Moduri simple de a trăi intenţionat cu timpul, energia şi banii

În ultima vreme, m-am gândit mult la cum să fiu mai intenționată cu timpul, banii și energia mea, deoarece ştim cu toţii că acestea sunt resurse limitate.

Şi mi-am dat seama că, dacă vreau să ma bucur de lucrurile care contează cel mai mult pentru mine, atunci trebuie să am grijă să nu-mi irosesc resursele prețioase.

Timpul, energia și banii sunt factori esențiali pentru o viață liniștită, pentru a fi fericiţi și a trăi bine. Este inutil să negăm, banii sunt fundamentali pentru a avea mai mult timp şi pentru a ne cultiva interesele și de a avea astfel mai multă energie. Însă, modul în care ne acordăm prioritate timpului, energiei și banilor joacă un rol important. Când suntem deliberați cu privire la felul în care folosim aceste resurse, putem face alegeri care duc la o viață mai împlinită și satisfăcătoare.

De aceea este necesar să trăim o viaţă intenţionată şi să înţelegem ce este important pentru noi şi ce vrem să obținem în viață şi cum să fim intenționaţi cu timpul, energia și banii.

Ce este intenționalitatea?

Viața intenționată înseamnă să facem alegeri care se aliniază cu valorile și prioritățile noastre. Este vorba de a ne trăi viața cu scop și sens și de a profita la maxim de fiecare moment.

Este vorba despre găsirea unui echilibru între muncă și odihnă sau distracţie și să ne facem timp pentru lucrurile esenţiale, lucrurile care contează cel mai mult.

Viața intenționată implică de obicei stabilirea unor obiective și luarea deciziilor pentru a le atinge. Este vorba despre a fi conștienţi de modul în care alegerile pe care le facem ne afectează viața și lumea din jurul nostru. Și este vorba despre crearea de obiceiuri și rutine care susțin stilul de viață dorit.

Cum putem fi intenționaţi cu timpul, energia și banii pentru o viaţă împlinită?

Timpul, energia și banii sunt trei resurse importante în viaţa noastră şi, contrar aşteptărilor, nu se găsesc în abundenţă.

De cele mai multe ori ne trezim epuizați, obosiţi şi avem dificultate să ajungem la sfârşitul lunii cu portofelul integru.

Dar dacă am fi mai intenționați cu timpul, energia și banii noștri? Cum ar fi dacă am petrece mai puțin timp pentru lucrurile care nu sunt importante și mai mult timp pentru lucruri care contează? Cum ar fi dacă ne-am reduce cheltuielile și am redirecționa banii către obiectivele noastre? Ce s-ar întâmpla dacă am face un efort conștient pentru a trăi un stil de viață mai durabil?

Toate acestea sunt lucruri pe care le poate face oricine. Și chiar dacă rezultatele nu sunt întodeauna imediate, a fi mai intenționați cu timpul, energia și banii noștri poate face o diferență reală în viața noastră.

Beneficiile vieții intenționate sunt:

  1. sănătate fizică şi mentală bune
  2. relații mai bune
  3. o viaţă fericită şi satisfăcută
  4. productivitate crescută
  5. stres redus
  6. mai mult timp liber

Cum să fiţi intenționaţi cu timpul vostru

Foto di Jess Bailey Designs da Pexels

Creați un program

Gestionarea timpului este o abilitate pe care nu toată lumea o are şi de aceea este important să o învețe. Este dificil să jonglăm între muncă, familie și angajamentele sociale, dar cu puțină planificare, putem beneficia la maxim de timpul pe care îl avem la dispoziţie.

Aşadar, pentru a fi intenţionaţi cu timpul vostru, este necesar să creaţi un program, notând tot ceea ce trebuie să faceți în fiecare zi şi să rezervați ore specifice pentru anumite activități. Făcându-vă timp pentru a vă planifica ziua, vă puteți asigura că vă folosiți timpul cât mai eficient posibil.

Prioritizaţi

Dacă vreţi să fiţi mai intenționaţi cu timpul vostru, este important să prioritizaţi. Care sunt lucrurile cele mai importante pe care trebuie să le faceţi? Care sunt obiectivele voastre? Atâta timp cât știţi care sunt lucrurile importante o să vă faceţi timp pentru acele lucruri.

Eliminați distragerile

Trăim într-o perioadă în care avem mii de distrageri care încearcă să ne acapareze atenția. De la rețelele sociale până la e-mailuri şi alte notificări, este aproape imposibil să rămânem concentraţi pe tot parcursul zilei.

Uneori este necesar să vă deconectați de la rețelele sociale, să vă opriți telefonul sau să lucrați într-un loc liniștit. Prin eliminarea lucrurilor care vă distrag atenția, vă puteți concentra asupra sarcinii în cauză și vă puteți folosi mai bine timpul.

Delegați și cereți ajutor

Un alt mod în care puteți fi intenționat cu timpul vostru este să delegaţi și să cereţi ajutor. Dacă există sarcini pe care le puteți delega altora, faceți-o. Și dacă aveți nevoie de ajutor cu ceva, nu vă fie teamă să întrebați.

Nu pierdeţi timpul cu lucruri care nu contează

Una dintre cele mai mari pierderi de timp este atunci când facem lucruri care nu contează. Fie că este vorba de bârfe, navigarea pe internet sau implicarea în rețelele sociale, există o mulţime de activităţi pe care le facem şi care nu adaugă valoare vieții noastre.

Sunt momente în care este necesar să renunţăm la o ieşire cu prietenii atunci când avem un proiect important la care lucrăm sau trebuie să studiem pentru un examen. Ar putea însemna, de asemenea, să renunțăm la emisiunea noastră preferată de la televizor, astfel încât să ne putem concentra 100% la o lucrare pe care am amânat-o.

Oricare ar fi ele, sacrificarea unor activităţi care vă fac să pierdeţi timpul vă va ajuta să vă concentrați asupra lucrurilor care contează cu adevărat.

Cum să fiţi intenționat cu energia voastră

Photo by Fuu J on Unsplash

Odihniţi-vă şi reîncărcaţi-vă

Nu cred că există persoane care să nu fi trăit senzația de epuizare şi oboseală maximă. Fie că a fost o săptămână lungă şi grea la serviciu, fie că au fost o mulţime de lucruri de făcut acasă, există momente în care pur și simplu nu mai avem energie.

Când se ajunge la acest punct, este important să ne facem timp să ne odihnim și să ne reîncărcăm.

Ce facem atunci când ni se descarcă telefonul? Îl punem la încărcat şi încercăm să nu-l folosim în acel interval de timp. La fel trebuie să procedăm şi cu noi înşişi, în momentul în care simţim că nu mai avem energie, facem o pauză şi ne reîncărcăm bateriile. În timpul necesar reîncărcării ne putem deconecta de la tehnologie, relaxăm corpurile și ne putem elibera mintea.

Luând doar o oră din programul nostru pentru a ne reîncărca în mod intenționat nivelul de energie, putem face o mare diferență în modul în care ne simțim și funcționam în fiecare zi.

Nu vă implicaţi în conflicte inutile

Întotdeauna vor exista conflicte în viață. Fie că suntem la serviciu, acasă sau în relațiile noastre personale, ne vom confrunta inevitabil cu situații care ne testează răbdarea și ne epuizează energia.

De multe ori ne blocăm în discuții mărunte sau încercăm să facem pe plac tuturor. Rezultatul este că ajungem să ne simțim obosiți și epuizați.

Nu toate lucrurile merită timpul și energia voastră. Așa că întreabaţi-vă: merită timpul și energia mea prețioasă? Dacă răspunsul este nu, daţi uitării și mergeţi mai departe.

Stabiliți limite

Multe persoane au tendinţa să-şi irosească energia pentru oameni și activități care nu o merită. Şi acest lucru produce multă frustrare şi sentiment de epuizare fizică şi psihică.

Încercaţi să vă cheltuiţi energia în mod intenţionat şi nu o irosiţi în lucruri care nu se aliniază cu valorile și obiectivele voastre.

Desigur, stabilirea limitelor nu este întotdeauna ușoară. Uneori este necesar să spuneţi NU, ceea ce poate fi dificil pentru anumite persoane. Însă merită efortul. Practic, atunci când stabilim limite sănătoase, ne protejăm energia și nu o cheltuim inutil.

Conectați-vă cu natura

De multe ori nu ne dăm seama cât de mult timp petrecem în încăperi privind ecranele (fie calculatorul sau telefonul, fie televizorul). Dar prea mult timp petrecut în faţa unui ecran poate avea un impact negativ asupra sănătății noastre, inclusiv asupra bunăstării noastre mentale și emoționale.

Deci, ce putem face pentru a rupe ciclul și a ne compensa timpul? O soluție este conectarea cu natura.

Ştiaţi că îmbrăţişarea unui copac vă poate încărca cu multă energie pozitivă?  

Fie că ieşiţi la o plimbare în parc, fie vă întâlniți cu un prieten sau doar vă bucurați de puțină pace și liniște stând pe o bancă, asigurați-vă că sunteți intenționat cu privire la modul în care vă cheltuiți energia.

Cum să fiţi intenționaţi cu banii voştri

Foto di maitree rimthong da Pexels

Creați un buget

O modalitate de a prelua controlul asupra banilor voştri este să vă creaţi un buget.

Un buget bine întocmit este ca o hartă care vă îndrumă pe unde şi cum să mergeţi pentru a ajunge la destinaţia dorită.

Atunci când creați un buget, va trebui să vă calculați veniturile și cheltuielile (mai multe aici şi aici despre cum să ne facem un buget de cheltuieli). Acest lucru vă va ajuta să ştiţi cu precizie câți bani aveți la dispoziţie şi de câţi bani aveţi nevoie pentru cheltuieli în fiecare lună.

Odată ce știți acest lucru, puteți începe să alocați fonduri pentru diferite scopuri. De exemplu, poate doriți să rezervați bani pentru economii, investiții și rambursarea datoriilor.

Investiţi în voi și în viitorul vostru

A fi intenţionaţi cu banii înseamnă a trata banii ca pe o investiţie în noi înșine și în viitorul nostru. Iată câteva modalităţi:

1. Investiţi în educaţia voastră. Învățarea este un proces continuu pe tot parcursul vieții și nu există o modalitate mai bună de a investi în voi decât să continuaţi să studiaţi. Indiferent că faceți cursuri online, participați la ateliere şi seminarii sau vă întoarceți la școală pentru a obține o diplomă, investiția în educația dvs. va da roade pe termen lung.

2. Investiţi în sănătatea voastră. Sănătatea voastră este cel mai de preț bun, așa că este important să investiţi niște bani în ea. Acestea pot include lucruri precum o dietă sănătoasă, exerciții fizice și controale medicale regulate.

3. Investiţi în pensionarea voastră. Nu este niciodată prea devreme pentru a începe să economisiți pentru pensie. Dacă nu aveți un plan de economii pentru pensii, acum este momentul să începeți unul. Investiția în pensionarea dumneavoastră vă va ajuta să vă asigurați o pensionare confortabilă.

Trăiţi sub posibilitățile voastre

O ştim cu toţii că banii sunt o sursă majoră de stres pentru majoritatea oamenilor. Și nu e de mirare având în vedere costul tot mai mare al vieții şi salariile care au rămas în mare parte aceleaşi.

Una dintre cele mai bune modalități de a prelua controlul asupra finanțelor voastre este să încercaţi să trăiţi sub posibilitățile voastre. Cu alte cuvinte, cheltuiți mai puțin decât câștigați. Este un sfat ce poate părea evident, dar ați fi surprinşi să vedeţi câți oameni operează în sens invers. Mulţi cumpără în mod impulsiv lucruri pe care nu și le pot permite și acumulează datorii pe care le achita în ani de zile.

Dacă vreţi să fiţi intenționaţi cu banii voştri, trebuie să fiţi conștienti de cheltuielile voastre.

În cele din urmă, dacă vreţi să fiţi mai intenționaţi cu timpul, energia și banii voştri, este esenţial să știţi ce puteți face și ce nu, să vă evaluaţi obiceiurile actuale şi să acţionaţi în consecință.

Identificați una sau două mici schimbări pe care le puteți face pentru a fi mai intenționaţi cu timpul, energia și banii.

Și nu uitați să vă premiaţi pentru schimbările pe care le faceţi, bucuraţi-vă de obiectivele pe care le atingeţi, chiar și pe cele mai mici, și continuaţi să mergeţi mai departe!

Moduri simple de a trăi intenţionat cu timpul, energia şi banii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. Află mai mult

Setările cookie-urilor de pe acest site web sunt setate astfel încât să permită cookie-urilor să vă ofere cea mai bună experiență de navigare posibilă. Dacă continuați să utilizați acest site web fără să modificați setările cookie-urilor sau faceți clic pe „Accept” de mai jos, sunteți de acord cu acest lucru.

Închide