
Dintodeauna mi-a plăcut să compar casa cu o companie, deoarece ambele au nevoie de o bună gestionare pentru a funcţiona bine şi pentru a fi eficiente. Aşa cum toate companiile care se respectă au un manager care le conduce şi gestionează, la fel şi fiecare casă are la conducerea sa o persoană: managerul casei.
Însă, sunt multe case în care managerul cam chiuleşte sau pur şi simplu nu reuşeşte să găsescă o metodă sigură şi eficientă care să-l ajute cu organizarea casei. Sunt cazuri în care nici măcar Marie Kondo nu ar face faţă haosului din casă şi nu ar fi în stare să aranjeze hainele, obiectele îngrămădite peste tot și lucrurile inutile de care să scape.
Şi, ca buni manageri ce suntem, pentru a îmbunătăți relația cu spațiile de acasă, ce-ar fi dacă ne-am inspira de la cei mai buni în acest domeniu, şi anume: companiile japoneze.
Metoda japoneză 5S.
Metoda japoneză 5S se caracterizează prin identificarea a cinci principii de bază pentru îmbunătățirea calității vieții (seiri, seiton, seiso, seiketsu, shitsuke). Aceste principii se bazează la rândul lor pe doi piloni: ordinea și curățenia. Această tehnică poate fi aplicată în diverse circumstanțe ale vieții, atât profesionale, cât și personale. Nu întâmplător, multe companii aleg, de asemenea, să le folosească pentru a-și crește producția. În acest fel, schimbă și modul în care abordează ziua de lucru.
Dar hai să mergem pas cu pas, pentru că nu vreau să creez prea multă confuzie.
La început a fost Toyota
Metoda 5S a fost utilizată în industria Toyota în 1960. În ce scop? Acela de a garanta un loc de muncă mult mai ordonat, igienic și eficient. Scopul companiei era acela de a căuta să-și crească productivitatea şi aceasta a fost una dintre cele mai utilizate metode alături de metoda Kaizen.
De atunci, datorită utilizării sale pe scară largă, metoda 5S a fost utilizată în diferite organizații din diverse sectoare. De asemenea, poate fi aplicată și în domeniul educațional deoarece permite dezvoltarea unor obiceiuri igienice la o vârstă fragedă (aşa se explică ordinea şi curăţenia în şcolile japoneze).
Baza sa psihopedagogică se bazează pe promovarea unei schimbări culturale în raport cu obiceiurile de curățare impuse de instituțiile de învățământ.
Ce este metoda 5S?
Metoda japoneză 5S se referă la cinci principii de bază, care în limba japoneză încep toate cu litera S (Seiri, Seiton, Seisi, Seikentsu şi Shitsuke).
Aceasta este o metodologie care poate fi aplicată foarte ușor în viața de zi cu zi, deoarece nu necesită o pregătire specială. Cu toate acestea, este necesar să se respecte cu strictețe pentru cele mai bune rezultate.
Idealul este să fie practicată într-un mod ordonat și sistematic, astfel încât să fie cu adevărat eficientă. Perseverența este una dintre cheile tehnologiei și un mod de a o îmbrățișa ca formă de viață.
Deci, iată principiile sale:
Seiri (sortarea)

În acest pas, trebuie să identificați obiectele care sunt esențiale și să vă eliberați de cele care sunt inutile sau neutilizate. Puteți începe prin a face o listă de obiecte și apoi să le clasificați în trei categorii: păstrați, donați sau aruncați. Această metodă vă poate ajuta să eliberați spațiu și să găsiți mai ușor lucrurile. Am scris aici un articol despre cum se face un decluttering.
Un alt avantaj al acestei sortări este că vă permite să identificați elementele care vă sunt cu adevărat utile. Orice persoană trebuie să fie conștientă de obiectele pe care nu le folosește. Unul dintre criteriile pentru a ști dacă un obiect este important este să ne întrebăm când l-am folosit ultima dată. Dacă ne dăm seama că nu l-am mai folosit de mai bine de un an, cel mai bine este să-l eliminăm.
Această sortare pregătește materialul de lucru pentru pasul următor, care este alegerea celui mai bun loc pentru fiecare element.
Seiton (stabilirea unui loc)
Acest pas implică organizarea obiectelor în locurile lor potrivite și să le asigurați un loc bine definit. În acest fel, veți putea găsi obiectele mai ușor și veți elimina nevoia de a căuta datorită dezordinii.
Odată ce aţi terminat să sortaţi obiectele, este timpul să decideţi ce vreţi să păstraţi. După aceea, va trebui să le identificaţi pe cele mai importante pentru a le depozita în locuri mai accesibile. Dar atenție, acest aranjament ar trebui să se bazeze pe frecvența de utilizare a obiectelor în sine: cele pe care le folosim cel mai adesea ar trebui să fie plasate la îndemână, celelalte în spații mai puțin la îndemână.
În acest fel, putem delimita și eticheta zone specifice de clasificare. Pe scurt, este vorba despre organizarea întregului spațiu de lucru. Pierderea de timp și energie trebuie să fie reduse la minim atunci când căutați obiectele.
Seiso (curățarea)



În această etapă, trebuie să curățați și să îngrijiți spațiile din casă. Este important să mențineți un mediu curat și igienic pentru a vă asigura că locuința dumneavoastră rămâne sănătoasă și sigură. Ideea este să îndepărtăm toată murdăria pentru a face o treabă de igienă temeinică. De asemenea, idealul este să identificați ce cauzează murdăria și să împiedicați să se repete.
Seiketsu (standardizarea)
Acest pas implică stabilirea unor standarde pentru modul în care lucrurile sunt organizate și menținute. Acest lucru vă va ajuta la menținerea unui mediu curat și organizat, deoarece toată lumea va ști exact ce se așteaptă de la el.
Este vorba de sistematizare, astfel încât atât curățarea, cât și ordinea să fie efectuate într-un timp scurt și fără prea mult efort. Acordarea priorității treburilor casnice, de exemplu, începând cu cele mai grele și lăsând cele mai simple la final, distribuind ceea ce trebuie făcut între diferiți membri ai familiei. Pe scurt, planificați bine treburile casnice pentru a le efectua mai ușor, stabilind standarde astfel încât casa să fie menținută în ordine cât mai mult timp posibil.
Shitsuke (mentenanță)
În această etapă, trebuie să mențineți și să îmbunătățiți continuu sistemul de organizare și gestionare a locuinței. Puteți face acest lucru prin stabilirea unor obiective și termene-limită, și prin monitorizarea periodică a progresului. Practic, se instituie o doctrină care să se îmbunătățească zilnic prin disciplină. Odată ce aţi implementat cei 4 paşi, trebuie să fiţi consecvenţi și disciplinaţi pentru a rămâne fideli metodei. Adică este necesar să vă străduiţi să fiţi constanți, să vă încurajaţi pe voi înșivă și pe echipa voastră (familia) să mențină regulile stabilite pentru a putea vedea roadele.
Este esenţial să ne gestionăm muncă acasă ţinând cont de metoda celor 5S. Aceasta ne garantează trei lucruri: ordine, igienă și eficiență.



În ansamblu, metoda celor 5S vizează crearea unui mediu de lucru organizat și curat pentru a îmbunătăți eficiența și a reduce pierderea de timp și de resurse. Dacă adaptați această metodă pentru utilizarea în casă, veți putea să vă organizați mai bine lucrurile și să vă mențineți locuința curată și ordonată. Să nu uităm că organizarea, curățarea, disciplina și raportarea anomaliilor sau a altor probleme facilitează calea spre bunăstare.
Este inovativă metoda celor 5S pentru a ordona casa? Spuneţi-mi voi.
Ca să fiu sinceră, văzută în felul acesta, metoda în sine nu are nimic revoluţionar, dar simplitatea și claritatea pașilor o fac realizabilă, ceea ce contează.
Să ne gândim la asta: confuzia di casă dar şi cea mentală, nu poate fi combătută decât cu schematicitate și claritate.
Adevărul se găsește întotdeauna în simplitate, niciodată în confuzie.
newton
Metoda 5S pentru ordonarea casei ne învață doar atât: să renunțăm la ceea ce creează haos, să ordonăm și să creăm o rutină care să ne permită să menținem ordinea în timp.
Un mediu bine organizat este mai ușor de gestionat, iar beneficiile pe care acesta îl aduce în casele și în vieţile noastre, chiar și în ceea ce privește economisirea de timp și bani, sunt enorme şi ne permite rămânem „pe drumul cel bun”.
Este mai simplu decât părea …