
Cuvântul de ordine în societatea de azi este “globalizarea”. Am fost obligaţi să ne adaptăm la noua eră post-industrială prin folosirea la maxim a tehnologiei sofisticate. Treptat am devenit tot mai dependenţi de această tehnologie pentru a satisface nevoile noastre cele mai esenţiale. Folosim la maxim resursele naturale dar şi cele alternative pentru a ne menţine ritmul şi stilul de viaţă tot mai alert şi orientat spre consum. Protagoniştii globalizării, persoane de carieră ce îşi consumă existenţa alergând după bani şi funcţii, obişnuiţi cu mult confort, ajung să fie vizitatori în propriile lor case, în care îşi investesc, de altfel, toţi banii. Suntem constant bombardați cu invitații mai mult sau mai puțin explicite pentru a cumpăra mai mult, pentru a face mai mult și pentru a ştii mai mult.
Să fim sinceri, am devenit insuportabili şi aroganţi. Alergăm, extragem, producem fără limită, consumăm fără limită, vorbim mult şi nu spunem nimic, ne credem eterni şi stăpânii necontestaţi ai acestei lumi. Trăim de parcă lumea ar fi doar a noastră şi nu vedem (sau ne facem că nu vedem) că în jurul nostru mai există şi altceva decât muncă, producţie, bani, carieră…
Am primit o palmă grea de la natură, o palmă care doare şi care ne obligă să ne oprim şi să reflectăm la tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Iată cum ne-am oprit cu toţii din alergat, ba mai mult, ne-am închis în case.
Mulţi dintre noi nu reuşim încă să realizăm tot ceea ce se întâmplă, pare incredibil că în secolul XXI, cu toată tehnologia sofisticată de care dispunem, nu suntem capabili să facem faţă acestei lovituri pe care natura ne-a dat-o. Natura ne invită să ne întoarcem acasă, să ne întoarcem la simplitate şi la viaţa esenţială.
O viață simplă este o viață minunată. A alege să trăiești simplu înseamnă că ai luat decizia de trăi cu ceea ce ai nevoie, fără exces. A trăi simplu înseamnă a adera la filosofia “less is more”.

Din dorinţa pur umană şi naturală de a evolua în fiecare domeniu al vieţii noastre şi în încercarea de a face viaţa mai comfortabilă, ne-am complicat acţiunile noastre zilnice. Este suficient să dăm o privire înapoi în timp, era atât de frumos şi emoţionant să primeşti o scrisoare de la cineva drag. Dacă vroiam să ne auzim un prieten, ridicam corneta de la telefon şi-l sunam. Când mergeam în vacanţă, trimiteam celor dragi vederi cu locrurile pe care le-am vizitat. Acum totul se face prin whatsapp, messenger, facebook. Nu vreau să par nostalgică şi nici nu vreau să neg beneficiile tehnologiei de azi, consider că este extraordinară dacă se utilizează în mod corespunzător şi nu excesiv. Este foarte comod şi rapid să trimiţi un mesaj whatsapp, dar în acelaşi timp este rece, nu-ţi transmite aceleaşi emoţii ca o scrisoare.
Simplitate şi esenţă
“Viaţa noastră se pierde în detalii….Simplificaţi, simplificaţi, simplificaţi!” spunea moralistul american Henry David Thoreau.
Sa ne simplificăm faptele, cuvintele şi gândurile pentru a elimina inutilul. Să ne simplificăm activităţile, nu pentru a cădea în apatie, ci dimpotrivă, pentru a avea mai multă libertate şi a lupta împotriva inertiei.
Să încercăm, măcar pentru o zi, să revenim la esența lucrurilor și a vieții: să încercăm să folosim un limbaj simplu şi plăcut atunci când vorbim cu cineva; să alegem alimente simple şi esenţiale fără prea multe ingredinte; să încercăm să scriem o scrisoare cuiva drag nouă, cu stiloul pe hârtie, alegând cu atenţie cuvintele care să plece din inimă.
Îmbrățișarea simplității nu înseamnă a ne diminui existența și a o trăi în condiții mizerabile. Îmbrățișarea simplității înseamnă eliminarea confuziei și reducerea importanței bunurilor materiale pe care le deţinem.
Alegerea simplității înseamnă eliminarea zgomotului pentru a găsi esența vieții.
În toate lucrurile, excelența supremă este simplitatea.
Henry Wadsworth Longfellow
Fiecare dintre noi are oportunitatea de a alege să trăiască o existență mai simplă, iar beneficiile ei sunt multiple. Nu este o decizie uşoară şi majoritatea oamenilor nu pot urma acest drum.
Dar de ce să urmăm această cale? Care sunt avantajele simplității de fapt?
Iată câteva dintre ele:
Simplitatea vă ajută să vă simțiţi mai lejeri.
Viața voastră este probabil plină de lucruri, activități, întâlniri, sarcini, obiecte, responsabilități și angajamente. Dacă alegeți să vă simplificați viața, dacă decideți să eliminați multe dintre aceste lucruri, viața dvs. va fi mai lejeră, va curge mai ușor și ordonat, veţi munci mai puţin.
O viață simplă vă oferă mai mult timp pentru a vă relaxa
Atunci când reuşiţi să eliminaţi multe dintre excesele din viața voastră, vă veţi regăsi cu mult mai mult timp pentru a vă relaxa. Dacă puteți elimina excesele, înseamnă că ați reușit să scăpați de multe lucruri care aveau nevoie de atenția voastră. O minte relaxată este o minte creatoare capabilă să își atingă obiectivele. Simplitatea ne eliberează de ceea ce ne simțim obligați să facem pentru a ne împinge spre ceea ce vrem cu adevărat să facem.
A trăi mai simplu costă mai puţin
Cu cât cumpăraţi mai puțin, cu atât cheltuiţi mai puțin. Simplu, nu-i așa? Nu cumpăraţi lucruri și obiecte doar pentru a compensa anumite neplăceri şi insatisfacţii. Evaluaţi ceea ce aveţi nevoie cu adevărat și apreciaţi ceea ce aveţi deja. În felul acesta reuşiţi să economisiţi bani preţioşi pe care să-i investiţi în pasiunile voastre.
Simplitatea vă ajută să menţineţi un echilibru mai bun
Echilibrarea timpului între muncă, casă și alte responsabilități şi angajamente devine mult mai ușoară atunci când decideți să eliminați o parte din ele. Când eliminați, alegerile pe care trebuie să le faceți sunt mai ușor de gestionat, deoarece există mai puține lucruri și mai puține activități care vă solicită atenția și timpul. Aceasta este una dintre principalele provocări cu care fiecare dintre noi se confruntă.
Simplitatea vă permite să vă concentrați mai bine
Cu cât vă restrângeţi câmpul de acțiune cu atât vă puteţi concentra asupra a ceea ce este cu adevărat important. Alegerea simplificării uneori necesită efort și luarea unor decizii dificile, în schimb, veți obține beneficiul enorm de a vă dedica pe deplin lucrurilor care vă interesează cu adevărat.
Cu o viață simplă veți fi mai organizat
Dacă dețineți mai puține lucruri și încercați să finalizați mai puține sarcini, veți reuşi mult mai ușor să vă organizați. Cu ajutorul organizării, confuzia, frustrarea și timpul pierdut vor dispărea rapid. Și veți găsi mult mai uşor atunci când căutaţi ceva.
Mai puțin stres, mai puține griji
O viață mai simplă implică mai puține griji. Anxietatea și stresul apar din cauză că dorim să ținem totul sub controlul nostru. În momentul în care decideţi voluntar să eliminați angajamentele și activitățile, existența dvs. va fi mai ușoară și mai puțin sufocantă, deoarece veți elimina stresul de la rădăcină.
Simplitatea vă ajută la creativitate
Decizia de a trăi mai simplu înseamnă, de asemenea, încercarea de a rezolva situații problematice folosind creativitatea, inventivitatea și resursele noastre. Înseamnă a scoate tot ce este mai bun din ceea ce avem deja. Fără a cumpăra altceva, fără a crede că banii sunt singura armă capabilă să ne scoată din probleme.
O viață mai simplă vă ajută să apreciaţi frumosul
Suntem atât de obișnuiți să umplem viața și casele noastre cu obiecte și lucruri, încât am pierdut capacitatea naturală de a aprecia frumusețea autentică a împrejurimilor noastre. Să revenim la admirarea eleganței și frumuseții atemporale a naturii și a oamenilor. O viață mai simplă este o viață mai autentică.
Simplitatea este cel mai sofisticat lucru
Leonardo Da Vinci
Cum am decis să-mi simplific viaţa?
Acum patru ani am cumpărat întâmplător o carte care m-a inspirat foarte mult încă de la titlu: “Arta simplităţii” de Dominique Loreau. Era ceva timp de când încercam să-mi schimb stilul de viată în unul mai simplu şi autentic şi acestă carte a apărut în viaţa mea la momentul potrivit.
Am scris mai de mult că ador stilul elegant francez dar şi rigoarea şi simplitatea japoneză, iar această carte le are pe amândouă.



În acest ghid despre eleganță, bunăstare psiho-fizică și o calitate rafinată a vieții, Dominique Loreau explică arta simplității: prin eliberarea minții de prejudecăți; ne învață să apreciem tăcerea; să golim dulapurile; să abandonăm cumpărăturile compulsive; să nu mai acumulăm obiecte inutile (care înghesuie casa și mintea); să cultivăm adevărata frumusețe sub toate formele sale; să ne creem prorpiul nostru stil; să avem grijă de corpul nostru; să folosim puține produse excelente de înfrumusețare naturală; să mâncăm mai puțin, dar mai bun şi din când în când să redescoperim foamea.
Dacă vreţi să vă dedicaţi lecturii dar şi a simplificării în această perioadă în care nu ne lipseşte timpul, “Arta simplităţii” poate fi o bună inspiraţie.
Stilul de viață este o chestiune de alegere personală. Este dificil să impunem un model de viață simplu, acesta poate fi adoptat numai printr-o decizie voluntară.