Photo by Volha Flaxeco on Unsplash

Sezonul cald bate la uşă, atmosfera de afară este tot mai plăcută, s-au lungit zilele şi este timpul să ne organizăm curăţenia de primăvară.

Este anotimpul perfect pentru a evada undeva departe în natură şi simplul fapt că trebuie să facem curăţenia de primăvară poate fi destul de stresant. Dar este inutil să vă faceţi prea multe griji, dacă urmaţi aceste sfaturi despre cum să vă organizaţi curăţenia, veți profita la maximum de această perioadă care pentru multe persoane devine o adevărată corvoadă.

Nu-mi place curăţenia full immersion, nu mi-a plăcut niciodată. Consider că este inutil să fac un maraton al curăţeniei super stresant şi obositor care să mă pună K.O. într-o săptămână. Prefer să fac curat puţin în fiecare zi, decât să dedic o săptămână de zile consecutiv curăţeniei. Așadar, curățenia de primăvară îmi place să o fac într-un mod organizat, începând cu câteva săptămâni înainte prin a curăţa acele lucruri pe care le facem doar de câteva ori pe an.  

Alegerea este a voastră, dacă vreţi să le concentraţi pe toate într-o singură zi, sau să faceţi câte ceva în fiecare săptămână, circa o oră pe zi.

În orice caz, reţineţi că ambientul în care trăiţi aparține tuturor, așa că atât soții, cât și copiii trebuie să participe în același mod la curățenia casei, colaborarea este cu siguranță cea mai bună modalitate de a menține casa mereu în ordine.

O casă curată este în primul rând o casă ordonată

Nu este o noutate, o ştim cu toţii că dacă avem un loc pentru toate lucrurile, toată casa va părea mai ordonată. Iar dacă nu sunt obiecte în jur, avem mai puţine lucruri de curăţăt, se face totul mai bine şi mai repede.

Sunt perfect conștientă că nu este ușor să ținem lucrurile în ordine acasă, mai ales dacă avem copii mici. Dar soluția există și se numește MINIMALISM. Încetul cu încetul, în timp, după ce vă veţi debarasa de toate obiectele de care nu aveţi cu adevărat nevoie, veţi obţine mai mult spaţiu şi veţi avea mai puţine zorzoane de curăţat.

Scăpaţi de toate ornamentele şi podoabele şi chiar dacă unele dintre ele sunt drăguţe, fac mult praf și practic, cred că ne-am putea cheltui mult mai bine banii. Păstraţi doar obiectele esențiale, și dacă aveţi obiecte la care vă este dificil să renunţaţi, închideţi-le în interiorul vitrinelor, astfel încât să poată fi văzute, dar să nu acumuleze praf.

Pregătirea produselor de curăţare

Nu este nimic mai enervant ca atunci când ne apucăm de curăţat şi ne lipseşte un produs esenţial. Doar ideea că trebuie să ne schimbăm de haine şi să mergem la magazin ca să-l cumpărăm, ne face să ne treacă tot cheful de a mai face curat.

Aşadar, înainte de toate, se face o listă cu produsele pe care trebuie să le aveţi atunci cănd vă apucaţi de curăţenie. Şi nu mă refer doar la detergenţi şi soluţii diverse, este important să verificaţi dacă aveţi toate instrumentele, cârpele din microfibră, lavetele, bureţii, periile şi alte accesorii.

Reţineţi că multe produse de curăţenie precum amoniacul, clorul şi detartrantul sunt extrem de periculoase pentru sănătatea noastră şi pentru mediu. Este important să le folosiţi numai dacă este absolut necesar. Folosiţi întotdeauna această formulă ecologică pentru curăţat: apă caldă, câteva picături de detergent pentru vase, oţet sau alcool şi câteva picături de ulei esenţial.

Imagine de Monfocus de la Pixabay

Pentru a avea rezultate cu adevărat satisfăcătoare, este bine să folosiţi cârpe şi mopuri curate când vă apucaţi să faceţi curăţenie şi să le spălaţi imediat după ce terminaţi.

Când începeţi curăţenia este bine să vă îmbrăcaţi corespunzător şi să purtaţi încălţăminte sigură pentru a evita accidentele domestice. Pregătiţi o sticlă de apă proaspătă pentru a vă hidrata şi energiza, puneţi muzica tare şi spor la treabă!

Cum să vă organizaţi curățenia de primăvară

Primul lucru de făcut este să deschideţi larg ferestrele şi să schimbaţi aerul!

Adesea iarna, cu scuza frigului, nu aerisim suficient casa, cu pericolul formării de mucegai, ceea ce este foarte periculos pentru sănătatea noastră.

Să ne obișnuim să o facem în fiecare zi, dacă avem posibilitatea, ținând fereastra deschisă de la minim 10 minute până la o oră și la lumina soarelui. Aerul proaspăt și lumina nu ne ajută doar să prevenim formarea mucegaiului, dar ne ajută și împotriva acarienilor.

Spălați perdelele și curățați geamurile

Înainte de a trece la curăţenia propriuzisă a camerei, daţi jos perdelele şi puneţi-le la spălat, apoi să le atârnaţi umede (dacă sunt dintr-un ţesut care nu necesită să fie călcat). Când se usucă se vor întinde cu greutatea lor și vor parfuma întreaga cameră. În cazul acesta este recomandat să folosiţi un balsam de rufe sau uleiuri esenţiale; parfumul care se va răspândi prin casă va fi fenomenal.

Foto di Nathan Cowley da Pexels

Dar mai întâi, spălaţi bine geamurile. Pentru a vă uşura munca, folosiţi ştergătoarele speciale şi cârpe din bumbac. Dacă locuţi la etaj, pentru a evita accidentele, folosiţi aparatele magnetice de curăţat geamurile, care vă ajută să spălaţi geamurile din exterior fără pericole de accidentare.  

Eliminaţi pânzele de păianjen

Este momentul să curățați pereții: nu doar să îndepărtați pânzele de păianjen, ci și să îndepărtați praful de pe pereți. Este o activitate extrem de obositoare, dar dacă folosiţi instrumentele corespunzătoare vă veţi uşura enorm munca. Eu folosesc un pămătuf cu băţ extensibil şi îl trec mai întâi pe tavane, apoi pe pereți, de sus în jos.

Îndepărtați praful

Ştergem bine de praf în locurile în care curățăm foarte rar cum ar fi: candelabrele, caloriferele, plintele şi în spatele mobilierului. Îndepărtăm praful cu un pămătuf, după care curăţăm bine cu o cârpă moale din microfibră umezită cu apă.

Curățați deasupra mobilei unde se acumulează foarte mult praf, spălaţi bine cu microfibra umedă, uscaţi şi apoi acoperiţi cu ziare sau coli de hârtie. În acest fel, data viitoare va fi suficient să scoatem ziarele și să le aruncăm cu tot cu praf.

Curățaţi bine ușile și mânerele, deoarece sunt printre cele mai murdare părți ale casei. Spălați-le întotdeauna cu amestecul de care vă spuneam mai sus şi uscați-le bine.

Curățați interiorul dulapurilor din bucătărie: scoateți alimentele şi obiectele şi clătiți bine rafturile și ușile.

Curățați interiorul şifonierelor: scoateţi hainele și le puneţi-le imediat deoparte pe cele de iarnă. Ştergeţi de praf umeraşele și rafturile.

Curățați interiorul cuptorului cu microunde: încălziți apa și lămâia în cuptor pentru câteva minute, apoi frecați bine cu cârpa din microfibră uscată.

Curățarea cuptorului de la aragaz: porniți cuptorul și puneți câteva cuburi de gheață pe farfurie. Opriţi când s-au evaporat, deschideţi şi folosiţi aburul care a fost creat pentru a îndepărta usor grasimea şi murdaria, frecând mereu cu cârpa di microfibra. Dacă este foarte murdar, puteţi folosi un amestec de detergent pentru vase, bicarbonat şi oţet alb.

Curățați mașina de spălat vase: spălați cu lichidul special de îngrijire a mașinii de spălat vase și verificați dacă nivelul de sare este OK.

Curățați mașina de spălat rufe: spălați la 90 de grade punând mult bicarbonat în cuvă și în tăviţa pentru detergent.

Curățați hota: frecați-o bine și degresați-o, eventual prin pulverizarea directă a degresantului, apoi clătiți cu apă și lustruiți cu o cârpă uscată.

Imagine de StockSnap de la Pixabay

Textile, covoare şi saltele

Daţi la o parte canapeaua și scoateţi covoarele afară.

Dacă aveţi posibilitatea să daţi jos husele de pe canapea, spălaţi-le la maşina de spălat rufe şi puneţi-le la loc uscate. Dacă nu, aspiraţi-le bine de praf şi curăţaţi-le cu o cârpă din microfibră umedă şi uscaţi bine. De asemenea, dacă aveţi perne decorative pe canapea, spălaţi-le la maşină dacă se poate sau curăţaţi-le cu o cârpă de microfibră şi aerisţi-le afară la soare pentru o zi întreagă.

Curăţaţi bine covoarele cu o perie şi cu bicarbonat de sodiu după ce le aspiraţi bine şi le aerisiţi.

Lăsaţi saltelele să respire o zi întreagă. Scoateţi lenejeria de pat, deschideţi geamurile, frecaţi salteaua cu putin bicarbonat de sodiu şi cu o perie curată, lăsaţi să acţioneze câteva ore şi apoi aspiraţi foarte bine.

Spălați pilotele şi păturile de iarnă.

Este timpul să duceți lucrurile de iarnă la curăţătorie sau să le spălaţi acasă la maşina de spălat rufe, după care să le depozitaţi în dulap pentru urmatoarea iarnă.

În ceea ce priveşte baia şi bucătăria, eu personal prefer să fac mai des curăţenie în aceste încăperi pentru că le văd ca fiind foarte importante în ceea ce priveşte igiena şi nu este nevoie să fac o curăţenie generală, cu mici excepţii desigur.

Îngrijirea plantelor de apartament

Photo by Lakeisha Bennett on Unsplash

Primăvara este anotimpul potrivit pentru a aranja plantele de apartament. Praful nu se depune doar pe mobilă şi lucruri, chiar şi plantele acumulează praf pe parcursul iernii şi îşi pierd din strălucirea naturală a frunzelor. Dacă aveţi plante cu frunze mari şi late se pot curăţa foarte uşor cu cu o cârpă umezită pe care o treceţi cu delicateţe pentru a îndepărta praful. Plantele cu frunzele mici sunt mai greu de curăţat şi în cazul acesta le puteţi pune sub duşul de la baie şi să îndepărtaţi praful cu apă rece şi cu presiune mică.

De asemenea, tot primăvara, este momentul să schimbăm pământul la plante, dacă vrem să ne bucurăm de oxigenul şi parfumul pe care acestea ni le oferă.

Curăţenie în exteriorul casei

În fine, există 4 tipuri de curăţenie pe care le facem foarte rar, dar care sunt esenţiale dacă vrem să ne bucurăm de o casă cu adevărat curată.

Curățarea obloanelor şi a jaluzelelor este o adevărată corvoadă, dar este necesar să o facem. Le spălăm bine cu apă caldă şi detergent şi le uscăm bine. Dacă aveţi obloane de lemn, acestea trebuiesc curăţate cu uleiuri speciale sau impregnante pentru a le proteja de soare sau ploaie.

Curățenia balcoanelor este de multe ori neglijată deoarece foarte multe persoane le folosesc pe post de depozit pentru diferite lucruri. Eliminaţi inutilităţile şi curăţaţi bine pe jos şi balustrada. Puneţi câteva plante, scoateţi două scaune speciale de terasă şi bucuraţi-vă de soare.

Pivnița și garajul au şi ele nevoie de o reîmprospătare. Eliminăm obiectele acumulate care nu sunt necesare, deteriorate sau vechi. Îndepărtăm păienjenişul, praful de pe pereţi şi de pe rafturi şi trecem bine cu mătura îndepărtând toată mizeria.  

Foto di Andrea Piacquadio da Pexels

Este clar că această muncă nu se poate face într-o singură zi şi nici măcar într-un weekend. Însă, dacă ne organizăm să facem în fiecare zi câte puţin, dedicând câte 2 ore întregi fără întreruperi, sunt suficinte mai putin de două săptamâni.

Curățenia nu este cu siguranță activitatea mea preferată. Nu-mi place pentru că sunt multe alte lucruri frumoase de făcut în viață.

Dar trebuie făcută, nu numai pentru decență, ci și pentru a mă simți mai bine. Atunci când casa este ordonată, curată și parfumată, și eu mă simt mai bine, și îmi face plăcere să trăiesc în ea și să o simt cu adevărat parte din mine.

Dar secretul curăţeniei şi a ordinii rămâne mereu același: puține lucruri și care au întotdeauna locul lor.

Cu cât casa este mai ordonată și suprafețele libere, cu atât se acumulează mai puţin praf. Cu cât este mai liberă de obiecte, cu atât este mai ușor și mai rapid de curățat, pentru că este suficient să trec cu o cârpă umedă din microfibră pentru a avea imediat suprafețele strălucitoare.

Așadar, primăvara, să ne dăm măcar acest obiectiv: să scăpăm de obiectele care nu sunt necesare, să eliberăm rafturile mobilei şi să facem spațiu în afara şi în interiorul nostru.

Curăţenia de primăvară: cum să ne organizăm
Etichetat pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. Află mai mult

Setările cookie-urilor de pe acest site web sunt setate astfel încât să permită cookie-urilor să vă ofere cea mai bună experiență de navigare posibilă. Dacă continuați să utilizați acest site web fără să modificați setările cookie-urilor sau faceți clic pe „Accept” de mai jos, sunteți de acord cu acest lucru.

Închide