
Cumpărăm şi acumulăm de-a lungul timpului tot felul de lucruri mai mult sau mai puţin esenţiale şi astfel ajungem să deţinem o mulţime de nimicuri prin sertare, dulapuri şi peste tot unde reuşim să le îngrămădim.
Îmi dau seama că nu este ușor să vorbim despre a nu cumpăra și a renunța la ceva când trăim într-o societate de consum, care nu face altceva decât să continue să ne ofere ultimele noutăți din fiecare domeniu. Orice reclamă transmite clar mesajul că dacă nu ai cutare sau cutare obiect, îți lipsește ceva și nu ești adecvat.
De când am început să-mi simplific viaţa mi-am schimbat mult atitudinea în ceea ce priveşte consumismul. Când intru într-un magazin, mă uit în jur şi mă întreb dacă mă pot descurca şi fără a cumpăra marfa pe care o oferă. Admir articolele noi și mă gândesc la ceea ce am deja acasă și de cele mai multe ori îmi dau seama că majoritatea lucrurilor nu-mi sunt necesare. Acest nou mod de abordare a lucrurilor m-a învățat să dau mai multă valoare la ceea ce am deja, să am grijă de obiectele pe care le deţin, să le repar dacă se strică şi să le dau o nouă viaţă, dacă se poate.
Dacă îmbinăm acest lucru cu o nouă conștientizare, respectul față de mediu și dorința de a cumpăra ceva făcut într-un mod etic, care respectă materiile prime de origine și persoanele care le produc, fiecare lucru mic poate căpăta o importanță deosebită și un sens mai mare care depășește obiectul în sine.
Acesta este motivul pentru care am decis să nu mai cumpăr anumite obiecte sau să reduc, pe cât se poate, consumul unora dintre ele.
Ştiu că este la modă pe internet să se vorbească de un top al obiectelor pe care anumite persoane au decis să nu le mai cumpere. Eu nu am intenţia să fac un top, nici măcar nu ştiu cu precizie numărul lucrurilor pe care nu le mai achiziţionez, vreau doar să vă listez câteva articole pe care nu le mai cumpăr și de ce.
Articole cu reducere de preţuri de care nu am nevoie.

Când mă gândesc la câte lucruri am cumpărat în trecut doar pentru că erau la reducere sau pentru că erau oferite „două la preţ de unul”, și apoi când ajungeam acasă îmi dădeam seama că practic nu aveam nevoie de ele, îmi vine să-mi pun mâinile în cap. De cele mai multe ori sunt achiziții făcute cu multă uşurinţă pentru o plăcere de moment şi neprogramate, dar care costă bani pe care îi risipim în mod inconştient.
Soluţia a fost să-mi planific anticipat cumpărăturile făcând o listă în care îmi notam doar lucrurile de care aveam nevoie cu adevărat. Astfel am evitat să fac cheltuieli inutile acumulând nimicuri.
Articole de unică folosinţă.
Fie că este vorba de tacâmuri, pahare sau farfurii din plastic, chiar şi cele reciclabile, fie că este vorba de orice al obiect de unică folosință precum paiele de băut sau multe altele, deja cu mulţi ani în urmă am decis că nu vreau să le mai văd în casă la mine. Şi motivul nu este doar acela că plasticul poluează, dar şi pentru că nu-mi plac, nu le văd utilitatea, sunt urâte şi ocupă o mulţime de spaţiu în casă. Ştiu că multe persoane le folosesc pentru comoditate şi pentru că li se pare că fac economie deoarece sunt aruncate imediat după folosinţă şi nu mai este necesar consumul de apă şi detergent pentru a le spăla. În realitate, prea multă economie nu se face pentru că au un cost şi trebuiesc recumpărate de fiecare dată când este nevoie.
Apa în sticle de plastic.
Tot la capitolul plastic sunt şi sticlele de apă pe care le cumpăram ani în urmă de la supermarket. Apa de la robinet este sănătoasă şi foarte bună de băut, chiar dacă există mitul că nu ar fi controlată şi bună pentru consum. Există o alternativă: carafa cu filtru. Este o investiţie mică pe care am făcut-o şi sunt foarte mulţumită. În primul rând am o mulţime de spaţiu în bucătărie, am scăpat de stresul de a căra baxuri grele de la supermarket acasă şi produc mai puţine gunoaie de plastic.
Chiar şi atunci când sunt în afara casei, m-am obişnuit să am cu mine o sticlă reutilizabilă pe care o umplu cu apă de acasă şi este ok. Acum se găsesc pe piaţă o mulţime de aceste sticle reutilizabile, cu termos sau simple, de toate culorile şi forme diferite.
Cheltuielile au fost reduse şi cu toate argumentele pro și contra, consider că a meritat!
Plase de cumpărături de unică folosință



Cu toate că pungile de cumpărături din supermarketuri și magazinele alimentare sunt deja de ceva timp obligatoriu biodegradabile, este preferabil, cel puțin pentru mine, să evităm să le cumpărăm de fiecare dată când ne ducem la cumpărături. Am cumpărat mai demult câteva plase reutilizabile din pânză care se pot spăla şi ocupă foarte puţin spaţiu în geantă. Încerc să am mereu una cu mine în geantă sau rucsac şi câteva în portbagajul maşinii. Sunt confortabile, dar mai ales zero deșeuri!
Accesorii şi gadget-uri de bucătărie.
A fost o perioadă în care bucătăria mea era demnă de un chef bucătar, aşa era plină de tot felul de instrumente, accesorii, electrodomestice şi o mulţime de gadget-uri pe care le foloseam foarte rar sau deloc. Am reuşit să mă eliberez de foarte multe obiecte făcând un decluttering şi bucătăria mea a devenit mai mare, am mai mult spaţiu, ţin doar obiectele pe care le folosesc şi care sunt depozitate în mod ordonat şi organizat la locul lor. Şi nu mai cumpăr nimic, tot ceea ce am îmi este de ajuns. Desigur, dacă se va strica un obiect, va trebui să-l înlocuiesc, dar numai în acel caz.
Am scris mai multe aici despre cum să ne organizăm bucătăria.
Obiecte de decor tematice.
Nu mi-au plăcut niciodată bibelourile şi tot felul de alte obiecte de decor de pus pe mobilă. Dincolo de faptul că nu le văd nicio utilitate reală (cu excepţia obiectelor de artă de valoare), ocupă inutil spaţiul şi acumulează praf.
Însă, a fost o perioadă când aveam o mulţime de decoraţiuni tematice pentru diferitele sărbători ale anului. Acum, în afara bradului de Crăciun, nu mai deţin niciun alt obiect de decor pentru sărbători şi nici nu mai cumpăr vreunul. Nu mă tentează iepuraşii de Paşti şi coşuleţele cu ouă colorate, inimioarele pentru Valentine’s Day şi nici păianjenii agăţaţi pe perdea de Halloween. Sunt gadget-uri care costă bani, au nevoie de spaţiu pentru a fi depozitate, sunt magneţi pentru praf şi, hai să recunoaştem, sunt un pic kitsch.
Suveniruri.



Magneţii de pus pe frigider din diferitele vacanţe, o statuetă cu Big Bang din Londra, un desfăcător de dopuri cu capul lui Dracula, globuri de sticlă cu zăpadă artificială şi lista cu suveniruri pe care le-am tot acumulat în timpul vacanţelor poate continua. De multe ori, când ajungeam acasă cu ele, le depozitam undeva într-un dulap şi rămâneau uitate acolo pentru mult timp. Mai mult decât atât, am avut suveniruri şi de la alte persoane care mi le dăruiau ca şi amintire din vacanţa lor. Absolut inutil.
Cel mai bun mod pentru a ne aminti de locul pe care l-am vizitat sunt fotografiile, însă cele mai de preţ suveniruri sunt chiar amintirile pe care le avem de acolo.
Haine fast fashion.
Recunosc că uneori se întâmplă să dau peste un magazin care vinde haine fast fashion. Dar să fiu sinceră, de când am luat decizia de a cumpăra mai puţin dar mai bun şi am îmbrăţişat ideea de „calitate vs cantitate”, obiceiurile mele s-au schimbat drastic. Încerc să-mi cumpăr doar haine care îmi plac şi mă avantajează, pe care să le folosesc de mai multe ori și să le combin între ele, urmând puțin ideea garderobei capsule și mai presus de toate investind banii în realităţi frumoase şi sustenabile, care nu exploatează oameni sau animale.
Am început să renunţ la moda fast fashion de când am văzut documentarul „The true cost” care vorbeşte despre efectele extrem de negative pe care aceasta le are asupra mediului și asupra lucrătorilor. Nu o să mă opresc mai mult pe acest subiect, am scris mai multe aici despre fast fashion vs slow fashion.
Haine de ocazie.
Un alt lucru pe care l-am redus definitiv din bugetul meu de ani de zile sunt hainele achiziționate pentru o singură ocazie anume. Mă refer desigur la ţinutele de nuntă, pentru care multe persoane se îndatorează pentru a arăta cât mai bine într-o anumită zi, timp de câteva ore, în fața unor oameni cărora în mare parte nu le pasă şi care nu își vor aminti cu ce anume au fost îmbrăcate. Ca să nu mai spun de pantofi scumpi cu toc înalt care sunt înlocuiţi după două ore cu o pereche de papuci comozi.
Este adevărat că sunt ocazii la care trebuie să ne prezentăm cu o ţinută mai elegantă, dar nu văd sensul să se exagereze. Este important să fie haine frumoase dar care să poată fi purtate şi cu alte ocazii mai puţin importante (în afară de cazul în care participaţi la permiile Oscar).
Aşadar, înainte de a investi în ceva, mai întâi verific ce am în garderoba mea şi după aceea cumpăr o ţinută dacă este necesar.
Reviste.



Am avut o perioadă în care cumpăram reviste săptămânal şi eram nerăbdătoare să apară un nou număr de la Avantaje sau Elle. Eram chiar mândră de colecţia mea de reviste până când au devenit atât de multe că nu ştiam unde să le mai pun. La un moment dat mi-am dat seama că citesc mai mult reclame decât informaţii care mă interesau. Dădeam bani pentru grafică şi imagini şi mai puţin conţinut, motiv pentru care am renunţat să mai dau banii pe ele.
Acum, toate informaţiile şi imaginile de care am nevoie, le găsesc pe internet în mod gratuit.
Azi ma voi opri aici cu lista de lucruri pe care nu le mai cumpăr şi sper să mai fie şi altele pe viitor.
Voi la ce obiecte aţi renunţa să mai daţi bani? Aştept sugestiile voastre în comentarii.
Buna dimineata, si ce dimineata buna e, cand o incep cu putina informatie de calitate de pe blogul dvs.
Abia astept sa ma trezesc si sa fac ceva pt mine : si incep prin a va citi.
As renunta cu draga inima la a mai cumpara carti. Am foarte multe carti luate care ma asteapta sa le citesc. As vrea pana nu le termin, sa ma abtin sa mai cumpar altele. Iar pe copiii mei,i.as invata sa mearga la Biblioteca si sa imprumute tot ce au nevoie de acolo. Citesc si apoi retunrneaza. Daca e vre.o informatie importanta pe care o doresc sa o retina, o pot scrie intr.un jurnal de lecturi.
Aceasta este prima idee de pe lista de renuntari.
Va multumesc pt tot ceea ce impartasiti cu noi. Pt mine este AUR CURAT!
O zi minunata sa aveti!
Oana Visan
Bună ziua!
Da, sunt multe lucruri la care putem renunţa şi fără de care putem trăi oricum bine.
Este un bun exemplu acesta de a nu mai cumpăra cărţi. Cine are dorinţa să citească o poate face oricum, împrumutând de la bibliotecă sau de la prieteni. Iar în zilele noastre ne vine în ajutor şi tehnologia, cu o sumă derizorie se poate plăti un abonament pe amazon kindle şi putem avea acces la un număr foarte mare de cărţi.