
În ultimii ani, locul în care locuim a devenit tot mai mult un spațiu special în care sentimentul de confort și apartenență este fundamental. Nimic nu este mai plăcut decât să fii acasă, iar senzația de ușurare și plăcere pe care aceasta o dă, ne face să ne simțim mai bine.
Acesta este motivul pentru care ne vine în ajutor homefullness, care derivă din conceptul de mindfulness și care este adaptat lumii designului interior. Noua tendință se referă la sentimentul de plăcere, apartenență și ușurare pe care îl simțim când ne întoarcem acasă, liniștea și relaxarea care ne fac să ne simțim în largul nostru, departe de stres.
Nicăieri nu-i ca acasă
Homefullness este cuvântul care descrie perfect una dintre cele mai plăcute senzații umane, aceea de a veni acasă după o zi lungă și de a te simți relaxat. Tiffany Watt Smith, în cartea sa: The Book of Human Emotions a fost prima care a folosit acest nou termen care se traduce prin ceva de genul „plăcerea de a ajunge în locul în care simțim că este al nostru”, care astăzi devine cea mai importantă tendință de design interior şi amenajare.
„Homefullness”: întoarcerea la esențial în viață și în casă
În ultima vreme ne-am obișnuit să vedem case multifuncționale care au devenit un adevărat centru al vieții unui individ. În timpul pandemiei şi după, acestea sunt mediile în care am început să petrecem cel mai mult timp, iar casele noastre au devenit locul nostru de muncă şi şcoală în acelaşi timp. De aceea este atât de important ca aceste medii să fie relaxante atât pentru bunăstarea noastră fizică, cât și pentru cea mentală. Iar principalele cerințe pentru crearea unor medii de „homefullness” sunt cu siguranță întoarcerea la esențial.
Cum se aplică homefullness acasă?

Este necesar să se respecte anumite măsuri de precauție pentru ca homefullness să poată insufla un sentiment de bine și ușurare celor care intră în casă, atât celor care locuiesc acolo, cât și tuturor oaspeților. De fapt, nimic nu trebuie lăsat la voia întâmplării și fiecare detaliu trebuie tratat cu grijă extremă. Ceea ce nu poate lipsi în mod absolut într-o casă homefullness este confortul. De fapt, spațiile și mediile bine organizate şi puse în ordine și armonie sunt esențiale.
Ţineţi casa ordonată
Cel mai important lucru pentru a aplica homefullness în casa voastră este să o păstraţi ordonată. Este foarte simplu, dar extrem de important, pentru că sentimentul de plăcere dispare atunci când mergeţi acasă și o găsiţi dezordonată sau cu un decor necorespunzător. Dezordinea este contraproductivă, pentru că în loc să ne relaxeze, ne deranjează și scade dorința de a merge acasă. Asadar, este important să lăsaţi casa în ordine înainte să ieşiţi dacă vreţi să o regăsiţi la fel atunci când vă reîntoarceţi, pentru că o casă ordonată este o casă plină de energie pozitivă, primul lucru pe care trebuie să-l simţim când îi trecem pragul.
Mobilaţi cu simplitate
Indiferent de stilul care predomină în locuinţa voastră, supraîncărcarea spațiilor sau amenajarea acestora după mai multe tendințe, toate împreună, nu este o idee bună dacă vreţi să simțiţi un sentiment de relaxare și armonie atunci când intraţi în casă.
Greșeala pe care majoritatea oamenilor o fac atunci când îşi mobilează la început casa este să umple fiecare colţ al casei cu mobilă, sufocând spaţiile cu o mulţime de rafturi şi dulapuri, de cele mai multe ori inutile. Spațiul gol este necesar atunci când vine vorba de crearea armoniei, care se realizează fără dezordine vizuală inutilă.
Imaginaţi-vă acel perete gol, acel raft, acel colț, ca pe un spațiu unde se respiră şi lasaţi-l așa cum este.
Simplitatea este perfecțiunea pură, sau pentru a o spune în cuvintele lui Antoine de Saint-Exupéry „Perfecțiunea se atinge nu atunci când nu mai este nimic de adăugat, ci atunci când nu mai este nimic de eliminat.”
Combinaţi armonios culorile



Casa voastră este un caleidoscop de culori sau este total neutră şi monotonă? Deși există câteva combinații de culori neobișnuite care se armonizează foarte bine între ele, multe altele însă, nu funcționează deloc bine. Un pic de culoare în casă dă un plus de personalitate, dar trebuie să recunoaștem că nu toată lumea are darul magic de a potrivi bine nuanțele şi există riscul de a crea un efect vizual obositor.
Ca să rămânem la simplitate, cel mai bine este să folosim una sau două culori și să le completăm cu tonuri neutre. Puteți urma o regulă de design interior numită „regula de culoare 60/30/10”: 60% culoare principală neutră (alb, gri, crem…), 30% culoare secundară și 10% ton mai viu pentru a da accent.
Dacă nu vă puteți decide asupra unei combinații de culori, vă puteţi inspira din diverse palete de culori pe care le puteţi găsi pe internet, in revistele de design interior sau la magazinele de specialitate.
Creaţi mai multă lumină în casă
Rolul iluminatului în amenajările interioare este central, lumina naturală și fluxul acesteia pe tot parcursul zilei este esenţial, mai ales dacă aveţi ferestre mari care să vă permită să interiorizați și să vă bucurați de peisajul exterior, fie el urban sau rustic.
Camerele întunecate par mai mici şi înghesuite, deoarece ochii noștri se chinuie să definească proporțiile, formele, culorile adevărate și spațiul gol.
O alternativă valabilă, sau soluție complementară, este studiul atent al unui proiect de iluminat cu prezența discretă a lămpilor difuze și a punctelor de lumină pentru a crea atmosfere relaxate și învăluitoare. Corpuri de iluminat precum lămpile de podea și lămpile de masă sunt capabile să sculpteze spații tematice și zone funcționale atât în zona de zi, cât și în zona de noapte.
Dacă nu aveţi norocul să beneficiaţi de multă lumină naturală, luați în considerare câteva trucuri, cum ar fi agățarea unei oglinzi direct în fața unei ferestre pentru a reflecta lumina naturală a soarelui sau înlocuirea mobilierului înalt cu unul mai mic și de culoare deschisă.
Decoraţi cu forme moi, simple și relaxante



Mobilierul și accesoriile de mobilier cu linii simple și forme moi contribuie la transformarea casei într-un spațiu și mai relaxant. Prin urmare, este bine să preferați accesoriile de mobilier cu forme rotunjite și să le evitați pe cele care se caracterizează prin forme geometrice cu colțuri și margini ascuțite. De exemplu, în sufragerie, pentru a insufla o senzaţie de calm şi seninatate, este de preferat sa alegeti o masa rotunda, care sa fie combinata cu o canapea cu forme moi si aspect modern. Ideal pentru momente conviviale, dar perfect și pentru a fi folosit ca pat confortabil pentru oaspeți.
Folosiţi materialele naturale pentru decorarea casei
Țesăturile și materialele naturale sunt esențiale atunci când vine vorba de crearea unui ambient relaxant în casă, deoarece contribuie la crearea unei atmosfere mai primitoare și mai plăcute. La acest lucru se pricep foarte bine nordicii, care preferă să folosească materiale naturale atunci când îşi decorează casele (pături din lână, perne decorative din ţesături moi şi călduroase, mobilier din lemn natural şi lumânări parfumate natural).
De asemenea, plantele sunt şi ele o sursă excelentă de bună dispoziţie, bucurie, culoare şi companie plăcută. Este esenţial să ţineţi plante naturale în casă, plantele artificiale sunt triste şi nu aduc niciun beneficiu ambientului. Chiar dacă nu vă pricepeţi sau nu aveţi timp să vă îngrijiţi de plantele voastre, optaţi pentru cele care sunt mai puţin pretenţioase şi nu necesită să fie udate des.
Toată lumea are nevoie de un spațiu în care să se simtă relaxat, departe de sursele de stres, motiv pentru care „homefullness” ajută la transformarea căminului într-un paradis magnific dedicat relaxării. În plus, trăind într-un loc mai ordonat și organizat, nivelul de stres va scădea și veţi beneficia de mai multă liniște sufletească.