
Suntem la jumătatea lunii decembrie, se apropie cu paşi repezi anul nou şi se simte în aer emoţia sărbătorilor care bat la uşă. Luna asta mai mult ca oricând suntem cu toţii ocupaţi cu o mulţime de activităţi: se cumpără cadourile, se face bradul, se face curăţenie generală în casă, se fac cumpărăturile pentru Crăciun, iar unii îşi fac valizele pentru vacanţa de iarnă. Este o lună destul de stresantă şi la muncă. Se face închiderea anului şi sunt întodeauna o mulţime de lucruri de făcut în ultimul moment şi deadline-uri urgente.
Fă o mică pauză între spălatul geamurilor şi o fugă la supermarket şi acordă-ţi un pic de timp pentru a privi înapoi la cum a evoluat acest an.
La începutul anului ai făcut o listă cu obiective? Şi dacă da, ai reuşit să le atingi pe toate sau măcar o parte din ele? Dacă eşti o persoană organizată şi ai reuşit să bifezi aproape tot ce ţi-ai planificat pentru acest an, felicitări. Dar dacă anul ăsta nu ţi-a mers cum ţi-ai dorit, nu este cazul să te demoralizezi. Este complet contraproductiv să o faci, toată nemulţumirea trebuie să o foloseşti ca un stimul pentru a te stradui să îmbunătăţeşti şi să schimbi lucrurile în anul viitor.
Evaluarea modului în care se încheie anul este de mare ajutor pentru a-l planifica mai bine pe următorul.
Importanţa planificării
Am vorbit într-un articol precedent despre planning şi importanţa acestuia. Este fundamentală o bună planificare pentru că ridică foarte mult probabilitatea obţinerii rezultatelor pe care le punctezi. Doar dacă ştii clar care sunt obiectivele tale şi reuşeşti să conturezi un proiect precis pentru atingerea acestora ai posibilitatea să stabileşti timpii, să identifici soluţiile şi ideiile şi să găseşti metode pentru a face faţă neprevăzutului.
Mă veți întreba: cum fac o planificare bună? Iată mai jos câteva sfaturi pentru a începe anul nou cu dreptul!
Citiţi aici despre cum vă puteţi organiza săptămâna cu ajutorul unui plannig săptămânal.
Cum facem planificarea?
În primul rând, identifică în mod clar obiectivele pe care doreşti să le atingi în următorul an. Nu exagera, nu este cazul să faci o listă interminabilă de obiective, sunt suficiente 4 sau 5 pentru fiecare sector al vieţii tale profesionale sau private.
Scrie-le pe hârtie, ia mai multe coli, câte una pentru fiecare obiectiv şi noteză toate ideile care îţi vin pentru atingerea fiecărui scop. Este recomandat să faci totul manual pentru că ajută să te focusezi şi să le memorizezi.
Cum trebuie să fie obiectivele?
În faza de redactare, nu uitați că un obiectiv bun trebuie să fie S.M.A.R.T.
SMART este un acronim ale caracteristicilor considerate esenţiale in formularea obiectivelor şi anume: specifice, măsurabile, accesibile, relevante şi încadrate în timp.

Specific: adică furnizează informatii despre caracteristicile specifice ale unui anumit obiectiv. Obiectivul indica exact ceea ce se doreşte să se obţină şi nu lasa loc de interpretari. De exemplu: nu spui doar “vreau să-mi îmbunătățesc viața”, ci „vreau să-mi îmbunătățesc viața făcând sport, urmând dietă sănătoasă, mai multă odihnă” etc.
Măsurabil: prezintă aspecte cantitative si calitative ale unui obiectiv care pot fi cuantificate numeric. De exemplu: vreau să-mi măresc veniturile cu… lei. (precizaţi cu exactitate suma de bani).
Accesibil: înseamna că un obiectiv poate fi atins cu capacitatea si resursele disponibile. De multe ori, din prea mult entuziasm ne propunem obiective nerealizabile, fie datorită unor chestiuni ce ţin de costuri fie de timp. Obiectivele trebuie să fie realiste în raport cu posibilităţile noastre. Este inutil să-mi pun ca obiectiv promovarea într-o funcţie de conducere dacă nu am capacităti manageriale şi studii corespunzătoare.
Relevant: înseamnă că realizarea unui obiectiv trebuie să contribuie în mod esenţial la atingerea unui obiectiv mai mare, mai general. În acest sens, el trebuie să vizeze un anumit impact.
De exemplu: este relevant să mă înscriu la un curs de perfecţionare costisitor, mă ajută în promovarea mea sau este doar o pierdere de timp şi bani?
Temporal, încadrat în timp: înseamnă că obiectivul conține data până la care este prevăzut a se realiza, adică trebuie să aibă întotdeauna o conotație certă în timp. De exemplu: “voi slăbi cu 10 kg până la 1 septembrie” sau “până la sfărşitul anului vreau să citesc 50 de cărţi”; acest lucru este fundamental pentru a atribui o prioritate obiectivelor și pentru a planifica precis tot anul de la început.
De la obiectiv la acţiune
Poţi pune câte obiective vrei şi să le planifici în cele mai mici detalii, dar atâta timp cât nu treci la acţiune, nu se va întâmpla nimic. Cuvântul cheie este acţiune.
Dacă în fiecare an scrieţi aceleaşi obiective înseamnă că nu aţi reuşit să le atingeţi în anii precedenţi.
De ce se întâmplă asta? Pentru că de cele mai multe ori obiectivele noastre ni se par a fi ceva mai mari decât noi, devine prea solicitant să le urmărim. Așadar, mintea noastră le respinge, preferând să le amâne și să se relaxeze.
Pentru fiecare obiectiv în parte stabileşte următorii paşi de acţiune:
1. defineşte clar acţiunea (ce trebuie să faci?);
2. pune-ţi întrebarea “de ce vreau să obţin acel obiecţiv?”;
3. fă un plan de acţiune;
4. fă paşi mici, împarte în mai multe acţiuni mai mici;
5. urmăreşte activitatea;
6. treci peste obstacole şi distruge-le;
7. înfruntă-ţi temerile;
8. găseşte-ţi modele;
9. fii optimist.
Indiferent de obiectivele pe care ţi le-ai propus pentru anul viitor, fie că vrei să slăbeşti, fie să faci o călătorie importantă sau să fii promovat/ă la locul de muncă, fie că vrei să câştigi mai mulţi bani sau să ai propria ta afacere, important este să fii sincer/ă şi deschis/ă cu tine, să te cunoşti bine şi să te ţii de planul tau.
Ai făcut deja lista cu obiective pentru anul viitor? Aştept cu drag comentariile!