
Lagom este unul dintre cele mai populare trenduri din vremurile noastre care se apropie foarte mult ca şi stil de Hygge-ul danez, deoarece excesul și abundența nu mai sunt demult la modă. Este un concept care ne aduce înapoi la esenţial, minimalism și moderație. Lagom ne invită să recuperăm simțul pierdut (suficientul), acea cale de mijloc între exces şi privare, măsura optimă a tot ceea ce avem nevoie. Lagom nu este un simplu concept abstract, ci un stil de viață real care trebuie aplicat vieții de zi cu zi și în fiecare sferă a vieții noastre. Ideea nu putea să nu vină decât dintr-una dintre cele mai avangardiste țări din lume, care a luptat întotdeauna în favoarea echității sociale și se remarcă prin managementul său inteligent. Vorbim despre Suedia, unde lagom este acum o tendință, un nou stil de viață care promovează respectul pentru mediu, sustenabilitatea ecologică și o mai mare conștientizare a nevoilor noastre și a lumii din jurul nostru. Echilibrul și simplitatea sunt, prin urmare, punctul principal al unei vieți trăită fără excese, mulțumindu-se cu lucruri mici și apreciind măsura corectă, încercând să oprească un sistem rapid și bulimic de stimuli și obiecte materiale care oferă doar fericire aparentă și efemeră.
Lagom: sensul filozofiei suedeze pentru a trăi cu atât cât este nevoie
Cea mai cunoscută zicală suedeză spune: „lagom – nici prea mult, nici prea puțin, atât cât trebuie”. Încercarea de a înțelege esența acestui termen plecând de la semnificația literală este complexă: cuvântul indică „cantitatea corectă, nimic excesiv, corect” și, prin urmare, poate fi rezumat ca „suficient”.
Lagom înseamnă sobrietate, este o alegere inteligentă de a trăi nu conform parametrilor predefiniți, ci în conformitate cu propriul concept de „suficient”. De la îmbrăcăminte la obiecte, de la casă la alimentaţie, de la serviciu la relațiile sociale, lagom-ul suedez invită fiecare persoană să-şi găsească propriul echilibru în tot ceea ce face.
Eliberarea de obiectele inutile, de cele de prisos, evitarea cumpărăturilor compulsive și frenetice, refuzul exceselor și al ostentației ar putea fi primul pas către o mai mare conștientizare a vieții noastre. Înseamnă descoperirea și eliminarea straturilor de piele care nu ne permit să respirăm și aplicarea unui concept nou de durabilitate, legată nu doar de mediu, ci și personal.
Arta moderației și a bunăstării personale conform lagom
Un stil de viață sănătos și echilibrat face viața umană mai liniștită și mai puțin agitată. Filozofia lagom dorește ca mintea să se odihnească suficient, ca trupul să facă suficient exercițiu fizic și ca sufletele să se reîncarce petrecând timp în singurătate, fără a se depăși sau neglija reciproc, datorită obiceiurilor care pot deveni cu ușurință o rutină personală. Și apoi, relaxare. Relaxarea este importantă, înseamnă purificarea minții și a corpului (fie cu un ritual de cinci minute dimineața, fie cu un weekend solitar din când în când), ajutând la încetinirea și ascultarea nevoilor noastre cele mai profunde.
Dacă simţiţi că acesta este vibe-ul de care aveţi în viată voastră, iată câteva modalităti prin care puteţi practica lagom:
1. Încetiniți şi faceţi o pauză

Lagom se referă în mare măsură la arta vieții trăite lent. Am scris aici despre încetinire. Nu vă grăbiți atât de tare, nu trebuie să fiți întotdeauna obsedaţi de a atinge următorul nivel, de a ajunge cu orice preţ la următorul obiectiv mare.
Încercați să vă alocați mai mult timp pentru a aprecia şi experimenta momentul prezent indiferent dacă acesta este un succes sau nu. Bucuraţi-vă de ceea ce aveţi acum într-un ritm mai liniștit.
O pauză suplimentară în timpul zilei pentru o cafea și o prajitură cu prietenii face parte din stilul de viață lagom. Pauzele sunt relaxante şi vă pot îmbunătăți concentrarea, așa că dacă aveați probleme pentru a argumenta de ce încetinirea este utilă, acum aveți.
2. Petreceți mai mult timp în natură
Suedezii iau în serios petrecerea timpului în aer liber. În cartea sa Lagom: The Swedish Art of Balanced Living, Linnea Dunne afirmă că suedezii au o regulă numită allemansrätten, care înseamnă literalmente „libertatea de a călători”.
Accesul la aer liber este un drept universal. Nu trebuie să fie neapărat o excursie sau o drumeție, ci mai degrabă orice tip de activitate care vă pune în legătură cu natura.
Așadar, faceți o plimbare într-un parc din apropiere sau o excursie de weekend la munte și lăsați natura să vă ofere toată liniştea şi relaxarea de care aveți nevoie.
3. Simplu, dar funcțional



Pe scurt, Lagom înseamnă armonie, moderație, utilitate și versatilitate, iar toate aceste indicații sunt valabile şi pentru casă, căreia i se aplică al treilea sfat al filozofiei suedeze: alegerea mobilierului funcțional și logic. Cunoscutul brand de mobilier Ikea i-a dedicat stilului Lagom o întreagă linie de mobilier, caracterizată prin linii simple și curate, respectând prioritatea acordată practicității, comodității și rezistenței.
Există câteva reguli clare pentru a organiza casa respectând filosofia Lagom:
– în primul rând, aranjaţi spaţiile pentru lectură sau birourile în care lucrați lângă ferestre, pentru a profita de lumina naturală și a economisi energie electrică; apoi alegeţi materiale naturale precum lemnul;
– în ceea ce privește pernele și păturile, sunt de preferat materialele lucrate manual precum lâna și bumbacul și optați întotdeauna pentru culori neutre precum bej și taupe, capabile să creeze un mediu cald şi plăcut.
Într-o casă marcată de stilul de viață lagom nu pot lipsi plantele, adevăratele protagoniste ale filozofiei suedeze, care nu doar eliberează aerul de poluanți, dar creează și mici ambiente naturale de pace.
4. Sustenabilitate și respect pentru mediu
Al patrulea sfat, precum și unul dintre pilonii filozofiei lagom, este să recunoaștem importanța reciclării, să învăţăm cum să reutilizăm și să dăm o viață nouă obiectelor uzate, dar și să revitalizăm mobilierul sau lucrurile vechi cu creativitate, imaginație și gust. Tot stilul lagom se bazează pe sustenabilitate, economisire de energie și utilizarea materialelor care respectă mediul, iar acest lucru se aplică și modei.
5. Imperfecțiunea este frumusețe
Ultimul sfat pe care ni-l oferă filozofia suedeză este să abandonăm obiectivul (de neatins) al perfecțiunii: nu este nimic mai frustrant decât aspirarea la ceva de neatins. Armonia şi frumuseţea stau în calea de mijloc, în momentele de imprecizie și imperfecțiune care ne caracterizează viața, în momentele de uitare și libertate. Odată ce recunoaștem proporțiile subiective care ne permit să ajungem la un echilibru, depinde doar de noi să apărăm acel spațiu concentrându-ne pe pași mici şi siguri.
Adevărata fericire este să ne bucurăm de viață și să păstrăm puterea de a înfrunta fiecare zi cu seninătate, trăind și lucrând în armonie, simplitate și conștientizare.