
Viaţa trăită în dezordine şi chaos nu este deloc plăcută şi uşoară. Pentru acest motiv este bine să eliminăm periodic toate obiectele inutile şi superflue din casele noastre şi să facem mai mult spaţiu. Adică, este necesar să facem decluttering.
Ce este decluttering şi care sunt avantajele lui?
Probabil aţi auzit deja vorbindu-se despre declutter dar nu ştiti exact ce reprezintă acest termen? Din păcate, în limba română termenul declutter nu există.
Clutter derivă din limba engleză şi se referă la dezordine, confuzie, masă de obiecte inutile care ne ocupă abuziv spaţiile. Deci, declutter ar însemna eliberarea de această dezordine şi confuzie.
Declutter-ul nu este doar un mod rapid şi eficient de a ne elibera de tot ce este superflue şi inutil, ci un adevărat stil de viaţă. De fapt, declutter-ul este un mod eficient de a ne îmbunătăţii viaţa de zi cu zi, starea noastră de bine şi ne face să devenim stăpâni pe spaţiul şi timpul nostru, două lucruri preţioase pe care mania acumulării de obiecte ne face să le irosim.
Gândiţi-vă la timpul pe care îl pierdeţi într-o dimineaţă ca să căutaţi cheile de la maşină sau portofelul şi nu le găsiţi, ca să nu mai spunem de starea de stres pe care o provoacă faptul că faceţi totul în grabă.
Modul în care organizăm spaţiul ne poate condiţiona starea de spirit atât pozitiv cât şi negativ. Un mediu curat şi ordonat stimulează creativitatea şi generează bunăstarea, un mediu dezordonat şi haotic provoacă stare de rău şi nelinişte.
Pe unde se ascunde clutter-ul?
Clutter-ul se poate acumula datorită neglijenţei noastre peste tot unde găseşte un pic de spaţiu: în genţi, poşete, pe birou, la locul de muncă, în maşină, etc. Dar cel mai mult îi place să se cuibărească în şifoniere, în dulapurile din bucătărie, sertare, pe rafturi, în debarale, garaj sau boxe.
Cum se face decluttering-ul?
Iată câteva simple şi utile sfaturi pentru a face un bun declutter:
1. Pentru început faceţi un tur al casei şi concepeţi un plan pentru a stabili cu ce cameră să începeţi şi, în funcţie de timpul de care dispuneţi, reorganizaţi-le pe rând. Puteţi decide dacă să vă dedicaţi o ora pe zi sau să faceţi totul într-un weekend.
La mine, de exemplu, a trebuit să mă concentrez mai mult pe bucătărie. Dar mai erau şi alte locuri unde era nevoie de o reorganizare, cum ar fi şifonierul, dulapurile din baie, camera copilului, etc.
2. Eliminarea.
Odată ce aţi stabilit locul începeţi să eliberaţi sertarele, dulapurile sau şifonierele.
Având în vedere că îmi place să gătesc, am avut mania de a cumpăra multe ustensile de bucătărie de toate felurile şi fără să-mi dau seama am umplut dulapurile şi sertarele până la refuz.
Cu toate că le aveam pe toate puse în ordine şi pe categorii, până în momentul în care am hotărât să mai elimin din ele nu am realizat cât de multe erau şi că o parte din ele erau duble sau triple. Aveam o bucătărie demnă de a fi una profesională şi aş fi putut să gătesc pentru un regiment întreg. Doar că familia mea este compusă din trei persoane şi chiar dacă uneori mai am şi invitaţi la masă nu este justificată cantitatea enormă de obiecte.
Aşadar, am ţinut doar ce este esenţial pentru exigenţele mele şi restul le-am împărţit în doua categorii: de aruncat (cele mai vechi şi deja usate) şi de dăruit (cele care erau noi şi în stare bună de funcţionare).
Nu vă imaginaţi cât spaţiu s-a făcut în bucătăria mea, o bucurie pentru ochii mei.
Acelaşi lucru l-am făcut şi cu hainele din şifonierul meu. Le-am scos pe toate şi dupa o atentă selecţie am ţinut doar ce era necesar şi util, restul le-am pus în doua cutii mari: una cu hainele în bună stare sau aproape noi dar pe care nu le mai îmbrăcam pentru că erau demodate sau de o mărime necorespunzătoare, destinate pentru a fi dăruite sau date în beneficienţă şi, una cu hainele care erau mai uzate şi nu mai puteau fi recuperate de niciun fel, destinate la coşul de gunoi.
3. Este absolut interzis să mutaţi toate aceste cutii mai sus elencate în pod sau garaj, asigurându-vă că lucrurile vechi nu încep să inunde şi acel spaţiu.
Depozitarea cutiilor în alte încăperi nu este o soluţie bună, riscaţi să le uitaţi pe acolo pentru mai mult timp şi nu eliminaţi problema. Ideea este să ne eliberăm de inutilităţi rapid şi nu să le acumulăm.
4. Dacă, în schimb, sunteţi o persoană care acumulează cărţi, reviste, ziare şi nu ştiţi pe unde să le mai puneţi din lipsă de spaţiu, o bună metodă să vă eliberaţi de ele este să le donaţi la bibliotecă, săli de lectură din oraşul vostru sau biblioteci şcolare. În alternativă puteţi să le faceţi cadou celor dragi sau să le vindeţi pe internet.
Multe din cărţile copilului meu de când era mic le-am donat o parte la un spital de copii şi o parte la biblioteca şcolii.
5. Organizează un swap party cu prietenele.
Există o alternativă foarte interesantă pentru a evita irosirea multor obiecte și haine pe care vrem să le eliminăm şi de a obține un avantaj economic în ceea ce privește economiile dar şi o oportunitate pentru noi cunoștințe: swap party.
Numele derivă din termenul englezesc „to swap”, care înseamnă „a face schimb”.
Invită câteva prietene la tine acasă dacă ai suficient spaţiu sau închiriază un loc şi organizează o petrecere în care este posibil să se schimbe haine, accesorii, dar şi mobilier şi diverse obiecte. Important este ca toate acestea să fie în stare excelentă. Este o bună modalitate de a-ți reînnoi garderoba sau de a da o notă de originalitate casei tale, fără a cheltui nimic și într-un mod eco-durabil prin recuperarea și reutilizarea materialelor care altfel ar fi aruncate. Cu siguranţă este o bună ocazie de a îmbina utilul cu plăcutul.
6. După ce va-ţi eliberat de tot acest superflue şi aveţi casa în ordine evitaţi să mergeţi imediat la cumpărături şi să reumpleţi spaţiile pe care le-aţi creat cu atâta efort. Scopul unui declutter este să creem şi să reorganizăm spaţiul şi nu să aruncăm unele lucruri pentru a fi imediat înlocuite cu altele.
Declutter plăcut! 😉