
Cunoscută și sub numele de Principiul Pareto, această regulă a fost introdusă pentru prima dată de către celebrul sociolog şi economist Vilfredo Pareto.
El a explicat că în orice situație majoritatea rezultatelor sunt efectul unui număr mic de cauze. Adică 20% din cauze pot duce la 80% din rezultate cu impact major.
Însă, legea lui Pareto nu este o lege matematică. Nu trebuie să fie 80/20.
De exemplu: 90% dintre efecte pot fi cauzate de 10% dintre cauze. Sau 30% din cauze duc la 70% din rezultate.
Principalul punct al Principiului Pareto este de a înțelege că relația dintre cauză și efect nu este întotdeauna 1:1, unele cauze pot avea mai multă greutate decât altele.
Acest principiu s-a dovedit foarte eficient în prezicerea evenimentelor statistice la nivel economic și social şi a fost folosit iniţial în marketing. Mai târziu, s-a descoperit că acest principiu poate fi aplicat şi în toate celelalte domenii ale vieţii, ca de exemplu:
– 80% din timp purtăm doar 20% din hainele pe care le avem;
– 80% din profitul companiilor provine de la 20% din produsele vândute;
– 80% din veniturile unei companii provin de la 20% dintre clienți;
– 80% din valoarea unei cărți vine de la 20% din conținutul acesteia;
Cum se poate aplica regula 80/20 în viața noastră?
Practic, orice lucru din viața noastră care implică angajament, timp sau bani poate folosi această regulă pentru o mai bună eficiență și prioritate.
Simpla înţelegere şi conștientizare a acestui principiu poate schimba multe, dar voi da câteva exemple în trei domenii importante din viaţa noastră, astfel încât să vă puteți face o idee despre cum poate fi aplicat acesta.
Cum să economisiți efort, timp și bani folosind regula 80/20.
Regula 80/20 pentru a economisi efort: 20% din efort poate duce 80% din rezultate.
Societatea în care trăim ne-a convins să avem o mentalitate de tip: „faceți mai mult pentru a obține mai mult”. Şi aşa ajungem să ne simţim copleşiţi de mii de responsabilităţi şi lucruri de făcut.
Încercând mereu să facem tot mai mult, de cele mai multe ori, rezultatele nu sunt pe măsura efortului depus.
Vestea bună este că se poate diminua efortul dacă reuşim să identificăm acele activităţi care dau un rezultat major și altele care nu schimbă în mod semnificativ rezultatul muncii noastre.

Să aruncăm o privire la o listă de exemple pentru această zonă:
20% din lista de lucruri de făcut va rezolva 80% din problemele voastre;
20% din ceea ce studiaţi va fi folosit în 80% din situaţii;
20% din rutina de antrenament va avea 80% efect pentru corpul vostru şi lista poate continua.
Veţi observa că în toate în toate aceste situaţii 20% din ceea ce faceţi va avea greutate mai mare în 80% din cazuri.
Cum se va schimba modul în care abordați lucrurile?
Faceți în aşa fel încât acel 20% din efortul vostru să devina prioritatea principală.
Dacă 20% din efortul pe care îl depuneţi va face o diferență atât de mare, ar trebui să începeţi cu acel efort ori de câte ori este posibil.
De exemplu, dacă lucraţi la un proiect important care va face diferenţa la sfârşitul zilei, asigurați-vă că este primul lucru pe care trebuie să-l rezolvaţi şi abia după aceea treceţi sa vă citiţi e-mailurile şi să faceţi ordine în dosare.
Dacă stiţi că celelalte 80% di efort nu vor face o mare diferență, atunci nu are sens să vă irosiţi toată energia și stresul încercând să le faceţi perfect. Pur şi şimplu nu merită efortul.
Regula 80/20 a timpului: 20% din timpul vostru aduce 80% din succes în munca voastră



În afară de efort, aproape în toate activităţile noastre cotidiene, investim timp preţios din viaţa noastră. De aceea, timpul pe care îl consumăm intră şi el sub regula 80/20:
20% din timpul pe care îl petreceţi la serviciu produce 80% din rezultate;
20% din timpul vostru liber vă va oferi 80% din bunăstarea de care aveți nevoie;
20% din timpul petrecut cu copiii voştri va face 80% din diferență;
20% din momentele petrecute în vacanță vor lăsa 80% din amintiri de neuitat.
Această regulă poate fi folosită împreună cu efortul vostru de a vă gestiona timpul în ansamblul său.
Luați-vă ca exemplu munca voastră:
20% din ziua voastră va face 80% din diferență.
Va trebui să vă asigurați că cei 20% care contează sunt cheltuiți pentru sarcinile dvs. cele mai importante.
Așadar, dacă ştiţi că sunteţi extrem de productivi în primele două ore de muncă, dar aveţi tendința de a încetini după aceea, nu cred că vă convine să pierdeţi acel timp făcând lucruri banale.
Citiţi şi despre Matricea Eisenhower – organizarea timpului în funcţie de priorităţi.
În schimb, ar fi mai bine să alegeți să desfășurați cele mai importante activități în acel moment și să păstrați lucrurile mai puţin importante pentru mai târziu.
Rutinele de dimineață sunt un bun exemplu în acest sens.
Primele 20% din ziua noastră pot face o mare diferență în modul în care ne comportăm în celelalte 80% din ziua respectivă.
Trebuie să alegem cele mai importante lucruri de făcut în acel moment.
Pentru mine, asta înseamnă să fac yoga, să mă ocup de îngrijirea corpului şi să scriu în jurnalul meu. Aceste trei activități dau startul pentru o zi cu adevărat eficientă.
Dacă simțiți că programul dvs. devine copleșitor, reduceți timpul pe care îl petreceți pentru ceva care nu este o prioritate.
Probabil, unii dintre voi aţi descoperit că atunci când faceţi curăţenie, de exemplu, petreceţi o oră pentru a curăţa lucruri care fac o mare diferență în casa voastră și alte două ore pe lucruri care sunt mai puţin importante şi nu aduc nicio schimbare semnificativă în viaţa voastră.
Ştiind asta, puteţi folosi acele două ore pe activităţi pe care le consideraţi o prioritate şi să va organizaţi curăţenia în acele 20% din timp.
Există momente ale zilei în care vă veți putea concentra mai bine și momente în care pur și simplu nu puteți lucra mai mult.
Programându-vă cele mai importante activități pentru timpul optim de concentrare, veţi putea să faceţi acele activități mult mai repede și să nu vă mai simţiţi frustraţi încercând să o faceţi când sunteţi obosiţi.
Regula 80/20 pentru bani: 20% din banii voştri aduc 80% din rezultate
Având în vedere că acest principiu a fost introdus inițial în domeniul economic, este evident că poate fi aplicat şi pentru finanţele voastre.
Citiţi şi despre moduri simple de a trăi intenţionat cu timpul, energia şi banii.
Dacă sunteţi interesaţi de minimalism sau de viața trăită cu simplitate, regula 80/20 este ideală.
Iată câteva exemple:
20% din hainele voastre sunt purtate 80% din timp;
20% din cărțile pe care le deţineţi sunt citite în 80% din cazuri;
20% din casă este folosită în 80% din timp;
20% din cumpărături reprezintă 80% din cheltuiala totală.
Când am decis să trec la un stil de viaţă minimalist şi să deţin mai puţine lucruri, regula 80/20 m-a ajutat cu adevărat să-mi ușurez viața.



Aşa am reuşit să elimin aproape 80% din lucrurile pe care le-am folosit în doar 20% din timp.
Acest principiu vă poate ajuta să cheltuiţi cu înțelepciune și să descoperiţi care sunt lucrurile pe care le prețuiţi cu adevărat față de lucrurile pe care doar le deţineţi.
Înainte de a cumpăra ceva nou, gândiți-vă bine dacă acestea vor face parte din 20%.
Cu ceva ani în urma, cumpăram lucruri doar pentru că erau la reducere.
Acum, când merg la cumpărături, dacă văd ceva care îmi place, evaluez dacă cred că va deveni unul dintre articolele mele preferate sau dacă pur și simplu va ajunge să fie unul dintre cele 80% dintre lucrurile pe care nu le port niciodată.
Este o modalitate excelentă de a ține evidența cheltuielilor și de a vă asigura că doar articolele de cea mai bună calitate intră în casa voastră.
Dacă aveţi o casă plină de obiecte, încercaţi să identificaţi care sunt articolele care fac parte din grupul de 20% și scapaţi de restul.
Știu că 80% din lucrurile pe care le deţineţi par a fi multe, dar credeţi-mă, va fi mult mai plăcut să deţineţi doar acele 20% din lucruri care vă aduc bucurie şi pe care le folosiţi cu drag.
Cu toate acestea, vor exista şi lucruri pe care le folosiţi în foarte puţine ocazii, dar care sunt cu siguranţă importante.
De exemplu, echipamentul de camping pe care îl folosiţi doar trei sau patru weekend-uri pe an. Acesta poate fi considerat un articol sezonier şi chiar dacă este utilizat rar pentru că este un produs de nișă, are multă valoare atunci când îl folosiţi.
Concluzie:
Dacă doriți să îmbunătățiți modul în care vă gestionați timpul, efortul sau banii, încercați să aplicați regula 80/20.
Identificaţi care vă sunt cele 20% din efortul, timpul şi banii voştri și nu risipiţi cu celelalte 80%, ceea ce nu contează cu adevărat.
Acest lucru vă va ajuta să vă eliberați de stresul inutil și să vă concentrați pur și simplu pe lucrurile care contează cel mai mult în viață. Sper că acest lucru vă va ajuta la fel de mult pe cât m-a ajutat pe mine.