
Pe cât este de uşor să spui “simplificare” pe atât este de greu să pui în aplicare.
Este o adevărată modă în ultimii ani şi se vorbeşte tot mai mult în televiziune, cărţi, reviste şi pe diferite site-uri despre cum ar trebui să ne simplificăm viaţa. Pare a fi destul de uşor în teorie, elimini acele obiecte în plus şi jocul e făcut. Dar este cu adevărat atât de simplu precum pare?
Acum mai toate vedetele care au aderat la minimalism ne învaţă cum să mâncăm, cum să reciclăm, cum să călătorim mai lejeri şi ascultându-i pare foarte simplu şi uşor. Unii chiar au trecut la soluţii extreme renunţând la comodităţile unei case moderne şi supertehnologizate pentru a se muta într-o casă modestă la ţară. Ar putea fi o soluţie, însă nu sunt decizii uşoare.
Viaţa se poate simplifica şi se începe cu puţin, se pleacă de la casă, de la praful de pe teancurile de cărţi acumulate în ani de zile şi pe care nu le vom citi niciodată, de la şifonierele ticsite de haine nefolosite, de la frigiderele pline de mâncare expirată, de la debaralele umplute până la refuz de obiecte inutile de care nici măcar nu ne mai aducem aminte, etc.
Nu se mai înţelege dacă suntem noi cei care posedăm lucrurile sau invers. Dulapurile sunt pline de haine dar ne văităm în fiecare dimineaţă că nu avem cu ce să ne îmbrăcăm. Statisticele spun că folosim circa 20% din hainele noastre pentru 80% din situaţii. Adică ne îmbrăcăm cu aceleaşi haine pentru cea mai mare parte din timpul nostru indiferent dacă mergem la serviciu, plimbare sau alte ocazii, iar restul rămân uitate în dulap.
Este atât de plăcut atunci când deschidem şifonierul dimineaţa şi vedem doar câteva haine bine organizate care ne plac şi ne fac să ne simţim bine. Sunt suficiente puţine haine pentru fiecare sezon (vom vorbi într-un articol viitor despre cum să ne creem dulapul capsulă).
Obiectele nu trebuie să ne deranjeze, ci să fie esenţiale şi funcționale. Treaba lor este să ne facă viața mai ușoară şi mai plăcută. Dacă nu îndeplinesc niciuna din aceste două funcții, atunci este inutil ca acestea să rămână în preajma noastră pentru că nu fac altceva decât să creeze multă dezordine. Această dezordine ne distrage atenţia de la ce este esenţial şi important pentru noi dar şi de la emoţiile noastre interioare pe care încercăm să le evităm. De aceea este atât de important şi liniştitor să ne eliberăm de superfllu.
Desigur, nu e simplu să schimbăm mentalitatea de la o zi la alta, procesul de reeducare este lent şi uneori dureros. Eliminarea anumitor obiecte de la care avem atâtea amintiri nu este deloc uşor de făcut, dar merită efortul.
Obiectivul principal este să creăm fluiditate în spaţiile noastre, pentru că o casă ordonată şi bine organizată este mult mai comodă şi plăcută, cere mai puţin timp pentru menaj şi întreţinere.
Partea cea mai interesantă este că după tot acest proces de ordonare, eliminare şi organizare, devenim mult mai relaxaţi atât din punct de vedere fizic cât şi mental.
Iată o listă cu 10 obiecte ce trebuie să le eliminăm fără niciun fel de regret:
1.Electrodomestice stricate. Epoca consumistică în care trăim ne obligă să înlocuim electrodomesticele stricate în loc să le reparăm şi aşa ajungem să le acumulăm în magazii sau în garaje. Dacă nu aveţi posibilitatea să achiziţionaţi produse noi cu sistemul pay back sau să le reciclaţi atunci ar fi cazul să le eliminaţi.
2. Certificatele de garanţie şi instrucţiunile de utilizare de la vechile aparate electrodomestice ce nu le mai utilizăm. Am văzut dulapuri pline de aceste hârtii inutile, vechi de peste 20 de ani ce ocupă spaţii enorme.
3. Cablurile şi încărcătoarele de la telefoanele vechi şi alte aparate electrocasnice pe care nu le mai deţinem.
4. Reviste, diverse broşuri şi ghiduri turistice. Revistele ocupă spaţiu mult şi sunt mari acumulatoare de praf, iar ghidurile turistice acum le găsim şi pe internet.
5. Cd-uri şi dvd-uri rupte sau demagnetizate. Nici nu mai are rost să spun că mai toţi ascultăm muzică pe internet şi vedem filmele pe netflix sau alte surse asemănătoare.
6. Facturile şi chitanţele ce au depăşit zece ani.
7. Hainele pe care nu le mai îmbrăcăm de mai bine de doi ani. Tot ceea ce este vechi, rupt şi neutilizat se elimină fără niciun fel de remuşcare.
8. Agendele de lucru vechi. Sunt convinsă că cei care folosesc agendele de lucru, atunci când le schimbă, rescriu anumite date importante pe noua agendă. Numerele de telefoane şi e-mail-urile pot fi păstrate şi pe telefonul personal.
9. Pixurile şi alte produse de papetărie consumate sau expirate.
10. Medicamentele expirate. Este foarte important să facem un control periodic la cutia noastră cu medicamente. Astfel eliminăm riscul de a ne face rău dacă înghiţim pastile expirate.
O viaţă ordonată duce la o minte ordonată, devenim mai concentraţi şi focalizaţi pe obiectivele noastre.
Este important să înţelegem ce este esenţial pentru noi, ce iubim cu adevărat şi care sunt acele lucruri care ne dau emoţii pozitive. Doar aşa reuşim să păstrăm numai acele obiecte cu adevărat importante şi să nu ne mai afecţionăm de lucruri ci de persoane.
Am citit mai demult pe undeva un citat ce aparţine lui Eduardo Galiano şi care mi-a plăcut foarte mult:
“Persoanele există pentru a fi iubite. Lucurile există pentru a fi folosite.
Dacă există aşa de mult chaos în această lume, se întâmplă pentru că lucrurile sunt iubite şi persoanele folosite.”
Super bravo Mariana imi place foarte mult articolul tau !
Bună Tania, bine ai revenit pe blogul meu! Sunt fericită că ţi-a plăcut articolul.
Felicitări! Îmi place articolul, succes in continuare!
Salut Jeni, mă bucur că ţi-a plăcut articolul! Bine ai venit pe blogul meu!