
Cum ar fi dacă ar trebui să părăsim urgent casa noastră? Ce se întâmplă dacă evenimentele ne obligă să plecăm pentru o perioadă scurtă din cauza unei urgențe de calamitate naturală sau a unor probleme sociale?
Iată, acestea sunt momentele în care vom avea nevoie de un Bug-out Bag, rucsacul „ia-l şi fugi”.
Atunci când un mic torent devine un fluviu înfricoşător…
Decembrie 2017, plouă de câteva zile fără întrerupere, este cald, prea cald pentru o zi de decembrie. Atât de cald încât zăpada de pe munţi se topeşte cu rapiditate şi râurile încep să se umfle tot mai mult. O vreme ciudată pentru luna decembrie, dar cui îi pasă, sărbătorile de iarnă sunt aproape şi toată lumea este preocupată de brad, globuleţe, cadouri şi cozonaci. Ce bine ar fi dacă această ploaie care nu se mai termină s-ar transforma în zăpadă, sărbătorile ar fi mult mai frumoase cu oameni de zăpadă adevăraţi, sănii şi copii care se joacă cu bulgării de zăpadă.
Da, ar fi mult mai bine, însă natura face ceea ce vrea şi atunci când este mai puţin oportun pentru noi. Căci, în acel decembrie 2017 a vrut să aducă multă apă şi nenorociri.
Un cuplu de tineri sunt treziţi de dimineaţă de vecinul lor care bătea cu forţă în poartă: “vine apa peste noi, luaţi ce puteţi cu voi şi fugiţi cât mai repede!”
“Panică totală, momente de haos în care nu ştii ce să faci mai întâi: să te îmbraci, să pui ceva într-un rucsac şi să te urci în maşină şi să fugi. Aveam la dispoziţie 10 minute de timp pentru că apa a rupt digul şi venea spre noi cu o rapiditate incredibilă. Un mic torent pe care îl treceam într-un pas săltând peste, a devenit un monstru. Am reuşit să ne salvăm noi şi maşina noastră, însă casa a fost inundată şi practic, tot ce era înăutru, tot ce am agonisit cu greu în ani de muncă au fost distruse de apă şi mâl.” – Sunt cuvintele unei persoane care a trecut prin coşmarul inundaţiei care a lovit zona Lentigione, Reggio Emilia-Italia pe 12 decembrie 2017.
Aveţi aici imagini cu inundaţia de care v-am povestit.
Rucsacul Bug out Bag: ce este?

Există diferite abordări prin care să pregătim un BOB: totul pleacă de la motivul pentru care trebuie să ne pregătim.
Motivele pot fi de două tipuri:
– dezastre naturale, cum ar fi: cutremure, inundații, etc;
– urgențe sociale, cum ar fi: revolte grave, războaie, etc.
Alegerea tipologiei de obiecte care vor fi incluse în rucsacul nostru va depinde mai ales de această primă distinctie.
Al doilea aspect se referă la locul în care ne vom deplasa după urgență, adică locația noastră de ieșire, locul sigur pe care l-am identificat în strategia noastră. Ce drumuri vom avea de înfruntat? Ce mijloace vom folosi? Ce dificultăți am putea întâmpina pe parcurs? Toate acestea sunt întrebări de care trebuie să ținem cont atunci când ne pregătim rucsacul nostru bug out bag.
Un lucru esenţial de care trebuie să ţinem cont este că acest rucsac trebuie să ne ajute pe parcursul a cel puţin 72 de ore. Această perioadă de trei zile este perioada medie care se scurge din momentul în care apare urgența până la sosirea primului ajutor, situația revine la normal sau ajungem la locul nostru sigur.
În principiu, rucsacul trebuie să aibă la interiorul său câteva elemente de bază: hrană, îmbrăcăminte, obiecte pentru adăpost şi un kit de supravieţuire.
Cum se configurează un Bug out Bag (BOB)
Rucsacul trebuie să fie compact şi uşor (max 30 de litri) şi trebuie să conţină echipamente şi produse alimentare pentru aproximativ trei zile.
Sfatul celor de la Protecţia Civilă este să includeți și un fierbător sau ceva similar pentru a putea găti. Ideal ar fi un model mic şi uşor, care să nu ocupe prea mult spaţiu, dar care să vă permită să pregătiţi măcar o băutură caldă.



Masa caldă, deși poate părea un fleac, nu este un element de subestimat. Moralul şi atitudinea mentală sunt foarte importante atunci când ne confruntăm cu momente dificile iar băutura caldă contribuie semnificativ la menținerea unei stări pozitive, mai ales când temperaturile de afară nu sunt de partea noastră.
În comerţ se găsesc tot felul de seturi de gătit ceva mai lejere, special produse pentru campinguri.
Mâncare și apă
Alimentele trebuie să fie uşoare dar cu mare aport caloric şi nutritiv. Unii experţi preferă alimente tehnice de supravieţuire care oferă lejeritate, aport caloric adecvat și comoditate. Alţii consideră că o abordare mai puțin tehnică este mai bună, bazându-se pe supe și creme gata preparate, batoane energetice, arahide ambalate în vid și alimente obișnuite de lungă conservare. Evităm ambalajele din aluminiu având în vedere greutatea lor, cu excepția cazului în care pot fi utile pentru a face obiecte de supraviețuire.
Avem grijă să nu exagerăm însă. Să ne amintim că în orice caz va trebui să rezistăm 72 de ore în principiu. Trebuie să avem în vedere şi faptul că nu vom avea aragazul de acasă şi zeci de litri de apă. Alegem așadar alimente care necesită puțină apă și care se prepară rapid.
În ceea ce privește apa, necesarul zilnic al unui adult mediu este de 2 litri. Deși este puțin probabil să cărăţi cu voi 6 litri de apă, măcar 2-3 litri sunt necesari. Există multe soluții pe piață pentru purificarea apei reducând astfel greutatea de pe umeri.
Hainele pentru un Bug out Bag
Acest aspect este foarte important și, de asemenea, foarte variabil în funcție de locul în care trăim și unde va fi locul nostru sigur. Corpul nostru, atunci când este stresat, are nevoie de mai multă îngrijire și atenție. Ceea ce nu ar trebui să lipsească niciodată sunt schimburile intime, mai ales ciorapii; este esențial să vă păstrați picioarele uscate și sănătoase, așa că acordați atenție și încălţămintei.
Pregătim și niște tricouri și o pereche de pantaloni de rezervă. Daca ne aflam în locuri reci sau cu diferenţe mari de temperatură, puneţi şi un pile în rucsac (cele de la Quechua Decathlon sunt un bun compromis între lejeritate, volum și căldură). De asemenea, puneţi şi o geacă clasică impermeabilă (tip K-way) sau un poncho pentru a vă proteja de ploaie şi care să fie uşor de pliat în rucsac.
Obiecte pentru adăpost
Discursul poate varia foarte mult în funcție de traseul pe care ne vom găsi. Am putea avea corturi, tabere de bază, prelate și așa mai departe. S-ar putea să fie mașini abandonate sau chiar să avem la dispoziţie propria mașină.
Un sac de dormit ar fi ideal dar nu întodeauna practic din cauza volumului pe care îl ocupă, însă, niște pături izoterme şi pledurile din aluminiu argintii, sunt prefecte deoarece au o dimensiune și o greutate practic irelevantă și izolează foarte bine corpul de frigul (sau căldura) mediului exterior.
Kitul de supravieţuire şi trusa de prim ajutor.



În ceea ce priveşte kitul de supravieţuire, există pe internet o multitudine de modele, mărimi şi dimensiuni pe care le puteţi achiziţiona aşa cum sunt făcute fără să mai pierdeţi timpul să le compuneţi voi.
În cazul în care aveţi deja în casă suficiente obiecte care fac parte dintr-un kit de supravieţuire îl puteţi pregăti singuri.
Trusa de prim ajutor este asemănătoare cu cea pe care o avem şi în automobilele noastre sau ca cea pe care o luăm cu noi şi atunci când mergem în vacanţă.
Este evident că, pe lângă toate produsele standard care se găsesc în trusă, fiecare va adăuga medicamentele de rezervă în funcţie de patologia pe care o are (de exemplu: insulină pentru diabetici, medicinale specifice pentru cardiopaţi, etc.).
Alte obiecte:
Acestea fiind spuse, este recomandabil să aveți și alte obiecte care sunt cu siguranță foarte utile în situații de urgență. Pe scurt, le enumerez mai jos:
– Lanternă cu baterie de rezervă sau cu dinamo;
– Briceag;
– O copie după documentele de identitate, asigurari, etc;
– Bani cash;
– Paracord sau cordon de nailon;
– Un telefon mobil pentru backup şi un încărcător cu USB;
– Cheile de rezervă de la casă şi de la maşină;
– Brichete şi chibrituri;
– Material pentru giena personala (gel dezinfectant, săpun, prosop, şerveţele umede şi un sul de hârtie igienică);
– Harta locurilor din jur (locurile după un cutremur sau aluviune nu pot fi ușor de recunoscut);
– Numerele de telefon de urgenţă şi cele familiale.
Reţineţi că trebuie să păstraţi rucsacul BOB în zone uşor accesibile şi să nu exageraţi cu greutatea. De asemenea, periodic este necesar să controlaţi obiectele din rucsac, mai ales alimentele şi medicamentele care au un termen de garanţie limitat.
Este esenţial să fim pregătiţi pentru orice eventualitate neplăcută care ar putea să se abată peste noi şi amintiţi-vă că o bună organizare şi pregătire ne pot salva viaţa.