
Atunci când vorbim despre organizarea timpului ne referim de fiecare dată la cele opt ore canonice pe care le petrecem la muncă. S-au scris sute de cărţi despre cum să ne organizăm la locul de muncă şi majoritatea dintre noi am devenit aproape experţi în planificarea timpului de lucru. Dar cum facem cu gestionarea timpului liber? O să vă întrebaţi probabil: ce nevoie este să ne organizăm timpul liber? Timpul liber este liber.
Teoretic vorbind, timpul este calculat matematic: într-un an sunt 365 de zile; fiecare zi constă din 24 de ore, fiecare oră de 60 de minute, fiecare minut de 60 de secunde și așa mai departe. Nimic mai simplu. Am spus „teoretic”, pentru că în realitate timpul nu este întotdeauna perceput în același mod. Timpul zboară atunci când ne distrăm sau când facem ceva interesant şi s-ar putea să nu treacă niciodată, atunci când suntem plictisiţi sau așteptăm.
De ce să ne planificăm timpul liber?
Nu ne putem bucura de timpul liber dacă mintea noastră este ocupată cu griji legate de ocupațiile noastre. Nu putem lucra productiv dacă nu sculptăm momentele necesare de gol în care să ne relaxăm și să ne reîncărcăm.
Deși pentru mulți oameni este dificil să gestioneze timpul de lucru, problema pare și mai complexă atunci când vine vorba de timpul liber. Munca ocupă cea mai mare parte a zilei noastre, iar orele libere care rămân sunt adesea ocupate cu activităţi legate de menaj, copii etc. Aceasta înseamnă că majoritatea oamenilor care lucrează mult experimentează în mod constant aceste două senzații: nu au suficient timp liber şi sunt supraîncărcaţi cu angajamentele de muncă.
Prin urmare, acest timp liber este în permanentă concurență cu timpul dedicat muncii și cu cel destinat gestionării zilnice a casei și a familiei, până la punctul în care ne face să ne simţim oarecum vinovaţi dacă ni-l dorim.
Dar timpul liber este esențial: este alcătuit din acele momente care ne fac să descoperim lucruri noi, noi interese, noi abilități și chiar noi aspecte ale noastre.

Numeroase studii arată, de asemenea, că o gestionare bună a timpului, care este în primul rând „liber” de vinovăție în ceea ce privește timpul pe care îl luăm de la muncă sau de la managementul casei şi a familiei, ajută la îmbunătățirea productivității, energiei și motivației la locul de muncă.
Problema timpului liber nu este pentru că acesta lipseşte ci pentru că nu este gestionat în mod corespunzător.
„Ah, nu am timp liber”, îmi veţi spune. Sigur? Dacă într-adevăr nu aveți timp liber, este o mare problemă, dar este necesar să staţi în permanență pe rețelele de socializare şi să comentaţi la fiecare postare sau filmuleţ video? Ok, poate că unii dintre voi o fac în pauza de zece minute dintre o activitate și alta, dar acele zece minute sunt tot timp liber care este gestionat în mod greşit.
Unul dintre motivele pentru care oamenii sunt convinși că nu au timp liber este pentru că fac lucruri care nu prea le plac. Făcând lucrurile care plac mai puţin, au tendinţa de a le lungi la nesfârsit şi de cele mai multe ori, se suprapun cu timpul pe care ar fi putut să-l folosescă pentru activităţi recreative, sport, cultură, muzică sau altele.
În general, facem greşeala să ne gândim că dacă vrem mai mult timp liber, secretul este să furăm câteva minute în plus din fiecare mică activitate, pentru a acumula suficient timp pentru a face alte lucruri. Dar nu putem construi viața pe care o dorim economisind timp pe ici pe colo, dimpotrivă, trebuie să ne planificăm viața pe care ne-o dorim și, pe baza acestui lucru, chiar dacă facem o treabă solicitantă, chiar dacă avem copii, vom putea obține suficient timp liber.
Cum învăţăm să ne gestionăm timpul liber?
Pentru a vă răspunde la această intrebare m-am inspirat de la un TED de Laura Vanderkam, expert în managementul timpului, autoarea cărții: How Successful Women Make the Most of Their, în care studiază viața unor femei profesioniste, angajate în gestionarea muncii, a familiei și a timpul liber. Scopul proiectului, descris în carte, este de a nota orele dedicate diferitelor activități şi de a înțelege cum unele femei reușesc „să facă totul”.
Laura Vanderkam demonstrează că problema timpului liber nu este atât lipsa cât gestionarea greșită a acestuia.
Pentru a explica mai bine acest fenomen, Laura Vanderkam povestește un mic episod care s-a întâmplat în timp ce era ocupată să-și scrie cartea.
Una dintre femeile pe care le urmărea în proiectul său a venit acasă într-o seară și a constatat îngrozită că boilerul de apă caldă nu mai funcționa și a ajuns să inunde întregul subsol. Femeia a fost nevoită să gestioneze situația de urgență chemând instalatorul. În urma reparației, s-a ocupat să cureţe mobilierul și covorul. Pentru gestionarea acestei probleme a avut nevoie de 7 ore din timpul ei. Dacă i s-ar fi cerut să-și dedice 7 ore din săptămână ca să facă o altă activitate, cum ar fi un sport sau voluntariat, cu siguranță ar fi refuzat din cauza lipsei de timp, având în vedere angajamentele sale. Cu toate acestea, a reușit să găsească 7 ore pentru a rezolva problema încălzitorului de apă. Acest fapt arată că timpul este elastic.
Ce putem învăța din acest episod este că nu putem crea mai mult timp, dar timpul se poate adapta nevoilor noastre.
Este doar o chestiune de a învăța să ne gestionăm prioritățile ca și cum ar fi un boiler de apă stricat, adică ca pe o situație de urgență.
Oricât am fi de ocupați, oricât de multă atenţie şi timp ne cere familia sau munca noastră, nu este corect să spunem „Nu am timp să fac asta”, cu atât mai puţin: „Nu fac asta pentru că nu reprezintă o prioritate”. De multe ori ne plângem că nu avem suficient timp: totuși acest lucru nu ne va oferi mai mult timp liber. În schimb, este important să ne concentrăm asupra lucrurilor pentru care am dori să avem mai mult timp liber.
Dar cum să facem pentru a gestiona timpul liber ca și cum ar fi un boiler de apă stricat?
Iată câteva sugestii:
Faceţi bilanţul
Când anul este pe cale să se încheie, avem cu toţii obiceiul să ne facem un bilanț al modului în care a decurs, evaluând lucrurile pozitive și negative, atât în viața noastră personală, cât și în cea profesională. Prefaceţi-vă că anul s-a terminat şi puneţi-vă aceste întrebări: Care au fost lucrurile care au făcut acest an să fie fantastic în ceea ce privește timpul liber? Cum aţi petrecut timpul anul acesta? Făcând lectură, sport, voluntariat, mai mult timp petrecut în familie, vizitarea unor muzee, un nou hobby … acestea ar trebui să fie prioritățile noastre, lucrurile care sunt importante pentru noi, activități cărora doriţi să dedicaţi o parte din timpul liber.
Faceţi programul în calendar



Luați o săptămână pentru a face o listă a priorităților dvs. de agrement și pentru fiecare categorie scrieți ceva care este important pentru dvs. Care sunt lucrurile pe care doriți să le faceți acum? Ce aţi vrea să faceti luna viitoare? Care sunt activităţile pe care vreţi să le bifaţi până la sfârșitul anului?
Încercaţi să vă gestionaţi aceste activități așa cum faceţi cu activitățile din viața voastră profesională. Programaţi şi acordaţi importanța cuvenită acestor activități, fixaţi aceste întâlniri în calendar şi respectaţi programul.
Faceţi un jurnal
Dacă aveţi tendința să credeţi că nu aveţi niciodată timp să faceţi ceea ce vreţi să faceţi, încearcaţi să țineţi un jurnal săptămânal, notând activitățile care vă fac să pierdeţi timpul. Puteţi descoperi că petreceți prea mult timp în activități de lucru chiar și după serviciu, sau că verificați prea mult rețelele sociale sau vă uitați la emisiuni TV care nu vă interesează atât de mult. În loc să vă pierdeți timpul în acest fel, puteți decide să-l dedicați unei activități care vă place cu adevărat și vă face să vă simţiţi bine.
Chiar dacă lucrăm multe ore pe zi, de cele mai multe ori nu avem nevoie de foarte mult timp pentru face lucruri care să ne facă să ne simțim bine. Fiecare moment poate deveni important pentru a ne permite mici momente de bucurie. De exemplu, puteți profita de pauza de masă pentru a citi o carte sau puteți descărca o aplicație pentru a vă îmbunătăți limba engleză și a vă exersa în autobuz pe drum spre serviciu. Decideți că acel moment vă aparține și decideți ce doriți să faceți. Depinde de dvs. să vă dați seama ce contează cu adevărat. Odată ce înțelegeți care sunt prioritățile dvs., puteți găsi timpul necesar pentru a le face.
De asemenea, merită curajul de a opri telefonul chiar și pentru doar o jumătate de oră pentru a vă dedica doar vouă.