
Știm cu toţii că atunci când suntemi tineri, învățarea este mai simplă și mai spontană și că abilitățile pe care le dobândim în copilărie ne însoțesc apoi pe tot drumul vieții. Ne amintim cu plăcere și găsim utile indicațiile practice pe care ni le-au dat părinții sau profesorii.
Pentru că azi se sărbătoreşte ziua copilului, m-am gândit să scriu un articol în care să vă vorbesc despre educarea copiilor în ceea ce priveşte organizarea şi importanţa acesteia în viaţa lor atunci când vor creşte mari.
Copiii care învaţă să fie organizaţi de mici, vor avea o viaţă mai uşoară ca adulţi.
Organizarea personală, managementul timpului, îngrijirea spațiilor și a obiectelor, dozarea resurselor sunt toate abilități fundamentale atât la școală cât şi în viața de zi cu zi. Cu toate acestea, predarea metodelor și strategiilor organizaționale nu este încă instituționalizată. De fapt, organizarea nu apare astăzi ca o disciplină, iar predarea ei este desfășurată în mod întâmplător de către unii profesori sau de către părinţi. Însă, învățarea unor abilități atât de importante este esenţială pentru copii.
La fel ca atunci când o limbă străină se învață de la o vârstă fragedă și este apoi folosită fără niciun efort, a fi organizat va fi util pentru împlinirea personală, dar și pentru respectul față de ceilalți și, în consecință, dezvoltarea pozitivă a relațiilor sociale.
Tinerii care îşi cultivă abilitățile organizatorice de mici vor dobândi o capacitate mai mare de a-şi urmări şi dezvolta proiectele personale și de lucru în orice moment al vieții, adoptând abilități care au devenit firești în acel moment.
Şi atunci, de ce să nu le permitem copiilor și adolescenților să învețe această abilitate și să o antreneze în mod natural și fericit!? O putem face în moduri simple și exemple practice, zi de zi, în viața noastră de zi cu zi cu ei.
Aşadar, cum putem să-i învăţăm pe copii să devină organizaţi?
Prin firea lor, copii nu se nasc ordonaţi şi au nevoie de timp pentru a-și dezvolta capacitatea de organizare. Iniţial, copiii nu cunosc timpul și modul în care acesta le afectează viața. Crescând, ei încep apoi să înțeleagă concepte precum „azi”, „mâine”, „mai târziu”, „mai departe”.
Din acest motiv, a preda cum să-și organizeze activitățile zilnice și cum să folosească bine timpul este, de asemenea, important pentru copii.
Iată câteva idei pentru a ne învăţa copiii să se organizeze:
1. Creați un planificator personalizat
Crearea unui planificator personalizat împreună cu copiii poate fi o activitate foarte plăcută şi utilă în acelaşi timp. Copiii se vor simţi fericiţi să ajute la planificarea şi organizarea zilnică a activităţilor familiale în baza angajamentelor şi a sarcinilor pe care doriți să le facă în timpul zilei. Un planificator săptămânal este ideal pentru început. Ca să faceţi această activitate şi mai plăcută puteţi folosi creioanele colorate sau adezive pe care să le lipiţi în spaţiile din planificator. Acestea din urmă sunt utile mai ales pentru copiii care nu ştiu încă să citească.
Agățați planificatorul pe un perete în bucătărie sau sufragerie, astfel încât copilul să poată învăța valoarea timpului și să țină evidența programului. Implică-l și stimulează-l cu întrebări precum: „Când ai gimnastică?”.
În felul acesta vor învăţa de mici obiceiul de a învăța programul și de a fi responsabil pentru el.

Tema pentru acasă, a ajunge la școală la timp și activitățile după școală sunt toate sarcini comune pe care copiii trebuie să învețe să le gestioneze în timp.
Dar, pentru a face planificarea mai plăcută, introduceţi în program şi angajamente relaxante şi distractive cum ar fi plimbările în parc sau vizitele la bunici.
2. Folosiţi un cronometru
Cronometrul este un instrument miraculos pentru noi adulții, și cu atât mai mult pentru copii și adolescenți. Dincolo de faptul că arată ca o jucărie pentru cei mici, îi ajută să nu piardă prea mult timp atunci când au lucruri importante de făcut sau când trebuie să facă ordine. Folosind un cronometru, ei vor învăţa de mici că timpul în care trebuie să se concentreze pe o anumită sarcină este bine definit. Uneori, strânsul jucăriilor se poate extinde pe o perioadă de timp nelimitată dăcă nu li se impune o unitate de timp precisă. Pentru copii, maxim 15 minute sunt întotdeauna cea mai bună unitate de măsură pentru orice sarcină, cu excepția temelor desigur.
Am scris aici şi despre organizarea finanţelor cu copiii.
3. Rutina este esenţială pentru o bună organizare
Stabilirea unei rutine foarte specifice pentru când ajung acasă de la grădiniţă sau de la școală este o idee grozavă şi va face ca obiceiurile bune să se cimenteze de la o vârstă fragedă.
O bună rutină, de exemplu, este aceea de a se schimba de hainele de la şcoală şi să le arunce la coşul de rufe dacă sunt murdare sau să le pună în şifonier dacă sunt curate. Spălatul pe mâini imediat ce vin acasă este, de asemenea, o bună rutină.
Pentru primele dăţi va trebui să repetați aceleași instrucțiuni de mai multe ori și să le verificaţi în timp ce le duc la îndeplinire, dar în scurt timp va deveni un automatism şi se vor face fără efort.
4. Organizaţi „zona de lucru”



Toți copiii și adolescenții au nevoie de spațiu propriu, atât pentru a se juca, cât și pentru a-și face temele și pentru a depozita haine și obiecte.
De obicei, „zona de lucru” este propria lor cameră și de aceea este foarte important ca acesta să fie frumoasă și distractivă așa cum le place lor, dar și extrem de funcțională. Camera copiilor trebuie să fie în aşa fel organizată încât să fie un loc ușor accesibil și ușor de reordonat, să existe spaţiu pentru orice, începând de la jucării, cărți, reviste şi haine.
Spaţiul în care îşi fac temele trebuie sa fie luminos şi dotat cu toate „uneltele” necesare: caiete, creioane, culori, recipiente şi cutii pentru depozitarea rechizitelor. De asemenea, este important să fie bine separate locul în care se fac temele şi locul în care se joacă.
Asigurați-vă întotdeauna că toate spațiile sunt la îndemâna copiilor dvs., altfel nu le vor putea folosi în mod corect.
În centrul camerei, puneți un covor drăguț, astfel încât să se poată relaxa și să se joace așa cum le place.
Eliminați toate distragerile inutile din cameră, televizoarele și telefoanele mobile ar trebui interzise în camera copiilor. Computerul este un obiect controversat, poate fi foarte util pentru lecţii on-line sau pentru a face temele, dar dacă utilizarea acestuia este scăpată de sub control poate fi periculos.
5. Aduceţi la cunoştinţă tuturor membrilor familiei programul de organizare
Organizarea familială funcționează dacă întreaga familie este implicată și este de acord cu privire la linia de urmat, în special în ceea ce privește programul copiilor. Este foarte important ca atât părinții, cât și bunicii și orice babysitter să cunoască regulile și rutinele familiei și să fie de acord în aplicarea acestora. Dacă cineva începe să încalce regulile (cum fac de multe ori bunicii), funcţionarea corectă a acestora devine aproape imposibilă.
La orice mică ezitare din partea oricărui membru al familiei, nu așteptați, discutați imediat cu el în privat și clarificați ce doriți pentru copiii dvs.
6. Fiţi un bun exemplu



Fără dar şi poate, copiii sunt foarte atenţi la noi, ne observă fiecare gest şi mişcare pe care o facem şi devin copiile noastre fidele.
Este inutil să le cerem să fie ordonaţi, să respecte programul şi să fie punctuali, dacă noi facem exact contrariul. Nu doar vor absorbi obiceiurile noastre proaste dar vor avea multă confuzie în mintea lor. Este important să le spunem ce trebuie să facă dar, şi mai important, este să le demonstrăm cum se face.
Singura modalitate de a nu vă lovi de un perete atunci când cereţi ceva și încercaţi să-i învăţați ceva, este să daţi întotdeauna un exemplu bun.
Încercați întotdeauna să-i inspirați pe copiii voştri și să le arătați calea corectă.
Concluzie:
În calitate de părinte, este datoria noastră să ne ajutăm copilul să creeze sisteme și metode care să-l ajute să se organizeze.
Încercați să evitați să le salvați întotdeauna atunci când greșesc. Învață-i că dacă nu își fac temele, există consecințe. Acest lucru va ajuta la întărirea importanței creării de metode de organizare și urmărire a acestora.
Dacă îi salvaţi de fiecare dată, ei vor învăța să depindă de voi și nu de ei înșiși.
Organizarea timpului și a activităților nu este ușoară, dar este cu siguranță o abilitate importantă de învățat. Cu cât copiii voştri învață mai bine, cu atât viața lor adultă va fi mai ușoară.
Voi ce trucuri folosiți pentru a vă ajuta copiii să rămână organizați?