garderoba capsula

Garderoba voastră este plină de haine şi cu toate acestea nu ştiţi cu ce să vă îmbrăcaţi? Aveţi puţin spaţiu şi nu mai ştiţi cum să vă organizaţi hainele?

Dacă sunteți în căutarea unei modalități de a vă crea garderoba perfectă organizând totul în cel mai bun mod posibil și optimizând bugetul pe care îl investiți pentru a-l reînnoi la fiecare schimbare de sezon, aici vom vorbi despre best friend-ul femeilor: garderoba capsulă.

Este un nou mod de a înțelege și organiza hainele care vă va face viața mult mai ușoară. O garderobă capsulă constă dintr-o colecție relativ limitată de haine care funcționează excelent atunci când sunt asortate și pot fi purtate în toate ocaziile. Acest tip de garderobă trebuie realizat luând în considerare calitatea, nu cantitatea, și identificând ceea ce este potrivit pentru dvs. Mulți oameni au dulapuri uriașe, neorganizate, pline de haine necoordonate cumpărate de-a lungul anilor, multe dintre care nici nu le mai plac. Scopul creării unui dulap capsulă este să stocaţi doar articolele vestimentare pe care le adoraţi și pe care le preţuiţi.

Ce este o garderobă capsulă?

Termenul “capsule wardrobe” a devenit un fel de cuvânt la modă în ultimii ani și s-a răspândit rapid și în Romania, dar nu este o noutate sau o tendință socială. Aceasta este o tehnică de optimizare a garderobei care datează din anii 1970!

A fost inventată de Susie Faux, proprietara buticului de îmbrăcăminte „Wardrobe” din Londra anilor ‘70. Ideea de bază a dulapului-capsulă a fost de a crea o garderobă esențială, completă și atemporală. Începând cu articole esențiale care nu se demodează niciodată și pot fi folosite tot timpul anului, la care se adaugă alte articole interschimbabile care variază în funcție de sezon. Pare simplu, nu-i așa?

În 1985, filosofia garderobei capsulă a ajuns la popularitate grație ideii designerului Donna Karan, care a creat o colecție de haine de muncă interschimbabile, numită Seven Easy Pieces, adică șapte piese simple de îmbrăcat fără stres înainte de a merge la muncă. O idee genială!

Scopul din spatele garderobei capsulă este de a avea ținute pentru fiecare ocazie, fără a avea o cantitate excesivă de haine, care ar ajunge să nu fie purtate. Dar cum se pot creea diferite ținute potrivite pentru fiecare ocazie cu doar câteva articole? Se cumpără doar câteva piese “cheie”, adică acele articole must-have și evergreen care sunt ușor de coordonat.

Prin urmare, concentrarea pe un dulap-capsulă înseamnă alegerea câtorva piese, ușor de combinat, capabile să se adapteze la diferite ocazii și situații. În loc să cheltuiți fără logică, trebuie să investiți în calitate, eleganță și confort.

Cum se creează o garderobă capsulă?

Aşa cum am spus mai sus, garderoba capsulă se bazează în primul rând pe conceptul de versatilitate. La acesta se adaugă alte două elemente la fel de fundamentale: calitatea și ceea ce vi se potrivește.

Valoarea calității este ușor de imaginat: dacă doriți ca hainele dvs. să dureze mai mult de un sezon, trebuie să investiți în țesături de bună calitate. Doar așa aspectul vostru va părea întotdeauna îngrijit și rafinat.

Un alt punct cheie? Identificați și cumpărați numai și exclusiv ceea ce vi se potrivește și care vă îmbunătățește aspectul, subliniind punctele voastre forte. Și, dacă este necesar, ascunzând unele imperfecțiuni …

Probabil că vă întrebați în acest moment: în mod practic, cum îmi pot crea garderoba capsulă?

Pasul 1: Identificați-vă stilul

Deschideţi garderoba și scoateţi cele șase/zece articole de îmbrăcăminte care vă plac cel mai mult și pe care le purtaţi cel mai des, încercând să identificaţi două dintre ele pe categorii (bluze, fuste, pantaloni, rochii).  În acest moment, reflectaţi asupra caracteristicilor hainelor alese, de ce vă plac atât de mult: ce au mai mult decât alte articole de îmbrăcăminte? ţesătura? modul în care vi se potrivesc? sunt comode?

Notaţi impresiile și pe baza acestora faceţi o listă cu ceea ce funcționează pentru voi (de exemplu: țesătură din denim, țesătură din bumbac, tricouri care îmi marchează talia, fuste evazate, lungimi sub genunchi, haine în culori neutre etc.).

Reveniți la garderobă și de această dată faceți pasul invers: alegeți șase/zece articole care nu vă plac cu adevărat și pe care nu le purtați niciodată sau chiar nu le-ați purtat niciodată și regretați că le-ați cumpărat. Încercați întotdeauna să identificați două pe categorii. Deci, de ce nu vă plac? Răspundeți la aceleași întrebări ca înainte, dar întrebați în negativ și, din nou, notați-vă reflecțiile.

Faceți o listă cu ceea ce nu funcționează pentru dvs. (de exemplu: țesături rigide, elastice care sunt prea strânse în talie, pantaloni prea evazaţi, rochii cu prea multe imprimeuri, țesături sintetice, culori stridente etc.).

Repetați aceleași operațiuni pozitive și negative cu gențile și pantofii. Țineți cont de toate aceste aspecte atunci când vă creaţi garderoba capsulă.

Photo by Kai-pilger Unsplash

Pasul 2: Selectați

Goliți complet garderoba de tot ce este în interior (și când spun TOT, mă refer la toate articolele vestimentare, chiar şi cele care în prezent sunt în afara sezonulu). În felul acesta revedeți toate articolele de îmbrăcăminte și împărțiți-le în patru categorii:

DA, VĂ ADOR: articolele pe care le iubiţi, pe care le purtaţi mereu cu foarte multă plăcere şi pe care le îmbrăcaţi des în timpul sezonului curent, cele care sunt perfecte pentru voi. Depozitați-le în dulapul gol.

ÎN AFARA SEZONULUI: hainele care vă plac mult, pe care vă place să le purtaţi, dar care sunt în afara sezonului și de care nu aveţi nevoie chiar acum (este foarte puțin probabil să aveţi ocazia să purtați puloverul de lână preferat vara). Puneți-le pe toate într-o cutie pe care o etichetaţi pentru a o scoate afară la schimbarea sezonului.

NU, VĂ URASC: nu sunt prea multe de spus, acestea sunt toate acele articole pe care nu le-aţi purtat decât o dată în viață sau pe care nu le-aţi purtat niciodată, care sunt depozitate în şifonier ani de zile fără să fie îmbrăcate. Donați-le, schimbați-le sau vindeți-le dacă sunt în stare bună, în ciuda faptului că sunt utilizate; aruncați-le dacă sunt purtate.

POATE: categoria incertă și plină de îndoială. Vă place o haină care vă leagă de o amintire, dar nu o mai folosiţi; vă pare rău să o daţi pentru că a-ţi plătit o avere pe acea haină și speraţi că într-o zi o veţi îmbrăca. Puneţi-le cu grijă într-o cutie şi depozitaţi-o. Dacă după o perioadă de timp uitaţi de ea este un semn că trebuie să o daţi mai departe sau să o aruncaţi. Dacă totuşi vă leagă foarte multe amintiri de unele haine, îmbrăcaţi-le, faceţi o fotografie pentru amintire şi debrarasaţi-vă de ele.

Imagine de NomeVisualizzato de la Pixabay 

Pasul 3: Crearea paletei

Pentru a vă asigura că toate articolele pe care le-aţi ales sunt interschimbabile și combinabile între ele, este necesar să creați o paletă cu o gamă precisă de culori.

Culorile trebuiesc alese în funcţie de gusturile personale (culorile care vă plac şi care vă reprezintă cel mai bine), sezon (se vor purta culori diferite toamnă-iarnă faţă de primăvară-vară) şi culori ideale (culori neutre care se combină bine între ele cum ar fi: albul, negru, gri, bej, kaki, bluemarin).

Pasul 4: Evaluarea hainelor

După ce a-ţi repus în dulap toate hainele din categoria celor pe care le adoraţi, faceţi o evaluare atentă de câte articole aveţi pentru fiecare categorie şi dacă acestea corespund paletei de culori pe care a-ţi ales-o, dacă sunt echilibrate ca număr, dacă se pot combina între ele etc.

Astfel vă puteţi da seama dacă trebuie să integrați unele articole şi să vă planificaţi achiziții vizate.

Desigur, atunci când vă creaţi garderoba capsulă, trebuie să ţineţi cont de o mulţime de factori: tipul de serviciu pe care îl aveţi şi angajamentele voastre zilnice (sport, plimbări în aer liber, ieşiri în oraş cu prietenii, etc.).

photo by Amanda Wick Unsplach

Pasul 5: Crearea ținutei

Marele confort pe care îl aveţi de la dulapul-capsulă este să știţi că aveţi întotdeauna o ținută pregătită pentru fiecare ocazie care vi se iveşte, fără a pierde timp prețios în luarea deciziilor. Acest timp prețios se economisește mulţumită acestei faze: crearea ținutelor. Va trebui pur și simplu să vă notaţi în scris că bluza X poate fi asociată cu fusta Y sau pantaloni Z pentru lucru; în timp ce rochia A poate fi combinată cu sacoul B și pantofi C pentru o seară și așa mai departe. Dacă v-ați ales paleta de culori potrivită și o distribuție echilibrată a hainelor, crearea ţinutei va deveni o sarcină foarte simplă și plăcută.

Pe scurt, dulapul-capsulă este cea mai bună soluție pentru dvs., dacă:

– se întâmplă adesea să vă deschideţi garderoba și să nu știţi cu ce să vă îmbrăcaţi în ciuda muntelui de haine la dispoziție;

– vă place să faceţi cumpărături, dar de multe ori se întâmplă să faceţi achiziții impulsive care se dovedesc a fi greșite și / sau inutile;

– vă simțiţi frustrat la gândul de a avea un dulap plin de haine mediocre care nu vă reprezintă, pe care nu le iubiţi, nu le purtaţi şi a-ţi cheltuit bani pentru cumpărarea lor;

– nu aveți propriul stil distinctiv, dar a-ți dori să-l găsiți;

– v-aţi săturat să purtaţi mereu aceleași lucruri.

Nu sunt suficiente aceste motive pentru a vă revoluționa garderoba? Iată de ce, garderoba capsulă este abordarea potrivită pentru dvs.:

– veți pierde mai puțin timp în fața dulapului pentru a vă alege hainele cu care să vă îmbrăcaţi;

– veţi avea întotdeauna o ținută gata de purtat, fie că este vorba de o întâlnire de afaceri, prânz de duminică sau un picnic;

– aspectul dvs. va fi mereu elegant şi rafinat în orice circumstanţă;

– veţi evita achizițiile impulsive sau, cu alte cuvinte, veţi economisi bani.

Adevărul este că majoritatea oamenilor ne îmbrăcăm deja dintr-o garderobă capsulă, noi toţi avem tendinţa să folosim aceleaşi articole de fiecare dată şi le ţinem pur şi simplu ascunse printre multitudinea de haine în dulap. Este esenţial să conștientizăm acest lucru.

Garderoba capsulă: ce este şi cum se organizează?
Etichetat pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *