
Suntem la începutul unui an nou cu noi dorinţe, obiective şi oportunităţi. Acesta este cel mai bun moment pentru a ne schimba în bine şi a avea un început promiţător pe toate planurile vieţii.
Sărbătorile de iarnă s-au dus şi o dată cu ele au plecat şi sumă importantă de bani cheltuiţi pe cadouri, multă mâncare şi vacanţe la munte.
Şi ca să începem bine anul a sosit şi perioada reducerilor de iarnă . Toată lumea se înghesuie prin magazine pentru a mai cumpăra ceva, că de, sunt reduceri de preţ. Apropo, tot acum la început de an vin şi facturile. Ok, nu vreau să vă stric ziua, am vrut doar să vă aduc aminte că dacă unul dintre obiectivele voastre pe anul 2020 este acela de a vă planifica mai bine cheltuielile şi de a pune ceva bani deoparte, atunci ar fi cazul să vă opriţi din cheltuit şi să luaţi cunoştinţă cu arta japoneză de a ţine situaţia financiară a casei.
Am anticipat într-un articol, pe care l-am scris aici, despre modelul japonez de a economisi bani şi aşa cum am promis vin cu mai multe detalii legate de această metodă.
Nu cred că vă este străin acel sentiment neplăcut când pe la jumătatea lunii ne întrebăm unde s-au dus banii noştrii şi nu avem nicio idee pe ce i-am cheltuit. Dar chiar şi pentru cei care ştiu bine pe ce au cheltuit banii este la fel de neplăcut să rămână fără finanţe cu mult înainte de următorul salariu.
A face economii în zilele noastre este tot mai greu, oricât ne-am strădui este dificil să ajungem al sfârşitul anului cu un bilanţ pozitiv. Societatea în care trăim ne impune un stil de viată care ne obligă să consumăm pentru a satisface tot mai multe dorinţe şi nu o reală necesitate.
Dacă înainte oamenii cheltuiau pentru a satisface nevoi esenţiale acum, în mare parte, cheltuielile sunt superficiale. Achiziţionăm în mod automat şi iraţional, ghidaţi de valul publicitar din media şi televiziune fără să ne dăm seama de consecinţe.
Ce este Kakeibo?
Kakeibo este un jurnal japonez de budgeting care te ajuta sa economiseşti bani în fiecare lună. Acesta a fost inventat în 1904 de Hani Motoko, prima jurnalistă din Japonia, care a conceput acest caiet de cheltuieli pentru a ajuta femeile japoneze să-și ţină finanțele. Kakeibo a avut atât de mare succes în Japonia încât a fost tradus mai târziu şi în limba engleză de către Fumiko Chiba care a făcut cunoscută această metodă şi în lumea occidentală.
Iată câteva motive pentru care vă convine să folosiţi kakeibo:
1. ordine – este un instrument practic care te ajută să-ţi notezi toate cheltuielile într-un mod simplu și ordonat.
2. control – te ajută să îți controlezi cheltuielile zilnice și să le clasifici în funcție de nevoile tale.
3. economii – vei reuşi să economiseşti circa 20-30% prin identificarea elementelor critice care te fac să cheltui mai mult.
4. autodisciplină – scrisul de mână negru pe alb a cheltuielilor făcute, declanșează un fel de condiționare psihologică care te va face să renunți la achizițiile inutile, încurajând autodisciplina.
5. serenitate – gestionarea controlată a cheltuielilor îţi va oferi o mai mare siguranţă, încredere în propriile tale capacităţi şi va reduce stresul cauzat de lipsa banilor.
Care sunt avantajele şi cum funcţionează kakeibo?
Kakeibo este un jurnal de cheltuieli foarte practic şi versatil şi la prima vedere arată ca o agendă simplă cu calendar. Acesta este împărţit pe luni, săptămâni şi zile şi vă ajută să monitorizaţi zi de zi contabilitatea casei, împărțind cheltuielile în 4 categorii principale:
costuri de supraviețuire (cheltuieli esențiale pentru alimente, sănătate, transport)
opționale (costuri legate de timpul liber)
cultură (îmbogățirea culturală și fizică)
extra (urgențe, obiecte de lungă durată)
Kakeibo îl puteţi achiziţiona de pe amazon în varianta originală sau îl puteţi concepe în excel sau pe un caiet simplu şi să-l personalizaţi în funcţie de exigenţele voastre.
Şi dacă tot vorbim de economie, să începem prin a nu cheltui cumpărând de pe internet ci puteţi să descărcaţi kakeibo-ul pe care l-am creat în excel pentru voi.
My essential kakeibo
My essential kakeibo este personalizat de mine după exigeţele familiei mele şi care poate fi adaptat pentru majoritatea dintre noi.
Dacă nu aveţi posibilitatea să-l imprimaţi, îl puteţi copia pe un caiet şi personaliza după cum vă place şi în funcţie de exigenţele voastre.
Modelul pe care vi-l ofer nu trebuie luat ca şi literă de lege, este doar un model de inspiraţie.
Pagina unu
La începutul lunii, pe prima pagină înregistrăm toate intrările și ieșirile fixe (ca de exemplu chiria, ratele, abonamentul la telefon, cablu tv, etc.)
În partea de jos a paginii notăm totalul intrărilor, totalul ieșirilor și diferența dintre cele 2 elemente, adică suma disponibilă pe care o avem luna curentă.
Ipotizăm cât vrem să economisim în funcţie de suma care ne-a rămas la dispoziţie şi fixăm obiectivele (ca de exemplu: să punem deoparte o cifră de bani pentru vacanţe sau pentru un curs de specializare, etc.)
Această modalitate este foarte simplă şi dă o imagine clară a finaţelor noastre, este mult mai uşor să plecăm de la o sumă pe care o avem la dispoziţie decât să facem cheltuielile fără un cadru precis.
De asemenea, această metodă ne ajută sa facem diferenţa între nevoie şi dorinţă sau moft. O pereche de pantofi sunt o necesitate, a şaptea pereche devine un moft.
Tot în rubrica note şi obiective, scriem negru pe alb câteva promisiuni care ne vor ajuta să economisim bani (de exemplu: să ne lăsăm de fumat, să facem plinul la maşină de la un distribuitor mai ieftin, să nu folosim maşina pentru distanţe mici, să luam pachet de acasă şi nu să mâncăm la fastfood, etc.)
Pagina doi
Imprimăm o copie pentru fiecare săptămână a lunii curente.
Cheltuielile le-am înregistrat pe următoarele categorii:
- alimentare
- casă şi auto
- igienă şi cosmetice
- şcoală (valabil doar pentru cei care au copii şcolari)
- costuri medicale
- haine şi încălţăminte
- timp liber
- diverse şi neprevăzute
Trebuie să înregistrăm în fiecare zi toate cheltuielile relative pentru fiecare categorie în parte iar în coloana din dreapta raportăm totalul zilei. Pe ultimul rând al tabelului raportăm totalul cheltuielilor pentru fiecare categorie.
În colțul din dreapta jos, scriem totalul săptămânii.
Pagina trei
La sfârşitul lunii se face un bilanţ nu numai în termeni numerici ci şi în ceea ce priveşte obiectivele şi promisiunile pe care le-am definit la începutul lunii. Practic, aceasta ne poate ajuta să înţelegem şi să cunoaştem mai bine obiceiurile și modul nostru de a cheltui.
Completăm cheltuielile totale pe fiecare săptămână şi pe categorii şi comparăm cât am cheltuit cu suma pe care o aveam la dispoziţie pentru a înţelege dacă am reuşit să economisim sau am depăşit bugetul. În felul acesta identificăm dacă am reuşit să atingem obiectivele şi dacă acestea au funcţionat sau nu.
Pagina patru: raport anual
Pe ultima pagină reportăm la sfârşitul fiecărei luni cheltuielile totale aferente fiecărei categorii în parte. La sfârşitul anului se trage linia şi se face un total general pentru fiecare categorie de cheltuieli. Astfel vom avea o imagine de ansamblu unde se duc cea mai mare parte a banilor noştri.
Desigur, tot la sfârşitul anului, facem un raport între venituri şi cheltuieli pentru a vedea clar dacă acestea din urmă s-au redus sau au crescut.
Cât am reuşit să economisim? Am reuşit să reducem din cheltuieli? Am reuşit să ne atingem obiectivele lunare de economie? Unde avem nevoie să lucrăm mai mult ca să reducem cheltuielile? sau Cum putem să ne creştem veniturile pentru a ne menţine un stil de viaţă mai ridicat?
Sunt o mulţime de întrebări care ne ajută să ne înţelegem mai bine şi să aducem o îmbunătăţire a stilului nostru de viaţă şi a felului în care gestionăm finanţele propri. Este un mod uşor de a ne autoeduca din punct de vedere financiar.
Citiţi aici despre cum să vă organizaţi cheltuielile cu regula 50/30/20.
Trucuri pentru a economisi bani

Scopul de a ţine un kakeibo nu este doar de a avea o evidenţă clară a cheltuielior noastre, principalul motiv este acela de a economisi ceva bani.
Stabilitatea financiară este visul tuturor, mai ales pentru persoanele care fac un efort major să ajungă la sfârşitul lunii.
Iată câteva mici trucuri de a pune ceva bani deoparte:
1. crează un fond de urgenţă
Indiferent dacă veniturile noastre sunt minime sau foarte mari este bine să avem un fond de urgenţă pentru orice eventualitate. Şi nu mă refer doar la evenimente neplăcute (chiar dacă sunt de luat în considerare), ci anumite situaţii cum ar fi: să ne schimbăm locuinţa pentru un motiv sau altul, ne dăm demisia de la locul de muncă sau pur şi simplu avem o ocazie extraordinară de a face o vacanţă neaşteptată.
2. calculează cumpărăturile pe care le faci în ore de lucru
Cât valorează o oră din viaţa ta?
Dacă nu aveţi un contract unde este stipulat preţul la o ora de muncă, puteţi să va calculaţi singuri cu cât sunteţi plătiţi pentru o oră de muncă împărţind salariul vostru la numărul de ore efective pe care le faceţi într-o lună. La salariul minim pe economie din România din 2019, preţul unei ore de muncă este de circa 7,30 lei. Nu are importanţă cât vă iese calculul, important e că tot ce cumpăraţi plătiţi în ore de muncă şi nu în bani.
Dacă eşti plătit cu 9 lei la oră şi vrei să-ţi cumperi o geantă care costă 90 de lei, rămâne la aprecierea ta dacă aceasta valorează 10 ore de muncă din viaţa ta. Merită să o cumperi? Merită acel obiect n ore din viaţa ta?
3. fă un plan de economie împărţit pe săptămânile anului
Acest truc l-am învăţat acum câţiva ani şi l-am aplicat abia anul trecut. Trebuie să spun că este foarte simplu şi la îndemâna oricui, este suficient să vă creaţi o disciplină.
Pentru prima săptămână a anului se pune deoparte 1 leu, pentru a doua 2 lei, pentru a treia 3 lei şi aşa mai departe pănă se ajunge la ultima săptămână a anului cu suma de 52 de lei. La sfârşit se ajunge la un total de 1.378 de lei. Nu-i rău deloc, nu-i aşa?
O să observaţi că la începutul anului o să vă fie mai uşor să puneţi banii deoparte, în primele luni sunt sume infime care pe parcurs cresc tot mai mult şi este posibil să ne pună în dificultate în ultimele luni al anului. De aceea vreau să vă dau un tabel cu un mic truc care să vă ajute să vă echilibraţi sumele depuse.



Acest plan este foarte uşor de aplicat şi poate fi modificat în funcţie de venituri. Este evident că pentru cineva care câştigă mult peste minimul pe economie poate încerca cu o sumă mai mare de bani. Important este să se creeze un obicei, satisfacţia este garantată la sfârşitul anului.
Acestea au fost doar câteva mici trucuri dar cele mai simple de pus în aplicare. Dacă sunteţi interesaţi, pot veni cu articole noi mai detaliate şi documentate în ceea ce priveşte economia şi budgeting-ul.
În speranţa că v-am adus la cunoştinţă anumite informaţii în ceea ce priveşte modul în care ne gestionăm finanţele, vă doresc ca acest an să reuşiţi să economisiţi cât mai mulţi bani şi vă provoc ca la sfârşitul anului 2020 să-mi scrieţi dacă aţi reuşit să economisiţi şi cum aţi făcut.