Imagine de Daniela Dimitrova de la Pixabay

A învăța să ne organizăm înseamnă să ne antrenăm într-o bună gestionare a resurselor noastre cele mai importante: timp, spațiu, energie și bani.

Dintre acestea, resursele economice au o mare importanță în gestionarea familiei, mai ales atunci când avem copii.

Timp, spațiu, energie

În familiile de astăzi, colaborarea este fundamentală. În primul rând, rolul femeilor s-a schimbat mult, ele nu mai sunt singurele care se ocupă de gestionarea casei și din fericire, toată lumea, atât adulții cât și copiii au un procent important de responsabilitate și sarcini mai mari sau mai mici pe care fiecare trebuie să le gestioneze folosindu-și timpul și energia (inclusiv îngrijirea spațiilor, care nu mai sunt exclusive femeii “mamă-soție-gospodină”).

Dar finanţele?

Ca și în cazul resurselor de spațiu, timp și energie, gestionarea resurselor economice poate fi, de asemenea, partajată cu toți membrii familiei.

Cu îndrumarea adulților, copiii vor învăța treptat să își asume responsabilitatea și din punct de vedere al gestionării banilor, iar acest lucru îi va ajuta enorm pe drumul lor către un obiectiv fundamenta: independența pe care o vor atinge începând cu pași mici.

Aplicarea unui management economic echilibrat și atent, împărtășit cu copiii, este foarte important din cel puțin două motive:

1. riscul pierderii controlului banilor poate avea consecințe grave asupra vieții de familie;

2. a-i învăța pe copii să se descurce singuri, să crească conștienți, responsabili și autonomi înseamnă, de asemenea, educarea lor într-o bună gestionare a resurselor economice.

Și acest lucru nu are nicio legătură cu disponibilitatea economică mai mare sau mai mică pe care fiecare familie o are, totul depinde de organizare. Cu cât copiii noștri vor învăţa mai repede să se ocupe de gestionarea acestei resurse, cu atât mai bine pentru ei.  

Imagine de PDPics de la Pixabay

Regula numărul unu: implicați copiii

Dacă pe de o parte se vorbește din ce în ce mai mult în familie de colaborare și împărțirea sarcinilor și a responsabilităților, pe de altă parte tema banilor este aproape întotdeauna omisă. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive: pentru că ne este teamă să le oferim copiilor noștri un sentiment de incertitudine și instabilitate sau pentru că tindem să credem că vor avea timp să se îngrijoreze de bani („când vor fi mari”). Se întâmplă adesea să-i protejăm de frustrarea unei renunțări, oricât ar fi de necesară („Prefer să fac un sacrificiu doar ca să-i fac o plăcere”).

Dacă ne gândim la asta, acest lucru are mult de-a face cu relația noastră cu banii. Este esenţial să vedem gestionarea banilor nu ca pe o renunţare sau privare ci ca pe o oportunitate. Rețineți, copiii au o mare capacitate de adaptare și se vor simți mulțumiți şi mândri dacă sunt implicați în alegerile care îi privesc şi pe ei.

E bine să nu-i subestimăm ci să le vorbim în mod clar şi constructiv, implicându-i atunci când facem evaluarea cheltuielilor lunare sau investiții pentru o cheltuială extraordinară.

A-i ajuta pe copii să fie conștienți de sănătatea finanțelor familiei lor nu înseamnă că îi obligăm să resimtă dificultățile, dimpotrivă, îi învățăm valoarea banilor și bucuria de a-i cheltui, atunci când sunt cheltuiți bine.

Este de datoria adulţilor să aleagă momentul potrivit atunci când vor să-şi implice copii. Aceştia din urmă nu au o percepție corectă a valorii banilor și solicitarea prematură ar risca să îi împovăreze cu responsabilități excesive și stresante.

Conștientizare

O ştim cu toţii, banii nu par să fie niciodată suficienți, nevoile sunt variate și dacă nu avem idei clare despre buget și priorități, riscăm să pierdem controlul.

Primul pas în gestionarea finanțelor noastre este, cu siguranță, conștientizarea acestora. Putem începe cu o reflecție asupra veniturilor noastre și a destinației acestora.

Mai simplu spus: dacă vrem să învățăm cum să le gestionăm, trebuie să știm câți bani avem și cum îi cheltuim.

Pentru a face acest lucru, va fi suficient să ne obișnuim să ne ținem evidența cheltuielilor prin colectarea de chitanțe și facturi pentru a face niște sume la sfârșitul lunii sau prin scrierea cheltuielilor noastre pe hârtie (am scris aici mai multe despre cum se face un kakeibo).

Imagine de Steve Buissinne de la Pixabay

Regula numărul doi: învăţaţi copiii să-și gestioneze bugetul și să economisească

Cu ajutorul nostru, copiii pot învăța mai întâi să facă distincția între banii câștigați (banii de buzunar pe care îi primesc pentru că au făcut sarcini atribuite în familie) și banii primiți în dar și apoi să înțeleagă valoarea acestora. Mai mult, dacă vor învăța cum să-i gestioneze (de exemplu, să nu-i risipească pentru multe achiziții neimportante), vor putea beneficia de o sumă care va fi alocată unui proiect mai important (de exemplu, contribuind la achiziționarea unei jucării mult dorite, oarecum mai scumpă).

O modalitate de a-i face pe copii să economisească şi să înveţe bunele obiceiuri este să le oferim o puşculiţă.

Pe măsură ce își pun economiile deoparte, așteptarea îi va obișnui să aibă răbdare şi un scop, să înțeleagă dacă doresc cu adevărat să facă acea achiziție sau dacă a fost un capriciu de moment și să înțeleagă valoarea obiectelor în comparație cu costul economic și efortul de a strânge suma necesară de cheltuit.

Claritate

Dacă ştim cum ne-am cheltuit banii aceasta ne va ajuta să ne apropiem tot mai mult de obiectivul nostru, care poate fi o limitare a cheltuielilor inutile, dorința de a economisi sau dedica o sumă de bani unui singur proiect, mare sau mic (cum ar fi să facem mai multe excursii, beneficienţă, achiziţionarea unui automobil nou, etc.).

Este important să facem distincția dintre cheltuielile noastre curente (cumpărături, combustibil) cheltuielile lunare fixe (utilități, chirie sau ipotecă, condominiu) și alte diverse cheltuieli. Acestea din urmă sunt cele asupra cărora este de obicei posibil să se acționeze mai mult pentru a limita risipa. Cheltuielile mici (cu mar fi cafeaua zilnică servită la bar, ziarul, achiziții mici şi nesemnificative de câţiva bănuţi) au un impact considerabil și pot afecta disponibilitatea lunară mai mult decât ne putem imagina. Asta nu înseamnă să ne privăm de o cheltuială care ne gratifică, ci să decidem conștient să planificăm mai bine ieșirile de bani pentru a dedica o parte din ei altor scopuri cum ar fi sportului sau a timpului liber cu familia.

Pe scurt, dacă avem idei clare în legătură cu veniturile și cheltuielile noastre, vom putea distinge între cheltuieli mai mult sau mai puțin utile și vom înțelege la ce putem renunța fără eforturi pentru a ne optimiza resursele.

Imagine de PublicDomainPictures de la Pixabay

Regula numărul trei: ajutați copiii să ia decizii

Discuția cu copiii despre obiectivele și deciziile privind gestionarea resurselor familiale îi va ajuta să înțeleagă importanța stabilirii priorităților de cheltuieli și a luării deciziilor cu privire la achiziții.

Putem să-i ajutăm să ţină propriile conturi oferindu-le un frumos carneţel. Încetul cu încetul, ei vor dobândi conștientizarea faptului că, renunțând la o cheltuială inutilă, pot avea o mai mare satisfacție, suma alocată le va fi disponibilă pentru o cheltuială mai satisfăcătoare, chiar și la nivel emoțional (cum ar fi un cadou util unui amic).

Planificare

Ținerea evidenței banilor noștri ne va ajuta, de asemenea, să înțelegem care sunt momentele în care avem nevoie de mai multe resurse economice (când avem cele mai mari cheltuieli pe parcursul unui an).

Petrecerile de sfârșit de an, vacanţele sau începutul anului școlar sunt toate momente în care, dacă nu suntem pregătiți, riscăm să ne găsim în dificultate.

Prin urmare, este important să reflectăm în prealabil asupra perioadelor din an care sunt deosebit de provocatoare pentru noi și, prin urmare, să ne planificăm cheltuielile anticipat pentru a evita cheltuielile ulterioare tocmai în acele perioade critice, creând supraîncărcări.

Regula numărul patru: ajutați copiii să se cunoască și să se descurce singuri

Să ajutăm copiii să evalueze împreună cu noi cum vor să-și gestioneze banii. Putem face niște teste și să decidem împreună cu ei când să le dăm banii de buzunar: în fiecare zi (în acest caz vor avea puțină libertate de mișcare și gestionarea lor va fi minimă), în fiecare săptămână sau o dată pe lună. Astfel îi vom ajuta să cunoască mai bine relația pe care o au cu banii (dacă sunt cheltuitori sau sunt mari economisitori).

Planificarea îi va îndruma în viaţă în vederea unei posibilităţi de a face o călătorie educațională ca de exemplu. Cu siguranţă că nu le va deranja să aibă niște bani în plus în buzunar și, dacă vor face o bună prognoză, vor reuși să-și atingă obiectivul.

Nu trebuie să ne fie frică să-i ţinem strâns la început ca apoi să-i lăsăm să plece. Nu din lipsă de încredere îi vom supraveghea, ci este de la sine înţeles că dacă le-am dat învăţăturile necesare atunci când sunt mici, vor şti ceea ce trebuie să facă atunci când vor fi mari.

Conștientizarea, claritatea, planificarea veniturilor și cheltuielilor noastre care ne așteaptă în diferite perioade ale anului simplifică foarte mult gestionarea banilor noștri.

Să rezumăm

Deci, care sunt avantajele învățării copiilor să gestioneze resursele financiare?

Împărtășirea cu copiii a momentelor de control al veniturilor și cheltuielilor îi va ajuta în primul rând să înțeleagă că părinții gestionează banii familiei în beneficiul tuturor. Dacă gestionarea banilor nu funcționează, ne putem găsi cu toții în dificultate, dacă toată lumea contribuie la gestionare cu o mică renunțare sau alegând împreună cum să cheltuiască o mică sumă reziduală, avantajul va fi în beneficiul tuturor.

Vor înțelege că gestionarea banilor este o sarcină extrem de responsabilă și acest lucru îi va ajuta să își construiască stima de sine (și vor învăța din greșelile pe care inevitabil o să le facă).

Este esenţial să găsim întodeauna timp să vorbim cu copiii noștri despre bani și să-i ajutăm să reflecteze la ceea ce este necesar sau important (materiale și îmbrăcăminte pentru activitățile școlare, ieşiri, sport, hobby-uri), pentru a face distincția între articole echivalente la costuri foarte diferite (îmbrăcăminte, dar și caiete și alte materiale școlare ale unui brand mai degrabă decât altul), şi vor învăța să aleagă produse bune evaluând raportul calitate-preț.

Este important ca aceştia să înțeleagă faptul că modul în care cheltuim ne ajută să decidem cum dorim să cheltuim banii.

Vor învăța câteva lucruri esenţiale:

– că banii sunt o resursă specială pentru că trebuie gestionați și în același timp sunt un instrument de gestionare;

– să cheltuiască conștient, fără vinovăție ci cu bucurie, investindu-și resursele cu înțelepciune;

– să economisească și să decidă unde să își aloce resursele;

– să înțeleagă valoarea generozității, știind cum să facă o donație sau să facă un mic împrumut celor care au nevoie;

– valoarea lucrurilor și, prin urmare, să fie consumatori inteligenți și să evalueze dacă un obiect merită cheltuiala;

– să nu risipească, ci să recicleze, să reutilizeze, să facă schimburi și să dăruiască.

Dar noi, adulții? Antrenarea abilităților copiilor noștri pentru a-și gestiona banii este un antrenament excelent și pentru noi, care ne vom da exemplul încercând să economisim evitând cheltuielile inutile sau să ne recompensăm cheltuind banii cu bucurie!

Cum să facem management economic cu copiii printr-o bună organizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. Află mai mult

Setările cookie-urilor de pe acest site web sunt setate astfel încât să permită cookie-urilor să vă ofere cea mai bună experiență de navigare posibilă. Dacă continuați să utilizați acest site web fără să modificați setările cookie-urilor sau faceți clic pe „Accept” de mai jos, sunteți de acord cu acest lucru.

Închide