
Totul are un cost în viaţă: casa în care locuim, maşina pe care o conducem, hainele pe care le îmbrăcăm, vacanţele pe care le facem, obiectele pe care le deţinem, studiile, sănătatea noastră şi multe altele.
Dar ştiaţi că şi dezordinea are costul ei? Am scris deja în articolele anterioare că unul dintre marile avantaje ale organizării este acela că puteţi economisi bani, timp şi spaţiu. Astăzi vreau să scriu despre costurile atât monetare cât şi cele nemonetare ale dezordinii.
Lucrurile nu sunt inerte
Lucrurile pe care le deținem nu sunt inerte. Practic, ne iau în mod activ tot timpul, ne ocupă spațiul şi, de asemenea, ne acaparează în multe alte moduri.
Realitatea este că puţini sunt cei care se gândesc la costul dezordinii. Cei mai mulţi nu văd dezordinea ca pe ceva care să le afecteze în mod special viaţa.
Un pic de dezordine în spatele dulapului, în sertare, pe sub pat sau în oricare altă parte a casei nu deranjează deloc pe unele persoane. Sunt doar „lucruri” într-o casă în care se trăieşte. Ce problemă poate crea un pic de mizerie?
Dar, în realitate, există costuri asociate cu dezordinea şi dezorganizarea. Aşa cum spuneam, nu doar costuri financiare, ci și costuri de altă natură.
Analiza cost – beneficiu
Pentru a idendifica diferitele costuri ale dezordinii este necesar să facem o analiză cost-beneficiu a lucrurilor pe care le deţinem.
Orice obiect alegem să deținem are un cost pentru noi într-un fel sau altul.
În mod normal, dacă beneficiile pe care un articol le oferă vieții noastre sunt mai mari decât costurile de întreţinere, înseamnă că acesta adaugă suficientă valoare pentru a justifica cheltuielile.
Însă, atunci când costurile deținerii unui articol sunt mai mari decât beneficiile deținerii acestuia, este posibil să nu justifice costul de proprietate. Probabil că acest tip de articole sunt lucruri care nu merită un loc în casa noastră şi ar trebui să fie reorganizate sau eliminate.
Ce tipuri de costuri sunt asociate cu deținerea unui obiect?
Iată câteva dintre costurile dezordinii din casa și din viața noastră.
1. Costul financiar al dezordinii

Costul direct
În primul rând, costul financiar al dezordinii se referă la costul direct sau costul de achiziţie propriuzis al obiectului.
Pentru a cumpăra un obiect, este necesar să câștigăm bani ca să avem cu ce să-l plătim. Pentru cei mai mulți dintre noi, asta înseamnă să muncim pentru un salariu lunar.
În unele cazuri, ar putea însemna chiar să ne îndatorăm dacă nu avem suficienţi bani şi cumpărăm cu credit. Dobânda pe care o plătim pentru această datorie este un alt cost al achiziționării articolului.
Și atunci când muncim pentru a plăti pentru lucrurile pe care vrem să le achiziţionăm, nu le cumpărăm doar cu banii pe care îi câștigăm, dar și cu orele pe care le petrecem câștigând acești bani.
Care este voaloarea unei ore de muncă din viaţa voastră? Aşa veţi afla câte ore din viaţa voastră costă un obiect.
Nu cumpărăm lucruri cu bani. Le cumpărăm cu ore din viața noastră
Joshua Becker
Costul spațiului
Următorul cost financiar al dezordinii este costul spațiului pe care îl ocupă un obiect în casa noastră. Indiferent dacă suntem proprietarii casei sau stăm cu chirie, plătim pentru fiecare centimetru pătrat de spațiu din casa noastră. Nu plătim doar chirie sau ipoteci, plătim tot ce înseamnă utilități, impozit, costuri de întreținere etc.
Și atunci când plătim pentru un spațiu plin de lucruri inutile şi dezorganizate pe care nu le folosim, de care nu avem nevoie sau poate nici măcar nu ne plac, acestea sunt costuri enorme ale dezordinii.
Câte persoane cunoaşteţi care nu-şi parchează maşinile în garaj pentru că sunt pline de lucruri? Eu cunosc destule. Şi nu doar atât, cunosc oameni care au camere întregi în casele lor pe care nu le pot folosi deoarece sunt pline de tot felul de obiecte inutile. Alte persoane s-au mutat în case mult mai mari pentru care plătesc o mulţime de bani pentru a avea mai mult spaţiu pentru lucruri pe care nu le folosesc.
Există cineva care de bunăvoie vrea să plătească pentru spațiul din casă unde ţine lucruri în dezordine şi pe care nu le foloseşte, de care nu are nevoie şi care nu-i plac?
Eliminarea dezordinii şi organizarea înseamnă a avea mai mult spațiu de locuit în casă, care poate fi util pentru un hobby sau pentru orice altă activitate care vă place.
Sau poate doriți mai mult spațiu pentru a vă odihni, a vă relaxa și a vă reîncărca bateriile acasă fără să vă gândiţi constant că aveţi prea multe lucruri în jurul vostru pe care trebuie să le ordonaţi.
2. Dezordinea costă timp
Un alt cost al dezordinii este timpul.
Fiecare obiect pe care îl deţinem are nevoie de grijă şi întreţinere. Obiectele trebuiesc gestionate, întreţinute, curăţate, organizate, rearanjate, căutate atunci când nu mai ştim unde le-am pus, reparate atunci când se strică şi multe altele. Iar timpul pe care îl dedicăm fiecărui obiect în parte poate să pară nesemnificativ. Însă, dacă luăm în considerare timpul petrecut gestionând și îngrijind fiecare lucru pe care îl deținem, ne dăm seama ca ne rămâne mai puţin pentru alte activităţi importante.
De fapt, se spune că eliminarea dezordinii ar putea elimina până la 40% din treburile casnice într-o gospodărie medie.
Nu doar atât, dar dezordinea și dezorganizarea ne costă timp preţios.
Orice timp petrecut cu îngrijirea casei și a lucrurilor pe care le deținem înseamnă mai puțin timp pentru persoanele, activitățile și hobby-urile pe care le iubim și le prețuim cel mai mult.
Pentru a menţine casele noastre curate, confortabile şi sigure va fi întodeauna necesar să dedicăm timp. Dar este important să facem distincția între ceea ce este necesar și ceea ce este timpul și energia suplimentară cheltuite pentru a gestiona dezordinea.
3. Dezordinea costă relaţii



Un alt cost semnificativ al dezordinii este modul în care aceasta ne poate afecta relațiile.
Dezordine înseamnă mai puțin timp și energie pentru relații.
Cu cât dedicăm mai mult timp şi energie casei şi lucrurilor pe care le conţine, cu atât mai puţin timp ne rămâne pentru relații cu prietenii și familia.
E ca şi când am prefera să ne ocupăm de treburile casnice, mai degrabă decât să stăm să vorbim sau să ne jucăm cu copiii noştri.
Există în permanenţă un sentiment de frustrare între tine şi familie pentru că ai prea multă treabă de făcut din cauza dezordinii, supărare şi stres din cauza faptului că familia nu te ajută cu curăţenia casei şi copiii te încurcă şi aşa apar o mulţime de neplăceri. Petrecem mai mult timp cu gestionarea şi adunarea lucrurilor în casă decât cu familia.
De asemenea, din cauza dezordinii ne jenăm şi căutăm tot felul de scuze atunci când ne vine cineva acasă. Cunosc persoane care nu-şi invită niciodată prietenii acasă deoarece nu au spaţiu suficient pentru musafiri din cauza dezordinii sau, pur şi simplu se ruşinează.
4. Dezordinea costă sănătate şi bunăstare mintală.
S-au făcut studii care au demonstrat că o casă dezordonată poate provoca creşterea nivelului de cortizol (hormonul stresului). Asta se vede, mai ales la femei. Înseamnă că dezordinea se poate traduce literalmente prin niveluri crescute de stres.
Dezordinea, în special dezordinea vizuală, are efect de promemorie pentru munca nefăcută şi pentru toate activităţile şi sarcinile pe care încă trebuie să le facem. Sentimentul că există întotdeauna mai multe de făcut, de îngrijit, de gestionat etc. poate fi cu adevărat stresant.
Dezordinea, nu numai că vă împiedică să vă odihniți și să vă relaxați atunci când există ceva care vă amintește de munca care mai trebuie făcută dar vă poate distrage atenția, vă poate fura concentrarea și chiar provoca tulburări mintale.
Dezordinea ne poate face, de asemenea, să găsim mult mai greu lucrurile în casă atunci când avem nevoie de ele. Acest lucru poate fi cu adevărat stresant și frustrant.
5. Costul emoțional al dezordinii



Pe lângă stresul pe care dezordinea îl poate provoca în viața noastră, are și alte costuri pentru bunăstarea noastră emoțională.
Dezordinea poate trimite o mulțime de mesaje negative. Uneori, fără să ne dăm seama, ne face să ne simțim vinovaţi, nu suficient de buni, leneși, fără încredere și stimă de sine și tot felul de alte sentimente negative.
A deţine lucruri pentru care s-au cheltuit o mulţime de bani, dar pe care nu le folosim sau nu le iubim, poate trezi un sentiment de vinovăție pentru risipa banilor.
Hainele pe care le ţinem în dulap, chiar dacă nu ni se mai potrivesc, ne pot face să ne simţim rău pentru cum arătăm. Proiectele de hobby neterminate ne pot face să ne simțim vinovaţi pentru că am cheltuit bani sau că nu ne-am organizat să finalizăm proiectul. De asemenea, echipamentele sportive sau de fitness pe care nu le utilizăm ne induc un sentiment de vinovăţie faţă de noi înşine.
Există deja destulă negativitate în lume, nu este necesar să adăugăm şi mai multă negativitate din cauza dezordinii din casă. Eliminaţi dezordinea și mesajele negative pe care aceasta le trimite.
6. Costul dezordinii pentru sănătate
Costul dezordinii pentru sănătatea noastră fizică poate să nu fie întotdeauna evidentă, dar are cu siguranță un impact asupra sănătății.
De exemplu, dezordinea din dormitor poate îngreuna somnul şi relaxarea. Atunci când creierul este stimulat continuu de dezordine vizuală nu se poate odihni şi este afectată calitatea somnului.
Un alt mod în care dezordinea ne poate afecta sănătatea fizică este calitatea aerului din casa noastră. Când este prea multă dezordine în casă, este mai dificil să îndepărtați praful și alergenii. Și există mai multe locuri unde praful și alergenii se pot acumula și ascunde. Toate acestea afectează calitatea aerului din casă şi implicit, vă afectează sănătatea fizică.
Costurile dezordinii sunt mai mari decât ne putem imagina.
Tindem să nu dăm importanţă lucrurilor inutile din casă şi a dezordinii care se acumulează din cauza acestora şi, de cele mai multe ori, nu realizăm ce efecte negative poate avea asupra vieţii noastre. Dar, după cum puteți vedea, dezordinea are un cost elevat.
Sper ca informațiile din acest articol să vă motiveze şi să vă crească dorinţa de a face decluttering, de a simplifica şi crea o casă în care să trăiţi aşa cum vă doriţi.