<strong>Cum să facem lista cu obiective pentru noul an.</strong>

Odată cu venirea noului an, se reînnoiește dorința de a face noi proiecte, schimbări, noi obiective de atins pentru a ne îmbunătăți viața. Schimbarea anului este trăită ca un punct de cotitură, se închide un capitol și începe unul nou, în care vrem să fim mai fericiţi, mai relaxaţi, mai plini de speranţe și multe altele. Pentru mulți este un moment de a face bilanțul și de a verifica ceea ce s-a realizat în anul care tocmai s-a încheiat, pentru alţii, este un moment de frustrare datorită faptului că nu au reuşit să realizeze obiectivele propuse. Cu toate acestea, chiar dacă pe noua listă includem şi rezoluţiile deja indicate în lista anului precedent, o prezentăm din nou plini de optimism: „Anul acesta voi alerga un maraton!”; „Simt că 2022 este anul în care voi schimba locul de muncă”; „Voi citi cel puţin o carte pe săptămână anul acesta!”.

De ce este atât de dificil să ne menţinem obiectivele şi să le realizăm până la sfârşitul anului?

Listele noastre de „bune intenții” sunt întotdeauna făcute cu cele mai bune intenții, totuși, după câteva săptămâni sau luni, eșuăm și încetăm să urmărim obiectivele pe care ni le-am propus. De ce oare se întâmplă asta? Probabil pentru că am ales rezoluții care sunt mai degrabă vise sau de dorințe greu de realizat. Este foarte uşor să le abandonăm din moment ce sunt extrem de greu de atins sau dacă necesită efort și angajament dincolo de posibilitățile sau abilitățile noastre reale. E ca şi când am vrea să alergăm maratonul de la New York fără să ne fi antrenat vreodată.

Probabil că, în toți acești ani de rezoluţii neîmplinite, am folosit un mod greșit de a le expune. Este posibil că am ales și rezoluții care nu erau atât de potrivite pentru noi și pentru momentul nostru din viață și din acest motiv imposibil de realizat dacă nu cu prețul unor sacrificii enorme.

Așadar, de data aceasta, să încercăm o strategie diferită care să ne permită să completăm o listă cu obiective pe care să o putem realiza până la sfârşitul anului.   

Cum să ne respectăm obiectivelele?

Scrieţi obiectivele pe hârtie

În primul rând, trebuie să alegem ce obiective să urmăm. Scriem pe o coală de hârtie toate rezoluţiile care ne vin în minte: dietă sănătoasă, mai multă mişcare fizică, un loc de muncă mai bine plătit, mai mult timp petrecut cu familia, mai multă cură de sine, eliminarea dulciurilor din dietă, de citit mai multe cărţi, un mare NU relaţiilor toxice, punctualitate la întâlniri etc.

Alegeţi obiectivele care vă interesează

Acum că le-am scris pe toate, să le recitim și să ne gândim care dintre ele sunt cu adevărat importante și ne interesează în mod special. Ce am vrea să facem și nu ce ar trebui să facem. Deoarece un obiectiv trebuie să aibă sens în planul nostru de viață, să fie mai ușor de realizat şi să contribuie la bunăstarea noastră generală. Orice obiectiv pe care îl percepem ca fiind departe de interesele noastre sau limitator, care ia timp de la alte lucruri care ne interesează sau care ne obligă să renunțăm la ceva care ne face să ne simțim bine, va rămâne pe listă fără a fi urmărit și ne va face să ne simțim frustrați la sfârșitul anului, când ne dăm seama că, nici de data aceasta, nu l-am atins. Este adevărat că unele obiective implică lucruri pe care „ar trebui” să le facem pentru sănătatea noastră, cum ar fi pierderea în greutate, renunţarea la fumat sau alcool, reducerea zahărului în alimentaţie etc. Dar, aceste obiective trebuie să fie dorite de noi şi nu doar de cei din jurul nostru care, pe bună dreptate, sunt preocupați de sănătatea noastră.

Obiective realizabile

Atunci când ne alegem obiectivele, este foarte important ca acestea să fie cu adevărat realizabile. Dacă ar fi să dau exemplul de mai sus, pentru a alerga maratonul de la New York este nevoie de mult antrenament, dar dacă nu avem timp să-i dedicăm sau condițiile fizice pentru a-l putea face, poate că este mai indicat să nu-l includem în lista de rezoluții din acest an și să-l punem pe o listă de vise de realizat în viitor.

Pentru ca un obiectiv să fie realizabil, trebuie să avem în vedere tipul de angajament care ne va cere, din punct de vedere al timpului, al banilor, al modului în care ne organizăm zilele şi multe alte aspecte importante din viaţa noastră. De exemplu, dacă unul dintre obiectivele noastre este să mergem o dată pe lună într-o excursie cu familia poate fi realizabil, dar cu siguranţă nu acela de a merge în excursii în fiecare săptămână (pentru angajamente profesionale și organizare familială, pentru bugetul economic etc.).

Obiective puţine dar bune

Acum că am selectat scopurile care ne interesează și care sunt realizabile, le mai trecem încă o dată prin sită şi selecţionăm doar câteva, concentrându-ne pe ceea ce dorim cu adevărat să realizăm. A avea prea multe obiective de urmărit ne face să risipim energie, crescând stresul și oboseala și, prin urmare, probabilitatea de a le abandona în timp. Cu siguranţa vor exista unele obiective care au nevoie de lungă durată pentru a putea fi atinse şi acestea sunt foarte puţine în general, cum ar fi pierderea în greutate sau învățarea unei limbi străine, etc.  Altele în schimb, sunt obiective realizabile în scurt timp, cum ar fi mersul la cinema o dată pe lună, a citi cel puţin 20 de pagini dintr-o carte în fiecare zi, etc.  

Nu copiaţi visele/obiectivele altora

Nu de rare ori se întâmplă să ne dorim ceva doar pentru că am văzut acel ceva la alte persoane pe care le apreciem sau le invidiem pentru ceea ce au sau ceea ce reuşesc să realizeze. Ca să rămân la acelaşi exemplu de mai sus, dacă o persoană pe care o cunoaştem a reuşit să alerge la maratoane, nu este necesar să ne dorim acelaşi obiectiv. În primul rând, trebuie să ne întrebăm dacă acel vis ne aparţine. Vrem să-l realizăm pentru că ni-l dorim cu adevărat sau avem nevoie de aprecierile pe care le-a primit persoana care a atins acel obiectiv? Sau, este posibil, să ne dorim condiţia fizică excelentă la care a ajuns persoana respectivă după ce a alergat la maratoane. În cazul acesta, obiectivul nu este să alergăm un maraton ci să ajungem la o condiţie fizică optimă pe care o putem obţine făcând orice alt tip de sport care să fie potrivit nouă.  

Obiectivele trebuie să fie simple, precise şi măsurabile

De asemenea, este necesar ca obiectivele să fie specifice. De exemplu, dacă scrieţi: „Vreau să slăbesc” sau „Vreau să fiu mai fericită” sunt obiective foarte ample și generice.

Prin urmare, trebuie să ne întrebăm ce înseamnă mai exact „Vreau să slăbesc” pentru noi. Una e să vrei să intri într-o rochie de ocazie şi trebuie să dai jos vreo 2 kg pentru că ai o nuntă peste o săptămână şi alta e să slăbeşti vreo 20 de kg. La fel cum „a fi mai fericit” ar putea avea multe semnificații diferite. Fericirea este relativă şi subiectivă. Ce înseamnă pentru tine să fii fericită? Vrei relații sociale mai bune? Vrei să cunoşti oameni noi? Vrei un job mai bine plătit? Așadar, va trebui să identificăm obiective simple și precise. Dacă, pentru a fi fericiţi, aveţi nevoie să ieşiţi mai des în oraş, specificaţi ce în seamnă „mai des”. Va trebui să cuantificaţi acest lucru şi să specificaţi, de exemplu: „vreau să ies în oraş o dată pe săptămână”.

Etape intermediare

Acum că avem un obiectiv specific și realizabil și scopul nostru este clar, trebuie să identificăm pașii intermediari. Cum se face? Să ne gândim la tot ce va trebui făcut pentru a atinge scopul final și să scriem pașii pe care va trebui să-i facem. În cazul acesta este utilă defalcarea obiectivului în sarcini specifice, prin efectuarea unei analize, începând cu primul pas pe care trebuie să-l facem. De exemplu, dacă scopul final este să ajungem la o greutate ideală nu trebuie să începem imediat cu dieta. Primul pas ar putea fi să mergem la medicul nutriţionist, al doilea pas ar putea fi să facem nişte analize amănunţite la sânge, după care în următorii paşi vom începe dieta propriuzisă pănă la atingerea obiectivului final. Prin identificarea pașilor intermediari de atins ne face mai ușor să perseverăm în angajamentul nostru, deoarece ne permite să menținem motivația ridicată și să ne simțim autoeficienți. Și să sărbătorim atingerea reperelor intermediare, să ne răsplătim și să ne bucurăm de ele.

Foto di Isaac Smith su Unsplash

Setarea unui termen limită

Pe lângă faptul ca obiectivele trebuie să fie precise şi făcute în etape intermediare, este necesar să stabilim şi o dată limită. Dacă scriem doar: „Vreau să slabesc 20 de kg” sau „Vreau să vorbesc fluent limba engleză”, nu este suficient. În cât timp vrem să pierdem acele kilograme, în 6 luni, 1 an, 2 ani? Când vrem să vorbim fluent limba engleză, peste 2 luni sau 2 ani? Dacă ne stabilim o dată limită pentru realizarea unui obiectiv, acest lucru ne permite să menținem angajamentul pe care ni l-am impus fără să pierdem motivația (și uneori speranța) de a-l atinge fără să vedem niciodată rezultate concrete.

Ţinem cont de eşecuri

În timpul parcursului trebuie să ținem cont și de faptul că vor fi eșecuri sau mici „căderi”. De fapt, este inevitabil ca ceva să nu decurgă exact așa cum am prezis. Punerea în practică a ceea ce am planificat nu este ușoară, este nevoie de perseverență și angajament și sunt multe obstacole pe care le putem întâlni. Să nu ne descurajăm, să folosim eşecul ca pe un semnal că ceea ce am prezis nu a fost pe deplin potrivit sau realist și că, prin urmare, uneori este necesar să ne adaptăm pe drum, făcând mici ajustări obiectivelor noastre. Dacă nu am reușit să slăbim 2 kilograme într-o lună pentru că dieta și programul nostru de exerciții a fost prea greu și restrictiv, îl putem modifica, reducând obiectivul la 1 kilogram pe lună și modificând dieta. De cele mai multe ori, eșecul este necesar pentru ajustarea planului, făcându-l mai funcțional pentru nevoile noastre.

Împărtăşiţi obiectivele voastre

Împărtășirea listei noastre de rezoluții cu cineva ne ajută să le menţinem. Fie că este o rudă, partenerul nostru, un prieten, un coleg, a putea vorbi despre obiectivele noastre și despre drumul pe care îl parcurgem ne poate sprijini în momente de dificultate, să ne reamintească de scopul final, oferindu-ne stimulul de a persevera, sprijin și încurajare. De asemenea, ne permite să sărbătorim micile realizări, dându-ne ocazia să ne bucurăm pentru ceea ce am reuşit să realizăm și să ne simțim mulțumiți!

Voi aţi făcut deja lista cu obiectivele pentru anul 2022?

Cum să facem lista cu obiective pentru noul an.
Etichetat pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest website foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigării îți exprimi acordul pentru politica noastră de cookie-uri și de confidențialitate. Află mai mult

Setările cookie-urilor de pe acest site web sunt setate astfel încât să permită cookie-urilor să vă ofere cea mai bună experiență de navigare posibilă. Dacă continuați să utilizați acest site web fără să modificați setările cookie-urilor sau faceți clic pe „Accept” de mai jos, sunteți de acord cu acest lucru.

Închide