
Minimalismul este cunoscut ca un model de viaţă simplu şi esenţial, aplicat în mod special în artă şi mobilier, dar şi în locuinţe care conţin foarte puţine lucruri strict necesare. Însă, minimalismul înseamnă şi o alimentaţie minimalistă, bazată pe hrană simplă şi esenţială, care hrăneşte cu adevărat corpul fără risipă şi consum excesiv.
În linie cu tema minimalismului, o dietă minimalistă își propune să asigure valoare nutriţională maximă cu un minim consum de alimente şi alte accesorii necesare pentru prepararea acestora.
În acest articol, vom aprofunda ce este mai exact o dietă minimalistă și care sunt principiile acesteia, respectul pentru alimente şi cum să le utilizăm în cel mai eficient mod posibil.
Dar, mai întâi, vreau să fac un disclaimer: o dietă minimalistă este pur și simplu un mod de a mânca şi de a utiliza alimentele, nu este vorba despre restricționarea dietei pentru a pierde în greutate. Nu sunt nutriţionist şi nu mă ocup de aşa ceva.
Ce este o dietă minimalistă?
Aşa cum minimalismul nu este văzut şi trăit de toţi în acelaşi mod, nici dieta minimalistă nu este abordată în mod unic de către toată lumea.
În principiu, o dietă minimalistă este simplă, eficientă și pune accent pe calitatea produselor. Se bazează pe un consum limitat de alimente (risipă, deşeuri alimentare), reducerea sau chiar eliminarea ambalajelor și pune accent pe valoarea pe care fiecare ingredient o poate aduce în dieta voastră.
O dietă minimalistă propune folosirea a cât mai puține alimente procesate la o porție de mâncare și pune accent pe ingredientele integrale.
Ca parte a acestei abordări, persoanele care adoptă o dietă minimalistă, se bazează pe câteva principii:
– consumă doar alimentele integrale sau care sunt foarte puţin procesate;
– folosesc foarte puţine ingrediente;
– au un plan alimentar de bază pentru a reduce la minim alegerile pe care le fac atunci când sunt la cumpărături;
– simplifică rutina de gătit;
– procesul de planificare și cumpărare până la preparare, gătire și curățare este eficientizat la maxim;
– nu fac risipă alimentară şi reduc la minim consumul de ambalaje;
– îşi cultivă propriile fructe și legume (cei care au această posibilitate).
Care sunt opţiunile unei diete minimaliste?

Un plan alimentar minimalist
Un plan alimentar minimalist constă în utilizarea unui număr cât mai mic de ingredinte, astfel încât să economisiți bani pe articolele achiziționate și să evitați oboseala decizională atunci când alegeți ce să mâncaţi.
Folosiţi ingrediente care pot fi folosite la mai multe feluri de mâncare. Dacă la două sau trei dintre mesele dvs. de bază utilizaţi aceleași ingrediente, cumpărăturile, depozitarea alimentelor și prepararea meselor se va face mult mai ușor și mai rapid.
Acest tip de dietă minimalistă este perfectă pentru cei care nu au prea mult timp să planifice și să gătească.
Consum de alimente simple şi esenţiale
Alimentele simple sunt de fapt alimentele de bază integrale şi neprocesate. Sunt acele alimente esenţiale pentru o hrană sănătoasă şi care aduc un aport nutriţional important pentru o funcţionare perfectă corpului.
Zero deşeuri
Evitaţi pe cât posibil să cumpăraţi alimentele ambalate pentru o mare parte din ceea ce consumați, veți reduce nu numai spațiul necesar pentru depozitarea acestora, ci și cantitatea de gunoi de care trebuie să vă ocupați. De asemenea, veți descoperi că aceste alegeri alimentare vor fi aproape automat mai sănătoase, deoarece mâncați alimente mai naturale, proaspete și integrale.
O dietă minimalistă vă poate da inputul să faceţi cumpărături locale pentru a evita ambalajele supermarketurilor şi să cultivaţi propriilor fructe și legume (dacă este posibil).
Sfaturi de bucătărie minimalistă pentru a facilita hrana sănătoasă:
– Cumpărați doar ceea ce aveți nevoie cu adevărat și vă place;
– Mergeţi la cumpărături cu o listă şi faceţi tot posibilul să nu cumpărăţi nimic din ce nu a fost trecut pe listă;
– Preparaţi mesele acasă şi reduceţi la minim alimentele procesate;
– Depozitaţi în cămară ingredientele de bază;
– Păstraţi bucătăria ordonată și organizată;
– Folosiţi cât mai puţine ustensile pentru gătit;
– Faceţi rost de câteva rețete ușoare, cu puţine ingrediente, pe care vă place să le gătiți;
– Folosiți arome simple şi nu mai mult de 5 condimente sau ierburi pentru o reţetă.
Care sunt avantajele unei diete minimaliste?



O dietă minimalistă este în primul rând o dietă „sănătoasă”.
O concentrare echilibrată de alimente care aduc un aport nutriţional important de care are nevoie corpul nostru, cu ingrediente esenţiale şi mai puţin procesate, este în mod clar o modalitate mai sănătoasă de a ne trata corpul.
Economisire de bani.
Alimentele procesate tind să coste mult mai mult decât ingredientele integrale (cu condiția să cumpărați fructe, legume, leguminoase etc. de sezon şi autohtone), așa că este mult mai probabil să economisiți bani cumpărând ingrediente simple pe care să le pregătiţi acasă.
Simplifică planificarea mesei.
Adoptarea unei diete cu reguli foarte stricte poate fi excelentă pentru sănătatea și pierderea în greutate, dar deseori necesită mult timp și energie pentru a o urma în mod corespunzător. Punctul principal al minimalismului este acela de a simplifica lucrurile, nu de a le complica.
Simplificând mesele, în timp, veţi ajunge să apreciaţi ingredientele simple, hrănitoare, care pot fi combinate în aşa fel încât să obţineţi o masă delicioasă fără prea mult efort.
Are un impact minim asupra mediului.
Mai puțină procesare și mai puțină ambalare înseamnă un impact mai mic asupra mediului. Multe persoane adoptă un stil de viață minimalist, în parte ca o încercare de a reduce poluarea şi pentru a avea un impact minim asupra planetei. Uneori, ar fi un gest nobil să ne ajustăm dieta pentru a reflecta asupra acestui lucru.
Cum se poate adopta o dietă minimalistă?
Creați o bucătărie capsulă.
O bucătărie „capsulă” poate fi cu adevărat utilă pentru cei care vor să urmeze o dietă minimalistă. Aceasta constă în crearea unei bucătării aprovizionate cu ingredientele de bază care pot fi amestecate și asortate pentru a crea o multitudine de meniuri diferite.
Având o bucătărie organizată în acest fel, este foarte ușor să faceţi aprovizionare și să aveţi mereu la îndemână ingredientele potrivite pentru a pregăti o masă hrănitoare într-o clipă.
Aflaţi mai multe despre o bucătărie capsulă în acest articol: Simplificarea bucătăriei cu metoda capsule kitchen.
Creaţi un plan de dietă simplu.



Nu este necesar să cumpăraţi constant ingrediente noi și exotice în fiecare săptămână ca apoi să aruncaţi mâncarea pentru că nu vă place sau nu știţi cum să o preparaţi.
Cumpărați doar alimentele pe care ştiţi că le veţi folosi şi pe care ştiţi cum să le gătiţi. Este inutil să dăm bani pe anumite ingrediente pe care să le ţinem în cămară până expiră şi după aceea să le aruncăm.
Sigur, puteți încerca noi gusturi şi arome, dar să vă concentraţi întotdeauna asupra lucrurilor care vă plac cu adevărat şi să vă asiguraţi că nu faceţi risipă alimentară.
Pentru a urma un plan de dietă simplu, poate fi util să organizaţi un meniu săptămânal.
Un plan de masă minimalist s-ar concentra pe: rețete cu puţine ingrediente, alimente integrale şi metode simple de gătit (de exemplu, doar o tigaie, o oală etc.)
Cum putem decide dacă o dietă minimalistă este potrivită pentru noi?
Acum, că ați văzut toate abordările diferite pe care le puteți adopta unei diete minimaliste, puteţi decide dacă această dietă este potrivită vouă.
Cel mai important lucru de reținut atunci când vine vorba de stilul de viață minimalist este că nu există reguli.
Dacă încercaţi ceva și nu funcționează pentru voi, renunțaţi la acel ceva fără niciun fel de remuşcare.
Minimalismul înseamnă a conștientiza lucrurile care adaugă valoare vieții noastre și dacă experimentăm ceva care nu ne dă satisfacţie şi nu ne mulţumeşte, este mai bine să renunţăm.
Aşadar, continuați să vă adaptați, să experimentați și să evaluați în continuare ceea ce funcționează cu adevărat pentru voi.