
Când aveți o viață intensă de muncă și trebuie să împăcați multe angajamente, este esențial ca timpul să fie bine organizat. Activitățile zilei trebuie împărțite corect și eficient, pentru a nu lăsa nimic neterminat.
Mai ales când lucrăm cu normă întreagă, avem tendința de a concentra toată curățenia casei în weekend. Ca rezultat ne lipsim de bucuria de libertate şi relaxare pe care acesta le-ar oferi. Avem atât de multe de făcut la sfârşit de săptămână încât ne întoarcem luni la muncă mai obosiţi decât am fost vineri înainte de weekend. În schimb, cu o bună organizare, este posibil să împărțiți curățenia în timpul săptămânii și astfel să aveți weekend-ul liber de aspiratoare și detergenți.
Că ne place sau nu, una dintre activitățile care nu pot fi evitate este curățarea casei. Condițiile locului în care trăim atârnă foarte mult asupra echilibrului nostru psihofizic, deci este necesar să avem grijă de el.
Din acest motiv, este important să întocmim un plan bine gândit, care să ne permită să desfășurăm treburile casnice rapid și satisfăcător și să ne putem folosi timpul liber având grijă de hobby-urile noastre.
În primul rând, este esențial să avem o idee despre ce trebuie să curățăm și cât de des trebuie repetată această activitate. În acest fel am putea împărți diferitele părți ale casei care urmează a fi curățate distribuindu-le în timpul pe care îl avem la dispoziție.
Pentru cei care îşi pot permite, delegarea oricăreia dintre aceste sarcini unui profesionist în curățenie ar putea fi o modalitate bună de a rezerva câteva momente pentru dvs.
Pentru toţi ceilalţi, primul sfat este să delegaţi, dacă este posibil. De fapt, dacă sunteți un cuplu sau aveți copii mai mari, este important să învățați să nu purtați pe umeri toată povara îngrijirii casei. Idealul, în acest caz, este să întocmiţi o planificare reală cu împărțirea sarcinilor “negru pe alb”.

Ordinea de zi
Poate părea un detaliu secundar, dar nu este: atunci când vine vorba de organizare, este esențial să definiți sarcinile și angajamentele scriindu-le într-un jurnal sau caiet. To do list-ul s-a dovedit a fi cea mai bună modalitate de a putea îndeplini angajamentele asumate. Și scopul final al acestei bune organizări este un weekend complet liber de curățenie și spălarea băilor.
Deci, cu agenda în mână, puteți crea o rubrică pe care să o dedicaţi curăţeniei. Se poate personaliza pentru fiecare membru al familiei dar şi pe zilele săptămânii. De luni până vineri, prin urmare, fiecărei zile i se va atribui o temă. De exemplu: luni curăţarea podelelor, marţi se curăţă băile şi aşa mai departe.
Pentru ca această metodă să funcționeze, agenda va trebui urmată cu meticulozitate și, după unele sacrificii inițiale, va deveni automat și spontan să o respectăm. Acest lucru ne va oferi mai mult timp pentru a ne dedica nouă înșine, familiei noastre și distracțiilor noastre preferate.
Un pic de curatenie în fiecare zi
În plus, în afara curăţeniei mai importante pe care a-ţi dedicat-o pentru ziua respectivă, care poate fi spălarea rufelor, de exemplu, este important să respectăm câteva reguli de aur referitoare la casă. De fapt, sunt lucruri care ar trebui să le facem zilnic: spălatul vaselor (sau încărcaţi mașina de spălat vase), aruncați gunoiul, faceți paturile, lăsați toate camerele bine aerisite.
Tot ceea ce ține de dormitoare trebuie făcut dimineața devreme. Este suficient să vă treziţi cu doar zece minute mai devreme pentru a vă schimba viața. A pleca la serviciu cu casa deja în ordine, ne dă o dispoziție mai bună și mai puțină anxietate în timpul zilei. Ce poate fi mai plăcut decât atunci când ne întoarcem acasă obosiţi de la muncă şi găsim totul în ordine?
Operațiunea “spălatul vaselor şi curăţarea bucătăriei”, pe de altă parte, trebuie rezervată pentru seară, deoarece în fiecare seară este recomandabil să aruncăm pungile de gunoi profitând de o plimbare după cină.
Igiena din baie.



Baia ar trebui, de asemenea, să fie menținută ordonată în fiecare zi, fără a ajunge în weekend cu o baie murdară și dezordonată (precum și deprimantă). Deci, după ce v-aţi spălat, va fi rapid şi eficient să treceţi cu o cârpă îmbibată în detergent igienizant pe toate obiectele sanitare și suprafețele lavabile.
Și, înainte de a ieși din casă, întindeți covoraşele și prosoapele umede la aer să se usuce. De asemenea, este recomandat să spălați podeaua băii după aspirare cel puţin de trei ori pe săptămână. Și dacă tot aveţi găleata pregătită cu apă şi detergent pentru podele, profitați de ea pentru a efectua aceeași operație şi în bucătărie.
Oglinzile, ușile de sticlă de la duș, pe de altă parte, pot fi curăţate cu un produs special o dată pe săptămână.
Pentru a evita acumularea de mucegai este important să aerisim zilnic baia.
Praful
Pe podelele și suprafețele mobilierului, praful tinde să se acumuleze neîncetat în fiecare casă. Și este destul de frustrant atunci când abia ai trecut cu cârpa de praf peste tot şi să-l regăsești câteva minute mai târziu.
Deci, primul sfat este să selectați produsele de curățare. Cu cât produsele sunt mai performante, cu atât se face mai puțin efort și se obțin rezultate mai mari.
De exemplu, cârpele din microfibre sunt potrivite pentru curăţarea prafului pentru că reuşesc să-l încorporeze fără a-l ridica și muta pe alte suprafeţe. De asemenea, sunt utile produsele de curăţat praful care sunt antistatice şi cu ajutorul cărora se poate menţine o perioadă mai lungă de timp fără praf. Podelele și mobilierul este suficient să le curătăm temeinic de doua ori pe săptămână, fără a uita covoarele.
Obiectele … în ordine!
Când timpul este limitat, este bine să avem o imagine de ansamblu și să dăm mai puțină importanță detaliilor. Atunci când există ordine și totul este la locul său, efectul vizual amplifică o impresie de armonie. Evitați rafturile debordante, lăsați câteva obiecte alese cu eleganță și grijă. Sunt jucării peste tot? Alegeți niște coșuri sau recipiente mari pentru a le plasa cu uşurinţă în camera copiilor şi pentru a face ordinea mai rapid. Puneţi revistele şi cărţile la locul lor în bibliotecă, aranjaţi pernele pe canapea, pliaţi pledurile şi în doar 10 minute ordinea este făcută. Puteți folosi un spray pentru a igieniza și parfuma camera, o notă de prospețime care va conferi camerei un miros plăcut și curat.
Utilizaţi timpii morţi



În timp ce ascultaţi un podcast la căşti sau vizionaţi un serial la televizor, profitaţi de acest timp pentru a călca, de exemplu sau pentru a plia rufele uscate care nu necesită să fie călcate.
De asemenea, anumite electrodomestice pot funcţiona şi în lipsa noastră, maşina de spălat vase ca şi maşina de spălat rufe pot fi programate să meargă în timp ce suntem la muncă. La fel dacă aveţi un aspirator robot care poate fi programat să aspire în lipsa dvs.
Există multe electrodomestice care ne pot uşura foarte mult viaţa, este suficient să le utilizăm la capacitatea lor maximă.
Când vă întoarceți de la locul de muncă, puneţi o muzică energică și declaraţi război împotriva prafului. Nu va dura mult, atâta timp cât vă organizaţi bine.
Notând “sarcina zilei”, împărtășind curățenia cu partenerul și familia și fără a pierde din vedere obiectivul (weekend-ul liber) va fi posibil să obțineți o casă curată și ordonată fără a sacrifica libertatea și buna dispoziţie în familie.