trebuie să alegem acele activități care să fie ad-hoc pentru fiecare dintre noi. Ca de exemplu, dacă pentru unele persoane este ideal să-si înceapă ziua cu o alergare sau cu o şedinţă de pilates, pentru altele, aceste activităţi nu funcționează. În loc să le dea energie şi vitalitate, au efectul opus. Prin urmare, momentul perfect pentru unii pentru a face activitate fizică este după muncă, iar dimineaţa, preferă activități relaxante precum lectura, meditarea, mersul pe jos sau să scrie jurnalul.

Înțelegerea acestui concept este fundamentală pentru că dacă trebuie să ne forțăm să facem ceva, doar pentru că nu ştiu ce mari personalităţi îşi încep ziua cu 20 de km de alergare iar pentru noi este ceva care nu funcţionează, în loc să ne facă să ne ridicăm din pat, efectul va fi opus. Sau mai bine zis, o faceţi o dată și apoi renunțaţi, căutând o mie de scuze. Așadar, căutaţi acele activități care să vă aduca bună dispoziție şi să va facă să vă treziţi fără efort. Pentru că atunci când ne simţim bine, creierul nostru eliberează dopamină, care, printre altele, are o funcție de control asupra unor facultăți cognitive și de atenție, care ne ajută să ne creăm un obicei.

4. Acordaţi timpul necesar

Imagine de Daniel Perrig de la Pixabay

Reluând cuvintele Laurei Vanderkam:

Avem tendința să ne blocăm de aceste articole care povestesc despre oameni care fac lucruri uimitoare înainte de micul dejun. Dar acest lucru poate fi cu adevărat intimidant, ca să nu spunem nerealist, dacă încercăm să-i determinăm şi pe copii să se ridice și să se apuce de treabă.

Învățăm comportamentele simple mai repede decât pe cele mai complexe.

Prin comportamente complexe înțelegem acele activități care necesită mai multe acțiuni pentru a fi finalizate. De exemplu, dacă doriți să introduceți o oră de înot înainte de a merge la birou va trebui să vă treziți, îmbrăcați, pregătiți geanta și tot necesarul pentru înot, conduceți până la piscină, va schimbați din nou, înotați, faceți un duș și vă îmbrăcaţi. În consecință, acest lucru va dura mai mult pentru a deveni un obicei decât o activitate mai simplă, cum ar fi lectura unei cărți.

Deci, cum faceți ca o activitate complexă să facă parte din rutina dimineții? Din păcate, nu există o formulă magică, ci doar un cuvânt simplu: constanță. Aşa cum ne sfătuieşte Vanderkam în cartea sa: „Este mai important să faceţi ceva în aceleași zile, în același timp și structurat într-un mod similar, decât să faceţi ceva șapte zile pe săptămână”.

De exemplu, începeți să găsiți 30 de minute pentru activitatea dvs. de 4 ori pe săptămână, cum ar fi luni, miercuri, vineri și sâmbătă și vedeți cum merge. Trebuie să fie ceva special făcut pentru dvs, deci dacă vă simțiţi mai bine marți, joi, sâmbătă și duminică pentru că vreţi să profitaţi de weekend, este în regulă.

Astfel puteţi decide ca şi în celelalte zile să introduceți o a doua activitate, de exemplu de 4 ori pe săptămână pentru activitate fizică sau să urmați un curs online, restul de 3 dimineți puteți introduce lectura unei cărți, meditație sau pur și simplu să dedicați acel timp copiilor dvs.

Acordaţi-vă timpul necesar pentru ca anumite activităţi să devină rutină. Reţineţi, doar constanța vă va conduce spre succes.

Dar dacă nu reuşiţi să vă desfășurați o activitate o zi sau două, nu vă descurajați, pentru că veţi vedea că aveți nevoie de un stimulent suplimentar…

5. Recompensaţi-vă

Imagine de S. Hermann & F. Richter de la Pixabay

Să ne lămurim imediat, când spun de recompensă, nu mă refer că trebuie să ne răsfăţăm cu un croissant cu cremă de ciocolată şi un cappuccino la mic dejun după o oră de antrenament. Nici că putem să dăm o fugă imediat să ne cumpărăm pantofii pe care i-am văzut în vitrină după ce am terminat de citit cartea pe care am ţinut­-o pe noptieră mai mult de o lună.

După cum subliniază și Laura Vanderkam, cele mai eficiente recompense sunt cele inerente comportamentului în sine, deci să învațăm să ne bucurăm de satisfacţiile pe care le dau noile obiceiuri din rutina dvs.

Dacă v-aţi hotărât să mergeţi la sală, nu trebuie să o vedeţi ca pe o pedeapsă pentru faptul că aveţi câteva kilograme în plus, ci ca pe ceva care vă face să fiţi mai revitalizat, să vă bucuraţi de o sănătate mai bună și probabil vă va face să vă simțiţi mai bine cu voi înşivă. Dacă ați decis să vă treziți mai devreme pentru că vreţi mai mult timp pentru a face un curs online înainte de a începe munca, este pentru că doriți să vă sporiți cunoștințele, ceea ce ar putea facilita o promovare.

Îmi puteți spune o recompensă mai bună ca atunci când vă simţiţi mândru că aţi realizat ceva sau că aţi reușit să rezolvaţi o problemă datorită noilor dvs. cunoștințe și plăcerii pe care o simțiţi în acel moment? Aceasta nu înseamnă că trebuie să renunţați complet la „recompensele externe”, ci de a fi conștienţi de recompensele cu adevărat importante.

6. Simplificaţi la maxim activitățile de rutină de dimineață

Imagine de 5598375 de la Pixabay

După cum am văzut până acum, sunt necesare 3 componente pentru a forma un nou obicei în rutina dimineții: repetarea, recompensa și contextul. Am vorbit deja despre primele două în paragrafele precedente, acum ne propunem să analizăm contextul.

Prin context, înțelegem momentul și tot ceea ce ne înconjoară în timp ce ne facem obiceiul: ziua săptămânii, ora, locul. Vă dau un exemplu foarte practic. Când un pictor decide să se apuce de treabă, înainte de a începe să picteze, va pregăti probabil tot ce îi trebuie: șevalet, pânze, vopsele, perii, cuțite pentru paletă, cârpe … Doar atunci când ce are tot ceea ce îi trebuie, va începe munca.

Același lucru îl putem face pentru obiceiul nostru, adică să pregătim în prealabil tot ce avem nevoie și să eliminăm acele bariere care ar putea să nu ne facă activitățile fluide și ușoare. Orice ar fi, încercaţi să anticipaţi orice aţi putea avea nevoie și care ar presupune minute suplimentare pentru pregătirea lor dimineața. De exemplu, pregătiți geanta de gimnastică cu o seară înainte, precum și hainele pe care le veți purta la serviciu, pachetul cu mâncare dacă trebuie să luați masa de prânz faceţi-l în timp ce pregătiți cina cu o seară înainte …

Dacă decideți să mergeți la sală mai degrabă decât să vă antrenați acasă, luați în considerare și distanța pe care trebuie să o parcurgeţi pentru a ajunge la sală. Cât de motivat trebuie să fiţi pentru a parcurge 30 de minute în maşină pentru a ajunge la sală? Să știți că este o variabilă care pe termen lung vă afectează, deoarece vă va determina să renunțați la activitatea de rutină.

Repet, construirea unei rutine ideale de dimineață este ceva extrem de subiectiv și depinde de noi să înțelegem ce activități dorim să introducem.

Sunt doar 6 sfaturi pe care le puteţi lua în considerare pentru a vă schimba nu doar rutina de dimineața, ci și întreaga zi.

Care sunt activitățile voastre preferate de dimineață? V-aţi găsit deja rutina ideală de dimineață?

Morning routine. Cum să începem în mod ideal o zi perfectă.
Etichetat pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. Află mai mult

Setările cookie-urilor de pe acest site web sunt setate astfel încât să permită cookie-urilor să vă ofere cea mai bună experiență de navigare posibilă. Dacă continuați să utilizați acest site web fără să modificați setările cookie-urilor sau faceți clic pe „Accept” de mai jos, sunteți de acord cu acest lucru.

Închide