Încetineşte… şi bucură-te de viaţă.

Încetineşte… şi bucură-te de viaţă. Mergând prea repede, nu numai că nu mai poţi urmări peisajul vieţii, dar la un moment dat nu mai ştii unde mergi şi de ce.

Eddie cantor

Stop. Pentru a citi acest articol ai nevoie de timp. Timpul este unul dintre acele lucruri pe care nu-l ai, nu-i aşa? Problema este că te grăbeşti mereu, ca şi mine de altfel, şi nu reuşeşti să-ți anulezi angajamentele de pe agenda ta. Din păcate, de cele mai multe ori, timpul care ne lipsește este tocmai timpul pentru cele mai importante lucruri, nu-i aşa?

Timpul este relativ și diferit pentru fiecare dintre noi. Noi înșine, în baza a cum ne trăim viețile, mărim viteza timpului, îi definim intensitatea și durata. O viață condusă într-un mod frenetic ne determină să accelerăm şi să ne simţim ca nişte şoricei care aleargă în interiorul unei roţi dințate care nu se oprește niciodată.

Îmi place să observ oamenii cum aleargă, se salută repede, sunt întotdeauna distrași de ceva, au un ritm de viață constant frenetic.

În realitate nu mergem nicăieri, ritmul frenetic ne împiedică să ne bucurăm şi să savurăm ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Și astfel ne subminăm și oportunitățile de învățare și cunoaștere.

Un vechi proverb african spune că cei care aleargă știu mai puține lucruri decât cei care rămân calmi și reflectă. La urma urmei, atunci când credem că trăim o viață de succes, în realitate nu reuşim să ne bucurăm cu adevărat de ea.

Alergăm atât de repede încât nu realizăm că toată existenţa noastră trece pe lângă noi fără să ne bucurăm pe deplin.  

Din fericire, acesta nu este un model obligatoriu, ci mai degrabă un obicei, o aderare aproape instinctivă la modelele sociale care apar tot mai frecvent în jurul nostru.

Dacă ne dorim cu adevărat, avem posibilitatea de a alege să încetinim și să decidem ritmul vieții noastre.

Dacă stilul tău de viață actual este prea agitat și din cauza acestuia eşti mereu obosit şi stresat, de ce nu încerci să încetineşti ritmul?

Încetinirea înseamnă găsirea unui ritm personal care să-ţi permită să te bucuri pe deplin de fiecare moment din viața ta, să fii aici și acum fără a te deplasa cu anxietate și frenezie constantă către următoarea sarcină sau următorul obiectiv.

Încetinirea înseamnă a-ți lua timp pentru a aprecia ceea ce faci în acest moment, oricare ar fi acesta.

Înseamnă să te concentrezi și să te dedici complet persoanei cu care vorbești, înseamnă să te eliberezi de obsesia telefonului și a email-urilor, înseamnă să trăiești în simplitate și să te bucuri de micile plăceri care îți umplu deja viața astăzi, dar pe care de multe ori nici nu le observi (cum ar fi un apus de soare, un zâmbet sau o floare).

Încetinirea înseamnă concentrarea pe o activitate la un moment dat, dedicarea atenției și dragostei pentru aceasta, în loc să încerci să jonglezi cu mai multe activități în același timp, fără a te concentra pe niciuna dintre ele.

Încetinirea este o alegere conștientă, o alegere care necesită curaj, dar și o alegere care îți poate îmbogăți viața, o poate face mai autentică și te poate conduce către cea mai autentică fericire.

Iată 10 paşi pe care îi puteți face pentru a încetini ritmul:

1. FACEŢI MAI PUŢIN.

Este destul de dificil să puteți încetini dacă continuaţi să jonglaţi cu nenumărate activități. Faceți o alegere conștientă de a face mai puțin.

Concentrați-vă pe ceea ce este cu adevărat semnificativ și prioritar pentru voi și uitați de restul.

Citiţi şi despre matricea Eisenhower care vă poate ajuta cum să faceţi distincția între ceea ce este important și nu, și ceea ce este urgent.

Trăiţi frugal şi încearcaţi să obţineţi mici satisfacţii din lucruri simple și din bucuria micilor plăceri.

2. TRĂIŢI ÎN PREZENT.

Imagine de Jutta Wichelmann de la Pixabay

Încercați nu numai să încetiniți, ci și să vă asumați și să păstrați conștientizarea deplină a ceea ce faceți în fiecare moment. Aici și acum.

Fiţi prezenţi și conștienţi în fiecare moment, concentraţi pe prezent.

Savuraţi momentul, rămâneţi centraţi și conștienţi de acțiunile voastre, de oamenii și de mediul din jurul vostru.

Nu vă mai gândiți la ceva care s-a întâmplat deja sau care s-ar putea întâmpla în viitor, aduceți gândul înapoi la momentul prezent și trăiți-l în deplinătatea sa.

3. DECONECTAȚI-VĂ.

Învăţaţi să vă eliberaţi de obsesia constantă a smartphone-ului.

Din când în când, îl puteţi închide sau lăsa acasă.

Dacă lucrați de obicei multe ore în fața computerului, faceţi cât mai multe intervale în care să vă dedicaţi altor activităţi dacă este posibil.

A fi conectaţi în permanență duce la un constant un flux de informații stresant, care ne întrerupe, ne distrage şi ne induce o stare de anxietate și frenezie.

Este destul de dificil să putem încetini atunci când suntem mereu ocupaţi cu verificarea mesajelor primite.

Este nevoie de un digital detox.

4. ACORDAŢI MAI MULTĂ ATENŢIE PERSOANELOR.

De foarte multe ori atunci când petrecem timp cu rudele și prietenii sau ne întâlnim cu colegii, deși suntem prezenți fizic, nu suntem chiar acolo cu ei.

Vorbim cu ei, dar suntem distrași de alte gânduri. Suntem acolo, dar mintea noastră se gândește la ce trebuie să facem. Ascultăm, dar de fapt ne gândim la noi înșine și la ceea ce vrem să spunem.

Niciunul dintre noi nu este imun la acest comportament, dar cu un efort conștient putem să ne deconectăm de la gândurile din afară şi să ne dedicăm exclusiv persoanei din faţa noastră.

Este minunat să putem fi prezenţi pentru ceilalți, să trăim intens o întâlnire, să ne conecentrăm profund pe alte persoane şi nu doar să-i întâlnim total absenţi.

În acest fel, chiar și un scurt moment poate dobândi o intensitate profundă prin conștientizarea prezentului.

5. ADMIRAŢI NATURA.

Mulți dintre noi ne petrecem cea mai mare parte a timpului într-un mediu închis, în mașini, autobuze sau birouri.

Deseori timpul nostru în aer liber este limitat la câțiva pași pe parcursul zilei.

Faceți-vă timp pentru a trăi o parte a zilei în aer liber, încercați să observați îndeaproape natura, să respirați profund aerul curat și proaspăt al unei dimineţi într-un parc, trăiți și bucurați-vă pe deplin de minunea mediului înconjurator.

Asigurați-vă că activitățile în aer liber fac parte integrantă din zilele dvs.

6. MÂNCAŢI ÎNCET.

Imagine de 151390 de la Pixabay

A ingera alimentele cu voracitate și lăcomie nu duce decât la acumularea de greutate excesivă și la renunțarea plăcerii autentice de a mânca. Încearcaţi să mâncaţi încet. Faceţi un efort şi concentraţi-vă exclusiv pe plăcerea de a mânca atunci când sunteţi la masă. Încercați să fiți conștienți de fiecare mușcătură. Bucurați-vă de gustul și mirosul alimentelor.

Există o mișcare în Europa numită Slow Food , care stabilește că oamenii ar trebui să mănânce și să bea încet, cu suficient timp pentru a-și gusta mâncarea, să petreacă timp cu familia, prietenii, fără să se grăbească. Slow Food este împotriva omologului său Fast Food și ceea ce reprezintă acesta ca stil de viață.

Îmi place această idee şi merită să-i dedic un articol întreg pe viitor. 

Slow food nu este doar o chestiune de reducere a dezordinii sau de economisire a banilor, este o chestiune de încetinire pentru a vă bucura mai mult de viață, de a savura plăcerile simple ale vieții, de a respinge la un anumit nivel cultura materialistă în care suntem cu toții prinși. Este vorba despre schimbarea valorilor și priorităților noastre.

7. CONDUCEȚI ÎNCET.

Conducerea rapidă este unul dintre cele mai frecvente obiceiuri din lumea noastră care tinde să se miște cu frenezie și nerăbdare continue.

Conducerea rapidă provoacă accidente, stres și consum mare de combustibil. Care mai de care îşi cumpără bolizi care merg tot mai repede, însă puţini realizează că până la urmă sunt anumite limite de viteză impuse prin lege.

Așadar, încearcaţi să încetiniţi chiar și atunci când sunteţi la volan, încearcaţi să apreciaţi mediul din jurul vostru atunci când conduceţi, faceţi-l un moment plăcut în care să vă contemplaţi viața și să observaţi lumea din jurul vostru.

Condusul va deveni mai sigur și infinit mai plăcut. Și veţi economisi combustibil!

8. CĂUTAŢI PLĂCERE ÎN TOT ŞI ÎN TOATE.

Dacă reuşiţi să fiţi prezent în fiecare moment pe care îl trăiţi, indiferent de ceea ce faceţi, treptat o să apreciaţi bucuria interioară, găsind plăcere în fiecare aspect.

Spălarea vaselor, de exemplu, este o activitate care, în general, este văzută ca o corvoadă care trebuie făcută rapid pentru a trece imediat la a face ceva mai distractiv.

Având o perspectivă diferită, chiar şi treburile casnice pot deveni o activitate plăcută, la fel ca multe alte activități manuale.

Întreaga voastră existență poate deveni mult mai plăcută dacă învățaţi să adoptați acest obicei simplu.

9. FACEŢI DOAR UN SINGUR LUCRU PE RÂND.

Efectuarea mai multor activități în același timp este contraproductivă și stresantă. Concentrați-vă pe un singur lucru pe rând.

Când simțiți dorința de a vă dedica unei alte activităţi, pur și simplu încetiniți, respirați profund și reveniți să vă concentrați asupra a ceea ce faceți în acel moment.

Abordarea care a funcționat pentru mine, deoarece reunește toate aceste reflecții, este teoria MIT (most important task) a lui Leo Babauta. MIT-urile, sunt cele mai importante sarcini, sunt obiectivele zilnice pe care le rezolvăm câte una pe rând în funcţie de importanţa acestora. Sunt exact opusul multitasking-ului.

10. RESPIRAŢI.

Imagine de Shahariar Lenin de la Pixabay

Când vă dați seama că vă grăbiți și vă simțiți stresați, încercați să faceți o pauză pentru un moment și încercați să inspirați încet și profund.

Respirați, relaxați-vă, simțiți aerul care intră ușor în plămâni. Respirați încet și profund. Simțiți cum stresul părăseşte corpul vostru.

Concentrându-vă pe fiecare respirație, veți putea să vă readuceți în momentul prezent și să-l experimentați în toată unicitatea sa.

Mulți dintre noi ne trăim viața alergând în spatele timpului. Alții sunt atât de nerăbdători să trăiască viitorul încât uită să trăiască prezentul, care este singurul moment care există cu adevărat. Cu toții avem timp egal în întreaga lume. Nimeni nu are mai mult sau mai puțin. Diferența constă în modul în care fiecare dintre noi se descurcă cu timpul nostru. Trebuie să trăim fiecare moment. 

Viața este ceea ce ți se întâmplă în timp ce ești ocupat să faci alte planuri – John Lennon

Încetineşte… şi bucură-te de viaţă.

2 comentarii la „Încetineşte… şi bucură-te de viaţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. Află mai mult

Setările cookie-urilor de pe acest site web sunt setate astfel încât să permită cookie-urilor să vă ofere cea mai bună experiență de navigare posibilă. Dacă continuați să utilizați acest site web fără să modificați setările cookie-urilor sau faceți clic pe „Accept” de mai jos, sunteți de acord cu acest lucru.

Închide