
În ziua de azi cu toții avem programul încărcat și toți suntem convinşi că trebuie să facem cât mai multe lucruri pentru a ne îmbunătăți viața şi pentru a fi mai fericiţi. Considerăm că împlinirea înseamnă a avea totul şi a face totul, fără să înțelegem că nu putem fi experți în toate domeniile, că nu putem avea toate jucăriile și că nu putem avea toate experiențele posibile. În schimb, ceea ce ar trebui să facem este să ne concentrăm pe ceea ce este esențial pentru fericirea și bunăstarea noastră. Esențialismul este unicul principiu care ne poate ajuta să înțelegem care ne sunt prioritățile şi unde trebuie să ne concentrăm forțele și atenția. Este important să identificăm care sunt lucrurile de prisos din viața noastră și să le eliminăm, beneficiind cât mai mult de lucrurile care ne rămân. Adică trebuie să alegem o direcție și să facem progrese în ceea ce contează cel mai mult pentru noi.
În cartea sa, Esenţialismul: disciplina de a urmări mai puţin („Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less„), consultantul de afaceri englez Greg McKeown explică cum doar câteva lucruri sunt cu adevărat vitale pentru a ne atinge obiectivele. Dacă învățăm să ne concentrăm asupra acestor câteva lucruri esențiale și să facem mai bine făcând mai puțin, viața noastră va fi mult mai productivă și împlinită.

Autorul cărţii evidențiază o realitate fundamentală: trăim într-o societate care ne face incapabili să alegem. Suntem atât de înconjurați de posibilități, toate aparent minunate, încât ajungem să nu mai putem renunța la nimic. Dacă nu reuşim să ne controlăm, acest fenomen poate duce doar la stres și frustrare, deoarece nu avem timp nelimitat, bani și cu atât mai puțină energie. Conceptul cheie pe care Greg McKeown vrea să ni-l transmită este că a face un compromis sau a renunța la ceva atunci când vine vorba de a face o alegere, este o realitate care trebuie acceptată.
Citiţi şi: 5 moduri de a trece peste sindromul obiectelor strălucitoare.
Care sunt conceptele cheie ale esenţialismului?
Sunt 3 elemente de luat în considerare pentru a trăi după o logică bazată pe esențialism: explorare, eliminare și executare.
1. explorare
Înainte de toate, un esențialist explorează și analizează posibilitățile. Ştie care sunt diferitele opțiuni și se cunoaşte pe sine însuşi. Cunoaşterea de sine este importantă pentru a identifica ceea ce iubim, ce ne face să ne simțim bine şi să înţelegem care ne sunt valorile și principiile. Doar aşa putem evalua dacă oportunitățile care ne apar sunt în concordanță cu preferințele și cu viața noastră.
2. eliminare
A doua parte, cea a eliminării, este una dintre cele mai dificile, dar și cele mai eliberatoare. Pentru a elimina cu uşurinţă, Greg recomandă să vă puneți această întrebare: „Dacă nu aveam deja acest obiect, cât m-ar costa să-l obţin din nou?” Această întrebare este valabilă atât pentru lucruri precum haine și accesorii pe care le folosim foarte rar și de care ne putem lipsi fără remuşcări, cât și pentru oportunități.
„Cât de des port această haină?”
„Dacă nu aş avea această oportunitate acum, ce ar trebui să fac pentru a o recupera?”
Punându-ne aceste întrebări putem scăpa de toate acele oportunități care ni se par unice și irepetabile în momentul acela şi care, în realitate nu sunt, și să le putem rezerva pentru momentele potrivite.
3. execuţie
Ultima fază constă în execuție. Aici trebuie să ne punem întrebările care ne motivează. „Ce mă inspiră?”; „La ce mă pricep cel mai bine?”; „Ceea ce fac acum, în ce mod poate servi comunității?”
Motivația corectă este esențială.
Dacă faceţi o acţiune sau cumpăraţi ceva fără să aveţi motivaţia potrivită, mai devreme sau mai târziu veţi ceda şi cu greu veţi putea aduce rezultate bune. În cazul obiectelor, de exemplu, dacă nu aveţi motivația potrivită, riscaţi să nu aveţi suficientă grijă de ele și să le abandonaţi, să cheltuiţi banii și să acumulaţi inutilităţi.
Care este logica pe care se bazează esentialismul?



Logica esenţialistă se bazează pe acceptarea compromisului şi pe faptul că se face o alegere. În timp ce majoritatea persoanelor sunt concentrate pe a face cât mai multe lucruri şi pe cum să renunţe la ceva anume, un esenţialist consideră doar câteva lucruri ca fiind cu adevărat importante și, prin urmare, alege doar ceea ce contează cu adevărat.
Practic, o persoană care se bazează pe esențialism știe că poate face ceea ce vrea, dar nu totul. El face alegerile potrivite prin care obţine ceea ce este cu adevărat valoros în cel mai bun mod, beneficiind enorm datorită renunțării la lucruri mediocre.
Puterea lui „nu”
Acest principiu se bazează pe ideea că un esențialist trebuie să stăpânească arta de a evalua situația și de a fi explicit și elocvent.
Potrivit lui Greg, trebuie să învățăm să spunem cât mai des <nu> şi să spunem <da> cât mai rar.
Acesta este poate unul dintre cele mai dificile aspecte de integrat, deoarece a spune nu, de cele mai multe ori, pare aproape imposibil, o risipă de potențial şi riscăm să fim antipatici în faţă multor persoane. Însă, în carte, autorul subliniază că ori de câte ori spunem da la ceva, implicit spunem nu la altceva.
A spune da la toate nu este o soluţie şi, oricum, nu este posibil să mulţumim toată lumea în acelaşi timp.
Soarele, de e soare, şi tot nu poate lumina toate văile
proverb românesc
Așadar, concentraţi-vă gândurile asupra ceea ce renunțaţi, în momentul în care vă luaţi un angajament care nu vă mulțumește pe deplin.
Un alt mod care ne poate ajuta să luăm deciziile importante este ceea ce Greg McKeown o numește „regula 90%” sau „9/10”. Acest concept poate fi simplificat cu expresia „dacă nu este un da clar, atunci este un nu clar”. Cu alte cuvinte, dacă ceva nu te convinge pe deplin, ar trebui să renunți la acel ceva şi să te dedici doar la ceea ce ești dispus să dai 100%.
Capcanele unui angajament
Ați continuat să investiți efort și timp într-un proiect greşit?
Oamenii refuză să recunoască că au făcut o greșeală și rămân dedicați proiectelor care sunt sortite eșecului. Acolo sunt capcanele angajamentului.
Esențialistul, în schimb, nu vede nicio problemă în a admite o greșeală și a redirecționa timpul și efortul către un proiect mai productiv.
Intenția este esențială.



Este important să luăm acele angajamente care exclud automat un anumit număr de alte posibilități.
De exemplu, dacă o persoană decide să urmeze cariera de avocat, această decizie, de fapt, exclude toate căile legale potențiale pe care ar trebui să le urmeze pentru a deveni economist. În momentul în care decide să urmeze această intenție esențială, pe care o vede ca pe un angajament, va putea să-i dedice o mare parte din eforturile sale. Nu va mai trebui să irosească energia gândindu-se nici măcar o singură dată la cariera de economist, pentru că deja a făcut o alegere.
Atenție la prejudecăţi
Prejudecățile sunt tipare mentale pe care nu le conştientizăm întotdeauna, dar care ne fac să acționăm într-un mod ilogic și necorespunzător în anumite situaţii. De fiecare dată când trebuie să facem o alegere importantă, este foarte posibil să avem prejudecăţi pentru că fac parte din natura umană.
Aici putem vorbi despre costuri nerecuperabile care ne determină să nu vrem să ne debarasăm de ceva în care am investit mai mult. În acest caz este bine să ne punem întrebarea: „Cât de mult aş fi dispus să investesc în acel proiect dacă l-aş vedea acum pentru prima dată?”, precum și „Ce aş mai putea face cu resursele pe care ar trebui să le investesc în el?”
Teama de a face risipă ne împiedică să luăm decizia corectă. Să vă dau un exemplu: dacă trebuie să alegem între două obiecte oarecum similare, tendinţa este aceea de a alege obiectul pe care am cheltuit mai mulţi bani, chiar dacă în realitate celălalt ne place mai mult. Dacă avem această prejudecată nu vom reuşi niciodată să facem alegerile corecte.
Este important să stabilim limite
Acest principiu este de mare importanță deoarece, odată cu noile media, oamenii au ideea că suntem mereu disponibili. Acest lucru estompează granițele dintre muncă și familie.
Potrivit autorului, neesențialiștii văd limitările ca pe o demonstrație a slăbiciunii și a neputinţei. Cu toate acestea, ceea ce se întâmplă cel mai mult este pierderea calității rezultatelor cauzată de lipsa limitelor.
Dacă ai limite, poți fi nelimitat
Greg McKewon
În schimb, esențialistul recunoaște că limitele sunt cruciale, deoarece permit eliminarea cerințelor și problemelor celorlalți. Deci, se concentrează pe ceea ce este cu adevărat esențial.
Identificați și îndepărtați obstacolele
Un esențialist își crește productivitatea prin înlăturarea obstacolelor care îi stau în cale, în loc să încerce să facă mai mult pentru a produce mai mult. Acesta este motivul pentru care autorul explică că trebuie să ne oprim și să ne gândim înainte de a începe un proiect: „Care sunt obstacolele în calea mea pentru a duce la bun sfârșit această sarcină?”. Această perspectivă vă permite să găsiți cea mai bună modalitate de a vă rezolva problemele și de a merge armonios și coeziv către obiectivul vostru.
Cum putem aplica toate acestea în viața noastră?
Învățăturile din această carte nu sunt ușor de aplicat. Este important să rețineți că nu veți deveni un esențialist peste noapte.
Cu toate acestea, urmând practicile sugerate, este posibil să vă schimbaţi. Iată câteva sfaturi:
Începeţi cu paşi mici dar siguri, identificați și eliminați treptat lucrurile care nu sunt esențiale în viața dvs.
Implicați-vă cât mai mult posibil în ceea ce considerați esențial.
Concentrează-vă pe un singur lucru odată.



Concluzie:
În acest articol nu am făcut doar un rezumat al cărții: Esenţialismul – disciplina de a urmări mai puţin, intenţia mea a fost să vă prezint o colecție de reflecții asupra principalelor teme, care vă pot ajuta să trăiți o viață modernă mai împlinită și mai autentică.
Însă, motivul principal care m-a împins să vă prezint acestă carte, acum în pragul Crăciunului şi a sfârşitului de an, este acela de a vă face să conştientizaţi ceea ce este cu adevărat important în viața voastră . Uneori, uităm că aceste sărbători nu sunt doar un prilej de a consuma mai mult, de a alerga după cadouri şi gadget-uri tematice pe care le aruncăm imediat după ce se termină sărbătoarea. Crăciunul este mai mult decât atât, înseamnă să înţelegem care sunt lucrurile esenţiale din viaţa noastră şi să le celebrăm. Dar, mai întâi de toate, să celebrăm Crăciunul, în mod simplu şi esenţial. Să ne aducem aminte, măcar în aceste momente, ceea ce contează cu adevărat pentru noi şi să facem alegerile potrivite.
Vă urez tuturor să vă bucuraţi de un Craciun aşa cum vă doriţi!