
A vorbi despre economii în zilele noastre poate să pară un pic depăşit, mai ales pentru noi românii, care în trecut am făcut economie la toate şi în mod aproape obsesiv. A crescut mult nivelul de trai de atunci şi acum am trecut la extrema cealaltă, am devenit o societate de consum, cheltuim mult peste posibilităţile noastre şi în mare parte pe lucruri superficiale.
Cumpărăm, cumpărăm, cumpărăm… shoppingul ne oferă senzaţii plăcute. Este plăcut să facem un cadou cuiva drag, este minunat să călătorim sau să achiziţionăm o maşină nouă. Dar mai sunt şi facturile de plătit, ipoteca, cărțile școlare și multe alte cheltuieli.
Suntem obişnuiţi să facem rate aproape la tot pentru a ne gratifica cu diverse obiecte pe care nu le putem permite, însă nu suntem obişnuiţi să discutăm despre cum să gestionăm finaţele personale sau familiale.
Gestionarea cheltuielilor personale, bugetul familiei sunt ca şi administrarea conturilor unei companii mici. Soldul de la sfârșitul anului trebuie să fie echilibrat sau pozitiv (dacă doriți să puneți ceva deoparte pentru viitor).
Dacă la noi în România acest subiect este tabu şi nu avem obiceiul de a pune banii deoparte, în occident oamenii sunt mult mai atenţi cu finanţele lor, îşi fac diverse fonduri de economii, sunt mult mai chibzuiţi cu cheltuielile, investesc o parte din banii care au economisit, etc. Economisirea nu trebuie văzută ca o austeritate, ci ca un stil de viaţă responsabil şi atent.
Ştiu că o să-mi spuneţi că noi nu suntem la acelaşi nivel financiar precum occidentalii şi că veniturile noastre sunt mult mai mici şi că nivelul nostru de trai este mult inferior comparativ cu cel din ţările mai dezvoltate. Aveţi dreptate, motiv pentru care cu atât mai mult noi ar trebui să fim mai atenţi cu finanţele noastre.
Economia domestică este foarte importantă deoarece ne ajută să ne gestionăm finanțele, dar, mai ales, să fim atenți la toate acele obiceiuri nesănătoase care ne fac să pierdem banii. Cel mai bun mod de a economisi bani este să evităm să cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie.
Iată câteva trucuri pentru a face o bună economie şi a începe să puneţi bani deoparte.
1. Cheltuie cu măsură şi inteligenţă.
Societatea în care trăim ne împinge către consumism: suntem bombardaţi zilnic cu noutăţi, oferte extraordinare, noi modele ce ies la fiecare şase luni şi asta ne obligă să ţinem pasul cu ele. Decizia de a cumpăra sau nu tot ce ni se vinde ca şi când ar fi o necesitate ne aparţine. Nu ne obligă nimeni să schimbăm telefonul în fiecare an atâta timp cât funcţionează foarte bine sau să ne schimbăm garderoba la fiecare sezon. Prin urmare, primul pas este să ne gândim cu atenție înainte de a deschide portofelul.
2. Lista de cumpărături.
Atunci cănd mergem la cumpărături ghidaţi de instinct facem foarte multe erori: cumpărăm lucrurile care ne inspiră în acel moment şi uităm de cele mai importante. Vechea listă de cumpărături este întodeauna utilă şi necesară. Dacă ne organizăm din timp şi trecem pe listă esenţialul de care avem nevoie nu riscăm să ne pierdem printre rafturi umplând coşurile de cumpărături până la refuz cu junk food şi alte nimicuri scumpe.
Este foarte important să verificăm preţurile la kg şi nu la bucată şi nu vă lăsaţi păcăliţi de ofertele speciale care vă obligă să cumpăraţi mai multe produse la un loc căci de cele mai multe ori nu economisiţi ci umpleţi debaralele cu multă mâncare ce riscă să expire înainte să o consumaţi. Verificaţi de fiecare dată termenul de garanţie.
De asemenea, este recomandat să cumpăraţi alimentele materie primă (cum ar fi carnea, laptele, ouă, făină, zahăr etc.) şi nu alimentele semipreparate. Materia primă costă mai puţin şi este mult mai sănătoasă decât semipreparatele.
Un alt sfat ar fi sa cumpărăti doar produse autohtone şi de sezon. Produsele exotice şi de import sunt întodeauna mult mai scumpe şi nu au garanţia că ar fi şi mai bune. Astfel, nu doar reduceţi semnificativ cheltuielile ci ajutaţi foarte mult şi pe producătorii interni.
3. Organizaţi mesele în bucătărie.
Reducerea cheltuielilor înseamnă, de asemenea, organizarea în bucătărie, evitând să lăsați resturile de mâncare care rămân în frigider și apoi să ajungeți să le aruncaţi la gunoi. Când cumpărați mâncare, cum ar fi carne și pește, porţionaţi-le şi congelaţi-le astfel încât să folosiţi totul. Cântăriţi alimentele, mai ales pastele sau orezul (circa 100 gr la porţie), evitând să rămână resturi. Acest lucru este valabil pentru toate alimentele și va optimiza gestionarea meselor.
Un alt mod interesant de a economisi în bucătărie este acela de a face un meniu săptămânal. Este foarte eficient atât pentru a economisi timp cât şi bani. Sunt foarte multe moduri de a face un meniu săptămânal şi dacă vă interesează mai mult acest subiect voi face un articol mai detaliat în viitor.
4. Energie electrică şi gaz.
Pentru a face economie în mod serios este inevitabil să nu ne gândim la consumul zilnic de energie. Sunt câteva lucruri pe care le putem face pentru a optimiza consumul cu atenţie minimă. Cumpărați întotdeauna aparate electrocasnice din clasa A +++ și folosiți-le în momentele în care sunt tarifele reduse, de exemplu seara sau în weekend și întotdeauna la încărcătură completă. Opriți luminile de care nu aveți nevoie și nu irosiți apa inutil, în special cea caldă.
5. Kakeibo, metoda japoneză de a ţine bugetul personal sau familial.
Pentru a ține conturile în ordine, este nevoie de angajament și atenție. Ideal ar fi să folosiți un caiet pentru a înregistra veniturile și cheltuielile. Acestea din urmă sunt împărţite în cheltuieli fixe și cele rezervate pentru capricii și distracții. Notarea tuturor cheltuielilor ajută să înțelegeți cât cheltuiți, dacă depășiţi bugetul lunar, dacă unele cheltuieli sunt prea mari și ar trebui reduse, dar şi dacă a crescut sau s-a redus consumul de energie în funcţie de facturile primite. În acest fel veți avea situația financiară sub control.
Există sisteme bine testate pentru a menține cheltuielile sub control şi acesta se chiamă kakeibo.
Kakeibo este o metodă old style de a economisi bani, care este utilizată foarte mult în Japonia şi care are tot mai mult succes şi în lumea occidentală.
Kakeibo este un caiet de conturi în care sunt trecute toate finanţele familiei pe categorii. Practic sunt scrise negru pe alb toate intrările şi ieşirile de finanţe pe fiecare zi în parte. La sfărşitul fiecărei luni se trage linia şi se face soldul final, care ar fi indicat să fie pe plus sau cel puţin echivalent.
Despre kakeibo sunt foarte multe de povestit şi este o metodă ce merită să fie descrisă în toate detaliile ei. Cu siguranţă va fi dedicat un articol întreg acestei metode.
Dar există și alternative mai simple, cum ar fi un simplu fișier excel sau un caiet în care vă puteţi nota toate veniturile şi cheltuielile, catalogându-le după tip: alimentare, transport, medicinale, cosmetice, etc.
Sunt infinite modalităţi de a face conturile în casă, important este să învăţăm să cheltuim în mod responsabil şi să fim atenţi la consumurile excesive şi necontrolate ce pot duce rapid la probleme financiare grave. De asemenea, un consum atent, responsabil şi sustenabil ajută la protejarea mediului în care trăim.
Dacă aveţi idei interesante legate de economie domestică va invit să lăsaţi un comentariu. Multumesc!