
Gestionarea timpului este o abilitate fundamentală pentru bunăstarea și calitatea vieții noastre personale și profesionale.
Timpul este o resursă extrem de importantă şi de aceea trebuie să îl folosim cât mai bine şi eficient.
„Cel mai scump activ al nostru este timpul”
Theophrastus
Cu toţii vrem să ducem lucrurile la bun sfârșit, să atingem obiectivele și să ne îndreptăm spre viața pe care ne-o dorim.
Dar, în acelaşi timp, vrem și să trăim o viaţă liniştită şi fără stres.
Deci care este soluția? Care este cel mai bun mod de a duce lucrurile la bun sfârșit și de a progresa spre obiectivele noastre, fără a ne simți stresaţi, obosiţi sau complet epuizaţi?
Răspunsul este gestionarea holistică a timpului.
Ce este gestionarea holistică al timpului?
Nu știu voi, dar când aud de termenul „managementul timpului”, gândul mă duce imediat la diagrame de flux complexe și metodice, liste de verificare, programe și sisteme care urmăresc să ne îmbunătățească productivitatea și eficiența în lumea muncii.
Probabil că unii dintre voi ați auzit de metode precum Tehnica Pomodoro a lui Francesco Cirillo, metoda GTD (Getting Things Done) a lui David Allen și principiul Pareto, pentru a numi doar câteva.
Am încercat să aplic unele dintre aceste tehnici deoarece aveam o permanentă nevoie de mai mult timp pentru a bifa cât mai multe lucruri de pe lista mea până la sfârşitul zilei.
Recent, spre bucuria mea, am dat peste conceptul de management holistic al timpului. Acest principiu m-a intrigat imediat, poate pentru că era neconvențional, dar mai ales pentru că imediat mi s-a părut bine gândit și mai complet decât celelalte.
Gestionarea holistică a timpului se referă la organizarea acestuia în aşa fel încât să puteți realiza task-urile într-un mod în care să vă onoreze nevoile individuale și bunăstarea.
Nu este vorba despre optimizarea fiecărui minut pentru a realiza cât mai multe într-o singură zi. Nici că ar trebui să nu faceţi nimic pentru a simplifica complet. Este vorba despre atingerea echilibrului potrivit între muncă şi bunăstarea personală.
Mai simplu spus, gestionarea holistică a timpului vă ajută să vă folosiți timpul într-un mod care să vă facă să vă simțiți bine.
Care este diferenţa între gestionarea holistică şi gestionarea normală a timpului?
Gestionarea holistică a timpului și gestionarea normală a timpului pot folosi strategii similare însă, există câteva diferențe importante.
În primul rând, gestionarea holistică al timpului se referă la imaginea de ansamblu a unei persoane în sine şi nu la activităţile pe care aceasta trebuie să le facă. Indiferent că suntem la muncă, acasă, studiem sau ne odihnim, suntem mereu aceeaşi persoană. Chiar dacă avem roluri şi cerinţe diferite în momente diferite, obiectivul principal trebuie să fie sănătatea și bunăstarea noastră.
În al doilea rând, gestionarea holistică a timpului depășește eficiența. Nu este vorba de a face o serie de lucruri în cel mai scurt timp posibil.
Este vorba despre cum ne simțim la sfârșitul zilei, a săptămânii sau a lunii. Nu are importanţă dacă am atins un număr „x” de obiective într-un interval de timp „x”, dacă rezultatul final este oboseala, stresul şi epuizarea fizică şi mintală.
Este adevărat că lucrurile trebuiesc făcute, dar necesită să fie potrivite şi care să aducă bunăstare şi comfort.
Cum să vă gestionaţi timpul în mod holistic

1. Stabiliți motivul pentru care este important să gestionaţi bine timpul.
Începeţi cu întrebarea: DE CE?
Pentru mine, este important să-mi gestionez bine timpul pentru că vreau să-mi ating obiectivele şi, în acelaşi timp, să mă bucur de compania familiei mele şi a prietenilor, să-mi cultiv pasiunile şi micile plăceri ale vieţii fără a-mi compromite bunăstarea.
Lipsa de timp mă face să mă simt obosită şi stresată atunci când vreau să realizez prea multe lucruri în puţin timp.
Când reuşesc să gestionez bine timpul, mă simt calmă şi relaxată pentru că ştiu că pot progresa spre obiectivele pe care mi le-am propus fără să renunţ la mine.
Fiecare dintre noi are propriul DE CE. Unii vor să petreacă mai mult timp cu prietenii sau familia, alţii vor mai mult timp pentru îngrijirea de sine sau, pur şi simplu, să se dedice unui hobby preferat.
Gestionarea holistică a timpului se referă atât la lucrurile pe care trebuie să le facem, cât și la lucrurile pe care dorim să le facem în viața noastră.
2. Definiți ce înseamnă productivitatea pentru dvs.
Productivitatea este subiectivă, așa că este important să determinați ce vă face să vă simțiți productiv.
Pentru unii, a fi productivi înseamnă să realizeze o cantitate mare de lucruri în fiecare zi. Pentru alţii, a fi productivi înseamnă a face progres.
Productivitatea pentru mine nu înseamnă doar să duc la bun sfârșit lucrurile, înseamnă să mă întreb dacă ceea ce fac mă conduce către locul în care vreau să fiu. Eu nu văd nimic util în a-mi încărca timpul cu muncă solicitantă, pe care să nu o pot realiza cu succes şi care să mă ţină departe de micile plăceri ale vieţii.
În esență, a fi productiv înseamnă să-mi petrec timpul în mod intenționat, într-un mod care să fie în concordanță cu valorile mele și să fac progrese spre atingerea obiectivelor mele și a vieții pe care vreau să o trăiesc.
Citește mai mult: Intentional living şi Moduri simple de a trăi intenţionat cu timpul, energia şi banii
3. Încercaţi mai multe strategii de gestionare a timpului
Există nenumărate sfaturi, tehnici și strategii care vă ajută să vă gestionați timpul și multe dintre ele pot fi foarte eficiente.
Însă, aşa cum spuneam mai sus, tehnicile în sine nu sunt soluția completă, este important să experimentăm cât mai multe pentru a înţelege dacă pot fi sau nu adaptate la nevoile noastre.
Personal nu cred că există o singură metodă care să transforme pe oricine într-o persoană organizată și productivă. Cred că mai întâi trebuie să aveţi încredere în voi înşivă pentru a construi acel sistem personal care să funcționeze.
Încercaţi o tehnică sau strategie pentru un timp și vedeţi dacă vi se potriveşte.
Fiecare dintre voi îşi cunoaşte foarte bine programul şi când este mai eficient. Diminețile voastre pot fi diferite de după-amiezile și serile voastre, iar zilele lucrătoare pot fi diferite de weekenduri.
Fiţi curioşi și adaptaţi strategiile la nevoile voastre personale.
Este posibil să descoperiți că un anumit sfat sau strategie funcționează bine pentru o perioadă, dar apoi devine mai puțin eficient. Dacă este posibil, gândiți-vă la modalități pe care le puteți modifica sau actualiza. Sau, de ce nu, încercați câteva idei noi.
Citește mai mult: Cum să facem mai mult în mai puţin timp. Legea lui Parkinson
4. Puneţi pe primul plan îngrijirea de sine



Îngrijirea de sine este în centrul gestionării holistice a timpului. De fapt, cred că îngrijirea de sine ar trebui să fie în centrul tuturor lucrurilor.
Nu mă refer doar la momentele pe care le petrecem la spa, băi cu spumă și șampanie, oricât de minunate ar fi. Vorbesc despre adevărata îngrijire de sine.
Sunt micile acțiuni pe care le întreprindeți în mod constant pentru a vă proteja, menține și îmbunătăți sănătatea și bunăstarea fizică, mentală și emoțională.
Adevărata îngrijire de sine constă în a rămâne în formă și sănătoşi, în a fi conștienți de ceea ce nu ne face bine și a lua măsuri pentru a ne restabili sănătatea mentală și fizică. Trataţi-vă cu amabilitate şi respect la fel cum îi trataţi şi pe alţii.
Pentru că atunci când aveţi grijă de voi, toţi ceilalţi vor beneficia de bunăstarea voastră.
Aşadar, adoptarea unei mentalități holistice în gestionarea timpului poate avea un impact mare nu numai asupra productivității noastre, ci și asupra bunăstării noastre generale.