
Suntem în plin sezon de reduceri de iarnă şi nici nu ne-am despachetat bine cadourile de Crăciun că umblăm din nou prin magazine să facem shopping.
Luna ianuarie începe cu solduri în toate marile oraşe europene precum Milano, Paris, Londra, etc. Oficial, în România soldurile se desfăşoară în perioada 15 ianuarie – 15 aprilie.
Această perioadă este mult aşteptată de foarte multă lume, atât de cei cu buget mic cât şi de cei care vor să profite de această ocazie pentru a cumpăra cât mai multe produse de valoare la preţ redus.
Pentru cei cărora le-au mai rămas ceva bani după sărbători, acum este momentul potrivit pentru a face achiziţii fantastice la preţ convenabil. Iată de ce în această perioadă se văd atât de multe femei fericite cu shopping bag-urile în mână şi cu zâmbetul pe buze.
Vă aduceţi aminte de Rebecca Bloomwood, protagonista romanului “I love shopping” de Sophie Kinsella? Să recunoaştem, suntem toate un pic la fel, când ne uităm la vitrinele magazinelor, hainele parcă ne vorbesc şi ne invită să le probăm şi să le ducem acasă în dulapul nostru. Însă atenţie, nu cred că vrem să ajungem în aceeaşi situaţie ca cea a shopping-lover Rebecca Bloomwood.

Ori de câte ori ne hotărâm să mergem la cumpărături în mod impulsiv, de cele mai multe ori, a doua zi vine nemulţumirea, regretăm pentru achiziţiile pe care le-am făcut, nu mai suntem siguri de ceea ce am cumpărat, articolele cumpărate rămân singure în dulapul nostru şi uneori ne simţim vinovaţi pentru că am cheltuit prea mulţi bani.
Dincolo de plăcerea şi euphoria de moment pe care ne-o dă shopping-ul, în cele mai multe cazuri, devine destul de neplăcut datorită traficului, aglomeraţiei, cozilor enorme la casă, se goleşte instantaneu portofelul, picioare umflate la sfârşitul zilei şi a doua zi realizezi că majoritatea lucrurilor cumpărate nu erau chiar atât de urgente şi necesare.
Cum să facem un shopping inteligent?
Iată câteva mici sfaturi:
1. Nu pleca niciodată la cumpărături înainte de a controla ce ai în şifonier.
Este adevărat că sunt reduceri şi arzi de nerăbdare să intri în posesia acelor hăinuţe mult dorite dar, înainte dă un ochi în dulap şi vezi ce-ţi lipseşte sau ce haină vrei să o înlocuieşti cu una noua. Regula de bază e că pentru fiecare lucru nou ce vine, un altul vechi trebuie să plece. De asemenea, fă-ţi o lista cu outfit-ul pe care îl creezi zilnic şi încearcă să vezi care sunt articolele de care ai nevoie. Poate fi o cămaşă albă sau un pantalon de culoare neutră.
Dacă ai o situaţie clară a ceea ce ai nevoie nu mai pierzi timp şi bani, te întorci acasă doar cu articole must cum ar fi o pereche jeans sau un sacou clasic.
2. Fă un tur al magazinelor fără să iei cu tine banii sau cartea de credit.
E destul de greu, ştiu, dar te asigur că merită efortul. Cu atât de multe tentaţii este uşor să cumpărăm la primul impuls, însă dacă nu ai banii cu tine le vezi cu alţi ochi, le probezi, faci o comparaţie de preţuri, te mai gândeşti. Dacă a doua zi acea haină îţi mai dă emoţii, atunci du-te şi cumpăr-o. Se poate întâmpla ca dupa un somn bun să vezi lucrurile mai clar şi să realizezi că nu este indispensabil să o cumperi.
3. Stabileşte un buget pentru shopping.
Odată întocmită lista cu ce trebuie să cumperi şi ai făcut un tur al magazinelor este bine sa decizi cât îţi poţi permite să cheltui. Dacă ai facut un calcul între veniturile şi cheltuielile fixe, ai o idee mai clară a sumei de bani pe care să o dedici shopping-ului. Am vorbit despre asta aici în articolul pe care l-am publicat săptămâna trecută.
4. Mergi la cumpărături singură sau cu cea mai bună prietenă a ta.
O spun din proprie experienţă, este obositor să faci turul magazinelor când eşti acompaniat de cineva care comentează şi dă ochii peste cap la fiecare rochie pe care o probezi, ca să nu mai vorbim de cei mici, plictisiţi şi cu îngheţata în mână vor acasă sau în parc, şi pe bună dreptate. Când eşti sub presiune există riscul să cumperi în grabă fără să probezi şi să controlezi calitatea. Dacă eşti singură sau cu prietena ta shopping-ul devine mult mai relaxant şi plăcut.
5. Evită aglomeraţia.
De câte ori văd un grup mare de persoane care se împing şi se îmbulzesc în faţa unui magazin şi care mai de care vrea să fie primul care apucă să cumpere mult doritul articol, îi văd ca pe galii din desenul animat “Asterix şi Obelix” când se duceau la luptă şi în urma lor rămănea un nor de praf.
Este imposibil să iei o decizie bună în acele momente de chaos, rişti să cumperi mult şi prost.
Ideal ar fi să evitaţi weekend-urile şi orele de vârf.
6. Atenţie la trucurile pe care le folosesc comercianţii în perioada reducerilor.
Înainte de a scoate banii din buzunar pentru produsele aflate la reducere, ar trebui să fii atent la anumite trucuri pe care le folosesc unii comercianţi în perioada soldurilor.



- Reduc preţurile doar la marfa care nu se vinde bine de obicei.
Clienţii vin atraşi de publicitate şi de vitrinele pline de adezive cu reduceri dar în momentul în care ajung în magazin îşi dau seama că nu toate mărfurile sunt reduse. Numai că din frenezia cumpărăturilor, marea majoritate fiind deja în magazin şi cu hainele în mână le cumpără oricum.
- Pun preţuri promoţionale la articolele din sezonul precedent şi care nu mai pot fi considerate în promoţie.
Această marfă nu este ieftină pentru că este perioada reducerilor ci pentru că este veche ca şi model şi are deja preţul mai mic pentru acest motiv. Mulţi fac confuzie şi nu realizează că achiziţionează marfă din sezonul precedent.
Nu zic că nu se pot cumpăra şi haine din sezonul precedent dar nu este corect să fie vândute ca şi când ar fi la preţ redus datorită soldurilor. Mulţi speră că fac o afacere, în schimb nu fac altceva decât să cumpere ceva ce stă de luni de zile în stoc.
- Aplică reducerile doar la mărfurile de calitate inferioară.
De obicei, produsele de marcă sunt întodeauna mult mai scumpe şi de cele mai multe ori plătim preţul nu atât pentru calitatea produsului cât pentru marcă. Chiar şi acele mărfuri care sunt mai puţin calitative dar sunt vândute sub un anumit brand, au un preţ mult prea mare în raport cu ceea ce oferă din punct de vedere calitativ. În perioada reducerilor, comercianţii, aplică la aceste produse de calitate inferioară un procent elevat de reducere (de la 60% pănă la 80%). Dacă vedem o reducere mai mare de 50% aplicată la un produs trebuie să ne întrebăm dacă merită să-l achiziţionăm având în vedere calitatea sa scăzută.
- Reducerile se aplică la un preţ superior preţului de bază iniţial.
Reducerea trebuie să fie raportată la preţul de referinţă practicat, adică, pe eticheta produsului să fie afişat atât preţul vechi cât şi preţul nou rezultat din aplicarea reducerii, conform ANPC (Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor).
De cele mai multe ori, unii comercianţi lipesc un adeziv peste preţul vechi în care reportează un preţ superior faţă de cel iniţial, iar reducerea o aplica la noul preţ mărit. Astfel, există riscul să achiziţionăm un produs în sezonul reducerilor la un preţ superior celui precedent. De exemplu: dacă un tricou costa precedent 10 lei şi peste vechiul preţ a fost lipit un adeziv cu noul preţ de 15 lei, reducerea de 15% se aplică la 15 lei şi astfel achiziţionaţi tricoul la preţul de 12,50 lei, cu 2,5 lei mai mult decât era înainte de reducere. Deci ATENŢIE !!!
Sper ca aceste sfaturi să fie utile pentru tine şi să pleci la cumpărături plină de energie, dar mai ales organizată şi informată şi cu lista bine făcută a ceea ce vrei să achiziţionezi.
Shopping plăcut! 😉