
Este foarte important să facem economii şi am scris diferite articole pe acest blog despre cum să ne facem bugetul, cum să economisim bani, cum să cheltuim mai puţin atunci când facem cumpărături on-line, etc.
Prioritățile pe care le avem fiecare dintre noi în ceea ce privesc banii sunt diferite în funcție de ceea ce prețuim mai mult. Există însă unele lucruri, cum ar fi studiile universitare, care costă foarte mulți bani, dar care pot genera un ROI (return on investiment), adică o rentabilitate a investiției foarte bună prin salariul pe care îl vom primi în viitor.
Ok, sunt de acord, o să va întrebaţi de ce tocmai eu, care sunt o adeptă a minimalismului, scriu despre lucrurile pentru care este important să cheltuim mai mulţi bani.
Mulţi oameni confundă minimalismul cu un mod de viaţă frugal. Deşi acest lucru poate fi valabil pentru unii (la urma urmei nu există o regulă unică pentru minimalism), marca mea personală în ceea ce priveşte minimalismul se referă mai puțin la a nu cheltui prea mult ci la a face cheltuieli intenționate.
De exemplu, datorită minimalismului, am reuşit să nu mai fac cumpărături fără sens, dar nu mi-e frică să cheltuiesc bani pe lucruri care îmi dau bucurie sau adaugă valoare vieții mele. La urma urmei, minimalismul nu înseamnă să stai într-o casă goală, să-ți numeri bunurile și banii, este vorba de a găsi timp și bani pentru a face mai mult din ceea ce îți place.
Tuturor ne place să folosim inteligent banii, sau cel puțin asta încercăm să facem. Dar a face cheltuieli inteligente nu înseamnă întotdeauna alegerea alternativei mai puțin costisitoare. De fapt, cel mai scump lucru sau experiență poate fi uneori cel pentru care merită cel mai mult să cheltuim banii câștigați cu atât de mult efort, în timp ce cel mai ieftin lucru poate reprezenta cea mai mare risipă.
Stefanie O’Connell, expert financiar și autoarea cărţii: The Broke and Beautiful Life, într-un interviu dat pentru Business Insider, a declarat că: „Cei mai mulți dintre noi cheltuim bani pe lucruri de care nu ne pasă cu adevărat, în detrimentul altor lucruri fără să ne dăm seama”.
„Primul pas este deci să ne definim prioritățile, al doilea este să ne monitorizăm cheltuielile (printr-o aplicație sau pur și simplu cu pixul și hârtia) pentru a verifica dacă acestea sunt în conformitate cu acele priorități, al treilea este să facem modificările necesare „.
De asemenea, ar trebui să ținem cont de valoarea adăugată pe care un anumit lucru o poate aduce în viața noastră.
Înainte de a cheltui banii în achiziţionarea unui produs sau serviciu, este important să înţelegem utilitatea acestuia şi dacă aportul adus este de valoare. Ce ar fi dacă, înainte să scoatem banii din portofel, ne-am pune câteva întrebări esenţiale:
Acest obiect sau serviciu mă ajută să economisesc timp? Îmi oferă confort? Mă face să mă simt mai sigur pe mine? Îmi oferă o experienţă de neuitat?
Iată câteva lucruri care au un preț ridicat, dar care merită banii pe care le-au costat.
Educaţie
Nu mă voi sătura să spun asta niciodată. Fiecare ban cheltuit pentru cărți, cursuri, formare şi educaţie în general, este un ban investit nu cheltuit, nu risipit.

Aproximativ 70% dintre studenții din Statele Unite reuşesc să absolveze o universitate după ce au primit un împrumut tipic pentru studenți. Faptul că o diplomă de învățământ superior merită într-adevăr aşa de mulţi bani este foarte dezbătut. Cu toate acestea, majoritatea experţilor spun că educația este ceva care merită absolut banii.
Acumularea de mai multe cunoștințe poate duce la creșterea capitalului uman, adică suma de bani pe care o puteți obține de la angajator. De asemenea, învățarea unor lucruri noi face ca viața să fie mai interesantă şi entuziasmantă.
Chiar zilele trecute, la sfârşitul unui podcast a lui Buhnici, l-am auzit pe Iulian Fota spunând că dacă i se vor da nişte bani unui tânăr inteligent acesta îi va investi în educaţie, un tânăr prost şi needucat îşi va cumpăra o maşină scumpă. De aici fiecare să-şi tragă concluzia.
De asemenea, există diverse cursuri care se pot face pentru acumularea de noi cunoştinţe ce pot fi extrem de utile, mai ales în zilele noastre, când sunt atât de multe incertitudini privind locul de muncă. Aceste cursuri pot contribui la creşterea personală sau creşterea veniturior la actualul loc de muncă, pentru a învăţa o limbă străină sau o meserie nouă.
Sănătate
Dacă este ceva la care ar trebui să investim bani importanţi, aceasta este sănătatea. Căci de calitatea acesteia depinde calitatea vieţii noastre. Chiar și aici, fiecare ban investit în sănătate este un ban investit în viitorul nostru care ne poate prelungi viaţa.



Astăzi avem disponibile multe instrumente pentru diagnosticarea preventivă a bolilor. Am văzut multe cazuri de persoane bogate, cu foarte mulţi bani care îşi pot permite tot felul de lucruri dar care nu-şi pot cumpăra sănătatea.
A avea o sănătate bună nu înseamnă a ne permite medici scumpi sau medicamente costisitoare. Sănătate bună înseamnă să ne menţinem în formă printr-o alimentaţie bună şi multă mişcare. De aceea este esenţial să cumpărăm alimente de bună calitate care, deşi au costuri mai ridicate, contribuie la o bună funcţionare a corpului nostru. Mai bine mai puţin dar mai bun. De cele mai multe ori, avem tendinţa de a alege cantitatea în detrimentul calităţii. Nimic mai greşit. Veţi vedea că în timp, economia pe care o facem la mâncare, o vom plăti mai târziu cu sănătate proastă.
Hai să nu ne zgârcim atunci când este vorba de sănătatea noastră. Şi dacă pentru asta trebuie să cheltuim un pic mai mult, părerea mea este că merită toţi banii.
Mobilier de calitate
Ştiu, sună ca ceva pretenţios. Am citit mai de mult într-o revistă de home design despre un designer de interioare care spunea că sunt 3 lucruri importante în care este bine să investim în ceea ce priveşte mobilierul: salteaua de pat, canapeaua şi mobila de bucătărie. Sunt cele mai usate trei obiecte dintr-o casă şi este foarte important să fie de bună calitate. Dar dacă, nu ne permitem să investim de la început în toate trei, prima şi cea mai importantă care merită banii ar fi salteaua de pat. Cheltuim o mulţime de bani pentru o maşină în care petrecem în medie 2-3 ore pe zi (asta dacă nu cumva avem meseria de şofer), însă pentru un pat bun, pe care petrecem 8 ore pe noapte, ne este milă să cheltuim prea mult.



Potrivit Institutului Național de Sănătate, somnul este esențial pentru sănătate. Şi pentru a avea un somn bun, este absolut logic să investim în achiziționarea unei saltele care oferă un confort optim, chiar dacă nu ne putem permite cele șapte până la nouă ore de somn recomandate în fiecare noapte. Dormitul bine noaptea afectează orice altă parte a vieții noastre, dacă nu dormim corect noaptea, nu vom fi productivi la locul de muncă, ne vom simţi obosiţi şi fără energie, vom avea dureri de spate şi multe alte inconveniente. O saltea bună va fi bună pentru sănătatea voastră și pe termen lung se va dovedi a fi o investiție justificată.
Timp
Time is money – asta o ştim cu toţii. Timpul este singurul lucru pe care nu-l mai putem întoarce niciodată. Dar se poate cumpăra? Timpul nu poate fi cumpărat ca orice marfă propriuzisă, dar, cheltuirea unor sume mari pe anumite servicii vă poate ajuta să economisiți timp. Şi lucrul ăsta îl facem deja de mulţi ani încoace. Avem cu toţii în casă electrodomestice care ne salvează timpul şi efortul de a face anumite munci pentru care, cu ceva ani în urmă, mamele noastre consumau mult timp. Este evident că şi electrodomesticele trebuie să fie de bună calitate şi care nu doar să ofere un bun randament ci să şi dureze în timp.



Cu toate acestea, dacă treaba pe care trebuie să o faceţi în casă vă ia foarte mult timp, ar putea fi util să externalizați anumite servicii altcuiva, cum ar fi curățarea, văruirea și reparațiile generale la domiciliu.
De asemenea, cei cu un program super aglomerat, pot apela la diverse servicii de catering, baby sitter şi multe altele. De ce să pierdem din timpul nostru preţios pe care îl putem petrece cu familia pentru a face curăţenie sau mâncare. Când venim acasă de la muncă şi găsim totul perfect curat şi în ordine, merită să cheltuim o sumă de bani pentru un asemenea serviciu.
Încălţămintea
Purtăm pantofi în picioare în fiecare zi din viaţa noastră şi uneori mai mult de 14 ore pe zi. O parte din problemele musculare sau de spate pe care le avem provin de la pantofii de proastă calitate. Ca să nu mai spun de postura greşită pe care ne-o asumăm de-a lungul anilor din cauză că vrem să economisim cumpărând pantofi ieftini.



A cumpăra pantofi buni nu înseamnă doar sănătate sau modă, ci și economii. Ştiţi vorba noastră la români: „suntem prea săraci ca să ne permitem lucruri ieftine”.
Vă dau un exemplu, dacă vă cumpăraţi pantofi de 100 de euro şi vă ţin 5 ani, înseamnă că aţi cheltuit 20 de euro pe an. Dacă vă cumpăraţi pantofi de 40 de euro şi vă ţin doar un an, vă las pe voi să ghiciţi care sunt mai scumpi.
Un truc pentru a nu vă păcăli atunci când achiziţionaţi o pereche nouă este să evitați pantofii prea la modă care se demodează în decurs de un an. Deci, alegeţi modelele clasice și evitaţi pantofii care se nasc și mor în decurs de un an.
Călătorii
Călătoriile sunt o prioritate imensă pentru mine şi familia mea. Atunci când reuşim să ne sincronizăm cu zilele libere, facem tot posibilul să evadăm într-un anume loc din lume. Fie că mergem să vizităm un oraş nou cu locurile sale istorice sau muzee, fie că ne relaxăm în natură la munte sau la mare, fie că decidem să facem un tur cu bicicletele, călătoriile sunt un mare profesor de la care învăţăm despre lume şi despre noi. Este, de asemenea, incredibil de distractiv, și acest lucru duce la amintiri minunate care, în timp, ne îmbogățesc viața. Suntem mai fericiți atunci când cheltuim pentru a cumpăra experiențe decât atunci când cumpărăm lucruri materiale. Achiziţiile materiale ne pot împovăra cu timpul.



Făcând un pas mai departe, când călătoresc, încerc mereu să găsesc spațiu în bugetul meu pentru experiențe speciale, ca atunci când am făcut rafting pe un râu învolburat sau am urcat pănă la cota de 3000 de metri pe un munte.
Călătoriile pot da experienţe si amintiri care merită toţi banii.
În concluzie, vă invit să nu vă pierdeți niciodată focusul asupra economisirii fără a uita vreodată că, în multe cazuri, a cheltui mai mult astăzi înseamnă a economisi mâine în timp și câștiguri.