
“O ştiţi pe tipa aceea?Oare cum face de este mereu perfectă? Cu toate că are o vârstă, arată impecabil. Este mereu în formă, niciun gram de grăsime, pielea strălucitoare, părul frumos, mereu cu unghiile îngrijite şi hainele impecabile. Are casa ordonată, citeşte, face sport, are grijă de familie cu toate că are şi un job! Cum face? De pe ce planetă vine asta?”
Poate că aţi asistat şi voi la acest tip de discuţii cu prietenele la o cafea. Măcar o dată în viată am avut parte să cunoaştem acel tip de persoane pe care le admirăm şi probabil, le invidiem pentru că reuşesc cu succes să-şi atingă scopurile şi să ducă o viaţă pe care mulţi am vrea să o avem.
Există oameni care se trezesc înainte de zori pentru a se antrena, lucrează eficient la locul de muncă, nu-şi distrag atenția de la obiectivele sale și se dedică cu toată fiinţa proiectelor de mare valoare. Și poate seara participă la un curs profesional online sau un curs de dans. Cum reușesc acești oameni să scoată atât de mult din viața lor și atât de consecvent?
O parte a răspunsului constă în autodisciplină. Autodisciplina este cea care ne ajută să ne menținem cele mai bune intenții și obiective, chiar și atunci când nu avem chef să facem acest lucru și este ceea ce ne face capabili să amânăm plăcerea pe termen scurt (sau să suportăm disconfort pe termen scurt) având ca scop câștiguri pe termen lung. În acest articol, vom analiza ce este autodisciplina, vom explora de ce este utilă și vom vedea cum să o dezvoltăm.
Ce este şi de ce trebuie să lucrăm la autodisciplină?
Autodisciplina este capacitatea de a merge mai departe, de a rămâne motivat și de a acționa indiferent de modul în care ne simțim, atât fizic, cât și emoțional.
A fi disciplinat înseamnă să înlocuim „TREBUIE” cu „VREAU”. Oamenii disciplinați sunt dispuşi să facă mici sacrificii în prezent pentru un viitor mai bun.
A avea un nivel bun de autodisciplină înseamnă:
– să lucrăm continuu la un proiect chiar și atunci când entuziasmul din prima oră a dispărut.
– să avem motivația de a merge la sală chiar și atunci când în loc de antrenament am vrea să stăm în faţa televizorului.
– să ne trezim cu o oră mai devreme în fiecare dimineață, pentru a lucra la un obiectiv.
– să nu lăsăm micile distrageri sa ne scoată din focus atunci cand trebuie să fim productivi.
– să ne antrenăm rezistența și să facem ceea ce știm că trebuie să facem, chiar și atunci când viața nu ne surâde.
Autodisciplina este benefică în multe domenii ale vieții noastre. De exemplu, este ceea ce ne determină să facem o muncă de înaltă calitate chiar și atunci când nu avem chef, este ceea ce ne dă puterea de a rămâne profesionişti cu clienții chiar și atunci când suntem tentaţi să aruncăm prosopul. În esență, autodisciplina ne ajută să îndeplinim și să atingem obiectivele dificile.

Autodisciplina se manifestă, de asemenea, prin acea forță care ne permite să continuăm să progresăm către obiectivele noastre, în ciuda provocărilor aparent insurmontabile. În plus, autodisciplina poate îmbunătăți învățarea și performanța.
S-au făcut studii care au demonstrat că studenții cu un grad ridicat de autodisciplină învață şi reţin mult mai uşor concepte noi decât cei fără autodisciplină. Acelaşi studiu a demonstrat că măsurarea nivelului de autodisciplină al unei persoane este un indicator mult mai precis al succesului decât măsurarea IQ-lui.
Autodisciplina a fost întotdeauna o abilitate la care a trebuit să lucrez mult și încă mai lucrez la ea. Cred că dacă aș fi avut mai multă autodisciplină în trecut, probabil aș fi atins obiective pe care le regret astăzi. Dar, în acești ani am învățat câte ceva despre disciplină și faptul că în această dimineață m-am trezit la cinci ca să fac gimnastica zilnică înainte de a merge la muncă, o datorez autodisciplinei.
Dacă aveți și voi probleme de disciplină, vestea bună este că acestea pot fi depășite. Vestea proastă este că va trebui să strângeți din dinți în primele zile.
Iată deci cele mai bune sfaturi care au funcţionat pentru mine pentru a-mi dezvolta autodisciplina.
Cum să ne dezvoltăm propria autodisciplină
Autodisciplina este ca un mușchi, cu cât lucrăm mai mult pentru a-l dezvolta și folosi, cu atât va deveni mai puternic. Cu toate acestea, este la fel de important să nu începem cu obiective prea ambițioase. În schimb, este esenţial să stabilim obiective mici și să creștem încet nivelul provocării în timp: cu cât ne antrenăm mai mult în practica autodisciplinei, cu atât vom obține mai multe rezultate.
În cele ce urmează vă voi relata câţiva paşi pentru a începe să vă dezvoltaţi autodisciplina care la mine au funcţionat:
Alegeţi un obiectiv



Începeți prin alegerea unui singur obiectiv pe care doriți să vă concentrați pentru a vă dezvolta autodisciplina. De exemplu, poate vreţi să începeţi să faceţi mișcare în fiecare dimineată sau vreţi să citiţi o carte pe săptămână sau să învăţaţi o limbă străină. De asemenea, ați putea practica autodisciplina în scopuri foarte mici, cum ar fi să vă concentraţi la maxim pentru o bucată de timp, fără a vă verifica e-mailul sau mesajele de pe FB sau alte canale de socializare.
Reţineţi, a începe cu mici obiective este cel mai bun mod de a începe să vă dezvoltați autodisciplina. Pe măsură ce disciplina voastră devine tot mai puternică, vă puteți concentra atenția pe mai multe domenii ale vieții.
Dezvoltarea autodisciplinei necesită timp. Nu veţi deveni disciplinaţi peste noapte. Faceți un pas pe rând și începeți să luați acele decizii care vă permit să mergeți mai departe.
Descoperiţi-vă propriul vostru „de ce”
După ce ați ales un obiectiv, enumerați motivele pentru care doriți să îl atingeți. Încercați să exprimați aceste motive într-un mod pozitiv.
Aşadar, în loc să spuneți „Vreau să mă antrenez de trei ori pe săptămână pentru a da jos câteva kg.”, spuneți „Vreau să fac mișcare pentru că vreau să am energie pentru a-mi trăi pe deplin viața și să mă bucur de succes”. Sau, în loc să spuneți „Vreau să scap de această problemă din lista de sarcini”, spuneți „Vreau să rezolv această sarcină, astfel încât să-mi pot atinge obiectivele, să progresez spre succes și să mă simt mulțumit de ziua mea”.
Când enumerați motivele pentru care doriți să realizați ceva, veți reuşi mult mai uşor să vă faceţi treaba. Acest lucru se datorează faptului că, dacă motivele vin din interior, înseamnă că acționați pe baza motivației, fără a fi nevoie de recompense externe.
Identificați obstacolele
Acum trebuie să identificați obstacolele pe care le puteți întâlni atunci când lucrați la obiectivul dvs. și să concepeți o strategie pentru a le depăși. De exemplu, imaginați-vă că obiectivul dvs. este să citiți o carte pe săptămână. Dacă în trecut v-ați confruntat cu o serie de obstacole în atingerea acestui obiectiv, cum ar fi: să găsiți o carte care să vă placă, să găsiți timp pentru a citi în fiecare seară, să evitați distragerea atenției etc.
Odată ce ați identificat obstacolele, elaborați o strategie pentru a le depăși: în loc să mergeți la librărie sau bibliotecă, cumpărați mai multe cărți electronice și descărcați-le pe Kindle, astfel încât să aveți întotdeauna la voi o carte de citit. Dedicaţi mai mult timp din ziua voastră cititului. De exemplu, ați putea citi în timpul prânzului sau în timp ce așteptați metroul. Dacă aveţi tot timpul cu voi e-book reader-ul, timpul dedicat lecturii va crește mult.



De cele mai multe ori, autodisciplina noastră este distrusă tocmai pentru că nu am identificat toate obstacolele pe care trebuie să le depăşim pentru a ne atinge obiectivele. Când apar aceste obstacole, nu suntem pregătiți să le înfruntăm și acest lucru ne dă peste cap hotărârea. Este important să nu trecem peste acest pas.
Schimbaţi vechile obiceiuri
Când ne dezvoltăm autodisciplina, încercăm adesea să rupem un obicei prost și să îl înlocuim cu ceva mai productiv. Cu toate acestea, dacă acel obicei este legat de un anumit moment al zilei noastre, ruperea acestuia poate lăsa o gaură. Dacă nu înlocuim acest obicei cu altceva, absența acestuia va deveni și mai evidentă.
Un bun exemplu este oprirea cumpărăturilor online în timpul pauzelor la serviciu. După ce ați decis să renunțați, identificați un nou comportament în care vă puteți angaja atunci când aveți nevoie de o scurtă pauză. În loc să răsfoiți magazinele online, puteți merge la o ceașcă de cafea cu colegii sau puteți face o scurtă plimbare afară. Aceste comportamente vă vor ajuta să vă susțineți obiectivul și să vă consolidați autodisciplina, în loc să vă lăsați cu nimic de făcut în pauză.
Monitorați-vă progresul
În timp ce lucrați la autodisciplină, acordați atenție modului în care vă simțiți pe măsură ce se dezvoltă și prinde forţă. S-ar putea să vă simțiţi mai liberi, fericiţi, mândri și entuziasmaţi.
Un mod bun de a urmări progresele este să vă faceţi un jurnal în care să vă notaţi obiectivele de autodisciplină. Acest lucru întărește schimbările pozitive pe care le implementați în viața voastră și vă oferă un indicator prin care puteţi vedea progresul pe care l-ați făcut. În timp, autodisciplina voastră se va consolida și o veţi putea aplica în multe alte domenii ale vieții.
Organizaţi-vă viaţa şi gestionaţi timpul în mod înţelept
A fi organizat este un obicei care trebuie cultivat nu numai în viața noastră profesională, ci și în cea personală. O viață organizată este o viață disciplinată.
Când vă gestionați timpul cu înțelepciune, veți avea mult mai mult timp să faceți lucrurile care contează cu adevărat. Trebuie să vă planificaţi activitățile pentru a vă atinge obiectivele zilnice. Am scris aici şi aici mai multe despre gestionarea timpului.
Autodisciplina este o calitate esențială și este un indicator cheie care face diferenţa între oamenii care au succes în viață și cei care nu au. Deci, asigurați-vă că o dezvoltați corect.
Fără autodisciplină, succesul este imposibil. Punct.
Lou holtz
Imagine reprezentativa articol: Photo by Dave Lowe on Unsplash