Cum să ne păstrăm sănătatea și banii în același timp

Ce legătură este între bani şi sănătate? Aparent niciuna. Se spune că fericirea şi sănătatea nu se pot cumpăra cu banii, dar dacă suntem suficient de chibzuiţi cu sănătatea şi cu banii, le păstrăm pe amândouă. Sau mai bine spus, dacă cheltuim/investim la timp bani în sănătate, avem toate şansele să ne bucurăm de amândouă.

Atât de mulți oameni își consumă sănătatea pentru a câștiga bogăție, si apoi trebuie să-și cheltuiască averea pentru a-și recâștiga sănătatea.

aj reb materi

Sănătatea este esenţială pentru viață, iar bogăția este rezultatul muncii pe care am depus-o într-un anumit număr de ani. Plecând de la ipoteza că nu vrem să irosim niciuna dintre ele, iată câteva sugestii pentru a le salva pe amândouă în același timp:

Reduceți consumul de droguri.

Când spun droguri mă refer la: alcool, țigări, tot felul de băuturi stimulante, dulciuri rafinate, medicamente fără prescripție medicală și multe altele. Drogurile reprezintă o scurgere financiară imensă și, în majoritatea cazurilor, dăunătoare pentru corpul uman. O parte semnificativă a populației lumii abuzează zilnic de acestea, în mod legal și ilegal. Drogurile nu afectează doar portofelele ci, mai ales, sănătatea.

Consumaţi alimente sănătoase şi pregătiţi-le acasă.

Persoanele care au obiceiul să mănânce fiecare masă afară au tendința de a avea portofele mai ușoare și burţile mai grele. Cu excepția restaurantelor scumpe și de ultimă generație, veți descoperi că majoritatea restaurantelor folosesc ingrediente de calitate inferioară și adoptă condiţii igienico-sanitare inferioare, care sunt cu mult sub standardele pe care le adoptați în bucătăria dvs. Așadar, atunci când mâncați afară, fie cheltuiți mai mulți bani, fie mâncați produse de calitate scăzută. Indiferent de alegerea pe care o faceţi, pierdeţi: fie bani, fie sănătate. Asta nu înseamnă că nu putem apela uneori şi la serviciile restaurantelor, însă, capacitatea de a găti și a pregăti mese sănătoase este o abilitate vitală pe care toată lumea ar trebui să știe să o facă.

Păstraţi resturile de la cină pentru prânzul de a doua zi

Gătiți întotdeauna suficient la cină, astfel încât să vă puteți bucura la prânz de resturile rămase de la masa de seară. Căci, de aceea s-au inventat frigiderele. Stiu că mulţi preferă să mănânce mâncare proaspăt gătită la fiecare masă, însă resturile sunt mai rapide, mai ușoare, mai ieftine și mai sănătoase decât orice puteți găsi la fast-food-ul de la colţul străzii.

Evitați să consumaţi suplimente alimentare.

Imagine de Arek Socha de la Pixabay

Că tot eram la capitolul alimentaţie, foarte multe persoane consumă suplimente sau integratoare alimentare scumpe și de cele mai multe ori nedovedite. Dacă luaţi suplimente alimentare pe care vi le-a prescris medicul şi sunt absolut necesare pentru sănătatea dvs. atunci este ok. Însă, din păcate, majoritatea oamenilor consumă suplimente şi integratoare alimentare pentru că sunt la modă sau pentru că sunt publicizate de către diverse influencere. Aceste suplimente sunt foarte scumpe de obicei şi nu sunt o garanţie pentru sănătatea noastră.

Beţi apă filtrată de la robinet

Oamenii merg la serviciu și își schimbă ore neprețuite din viața lor pe bani și pe care îi risipesc cumpărând ceva care este deja gratuit. Un filtru de apă este o investiție accesibilă, care face ca apa de la robinet să fie la fel de sănătoasă și pură ca apa îmbuteliată pe care o găsim la vânzare la supermarketul local. În felul acesta economisim bani şi avem grijă de ambient prin reducerea consumului de plastic şi, în consecinţă, avem grijă de sănătatea noastră. Deoarece un ambient curat, nepoluat este benefic sănătăţii noastre. De asemenea, înlocuirea băuturilor carbogazoase precum sifonul cu apa filtrată de la robinet este un alt mod sănătos de a economisi.

Conduceţi cu prudenţă

Dincolo de faptul că a conduce cu prudenţă ne poate salva viaţa, cu cât vă accelerați vehiculul mai repede, cu atât veți arde mai mult gaz. Oamenii care conduc cu viteză foarte mare prin oraş consumă cu până la 37% mai multă benzină la fiecare kilometru parcurs şi asta înseamnă mulți bani irosiți. În plus, cu cât conduceţi cu viteză mai mare, cu atât aveţi mai puțin timp să reacționaţi la condițiile de drum periculoase. Concluzie: conduceți responsabil sau sub limita de viteză.

Pregătiţi-vă propria cafea

Cafeaua este o băutură sănătoasă? Este greu de spus cu certitudine. Există o mulțime de cercetări medicale pentru a valida ambele părți ale argumentului. Cu toate acestea rămâne un fapt sigur: milioane de oameni din întreaga lume beau cafea în fiecare dimineață. Mulți dintre ei cheltuie sume substanțiale de bani pe cafele cumpărate la tonomate sau de la diferite cafenele unde nu se serveşte de fiecare dată o cafea de calitate superioară. Deci, întrebarea este: cum să vă creaţi obiceiul de a vă face propria cafea mai sănătoasă şi mai ieftină? Răspunsul este simplu. Vă preparaţi singur cafeaua acasă şi pe care o puteţi purta cu voi într-un recipient de tip termos. Este rapid, mai sănătos și mult mai ieftin decât la distributorul de cafea.

Purtați căști și îmbrăcăminte de protecție

Imagine de pasja1000 de la Pixabay

Vedem zilnic pe străzi motocicliști, bicicliști, skateboarderi etc. care conduc cu viteză fără să poarte nici o formă de echipament de protecție. Nu este un moft, este viaţa noastră în joc. O cască de bicicletă de calitate vă va costa în jur de 30 de EUR și 10 secunde din timpul dvs. pentru a o pune înainte de a vă urca pe bicicletă. Costurile unui accident, atunci când nu avem echipament de protecţie, pot rezulta mult mai mari atât din punct de vedere financiar cât şi al sănătăţii. Iar riscul cel mai mare este de a nu recupera complet sănătatea corpului nostru.

Stay In and Hang Out

De cele mai multe ori, cea mai bună alegere pentru a petrece timpul cu prietenii este casa dvs. Este cel mai sigur și mai confortabil mediu în care să vă relaxaţi și să socializaţi. Este, de asemenea, o alternativă mult mai ieftină la barurile, pub-urile și cluburile locale. Puteți economisi la cocktail-urile scumpe şi nu întodeauna de cea mai bună calitate, evitând cozile de la intrare, aglomeraţie şi o gură de fum pasiv. Deci, invitaţi câţiva amici şi petreceţi timp de calitate în companie.  

Cumpărați alimente sănătoase și de marcă generică

Când vine vorba de elementele esențiale de pe lista de produse alimentare, mărcile generice pot furniza alimente de aceeași calitate la un cost semnificativ redus. Producătorii de alimente sunt obligați să respecte un set de standarde care garantează în esență calitatea alimentelor pe care le produc. Multe lanțuri alimentare la scară largă cumpără produsele direct de la producător și aplică pur și simplu propria etichetă de marcă pe ambalaj. Ar trebui să comparați întotdeauna lista generică de ingrediente cu un produs de marcă doar pentru a vă asigura că totul se potrivește.

Consumați produse sezoniere proaspete  

Este inutil să vă precizez că produsele sezoniere sunt mai proaspete, mai hrănitoare și mai ieftine decât produsele din afara sezonului. Dacă vă uitaţi cu atenţie în supermarket-uri şi la pieţele alimentare, produsele proaspete şi de sezon vor fi expuse în cantitate mare și la prețuri mici. Fluctuațiile de preț pot fi destul de semnificative între sezoane. Cred că aţi observat diferenţa de preţ la un kg de roşii care se vând în sezonul de vară faţă de cele din sezonul de iarnă.

Faceţi activitate fizică în aer liber

Imagine de Peggy und Marco Lachmann-Anke de la Pixabay

E gratis şi face bine la sănătate. Majoritatea persoanelor se angajează să facă abonamente anuale costoase la fitness, înot, tenis şi multe altele dar reuşesc să le ducă până la capăt doar pe jumătate sau chiar mai puţin. Motivele sunt diverse: oboseală, drumul prea lung până la sală, puţin timp, trafic, monotonie, lipsă de motivaţie şi multe altele. O bună alternativă ar fi să faceţi activităti fizice care nu necesită prea multă organizare, uneori este suficient să luaţi o pereche de pantofi sport la schimb şi să vă întoarceţi acasă de la muncă pe jos. Majoritatea profesioniștilor din domeniul medical sunt de acord că mersul pe jos este cea mai sănătoasă formă de exercițiu. De asemenea, se pot practica o mulţime de alte activităţi precum alergatul, football, basket, ciclism, etc. Sporturi la care îi puteţi implica şi pe copii, partenerul sau amicii voştri. Sincer, nu contează ce sport faceţi atâta timp cât este un sport activ de care vă puteţi bucura. Când faceţi sport cu prietenii, practic împuşcaţi doi iepuri deodată. Faceți exerciții fizice sănătoase și petreceţi timp de calitate fără să cheltuiți un ban.

Faceţi o planificare săptămânală a meselor  

Am scris aici într-un articol despre cum să facem un meal prep. O mică planificare a meselor poate reduce costul pregătirii unei mese şi vă ajută să nu cheltuiți excesiv pentru ingredientele de care nu aveți nevoie. Este, de asemenea, mult mai puțin stresant să pregătiți o masă fără să vă grăbiți în ultima secundă, încercând să căutaţi prin cămară ingredientele de care aveţi nevoie şi pe care nu le aveți întodeauna la îndemână. Acest scenariu este exact motivul pentru care majoritatea oamenilor renunță să mai gătească și își cheltuie banii pe mâncare fast-food nesănătoasă.

Mâncaţi încet pentru a mânca mai puțin

O spun toţi nutriţioniştii, a mânca încet oferă suficient timp pentru a mesteca corect mâncarea, ceea ce este mult mai sănătos pentru sistemul digestiv. Se spune că sunt necesare 15/20 de minute pentru a ne da seama dacă suntem plini. Mulți oameni mănâncă atât de repede încât continuă să-și umple stomacele chiar dacă acesta e deja plin. Cu cât mănâcaţi mai lent, cu atât veţi mânca mai puțin. Cu cât mâncați mai puțin, cu atât veți cheltui mai puțini bani pe mâncare şi veţi fi mai sănătos.

Faceți controale medicale anuale

Photo by Caroline LM on Unsplash

Mulţi gândesc că este inutil să programeze un control la medic atunci când sunt în perfectă stare de sănătate pentru că este o pierdere de timp și bani. De fapt, este exact opusul. Controalele medicale anuale sunt cea mai bună formă de prevenire a bolilor grave, iar prevenirea este cel mai bun leac dintre toate. Controalele medicale regulate pot detecta potențiale probleme de sănătate înainte ca acestea să scape de sub control şi permit tratarea afecţiunilor fără cheltuieli enorme de bani şi, mai ales, fără a ruina sănătatea.

Spălați-vă bine mâinile înainte de a mânca

Acest îndemn, în ultimul an, a devenit un slogan. Este o regulă simplă şi de bun simţ pe care mulţi uitau să o mai facă şi aţi văzut şi voi ce s-a întâmplat din cauza pandemiei. Spălarea mâinilor durează câteva secunde și ucide mii de germeni care ar putea duce la boli. Când răciți, ce faceți de obiecei? Cumpărați medicamente scumpe fără prescripție medicală. Vreţi să rămâneţi sănatoşi şi cu mai mulţi bani în portofel?  Spălați-vă bine mâinile înainte de a mânca! Dacă nu vă puteți spăla mâinile, utilizați un dezinfectant pentru mâini de calitate.

Spălați-vă bine dinții și folosiţi ața dentară

Este adevărat că sunt atât de mulți oameni care se spală pe dinți în fiecare dimineață pentru a ucide respirația urât mirositoare, dar devin leneși și uită să se spele pe dinți și să folosească aţa dentară înainte de culcare. Bacteriile care cauzează cariile dentare se pot înmulți de 30 de ori pe parcursul nopții în timp ce dormiţi. Dacă doriți să vă spălați și să folosiți ata dentară doar o dată pe zi, faceți acest lucru înainte de culcare. Acesta este momentul cel mai eficient pentru menținerea sănătății dinților. Nu cred că este nevoie să vă mai spun cât este de scump dentistul şi cât de tare dor dinţii, deci fiți proactivi și aveți grijă de dinți.

Cum să ne păstrăm sănătatea și banii în același timp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. Află mai mult

Setările cookie-urilor de pe acest site web sunt setate astfel încât să permită cookie-urilor să vă ofere cea mai bună experiență de navigare posibilă. Dacă continuați să utilizați acest site web fără să modificați setările cookie-urilor sau faceți clic pe „Accept” de mai jos, sunteți de acord cu acest lucru.

Închide