
Să începem cu veștile bune: efectele coronavirusului asupra scăderii emisiilor de dioxid de carbon sunt foarte importante, mai semnificative decât au crezut cei mai sceptici experți. Vestea proastă: dacă nu se vor lua măsuri concrete, deja prevăzute pentru a sprijini întreprinderile și familiile, pentru a muta axa dezvoltării economice prin sustenabilitate, totul va reveni ca înainte sau mai rău decât înainte. Iar lumea va irosi o oportunitate istorică.
Conform calculelor Global Carbon Project (GCP), la sfârsitul anului 2020, între perioada de carantină și reducerea generală a tuturor activităților, vom avea o scădere a gazelor cu efect de seră egală cu 5% față de 2019. Un număr important, chiar dacă este încă departe de ținta de 7,6% pe an pentru a reduce într-adevăr riscurile încălzirii globale. În criza economică recentă și la fel de devastatoare precum cea din 2008, pentru a face o comparație, scăderea emisiilor de dioxid de carbon a fost de doar 1,7%.
Declinul a fost generalizat la nivel mondial, cu procente mai mari în țările cele mai poluante precum China sau ţările din Europa occidentală. Conform calculelor făcute de către Centre for Research on Energy Clean Air (Crea) din Finlanda, oprirea unei bune părți a activităților industriale a dus la reducerea la jumătate a emisiilor de gaz cu efect de seră, de la 400 la 200 de milioane de tone. Și în Italia, doar în luna martie, oprirea traficului de vehicule a dus la o scădere cu aproximativ 140 de mii de tone de gaze cu efect de seră.

Menținerea acestor niveluri de reducere a emisiilor nu va fi ușoară. În întreaga lume va avea loc o cursă frenetică pentru recuperarea economiei. Toată lumea va dori să reprindă viaţa de dinainte de pandemie. Și acest lucru ar putea împinge guvernele să închidă ochii în ceea ce priveşte măsurile puse în aplicare pentru o creştere sustenibilă a economiei. In China, de exemplu, se pare că emisiile de dioxid de carbon revin deja la nivelurile pre-coronavirus.
În ciuda tuturor provocărilor acestor decenii de exploatare și industrializare, după această experienţă dramatică cauzată de Covid-19 şi lockdown forţat adoptat de majoritatea ţărilor, natura reuşeşte să recupereze în scurt timp.
În ultimele două luni s-a îmbunătățit calitatea aerului, calitatea apei râurilor, lacurilor și mărilor. Reducerea poluării aerului în UE comparativ cu perioada anterioară crizei a fost de aproape 60%.
Acum începe faza 2, repornirea și toate activitățile vor reveni treptat la ritmul de dinaintea crizei, dar înainte de a putea ajunge la normal, va dura mult timp. În acest moment se vor pune în discuție în principal problemele economice şi creşterea acesteia, uitând că pentru a ne permite să trăim pe această planetă trebuie să fim în echilibru cu tot ce există în natură, fără sprijinul căreia nu am putea supraviețui niciodată.
În aceste aproape două luni de închidere în casele noastre, am văzut fotografii și videoclipuri cu animale sălbatice care se plimbau în orașe, delfini sărind în porturi, ape limpezi ale canalelor Veneției, etc. Natura nu s-a oprit și a profitat de momentul dramatic pentru a se curăța. Pe de altă parte, călătoriile limitate cu mașina și optimizarea în ceea ce privește cheltuielile și supraviețuirea zilnică ne-au făcut să înțelegem că putem trăi cu ușurință fără anumite lucruri, deci de ce să nu profităm de această experiență negativă pentru a învăţa toți o lecție și un nou cod de comportament de adoptat pentru a face un bine atât mediului și, evident, pentru noi înșine? Putem și ar trebui să poluăm mai puțin, trebuie doar să învățăm cum să o facem fără a opri lumea.
Dacă facem cu toții mici ecopaşi, lumea poate fi un loc mai frumos și mai sănătos pentru a trăi!
Iată câteva sugestii care pot ajuta la crearea unui mediu mai curat şi mai sănătos.
1. Mersul pe jos sau cu mijloace de transport ecologice.



Când ne vom întoarce la vieţile noastre de dinainte de pandemie, ce-ar fi dacă pentru a merge la şcoală sau la servici am folosi bicicleta, trotineta sau pur şi simplu să mergem pe jos? Acum că ziua este mai lungă şi este cald afară, ce poate fi mai plăcut decât mersul pe jos? Este adevărat că în oraşele mari şi aglomerate, unde distanţele sunt foarte mari şi unde nu există piste ciclabile este mai greu, dar nu imposibil. Dacă nu folosiți mașina, mențineți aerul curat și faceți o mișcare care este foarte bună pentru corpul vostru.
2. Evitaţi cât mai mult posibil plasticul.
Dacă aveți obiceiul de a avea cu voi mereu o sticlă de plastic cu apă la școală sau la servici, încercați să o înlocuiți cu un termos sau cu o sticlă din oţel inoxidabil pe care să o reutilizaţi de fiecare dată când aveţi nevoie.
Sticlele de plastic poluează foarte mult mediul înconjurător, nu numai pentru că nu se degradează, ci și pentru a le produce, este utilizat petrolul care ştim că este foarte dăunător aerului, naturii şi pentru sănătatea umană. În plus, pentru a le transporta din fabrică la supermarket și apoi de acolo spre casa noastră, se arde benzină sau motorină care împrăștie multe substanțe nocive în aer.
Cumpărând mai puține sticle de plastic, ajutăm mediul să rămână curat și sănătos.
Acelaşi lucru este valabil și pentru ambalajele de plastic.
3. Nu risipiţi hârtia.
Dacă vă place să scrieţi sau să desenați, nu uitați că foile au față și spate. Sau, gândiţi-vă la risipa de şerveţele pentru nas sau şerveţelele de masă. Acestea ar putea fi înlocuite cu batistele clasice pe care mulţi dintre noi am uitat să le mai folosim.
Hârtia este un bun prețios și nu trebuie irosită! Pentru a produce o foaie de hârtie albă, de fapt, se consumă celuloză, care este obținută din copacii tăiați, multă apă și multă energie electrică. Vă puteți imagina câți copaci trebuie tăiați, câtă apă și câtă energie electrică trebuie consumată în fiecare zi pentru a produce toată hârtia consumată în lume?
Pentru a produce un top (500 de coli) de hârtie este nevoie de 2,5 kg. de celuloză sau 5,5 kg. de lemn, 10 litri de apă pură și 1,5 kwh de energie electrică?
Chiar și hârtia reciclată pentru a fi produsă are nevoie de multă energie electrică și substanțe chimice pentru a îndepărta cerneala și culorile care o fac din nou albă. Dacă reușim să limităm risipa de hârtie, putem ajuta la îngrijirea mediului și să avem mai mulți copaci şi deci, mai mult aer curat!
4. Nu faceţi risipă de apă.
În timp ce vă spălați pe dinți, față sau mâini, încercați un gest simplu, dar foarte util: opriți robinetul cu apă. De fapt, apa este o resursă foarte prețioasă pentru toată lumea și nu trebuie irosită. Fiecare dintre noi consumă în mod involuntar mult mai multă apă în fiecare zi decât avem nevoie, provocând pagube grave planetei. De cele mai multe ori, majoritatea persoanelor, spală adesea vasele ținând robinetul întotdeauna deschis, spală mașina sau udă grădina, lăsând canalul de apă mereu pornit, în timp ce apa care iese este dispersată pentru totdeauna. Dacă învățăm cu toții să oprim robinetul sau să limităm jetul în timp ce desfășurăm acțiuni precum spălarea vaselor sau spălarea sau curățarea lucrurilor, putem ajuta foarte mult mediul în care trăim.
5. Stingeţi lumina.
Se apropie sezonul cald, zilele încep să se lungească și camerele caselor noastre, școala, birourile sunt pline de lumină și soare. În această perioadă a anului ne putem descurca adesea fără lumină artificială.
Se întâmplă adesea să vedem lumini aprinse în camerele caselor, birouri, magazine chiar și atunci când aceleași camere sunt luminate de lumină naturală.
Pentru a produce lumină artificială, se consumă petrol sau alte resurse naturale care contribuie la poluare. Este suficient un “clic” pentru a păstra mediul curat şi sănătos.
6. Cultivaţi plante.



Copacii, plantele și vegetația în general, ajută la menținerea aerului curat, de aceea este important să existe multe, în special în orașe, unde aerul nu este curat din cauza smogului cauzat de automobile. Pentru cei care aveţi un balcon, terasă sau o curte, încercaţi să cultivaţi cât mai multe plante, veţi ajuta mediul și planeta să se vindece.
Există multe soiuri de plante care curăță aerul de substanțe toxice. De exemplu, dacă aveţi acasă o ferigă, un ficus sau un filodendron, veţi avea un aer mai sănătos. Dacă plantați frasin, tei și pin în grădină, ciclamen, iederă helix pe terasă sau balcon, veți ajuta să curățați aerul de smog.
7. Faceţi cumpărături doar atunci când aveţi nevoie de un lucru.
Un obicei bun pentru a ajuta planeta este să cumpărăm doar ceea ce avem nevoie cu adevărat. Nu faceţi shopping de impuls şi nu cumpăraţi lucruri doar de dragul de a face cumpărături.
Să nu uităm că toate lucrurile pe care le avem pot fi reciclate, iar unele dintre ele le putem dona la centrele de Caritas.
8. Curățați-vă locul în care vă petreceţi timpul liber în natură.



Vara este plăcut atunci când mergem să ne petrecem timpul liber în natură, la mare pe plajă sau să facem un picnic la munte. Este important să lăsăm locul curat, să adunăm toate gunoaiele pe care le-am produs pentru a face un barbecue. Din păcate de câțiva ani, mările și plajele noastre sunt pline de deșeuri abandonate de oameni foarte nepoliticoşi, care nu iubesc mediul și care nu se gândesc la alți oameni. Un lucru frumos și util, care poate fi făcut, este să curățăm plajele, să luăm o pungă și să o umplem cu toate acele bucăți de plastic, care sunt în principal rămase în nisip sau în apă. Procedând astfel, și noi putem contribui la îngrijirea mediului în care trăim.
Prezența multor deșeuri de plastic în mări și plaje determină moartea multor animale care trăiesc în habitatele marine. De exemplu, se întâmplă adesea ca delfinii, balenele și țestoasele marine să moară din cauza faptului că au înghițit pungile de plastic împrăștiate în mări.
Cu aceste mici gesturi putem cu adevărat să aducem contribuţia noastră pentru curăţărea mediului în care trăim.